Skånsk ursprungsbefolkning?

Vi har i Sverige numera gjort oss av med nästan alla ståndsprivilegier. Bönderna kan snart inte sägas vara självägande eftersom de ägs av bankerna och byråkratin. Adeln har förlorat sina privilegier. Kyrkan får fortfarande uppbära begravningsskatt, även från dem som inte vill begravas i vigd jord. I övrigt kan väl deras privilegier sägas ha upphört. Kvar finns endast kungafamiljen med sina privilegier och skyldigheter.

Men det har seglat upp en “ny” grupp människor som gör anspråk på privilegier. I postmodernistisk anda och efter internationellt mönster vill man tilldela privilegier till ursprungsfolk. Men vilka är det, egentligen?

I Sverige vill man påstå att samerna är det, och endast de. Jag kan acceptera att samerna var först i norra Sverige. Det är mycket sannolikt att de kom invandrande runt bottenviken. Men hann de ända ner till Kattegatt innan europeiska folk vandrade in söderifrån? Ingen vet, ingen har obestridliga fakta i saken. Samerna påstår ibland, när de vill främja sin sak att de troligen var de enda kolonisatörerna av den skandinaviska halvön, innan de blev tillbakaträngda av folk söderifrån. Ibland påstås att deras muntliga traderingar berättar om detta.

Det finns dock några uppgifter som talar emot detta. Främst skulle jag vilja hävda att de arkeologiska fynden i och kring Nämforsen säger annat. Där finns vad som troligen är Norrlands största fyndområde med kontinuerlig bosättning från jägarstenålder och fram till historisk tid. De äldsta fynden är 6200 år gamla och de har betydligt fler detaljer gemensamma med övriga europeiska stenåldersfynd än med samiska dito. Här torde alltså en befolkning av europeiskt ursprung varit först på plats och de har hållit sin plats ända in i vår tid.

Ett annat exempel är Sveriges nordligaste runsten. Den finns på Frösön i Jämtland och är från 1000-talet. Den berättar om hur Östman kristnade Jämtland. Många ortnamn i området, inte minst Frösön själv, vittnar om en asatroende befolkning på plats sedan långt tidigare. De äldsta runstenarna är från 300-talet och berättar om olika tidig-svenska personer, händelser och trosföreställningar.

Ett tredje exempel är att Hälsingelagen gällde ända upp till Bygdeå församling norr om Umeå innan Magnus Ladulås allmänna Landslag började gälla.

Det verkar alltså gå en gräns som når längst norrut längs med kusten upp till Västerbotten, över Ångermanland och vidare via Storsjöbygden och ut till Trondheim på norska kusten. Söder om denna gräns syns man med fog kunna kalla svenskarna för områdets urbefolkning. Men hur långt söderut sträcker sig detta?

Skåne, Halland och Blekinge blev svenskt först 1658. Där fanns redan människor som inte talade svenska och inte kände sig som svenskar. Med samma resonemang som ovan kan vi rimligen kalla urbefolkningen i dessa landskap för danskar. Lägger vi till gränsområdena mot Norge, från Bohuslän upp till Jämtland kanske vi kan anse att det finns ännu en grupp urbefolkning i Sverige, nämligen norrmännen. Till detta kommer så grupperna med finskt ursprung och som ändå räknats som svenskar i flera århundraden. Jag menar alltså tornedalsfinnar, ålänningar och fastlandsfinnar.

Att kalla någon av dessa grupper, inklusive samerna, för urbefolkning utan att inkludera svenskarna i samma begrepp verkar vara rena löjan. Möjligen är det ett försök att avsiktligt fördärva den svenska folkgemenskapen. Att här mer eller mindre kontinuerligt skett invandring av andra européer från England, Frankrike, Holland, Belgien, Tyskland, Italien, Polen, Baltikum etc. spelar ingen roll. De har alla inkluderats och assimilerats i det svenska.

Men något lurt är det med den officiella svenska historieskrivningen. I Norrbotten, där det enligt vad som ofta lärs ut i skolan, fanns ingen svensk befolkning förrän på 1600-talet. Ändå började man bygga Gammelstads kyrka vid Luleälvens mynning 1432 och den stod klar 1492. Då var det, och är fortfarande den största medeltidskyrkan norr om Uppsala. Varför skulle någon ge sig till att genomföra ett sådant bygge där man inte hade något eget folk på plats? För min egen del vet jag att när folkräkningen började i området, då fanns mina förfäder redan där. De var småbönder, hantverkare, handelsmän, säljägare och fiskare i flera generationer. Ofta i kombination av flera yrken.

