Undersåtefiering, igen

Undersåtefiering är en term som används för att beskriva vad som sker i ett samhälle när medborgarna successivt fråntas sin frihet och sina rättigheter när detta görs via lagstiftning och byråkrati, alltså via myndigheters ageranden och regeltolkning reducerar medborgaren till undersåte.
Några exempel, inte helt relaterade men ändå klart symptomatiska.

EU anser att allt med skjutvapen är jättefarligt. Helst ska civila inte hantera skjutvapen alls, men om de gör det måste man ändå varna vapenägarna, som alla genomgått utbildning på olika vis för att få hantera vapen. Sålunda skriver ammunitionstillverkarna ut stipulerade varningsmeddelanden på samtliga europeiska språk på förpackningen.
Så här kan det skrivas på svenska: SV- Varning – Fara för brand eller splitter eller kaststycken – Får inte utsättas för värme, heta ytor, gnistor, öppen låga eller andra antändningskällor – Rökning förbjuden.
Vad kaststycken och antändningskällor är kan man fundera över, när det ska föreställa en av lag påbjuden text, men dessa ord inte finns i språket.

I Seattle har man beslutat om en särskild skatt på vapenhandlare, skjutvapen och ammunition. Detta för att minska båld och brott sam öka medborgarnas trygghet. Följden har blivit att allt fler vapenbutiker läggs ner. Färre har möjlighet att köpa ett vapen för självförsvar, vilket är lagligt i hela USA, för att allt med vapen blivit dyrare och tillgängligheten sämre. Brottsligheten har däremot ökat väsentligt, helt i enlighet med samlade erfarenheter från andra delstater och liknande politisk klåfingrighet.

I South Carolina slog myndigheten ATF till mot en som de hävdade hade sålt narkotika och vapen illegalt. Han dömdes till 115 års fängelse och att betala ett höga böter. Hans försvarare såg brister i bevisningen och vid överklagan och ny domstolsprocess framkom både slapphet och ren förfalskning av bevisning och vittnesmål från myndighetens sida. Mannen är nu frikänd!

Under presidenterna Obama och Biden har olika myndigheter som inte direkt hanterar grov kriminalitet yrkat på och erhållit rätt att vara beväpnade på ett tidigare okänt sätt. Även rätten att beslagta pengar och andra värden har ökat. Flera fall har redovisats där myndigheter, främst skattemyndigheten och polisen utan bestämt syfte beslagtagit stora värden. Värden som sedan bara försvunnit eller gått in i myndighetens budget, utan omvägen via dom i domstol eller politiskt beslutat budgettillskott.

I Sverige har myndigheterna inom flera områden som har tillsyn över privat verksamhet (tex. jordbruk, miljö, arbetsmiljö, livsmedel, djurskydd) börjat kräva polisassistans vid varje inspektion, för säkerhets skull. Det kan ses som den svenska varianten av beväpnade myndigheter. Naturligtvis är det verksamhetsägarna, företagarna som får betala de extra kostnaderna. Det är därför inte förvånande att inspektörerna på en del håll anses att de bemöts med en hårdare attityd.

Undersåtefieringen ökar när staten känner den måste bemöta medborgarnas alienation med statens våldsmonopol. Vilket naturligtvis ökar alienationen och riskerar leda till desperation och i förlängningen uppror mot staten. En situationen skapat helt på egen hand.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Undersåtefiering, igen

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Jag vill gärna träffa den som påstår att det är ”frivilligt” att rösta på SOCIALISTER!!!
  17.333 förnedrande, kränkande och livshotande lagar, förordningar och regler i förbindelse med lant och skogsbruk. Var det inte ungefär vad norrländska markägare kommit fram till?

 2. Göran skriver:

  Även i Sverige har det ganska nyligen införts lagar som gör att polisen kan ta ifrån dig i princip vad som helst. Om polisen anser att din berättelse om rätten att äga din egendom inte är trovärdig kan de beslagta din egendom. Beslag kan således ske helt godtyckligt.

