IS-rael och IS

Visst har man haft på känn att Israel inte har något emot att muslimerna bekrigar varandra. Inte heller har israelerna något principiellt emot att Europa får bära en del problem med muslimska migranter. Det man frågat sig, är hur mycket Israel varit med och fingrat på kortleken innan spelet om Mellanöstern började?

Nu finns tydligen klara belägg för att Israel är beredd att hjälpa vem som helst som ordnar så att reguljära syriska trupper inte har tillgång till Golanhöjderna. Reguljär militär har tillgång till vapen med vilka man från Golan kan precisionsbomba israeliska städer. Rebeller och irreguljära styrkor har normalt inte tillgång till sådana. Så lite muslimska hetsporrar som mest är arga på sina egna får gärna besätta Golan. Dessa kan Israel enkelt bevaka och kontrollera.

Enligt den israeliske general som Nitzan Nuriel intervjuat, räknar israelerna med attacker från Golan i framtiden och kanske även ett regelrätt krig med Syrien/Libanon. När det händer vill de ha en så lättbekrigad motståndare som möjligt. Med jihadister är det tydligen lättare att nå den informella överenskommelsen att om ni låter oss vara ifred får ni själva vara ifred. Med statlig militär från stater som fortfarande ser israelerna som illegala ockupanter av Palestina är det inte lika självklart.

Alltså, söndra och härska, låt dem slåss inbördes, så får vi vara ifred. Fördöm offentligt blodbaden och det mänskliga lidandet i religionens namn, men verka i det fördolda för att det aldrig tar slut.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på IS-rael och IS

  1. Göran skriver:

    Då blir det nog ganska klart att orsaken till Donald Trumps bombning av Syrien är för att försvaga Syriens militär så att kriget fortgår.

Kommentarer är stängda.