Då ljög Birger Schlaug

I ett resonemang om anpassning till hemskheter (terrorism) i SVT morgonsoffa fredag den 26 maj (ca 1 timme 20 minuter in i programmet) sa Birger Schlaug att på 60-talet omkom det 25 människor om dagen i svensk trafik och ingen brydde sig. Men fy skam! Det var långt ifrån sanningen. Toppåret, 1966, omkom det totalt 1313 personer. Det blir knappt 3,6 om dagen.

Illa nog, men betänk att då hade vi fri fart på landsväg, varav endast 25% var asfalterade, inga bälteskrav, bilarna var inte krocktestade och säkerhetsoptimerade. Dessutom körde vi som enda land i världen med vänsterstyrda bilar i vänstertrafik. Ren galenskap alltså!

Inför högertrafikomläggningen 1967 infördes tillfälliga hastighetssänkningar. Begränsningar som sedan bara blivit striktare och striktare trots att alla säkerhetshöjande åtgärder gjort trafiken säkrare. Den långsiktiga trenden är att vi faktiskt går mot noll dödade i trafiken, sett som dödsrisk uttryckt som dödade per fordonskilometer.

Det är illa om politiker baserar argumentation och beslut på inbillade fakta. Men miljöpartisterna får gärna fortsätta vara vårdslösa med lättkontrollerade påståenden om sanningen. Då kanske vi slipper dem i riksdagen efter nästa val.

Det här inlägget postades i Trafik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Då ljög Birger Schlaug

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Normalt “funtade” människor borde fråga sig själv (om ingen annan): Är det sant det politikern/maktinnehavaren just sade? Så utbrett är missbruket av statistiska uppgifter att de samma förlorat allt egentligt värde för den de förutsätts hålla informerade.
  Dagsfärsk statistik levererad av SR:
  För första gången har svensk gränspolis kunnat jämföra biometriska data med asylsökandes faktiska “avtryck” hos gränspolisen här och de uppgifter som finns registrerade i dennes hemland.
  Marocko fördes på tal.
  Av 77 fall där identiteten överprövats, visar det sig att inte mindre än 65 fall EJ stämmer med uppgifterna i “hemlandet”.
  Av 50 fall där den asylsökande uppgivit sig vara “minderårig”, visar sig vid en jämförelse att endast 2 (två) av dessa är under 18 år.

  Så jag tycker det är synd att MPs kongress inte lyckades enas om en “amnesti” för alla flyktingbarn från hela världen. Det hade ju garanterat gjort att vi ens hade tvingats höra talas om dem hädanefter.
  Men det löser sig nog, MP är ju i vilket fall under 4%-spärren till riksdagen som det nu verkar.
  Kan bara leda till mer “sanning” i folkets parlament.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Att våra svenska politiker far med osanning är vedertaget sedan länge men det är ju allvarligare att man hämtar uppgifterna från “Statistiska Centralbyrån” eller ännu hellre Socialistiska Centralbyrån, detta underbara centrum för politisk manipulation. (I Schlaugs fall kanske Trafikverket?)
  Vem vågar redogöra för det svenska penningvärdets förfall och den riktiga och sanningsenliga inflationen i Sverige, den som drabbar oss vanliga medborgare? Ganska het potatis kan man tänka!

  • Göran skriver:

   Enligt Socialistiska Centralbyrån ska muslimer bli i majoritet i Sverige runt år 2015. Men du hävdar att de ljuger (?). Det kommer således ske tidigare…

 3. Ivar Andersson skriver:

  Heter han Birger Schalug? Jag tror inte politiker och Birger Schlaug ljuger. De är helt enkelt så dåligt utbildade att de inte kan räkna och göra rimlighetsbedömningar. Journalister har nog gått i samma skola.

  • mats skriver:

   Det är fingrarna som vill skriva Schalug, varannan höger, varannan vänster hand, nästan. Jag har rättat. Schlaug är givetvis rätt.

   Är det säkert att man inte ljuger när man vet att man bara hugger till med en siffra? För nog visste han att han inte visste, men ville dra till med något som lät hemskt och ändå rimligt i hans öron.
   För en miljöpartist är det väl viktigare att överdriva vägtrafikens faror än att råka underredovisa dem?

 4. Kgb35 skriver:

  Funderar på hur han tänker. Ofta i smått är det vettiga tankar men sedan blir det rena önskedrömmar när det handlar om stora saker som är grundläggande och skulle välta alla småsaker.

 5. Sten-Arne Persson skriver:

  Appropå att hålla sig till sanningen:
  När skall vår radio och TV berätta för oss om den solförmörkelse som jag iakttagit i snart 10 års tid sedan en skåning uppmärksammat mig på fenomenet? Han klagade ofta på att det blivit så disigt där nere i Skåne. Det fanns inga solklara dagar längre tyckte han. Läs här om en annan klok skånings upptäckt långt senare där Peter Krabbe själv erkänner i dagens inlägg att han inte trott att det kunde vara sant på denna länk
  https://peterkrabbe.wordpress.com/2017/05/27/nar-nagon-bestammer-att-solen-skall-ga-i-moln/

  Heder till denne hedersman som kunde erkänna att han hade haft fel. Sådana bloggare kan man tro mer på än vår massmedia som undanhåller folket både sanningen om “chemtrails” och EU:s jordbruksstatistik m.m.

  I Jan Gillbergs tidskrift DSM (som aldrig fått något presstöd) skrev fil.dr. Pia Hellertz 2014 i nr. 3 av DSM om chemtrails.

 6. Jan Andersson skriver:

  Miljöpartiets kongress nyligen bevisade en gång för alla med stort eftertryck att de inte har något alls med den så kallade verkligheten att göra.

 7. Göran skriver:

  Hur vet man att en politiker ljuger? Svar: Läpparna rör sig.

Kommentarer är stängda.