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Kusligt och sant.
   Det värsta är att min granne tycker detta är helt OK.
   Han har förmodligen RÖSTAT för det och fått god hjälp av Löven, Bildt och Reinfeldt.

 3. Göran skriver:

  Jag sitter och funderar hur alla EU-lagar och regler har gjort mitt liv bättre. Tyvärr, kan jag inte komma på något utan bara tvärtom. För det mesta har EU bara inneburit högre kostnader.

  • Jan Andersson skriver:

   Det är exakt det som händer. Företagen drabbas minst lika hårt som som privatpersoner och MÅSTE gå med vinst för att få existera. Om sedan restriktionerna släpper, sjunker inte priset förrän alla konkurrenter sänker samtidigt, som bensinbolagen. Då kallas det kartellbildning och är egentligen olagligt. Det enda säkra är att vi får betala mer för samma. Kallas inflation, men orsakas enbart av klåfingriga politiker som inte kan hålla fingrarna borta från penningpolitiken. Läs vad Milton Friedman tycker om inflation.

 4. Göran skriver:

  Om nio år har USA:s största fond för ”social security” slut på pengar, så då vill väl regeringen inte har några ilska medborgare med vapen.

  Alla känner väl mer eller mindre till att USA har en skuld på 34.000 miljarder dollar. Men det är inte helt sant, för de har även en skuld på 124.000 miljarder dollar till pensionärer.

  En liten tanke. Hur länge har de råd att hålla igång kriget i Ukraina. Vi kanske blir av med USA:s baser i Sverige fortare än vi har tänkt. Lite lustigt att svenska korkade politiker tror att USA ska skydda Sverige när USA knappast har någon ekonomiskt makt att göra det.

  USA:s militär blir mindre och mindre i antal soldater. Ryssland hade 900.000 soldater när de gick in Ukraina och har i dagsläget 2,1 miljoner soldater. Kan NATO få ihop 2,1 miljoner soldater?

  Vår korkade ÖB vill att svenska soldater ska bestå av 50 % kvinnor. Så har Sverige 100.000 soldater så har vi egentligen bara 50.000 soldater. Det är bara på film kvinnliga soldater fungerar.

  För att bli av med de kvinnliga soldaterna räcker det väl att släppa ut lite möss, så flyr de.

  De kvinnliga soldaterna lär väl även röja sin position eftersom kvinnor skriker som galningar så fort som de blir lite rädda.

  Ja, nu är jag elak, med lite ironi, men faktiskt med allvar också.

  • Jan Andersson skriver:

   Kan en 60 kg tung kvinnlig soldat ta en 80-kilos skadad manlig soldat på ryggen (utan att veta om han är död eller medvetslös) och halvspringa med honom tre kilometer i skogsterräng för att lämna över honom till sjukvårdarna? Läs ”På Västfronten Intet Nytt” för att komma underfund med hur det är i ett verkligt krig.
   Tips: det är varken spännande eller en plats att visa sig duktig eftersom man måste göra exakt som befälet säger, och hans order kan ändras blixsnabbt flera gånger.

  • Benny skriver:

   Läste att senatorer från USA hotade medlemmar av ICC och deras familjer om Israel eller Netanyahu efterlyses! Man ska ha klart för sig att USA är inga ”goa gubbar” utan styrs av en rå maffia som håller vasallerna i styr! Inga egna påfund som stör USA:s eller Israels agenda här inte. Att USA vill ha egna baser och inte Natos beror nog på att Sverige en gång i tiden (under Palme) var stora kritiker av USA och deras rövarfasoner i världen.

   • Göran skriver:

    Enligt en CIA-agent så rekryterades Olof Palme av CIA. Det är ganska naturligt att just sådana agenter kritiserar sin ”arbetsgivare”. Höjd övre alla misstankar så att säga.

    • Benny skriver:

     Fast Kalle Pilt var väl också en CIA-agent och hans kritik av USA är helt försumbar? Kalle var hjärnan bakom desinformationskampanjen med de icke existerande Sovjetiska miniubåtarna som påstods härja i svenska vatten och som senare avslöjades som ett falsarium. Kanske Palme ”glömde” sitt uppdrag och blev betraktad som en avhoppare av CIA?

