Vårdkonglomerat

Nyss hemkommen från en planerad operation. I dimmorna kunde jag fredag förmiddag höra Jonas Sjöstedt i riksdagsdebatt ondgöra sig hur vårdkonglomeraten tillskansar sig välfärdssystemens pengar och förvandlar dem till vinst. Detta ville han stoppa.

Sveriges största vårdkonglomerat är väl landstingen, kommunerna och staten. Alla strävar efter att göra vinst åt sig själva inom de ramar de ges eller verkar inom. Dessa vårdkonglomerat lär knappast bli mindre mäktiga med den nya föreslagna regionindelningen.

Till detta kommer alla privata aktörer som tjänar pengar på vården; byggföretagen, elföretagen, sängtillverkarna, tvätterierna, kollektivtrafiken och fordonstillverkarna, textilindustrier, tillverkare av förband och hjälpmedel, läkemedelsbolagen, ekonomi och revisionsfirmorna, med flera.

Varför ska just vårdgivandet vara förbehållet den offentliga sektorn att leka företag med tvångstillskansade skattemedel? Sjöstedt har en del att förklara kring sin logik.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Vårdkonglomerat

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Säg som det är Mats, kommunisterna och socialister vill inte att man avslöjar ineffektiviteten i administrationen av den offentliga vården. Där finns säkert horder av partitrogna tjänare som skulle göra bättre nytta på någon annan plats i samhället. Att observera, vårdpersonalen är utmärkt, jag vet som Du av egen erfarenhet. För övrigt anser jag det fruktansvärt förnedrande och kränkande av Sjöstedt på Östermalm i Stockholm att ha synpunkter på hur personalen i den privata sektorn om hur och att personalen utför ett fint arbete! Men som alltid annars, det finns inga som vanhedrar och utnyttjar sin egna i propagandasyfte som just socialister.
  God bättring Mats!

  • mats skriver:

   Tack Samuel!
   Jag har visst lite bedövning kvar i kroppen, fick läsa texten flera gånger innan jag fick den att stämma, trots att den var kort!

 2. Göran skriver:

  Tanken med vårdpeng från början var att personalen inom vården skulle få utrymme att utveckla sina egna idéer om vården och förverkliga dem. Tanken var inte att det skulle bli stora vårdbolag som lade beslag på hela högar av vårdinrättningar.

  Naturligtvis fungerar inte den ursprungliga idéen eftersom alla upphandlingar är totalt styrda av de tankar som politikerna och ämbetsmännen har.

  Och naturligtvis blir det stötande när det går att tjäna enorma pengar på vården.

  Lite ironisk så brukar Jonas Sjöstedt hänvisa till ett äldreboende utan för Göteborg (kommer ej ihåg orten) som ett föredöme. Kommunen släppte all kontroll och styrning över det boende. Personal och vårdtagare utformar på egen hand vad som ska göras dag för dag. Det ironiska är att Jonas Sjöstedt till 99 % alltid förespråkar kontroll och samtidigt gillar ett kontrollöst projekt. Jag tror inte han kan se den minsta koppling mellan det.

 3. Stefan Eriksson skriver:

  jag har en kvalfull väntan på röntgenläkarens utlåtande. Vi har starka skäl att befara sjukdomen med stort C, och därför har en grundlig bild av läget gjorts (datatomografi).
  Personal på plats gav oss hopp om ett snabbt utlåtande om vad som kunnat detekterats.
  Inom 2-3 arbetsdagar kunde vi räkna med besked.
  Nu har det förflutet två veckor sedan undersökningen gjordes och därav lät vi fråga efter detta utlåtande. Här kommer det…………………!!
  Utlåtandet med undersökningsresultat är just nu i Barcelona Spanien för påseende.
  Hur kan det bliva så här? Jag misstänker att en dåligt genomförd upphandling får så bisarra följder för brukarna av vård’

Kommentarer är stängda.