En framtid?

I Kina sparar man inga ansträngningar för att kontrollera sin stora befolkning. Kommunistpartiet känner inga moraliska betänkligheter för att övervaka alla överallt.  Man tar all modern teknik till sin hjälp, det inkluderar automatisk ansiktsigenkänning och igenkänning av gångstil. Grova brottslingar, exempelvis sådana som sneddar över gatan på fel ställe hängs omgående ut på bildskärmar i stadsmiljön.

Det hände en känd kvinnlig företagare för lite sedan. Men det visade sig att programmet hade varit lite för ambitiöst. Det hade känt igen hennes bild från en annons på sidan av en buss. När bussen följde trafiken verkade det som om hon tog en olaglig väg över gatan. Misstaget kunde rättas till, men gäller det alla, även mindre kända personer?

Nästa fatala avslöjande kanske kommer med igenkänning av gångstilen och låter så här i kvällstidningsformat. Tomten avslöjad, det är egentligen NN som gått ut för att köpa kvällstidningen.

 

För övrigt rekommenderar jag läsarna gå in på denna länk och rösta på SVT som årets förvillare! Nomineringar och motiveringar finns här.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på En framtid?

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Utan andra tillgängliga källor hade vi inte haft en aning om vem Hanna Sjärne är.
  Tyvärr är det inte många skribenter som ”vågar” avslöja henne. Man ser hennes namn skymta förbi kommentar fälten.

 2. Göran skriver:

  Vad man kan göra med kameraövervakning vad gäller identifiering av personer finns i en svenska så kallade SOU redan i början på 1990-talet. Tyvärr, kommer jag inte ihåg namnet på den. Bara att jag läste den på den tiden. Det enda jag ville påpeka är att att svenska staten har haft ögon på detta under en längre tid, dvs. att kunna identifiera var vi medborgare uppehåller oss.

 3. Rikard skriver:

  Hej.

  Man frågar sig hur det blir för de med diverse handikapp. Kanske ett ministerium för de med konstiga gångstilar kan inrättas?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

Kommentarer är stängda.