Sammanfattningsvis anser jag svenskarna vara Sveriges urbefolkning. Att vi haft invandring och att den har bidragit till förändringar av den svenska kulturen bekräftar bara att vi utvecklats över tid. Det är något helt annat än att ockuperas och översköljas av främmande kultur. Precis som det är något helt annat än att förledas av förljugen och samhällsnedbrytande filosofi.

Jag kan inte se något rättfärdigande i att ge speciella förmåner till en grupp som kallas urbefolkning eller ursprungsbefolkning. Det har ingen plats i en demokratisk nationalstat. Men det är klart, är man ute efter att förstöra nationalstaten, då är fältet fritt.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

19 svar på Skånsk ursprungsbefolkning?

 1. kallepelle skriver:

  Veckans rön är att lapparnas tamrenar är genetiskt identiska med de renar som finns hos nemtserna på Yamalhalvön i Sibirien. Den Skandinaviska vildrenen som finns kvar på Hardangervidda är genetiskt påfallande annorlunda. Von Linne skriver i sin Lappländska reseskildrig att “Lapparna äro från oster invandrade”. Lapparnas teritoriella krav mot Sverige har alltså ingen som helst grund. De är bara ute efter att ta kontroll över naturrikedomar som inte alls tillkommer dem. Lapparna är invandrade asiater. Klädsel och allt annat liknar det hos deras nemtsiska släktingars,

  • mats skriver:

   Det om renarna var en nyhet. Man har redan börjat försöka använda människornas DNA-spår mot oss för att förklara att vi svenskar inte är svenskar, vi är blandade. Men DNA är inte kultur.
   Vi svenskar har fått kontinuerligt tillskott på DNA, liksom de flesta andra folk och kulturer. Men det ändrar inte det faktum att vi trots lokala olikheter i traditioner ändå kulturellt är ett ganska homogent folk. Vi är svenskar. Vill man komma hit och bli bofast här är det lämpligt att man tar till sig den svenska kulturen.
   Tillsammans kan vi sedan utveckla Sverige.

 2. Thomas Gunnarson skriver:

  Tja, vad du nu pekar på är faran av att utmana majoritetens självkänsla.
  Det har varit enrisk som man tydligt insåg redan när man började prata om nationella minoriteter.
  Som förmodligen kommer att slå tillbaka – om välfärdsstaten kroknar.
  För det är just den allmänna välfärden och tilliten till samhällets totala förmåga att lösa problem som gör den svenska toleransen.
  Att älvdalsmålet inte betraktas som ett svenskt minoritetsspråk är en skandal som just kommer möjligen bli en tändande gnista där minoriteter kommer att stå emot en majoritet.
  Problematiskt, ja…
  Detta går lätt att se i andra delar av världen där samma fenomen uppstått…
  Majoriteten blir en grym majoritet om den utmanas för mycket.

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  En liten påminnelse i all sin blygsamhet:

  Intervjun närmar sig Mats klass och kvalitet, med andra ord mycket lärorik.

 4. Niklas skriver:

  De traditionella svenskarna räknas ju som s.k. germaner och det har ju varit en del diskussioner om germanska folkvandringar innan den s.k. folkvandringstiden (ca 375-800 e.kr). Ett exempel är ju frågan om hur jordbruket infördes i Sverige på yngre stenåldern, d.v.s. skedde det genom kulturutbyte eller genom en regelrätt folkvandring/erövring. Vad säger DNA-prover från gamla gravplatser?

 5. Niklas skriver:

  Intressant artikel, Thomas! Det antas i artikeln att en del Goter och Hunner kan ha flyttat tillbaks till Sverige och högst andel med Haplogrupp Q! tycks alltså finnar i trakterna runt Hunneberg…

  • Thomas Gunnarson skriver:

   Jag tolkade som att götarna var legosoldater och fick med sig några häftiga kompisar med sig hem….
   Tjejerna gillar ju sådana…
   Dessutom hade de säkert litet ny teknik som man kunde utnyttja…
   Allt enligt svensk tradition.

