SVT smutskastar bilen

I rapport 15/10 berättar man att gravida som utsatts för luftföroreningar riskerar att föda underviktiga barn. Man visar bilder på bilar och trafik. Reportern nämner Hornsgatan i Stockholm som är en av de mest trafikerade gatorna. Men man visar inga bilder från tunnelbanan, som är den största förorenaren och utsläppskällan av de skadliga partiklarna. Via tunnlarnas ventilation når dessa partiklar även luften på gatunivå.

Undersökningar har även visat att dålig sopning på våren, för att få bort den sand man under vintern spritt ut för minska halkan för fotgängarna, är en av de viktigare källorna till skadliga partiklar. Att ta bort bilarna hjälper alltså inte särskilt mycket mot partiklarna.

Trots att forskaren som intervjuas inte nämner bilar specifikt, utan håller sig till begrepp som luftföroreningar och partiklar, så är det enbart bilar som visas i bild och bilar som reportern talar om Budskapet SVT anstränger sig för att få fram är att partiklarna är bilarnas fel. Man hittar till och med en nybliven mor, med en son som vid födseln vägde över genomsnittet, men som oroar sig över bilarna. Hon uttalar till rapports oförställda glädje en önskan att genom skatter och avgifter, samt andra regleringar få bort bilarna från staden.

Nyhetsvärdering, kritisk granskning, faktakontroll. Nej det verkar vara okända begrepp på SVT.

Det här inlägget postades i Miljö, Trafik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på SVT smutskastar bilen

  1. Joakim skriver:

    Det gröna skitsnacksgänget har oss som finansiärer för sina egna intressen.
    Och vi vet sen tidigare vilket terrorparti som PK journalister sympatiserar med.

Kommentarer är stängda.