Livsmedelsverket ger MP ett miljölarm

Just när valåret närmar sig sommarstiltjen serverar en myndighet en livlina till MP. Redan för fyra år sedan var ansvarig person på Livsmedelsverket, Emma Halldin Ankarberg, ute på turné med Isabella Lövin och förklarade varför vi inte ska äta östersjöfisk. Men vänta nu, det var ju valår då också!

Är det så att myndigheten favoriserar MP och vill ge dem ett handtag i ett besvärligt läge i valrörelsen? Alla minns väl att MP kom in i riksdagen 1988 när det larmades om säldöd på västkusten. Så ett annat larm om risker eller fel i miljön kan förväntas ge liknande utfall.

Nu är inte riskerna med att äta östersjöfisk entydiga. De studier som är gjorda, är gjorda på möss och resultatet sedan omräknad till kilo kroppsvikt hos människor. Med det gamla gränsvärdet var man i princip tvungen att enbart leva på östersjöfisk för att nå farliga nivåer. Nu har man flyttat målstolparna, för att få risken att verka vara större. Men fortfarande kan man äta östersjöfisk en gång i veckan utan påtaglig risk. Fast Livsmedelsverket säger högst en gång i halvåret.

Det här inlägget postades i Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Livsmedelsverket ger MP ett miljölarm

  1. Göran skriver:

    Äta fisk från Östersjön eller inte, är det inte en ickefråga. Kan vi äta någon fisk mer än en gång i veckan, eller? Norsk odlad lax är det mest förgiftade livsmedlet som finns att köpa och äta. Jag tror en fisk från Östersjön är betydligt bättre att äta än den norska odlade laxen.

Kommentarer är stängda.