    • Jan Andersson skriver:

     Olof Palme besökte Moskva 43 gånger, CIA aldrig. Då eller aldrig skulle vi bli ett nytt DDR, paradiset på Jorden. Alla som jobbade på SR och SVT var listade hos Säpo eftersom de flesta bjöds på gratisresor dit, bodde på lyxhotell och trakterades med bordets bästa.
     Sista gången Olof Palme var i Moskva var två veckor före sin död. Helt tyst i media, men militären i Sverige visste, och jag som förberedde mig som bäst för ett nytt repmöte fick reda på det genom ett par högre befäl som ringde för planeringens skull.

  • Benny skriver:

   Angående kvinnliga soldater så har vi dåliga exempel med kvinnliga poliser! Inget att satsa på alltså. ”Fruntimmer kör bättre än höns” ett gammalt ordspråk!

 5. tompas skriver:

  ”EU anser att allt med skjutvapen är jättefarligt.”
  Ett bestick i form av en gaffel kan också vara jättefarligt…

  • Mats Jangdal skriver:

   Det brukar ju heta att fler tar livet av sig själva med kniv…och gaffel, än med skjutvapen!

 6. Glenn skriver:

  Jag kan starkt rekommendera denna episod :
  https://open.spotify.com/episode/1UjKoSSDXNtMN9JJ6kE6vi?si=h12H-A_hQNasgQsdFloQgg

  Intressant från start till mål. Flera ämnen avhandlas varvid ett ämne är hur man ” kliver av” systemet rent juridiskt . Hur kliver man ur det sk samhällskontraktet? Vem ”äger ditt liv”. Vore intressant om ngn kunnig läsare kunde utveckla vår symbios med staten. Vad gäller eg ? Många intressanta infallsvinklar i denna episod Sista 20 min är uppfriskande med annat ämne.
  Nu snart morgonkaffe.

  • Jan Andersson skriver:

   Läsning för 40-åringar, som förfarande är ”odödliga”:

   Många fler skulle nog på gamla dagar av rena frihetsskäl vilja lämna ”systemet” men så har vi det där med hälsan, där svagheter som man aldrig haft några direkta problem med börjar manifestera sig lagom till pensionen vid 65-67 år. Vanligast är väl begynnande hjärtsvikt samt slitna leder, främst i höfterna. Man behöver hjälp och utan den skattefinansierade svenska vården skulle väldigt få ha råd att ”renovera” sig.

   Men en människa är väl inte en bil; användbar ännu en tid om man får fixa en och annan sliten komponent? Jo, det är just vad man är, om man söker vård i tid! Då fortsätter man bara med samma livsstil man hade förut utan eftertanke, för det är den enda man känner till. Allt väl så långt, men så går tio år till och fler krämpor manifesterar sig, och man blir ”multisjuk” och man kan inte längre leva som före, kanske helt enkelt därför att alla vårdbesök för provtagning eller läkarbesök eller daglig koll i brevlådan efter en inväntade remiss eller till apoteket efter mediciner som man sedan ska käka på vissa viktiga tider, tar upp allt större del av tillvaron och förtränger många andra intressen. Och stillasittande blir ett eget problem: allt sämre kondition.

   Alla beskäftiga goda råd om att man måste gå en viss sträcka varje dag eller gå med i gympagruppen blir en hån rakt i ansiktet på den som behöver en ny höftled eller som måste ha kvar sin gamla bil för att bara ta sig till apoteket, eftersom man nu måste skaffa elbil, käckt och aningslöst framtvingat av unga gapiga miljöpartister.

   Ingen kommer undan, livet är som bekant begränsat och har man klivit ur sitt sociala kontrakt så har man knappast råd att låta åtgärda sina problem.

   Men det är inte fyrtioåringar som ska sitta på maktpositioner och styra över detta, de anser sig fortfarande som odödliga unikum och begriper inget, alla minst om de problem de själva kommer att drabbas av så småningom, men som varje erfaren läkare skulle kunna ge dem en lista över efter en kort besiktning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *