Det är så bra med kommunism

Venezuela är ett oljerikt land som levt under kommunistiskt och socialistiskt styre sedan 1999. Med 50% av statsbudgeten beroende av oljeinkomsterna har det gått illa för Venezuela. Olja säljs som bekant på världsmarknaden, till världsmarknadspriser. Med fluktuerande priser blir det svårt att budgetera intäkterna. För kommunister är det dock enkelt att budgetera utgifter för välfärd. Välfärd som man inte på länge kunnat leverera.

Hade man istället sålt rätten att utvinna olja, det finns flera affärsmodeller att välja på, då hade man kunnat budgetera sina intäkter bättre. Dessutom hade både företag och individer varit inkomsttagare som kunnat beskattas, istället för att vara bidragstagare, utlovade statlig omsorg utan egen insats.

Nu flyr folk i mängder denna mardröm. Både Brasilien och Ecuador inför restriktioner för gränspassage från Venezuela in till sina respektive länder. Detta får Colombia, som ligger mellan Venezuela och Ecuador att protestera, för alla som flyr kommunismen i Venezuela blir strandsatta i Colombia. Inte minst i Brasilien har det blivit konflikt med lokalbefolkningen så till den grad att militär satts in.

I det svenska valet finns det några partier som går till val på att inga privata företag ska få leverera välfärdstjänster. De anser att det är en uppgift enbart för stat och kommun. Det kan vara läge för svenska väljare att skicka en tanke till venezuelanerna och fundera på om de hellre skulle välja välfärd av svensk modell inklusive privata aktörer, eller den venezuelanska.

 

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Det är så bra med kommunism

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Skall ”bolivaren” och ”petron” fungera i koordinerad form med världsmarknadspriset på olja?
  Lite märkligt sammanhang när medborgaren inte längre vet ”vad” en Bolivar köper!
  Kanske även det ingår i den socialistiska metoden att plundra medborgaren på egendom?

 2. Niklas skriver:

  Kommunismen är en mycket vacker tanke, som tyvärr inte alls fungerar i verkligheten. Det finns ju otaliga bevis på kommunistiska misslyckanden, så som forna östblocket, Kina, forna franska Indokina, diverse länder i Afrika, samt Kuba och Venezuela.

  Valfrihet och individuell frihet fungerar desto bättre. Ty solidariteten brukar av någon anledning begränsas till den egna familjen, vänner och grannar.

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Får man föreslå en till vinkel:

   I en kommunistisk stat bestämmer experter och centralkommittéer kvantiteter och kvaliteter hos det som skall produceras, utifrån en behovstanke. Så långt kan det fungera hjälpligt (jag bortser från korruption – så det här är rent skrivbordsteoretiserande…) men två problem inträder även i Teoretistanien.

   För det första: valfrihet och egna initiativ baserade i äganderätt tryggad av en av självförsörjande personer/hushåll vald legislatur erbjuder så många fler möjligheter att upptäcka brister, fel, ineffektivitet och liknande. Man kan dra parallellen mellan penicillin och immunsystem: kommunismen är penicillinet – en lösning, men bara en, på alla situationer. Det fria samhället är immunsystemet, som kan anpassa sig till varje situation så länge samhällskroppen håller sig i god trim, så att säga.

   För det andra: eftersom människor alltid skapar egna lösningar på sin specifika situation oavsett system, kommer det att uppstå lösningar som konkurrerar med det kommunistiska systemet – och förändringar via konkurrens innebär skiftad maktbalans. Därmed kommer varje strävan efter socialism och kommunism alltid att utvecklas mot korporativ totalitär diktatur: “Om vi inte innehar makten kan vi inte genomföra vårt program” och den logiken är obönhörlig.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

  • Göran skriver:

   Kommunism är inte alls en vacker tanke. Det är en korkad tanke på grund av att kommunism innehåller allt som gör att en människa inte fungerar på alla plan. Det finns inte ett uns i den ideologin som är komparativ med någon form av biologiskt liv på jorden.

   • Niklas skriver:

    Tja, det finns väl ett antal sociala insekter som väl är kommunister…

    Den kommunistiska ta anken är ju vacker men den fungerar som sagt inte i praktiken.

    • Mats Jangdal skriver:

     Ja, det är väl på den utvecklingsnivån kommunism fungerar, insekter!

Kommentarer är stängda.