Mord i London

London har nu gått om NYC med fler mord per 100.000 invånare. På grund av Englands vapenlagar sker morden inte med skjutvapen, utan främst med kniv. Men död är död. Nu är ganska tryggt i både NYC och London, men mer oroande för London alltså.

Värst är det dock på andra håll i världen. Av de 50 städer med flest mord per 100.000 invånare ligger samtliga i Amerika, 17 stycke i Brasilien, 12 i Mexiko, 5 i USA/Puerto Rico (men ej NYC alltså), samt 5 stycken i Venezuela.

Mordfrekvensen styrs av allt att döma främst av andra faktorer än tillgång på skjutvapen. Det är något i samhällssystemet, samhällskontraktet, något i sättet att göra affärer och vad man gör affärer i, som gör skillnad. Troligen är det också andra värderingar av vad som är framgång, respekt, med mera som spelar in.

Alltså en mental komponent som är vida farligare än skjutvapnen. För det sitter inte i varken kolven eller spjutstångs ände, utan i den mentala förförståelsen och beredskapen att handla på ett sätt som resulterar i en annan människas död. Detta har jag påpekat många gånger.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Mord i London

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Två saker som gjort livet till ett he***te för mänskligheten och då kan vi gärna tala om mentala komponenter.
  1. Folket, medborgarna har grundlurats av lycksökande politiker att bli utplundrade på LIV och EGENDOM! (Vad är t.ex. ALLEMANSRÄTT?)
  2. Politiker och kriminella anser de har bättre rätt att försvara sitt LIV och sin EGENDOM än den övriga befolkningen.

  När samma politiker avskedar sig sina till tänderna med vapen utrustade livvakter så skall jag nogsamt överväga att släppa ifrån mig mina.
  Kommer svenska folket någonsin att få möjligheten att sparka en oduglig enskild politiker som inte är kapabel att försvara svenska folkets överlevnad och intressen?

  • Göran skriver:

   Vi bör ha ett valsystem där man kan tala om vilka man inte vill se som politiker, dvs. stryka dem från valsedlarna. Det är nog enda sättet för medborgarna att uttrycka sitt ogillande för korrupta politiker.

   Det är lustigt att det mesta i samhället ska styras med kunskap eller skicklighet medan det inte gäller när det kommer till de styrande i riksdagen eller de styrande i byråkratin.

 2. Göran skriver:

  Mycket av det dödliga våldet i USA handlar om narkotika. USA för ett naivt och meningslöst krig mot narkotikan som de aldrig kommer eller kan vinna. Men, ännu mer människor i USA dödas av legala mediciner.

  Samma sak i Sverige.

 3. Rolf Åberg skriver:

  Bor i Fortaleza, Brasilien, en paradisstad med 34 km sandstrand runt själva staden på en udde, men också en av världens farligaste städer statistiskt med ca 7 mord om dagen. Själv bor jag 500 meter från en Favela och hör ganska ofta skottlossningar. Det mesta av mördandet är droggängsrelaterat i favelorna. Polisen försöker begränsa det till de områdena. Och det är relativt mycket poliser, ofta tungt beväpnade, på huvudlederna. Både till fots samt i bilar (Policia Militar). Men relativt mycket rån förekommer på andra håll i staden. En helt fantastisk stad frånsett våldet 🙁

Kommentarer inaktiverade.