Moraltorka

Torkan i år har avslöjat något viktigt om den svenska statsapparaten. Statsbärande partier och statens myndigheter hanterar de svenska skattebetalarnas pengar med en föraktfull ansvarslöshet. Politiker av alla schatteringar lovordar det svenska skogsbrukets betydelse för nationalinkomsten och handelsbalansen. Men lika fullt anser Dan Eliasson på direkt fråga, att staten har inget ansvar för att det finns tillräckliga resurser för brandbekämpning. En märklig inställning från den högste tjänstemannen med ansvar för säkerhet och beredskap.

Men det löser sig säkert. När det kolat färdigt runt om i skogarna kommer ”naturvårdsintressen” och myndigheter för att inventera och komma med förslag om reservat och andra brukanderestriktioner. I släptåg kommer EU med ”skogsdirektiv” av samma sort som Vattendirektivet och då blir den svenska skogen inte ens svensk längre, den blir istället en naturresurs som EU-kommissionen och dess jurister bestämmer över.

Svenskt jordbruk drabbas också hårt av torkan. Skördarna blir mindre eller uteblir helt. Hur man än vänder på så kostar sådant pengar för den enskilde bonden. Det kan vara antingen i form av ökade kostnader eller inkomstbortfall, eller naturligtvis både och. Samtidigt får vi veta att statens Jordbruksverk ännu inte löst sina IT-problem. De avser att skaffa ett heltäckande IT-system som kan hantera alla typer av ärenden.

För något år sedan var kostnaden uppe i över halvmiljarden kronor i utvecklingskostnader för detta. Idag lär det ligga runt en hel miljard. Denna eftersläpning i utvecklingen får svenska bönder betala med uteblivet jordbruksstöd, inte bara för i år, utan ända från 2015! Pengar som är avsedda att hjälpa svenska bönder att jämna ut ekonomiska svackor har inte kunnat utbetalas för att SJV inte kan handlägga sina ärenden med papper och penna i väntan på ett nytt IT-stöd. Skandal är ett för snällt ord, sabotage är mer ackurat.

Ni märker kanske att jag här skriver att det är torkan som visat på problemet, inte värmen, för så är det ju. Det kan var ännu mycket varmare i en regnskog, utan att det blir problem. För där finns fukten. Men MSM måste inför riksdagsvalet fortsätta trumma in budskapet att antropogent CO2 skapar en katastrofal global uppvärmning. Då duger det inte att berätta sanningen, att det är en tillfällig men ovanlig torrperiod som är problemet.

På flera plan har alltså statsapparatens moral torkat inne. Man berömmer skogsbruket när det levererar vinster, men vill inte säkra dess produktionskapacitet och inte heller skydda privat ägande. Man berömmer jordbruket och talar om kvalitet och självförsörjningsgrad, men har varken vilja eller kraft för att på skarpen åtgärda  myndigheter som uppenbarligen missbedömt allvaret i sina uppdrag. Nonchalansen mot väljarna och föraktet för deras berättigade krav på en statsapparat som fungerar enligt intentionerna med de enorma medel som tillförts via skatten, är monumental. För att inte säga fatal.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Moraltorka

 1. Sten-Arne Persson skriver:

  Enda trösten är att när ”värddjuret” jordbruket och dess utövare dör så dör även parasiterna.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Jag blev våldsamt åthutad häromdagen. Ifrågasatte nämligen varför lantbrukarna behövde en socialistisk oavsättlig tjänstemans tillstånd för att få skörda grovfoder på sin ägandes grönträda/svartträda.
  ”Det begriper du väl, du har ju skrivit på ett avtal om kompensation för arealen”. Punkt slut!
  Som Mats mycket riktigt påpekar i inlägget ovan, håller socialisterna vad de lovat? Statliga myndigheter ligger back i utbetalningar sedan flera år. Min dator krånglar, jag kan inte betala in ”hälerigodset” till statskassan? Sug på den.
  Det är fullständigt ofattbart att svenska folket tillåter socialisterna till att bedriva ren och skär utpressning mot landsbygdsbefolkningen. Som inte regler och villkor är betungande nog? För säkerhets skull och för propagandan att bevisa inför omvärlden hur effektiva socialisterna är när det gäller att driva folk från hus och hem på landsbygden tar man till hjälp de svenska rovdjuren. Gud nåde den som vill skydda sina egna liv och företag mot detta politiska tilltag. De tillhör det socialistiska samhällets avskum!
  När skall socialisterna sluta med att bedriva hets och terror mot ca 75.000 aktiva jordbrukare som lever sitt liv för att förse svenska folket med livsmedel?

 3. Mats Jangdal skriver:

  MSB uppmanar alla svenskar att ha en brandvarnare och en brandsläckare i sina hem. Men svenska staten har skrotat sina. De har slutat betala för det frivilliga brandflyget, de har sålt och skrotat de bättre lämpade helikoptrarna och ersatt dem med mindre lämpliga.
  De har i princip monterat ner sina brandvarnare och ersatt sina brandsläckare med några flaskor buteljvatten.

  Men regering och myndigheter har väl bara otur, denna torka och bränder inträffar när de har semester. De var inte hemma, hörde inte varningarna och ropen, begrep inte vad som hände. Så det tog flera dagar att reagera, ungefär som när tsunamin slog till i julledigheten.

  • Göran skriver:

   När jag var en liten palt och var på landet under sommarloven såg jag mer eller mindre dagligen brandflyg. Nu för tiden ser jag dem aldrig.

 4. Göran skriver:

  Årets skogsbränder visar på en mycket tydligen sak. När staten tar pengar från oss medborgare hamnar pengarna på fel ställen. Alla skogsägare skulle kunnat ha lagt pengar på egen brandbekämpning via försäkring i stället för att betala in en massa pengar till staten.

  Jag kan vara så fräck och skriva att de flesta offentliga byråkrater har aldrig jobbat inom en privat verksamhet, så de har inte den minsta aning om hur en verksamhet kan fungera på ett effektivt sätt, för de har aldrig sett det.

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Helt rätt Göran. Utanför regelboken är dessa varelser helt förlorade.. Därför är det skakande läsning när en och annan minister uttalar sig om hur han/hon minsann skall sörja för att det blir producerat livsmedel till befolkningen. ”Dom” vet inte vad ”dom” pratar om!!!

  • Jan Andersson skriver:

   Min käpphäst sedan länge! Juncker, Löfvén och Eliasson hade för länge sedan varit ute i kylan om de hade jobbat i ett privat företag. Läs om funktionell dumhet: Mats Alvesson, Dumhetsparadoxen. Den funktionella dumhetens fördelar och fallgropar” (Fri Tanke).

 5. Göran skriver:

  Läs gärna kommentar 57 under artikeln ”SMHI och framtida skogsbränder” på Klimatupplysningen som beskriver hur byråkraterna har genom tiden förstört skogsbruket så brandrisken har ökat.

  http://www.klimatupplysningen.se/2018/07/22/smhi-och-framtida-skogsbrander/#comment-466280

  • Mats Jangdal skriver:

   Bra sammanfattning om skogsbruket visavi brand!

   Dessutom i artikeln av Ingemar Nordin, att SMHI förutspår både blötare och torrare somrar i framtiden, pga klimatförändringar. Det är alltså ingen vetenskapligt motiverad prognos, det är helt och hållet ett sätt att helgardera sig.

Kommentarer är stängda.