Amerikansk omflyttning

Varför flyr folk från New York och Kalifornien? Mises har gjort en intressant jämförelse mellan Cato Institutes frihetsindex och statistik på USAs interna migration. Sämst frihet har följande stater: Nere York, Hawaii, Kalifornien, New Jersey, Maryland, i fallande skala, NY sämst. störst frihet har: Florida, New Hampshire, Indiana, Colorado, Nevada, Florida mest.

Det visar sig att de stater som faller sämst ut i frihetsindex också är de som folk är mest benägna att flytta ifrån, med undantag för några med riktigt usel arbetsmarknad. Som Alaska och Wyoming.

Att det är rimligt att anta att det handlar om frihet, kan man se genom att det är de stater med störst frihet som folk flyttar till. Sålunda flyttar amerikanerna nu ifrån New York och Kalifornien, men till Florida och Texas.

Noterbart är att utflyttningen är så markant för alla stater i ett bälte från ostkusten via Stora Sjöarna till mellanvästern. Det är till stora delar de nordstater som vann inbördeskriget, men också det område som tidigare kallades för stålbältet och innan Trumps presidentskap gick under namnet rostbältet.

Catos frihetsindex mäter både personlig frihet, ekonomisk frihet och andra parametrar som vägs in. Uppenbart är att de som kan flytta från ofrihet till frihet gärna tar den chansen. Beteendet är förmodligen universellt.

Lite off topic, men det skulle vara intressant att se en  jämförelse med svensk brain drain, utflyttning av välutbildade svenskar jämfört med inflytning av analfabeter från mena. Är det en relevant beskrivning av situationen i Sverige? Om så, hur påverkas landet på sikt?

Rött visar utflyttning, blått inflyttning.

Edit: Som jämförelse, röstningsmönstret i 2016 års presidentval. Trumpseger i rött, Clintonseger i blått. Från Wikipedia.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Amerikansk omflyttning

 1. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Vågar man gissa att det också finns en viss omvänd korrelation med röstning. Röda i migrationen röstade blått (Hillary), blåa i migrationen röstade rött (Trump)

 2. Rikard skriver:

  Hej.

  Nästa fråga: vem är det som flyttar? Vet du om US Census Bureau har data för det?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 3. Mats Jangdal skriver:

  Ni ställer båda intressanta och relevanta frågor. Det jag läst är Mises Institutes artikel där man jämför intern migration med Cato frihetsindex.
  Hur man röstade i presidentvalet kan inte vara så svårt att få fram. Jag har inte sett något från USCB som vem som flyttar.

 4. Jan Andersson skriver:

  Och de talar samma språk i hela USA. I Europa skulle flyttningen varit långt mer omfattande om man talat samma språk.

 5. Kgb35 skriver:

  I Sverige beror enligt min mening flyttningen till adminstrativa centra för riket, landsting, kommun och”vuxenförvaring”på så kallad högskola till stor del på skatteutsugningen och den följande fattigdomen. När en bygd är så fattig att det inte längre finns en marknad, bra kommunikationer, kunskap eller allmännt möjlighet att driva företagsamhet på grund av administration och kostnader flyttar folk, dvs unga. De måste. Sverige ser mer och mer ut som ett gammalt förfallet Warszawapaktsland. Vad har de för framtid som en norsk bekant på besök undrade när hon såg misären.

  Än så länge håller skattefinansierade arbeten och lån borta konkursen från dessa inflyttningsområden.
  Än finns dessutom några områden med exportindustrier som finns kvar att mjölka med moms och omfördelning, de är motorn.

  Nu har det kommit ett nytt fenomen som kommer förändra det lokala styret, utan att ha försörjningskrav på sig. Det blir intressant, som det heter:
  http://www.friatider.se/invandrare-utan-medborgarskap-kan-avg-ra-valet

Kommentarer är stängda.