Klimatflyktingar såväl som ekonomiska flyktingar

År 2018 lämnade 180.000 amerikaner New York state för att flytta till andra delstater. Främst Florida, Arizona  och Nevada. Där är klimatet bättre och skatterna lägre. I Florida finns inte heller någon fastighetsskatt. Det är de rika som flyttar och NY är en av endast nio delstater med befolkningsminskning. Medan Florida har högst inflyttning.

Som en följd av utflyttningen fattas det nu 2,8 miljarder dollar i New Yorks statliga budget. I Sverige vill både LO och V att fastighetsskatt, förmögenhetsskatt, samt arvs- och gåvoskatt återinförs. I Sverige är man fri att flytta till andra EU-länder, med bättre klimat. En del av dem har också lägre skatter.

Så hur mycket underskott i statens finanser är V och LO beredda att acceptera som en följd av deras önskan om högre skatter?

Även inom Europa och EU finns länder med bättre klimat än Sverige. De enda klimatflyktingar världen hittills skådat är personer som har råd att flytta, kan försörja sig eller är pensionärer, och de flyttar söderut till varmare klimat.

 

EDIT: Ett förtydligande. USA har ingen federal fastighetsskatt. Florida har ingen (del-)statlig fastighetsskatt. De flesta countyn (kommuner) har fastighetsskatt, som kan vara hög. De har dock ofta undantag i form av grundavdrag eller hel skattebefrielse för pensionärer eller avrustad militär personal. Det gäller att kolla upp vad som gäller i den kommun där man tänker köpa hus.

Detsamma gäller i princip även i New York state, men där har skattesatserna  rusat i höjden de senaste 20 åren.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Klimatflyktingar såväl som ekonomiska flyktingar

 1. Dandersan skriver:

  Klimatet här uppe är utmanande.
  Svårt att sitta ute med ett glas vin i November.

 2. Ivar Andersson skriver:

  LO och V och MP löser alla problem med högre skatter. LO jämför gärna en direktörslön med lönen för en arbetare men redovisar inte att LO-chefens lön motsvara lönen för 3 arbetare. Varför kan han inte vara nöjd med 20% högre lön än en arbetare om nu löneskillnaderna ska minska? Börja med att sopa framför egen dörr i stället för att begära att andra ska städa. LO redovisar inte heller vad de fackliga ledarna har i lön. V höjer skatten för alla möjliga och omöjliga bidrag som dom pläderar för. När V klagar på att folk skatteplanerar granskar dom inte sina egna kommunistiska artister som ofta har ett bolag för skatteplanering. Timbaktu vill jag minnas är ett exempel. MP pratar om malus bonus för att höja skatten på koldioxid och dela ut bidrag till elbilar, elcyklar mm. Även elcertifikaten är att dela ut bidrag till sol och vind.

 3. Thomas Gunnarson skriver:

  Ganska självklart. När Ayn Rand lanserade sina tankar om tillvaron på 1950-talet och hade elever som Greenspan så påverkade hon hela det amerikanska samhället och raserade de gemensamma värderingarna. Ett samhälle utan gemensamma värderingar är ohjälpligt förlorat. Så självklart flyttar egotrippade förmögna då deras själviska girighet blir deras undergång och inte bara de som Hillary Clinton föraktar. För den som har resurser måste agera enligt klassisk värdekonservatism, att skydda och hjälpa den svagare. Tror man att man kan smita undan detta faktum så faller man lätt själv…

  • Göran skriver:

   Hur många jobb har fattiga skapat? Har du blivit anställd av någon fattig under ditt liv? Denna ständiga larviga avundsjuka. Vilka är det som raserar de gemensamma värderingar i USA? Vänsterorienterade.

   Samma sak i Sverige. Vi har en statsminister som kallar alla som vill ha traditionella värderingar för extremister, nazister och en del annat. För att inte tala om feministrörelsen. Ett verkligt hot mot gemensamma värderingar. De vill inte ens ha några värdringar överhuvud taget.

   • Thomas Gunnarson skriver:

    Hmm… Ayn Rand har satt sina spår, läser jag… människan är ingen solitär. Den egotrippade ideologin som i Sverige kallas, bland annat, för korporativism har en brist – föraktet för svaghet. Det syns tydligast inom jordbruket där en del alltid tyckt sig vara störst i byn och därför tagit sig rätten att förakta alla som har mindre gårdar… Så fyra kor var föraktligt tyckte den som hade fjorton. Och så blev det en som hade femtio kor och då var det föraktligt att ha fjorton kor. Och så blev det en som hade hundrafemtio och då är plötsligt femtio kor en föraktlig summa djur… och så kom en som har 1500 kor och vad är då 150 annat än föraktligt… Så plötsligt är den med 1500 helt ensam och kräver att få alla stöden själv, för hen jobbar ju så hårt… Javisst, du får alla stöden – men räkna inte med att få betalt för produkterna… Eller ett annat exempel. Arbetslösa borde ju inte får pension för de har ju inte jobbat… !! Visst, men om inga arbetslösa finns så skenar lönerna. Så de arbetslösa gör en samhällsinsats – skall de inte få kredit för det? Så, vad händer om vi alla blir egotrippade som de rika utan värdekonservativa åsikter?

 4. Niklas skriver:

  Född fri, men skattad till döds. En gammal slogan, som onekligen behöver dammas av.

  Det stora problemet är dock att det höga skattetrycket inte syns i i vardagen. Ty dessa måste synliggöras om vi ska få till någon grundläggande förändring i skattetrycket.

  Tänk om vi avskaffade källskatten + arbetsgivaravgifterna. Istället kan ju varje löntagare själva få betala in detta den 12 i varje månad. (”Lönen” får ju givetvis höjas, så att det blir ett nollsummespel).

  Tänk om t.ex. bensinbolagen började redovisa både priset före skatt + moms och det pris som kunden får betala.

  Och så vidare, listan kan göras mycket lång. Men utan denna förändring kommer folket fortfarande att sova sin törnrosasömn och knappt protestera mot successivt höjda skatter.

  • Göran skriver:

   När det kommer på förslag att arbetsgivaravgiften ska redovisas på alla lönespecifikationer, då skriker LO I högan sky. Jag skrev det igår och jag skrivet det igen. Hur mycket skatter betalas för att kunna köpa en en sak för 100 kr i affären?

   Moms: 20 kr
   Löneskatt: 43 kr
   Arbetsgivaravgift: 46 kr
   Summa skatt: 109 kr

   Ovan inkluderar inte de skatter som tillkommer i produktion och distribution.

Kommentarer är stängda.