   • Anders Rydén skriver:

    Det finns en sägen här i Kronoberg/Värend om just ett folkslag som hette Virdar.
    Som vandrade runt i Europa några århundraden för att sen återvända.
    Men enligt sägnen hamnade de i Kronoberg och Blekinge.
    https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Virdar

    • Anders Rydén skriver:

     Här kommer mer.
     Nordisk familjebok 1922 angående Värend där de refererar till herulerna
     http://runeberg.org/nfcm/0072.html
     Och Wikipedia igen om om Herulerna.
     https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Heruler
     Nu skummade jag bara lite snabbt var herulerna omnämns men platserna verkar stämma hyfsat med var Thomas länk på halpogruppen finns.
     Nu spekulerar jag vilt igen men.
     Det han vara så att de bosatte sig primärt kring Hunneberg men deras kultur bevarades längre i den Kronobergska och Blekingska obygden?

     • Thomas Gunnarson skriver:

      Enligt en intresserad boende här i bygden så anser han att herulerna jobbadesom “gränsvakter” åt romarna och när Rom kollapsade så vandrade de hemåt igen. Ungefär som vikingar och svenskamerikaner. Då hamnade de områden som har heruliskt klingande byanamn, som Hyssna och så….
      Även det gränsbygder….

     • mats skriver:

      På Värmlands museum i Karlstad hade man en utställning för cirka 20 år sedan. Om jag inte minns felen hette den Herulen och handlade om hur Värmland befolkades.
      Men det var mycket myt och spekulation. Lite småputtrigt, så där.

 6. Anders Rydén skriver:

  Jag har mer och mer stärkts i tron?
  Att socialism mer är en religion än något som har sitt ursprung ur förnuftet.
  Just det här med att förringa eller försöka förinta allt som de själva inte har varit delaktiga i är ett tecken på religiös fanatism.
  Liksom talibaner som spränger buddastatyer i Afghanistan eller Daesh som plundrar museer i Syrien har Socialisterna här rivit stadskärnor och ersatt dessa med konsumtempel på 60 talet är ett av många exempel.
  Ett annat är deras förakt och brist på respekt för historia, vilket kan få ganska komiska konsekvenser för övrigt, som du antyder här Mats.
  Kommunisterna här i Värend förhärligade Nils Dacke ett tag tills en historieprofessor påpekade det faktum att Dacke ville försvara och bevara det som var “gammalt och fornt” och att det var Gustav Vasa som var revolutionären och den som ville införa centralplanering.

  • mats skriver:

   Ja, historieförfalskning är en socialistisk favoritgren. Det kan liknas vid religion i vissa avseenden.

   • Thomas Gunnarson skriver:

    Själv uppfattar jag socialismen som en variant av judendomen. Paradiset nu istället för efter döden.. Vissa grenar av judendomen ser ju inte döden annat än som modern vetenskap. Slutet alltså…
    Så var det tydligen även på Jesu tid.
    (Frågan är hur Jesus egentligen tänkte? Vet vi det?)
    Därför är folket det viktiga. Genetiken….
    Det fattade man redan på faraonernas tid…

 7. kallepelle skriver:

  Yamalhalvön vid floden Ob `s utflöde har världens största nu kända naturgastillgång hela 55 trillioner kubikmeter. Av och till eldar samojederna på fel ställe och spränger sig i luften i en sorts modern Elie himmelsfärd. Där finns en 60m krater från en sådan explosion. På Yamal fanns även ett par träd vars årsringar bidrog till den förfalskade Hockyklubbskurvan som förstört Michael Manns forskarrykte totalt. Romsons fossilfria Sverige är ännu långt borta. Svenska samer borde nog flytta hem till Yamal för där finns större rikedomar i jorden än järnmalmen i Kiruna. Släpp vargen lös i Norrbotten så är det kirrat!

  • Thomas Gunnarson skriver:

   När den svenska finanskrisen slår till så blir det internationellt kapital som tar över LKAB och samerna har sedan ingen talan….
   Fast det gäller även i Grännatrakten då där är en fyndighet av jordartsmetaller…
   Ett stort hål i backen som förorenar Vätteern…
   Det blir Jönköpingbornas problm….
   Kanske även uranbrytning i Örebro. (Vem vill bo i Örebro?)
   Mycket som kommer att säljas ut när regeringen har jobbat färdigt….

Kommentarer är stängda.