Flipperspelet

Ni som sett tv-serien Tredje klotet från Solen, kanske minns vinjetten, där planeterna far omkring som i ett flipperspel.

Det är faktiskt lite så i verkligheten också! Förutom den inverkan som solvinden har och som samvarierar med solmagnetfältet, är en del av det, så påverkar magnetfältet också Jorden. Ökad solvind ger minskat antal kosmiska partiklar i Jordens atmosfär, vilket ger färre moln och mer värmande direkt solinstrålning till jordytan, enligt vad Svensmark visat. Scafetta har visat hur Jupiter och Saturnus ”drar” i Solen. Mycket nyttigt om 60-årscykeln med fler länkar här.

Här kommer en amatörs försök att förklara och förstå fenomenen. Om läsekretsen kan hjälpa mig få det bekräftat av någon som begriper bättre vore det bra.

Urverkets komponenter

Jupiter och Saturnus, deras banor och rörelser med 50,9 år för en komplett cykel tillbaka till utgångspunkten.

Solen, dess solfläckar, plasmaeruptioner, solvinden

Jorden, dess magnetfält, havens rotationsberoende massfördelning, havsströmmarna, strömmarnas värmeförmedling

Förlopp

Jupiter och Saturnus påverkar i 60-års cykler Solens aktivitet genom att deras excentriska banor utsätter Solen för gravitationskrafter som i sin tur påverkar Solens inre, dess energiflöde och eruptioner. För klimatväxlingarna på Jorden är det i synnerhet Solens fläckar och variationer i magnetfältets styrka och räckvidd som har betydelse. Inte så mycket den direkta värmestrålningen, som inte varierar så mycket. Alltså, den grundläggande värmen för en beboelig Jord kommer från Solens värmestrålning. Klimatvariationerna däremot mer från växlande solaktivitet.

Vid hög aktivitet på Solens magnetfält bromsas Jordens rotation på grund av dess magnetfälts interaktion med Solens. Ökad magnetfältsaktivitet från Solen aktiverar helt enkelt en magnetbroms över Jordens magnetfält.

Vid inbromsning jämnas havens rotations- och gravitationsberoende massfördelning över Jordytan ut och varma ekvatorialströmmar når längre ut mot polerna. Detta gäller kanske mest noterbart för Golfströmmen. De varma strömmarna medför en värmetransport som värmer upp områden närmare polerna. Därmed blir hela Jorden varmare från energi lagrad i oceanerna under 60-årscykelns lugna period.

Det omvända: Vid svag påverkan från Jupiter och planeterna blir solaktiviteten låg, dess magnetfält svagare, inbromsningen av jordens rotation svagare, rotationen ökar, havens vatten slungas av rotationen mot ekvatorn, strömmarna mot polerna försvagas, värmetransporten mot polerna blir mindre. Om magnetbromsar och elektromekanisk inbromsning. Hittade inte något riktigt bra.

Den atlantiska variationen AMO har också en 60-årig cykel som i stort stämmer med Solens. Stilla havets PDO-cykel har en 30-årig omloppstid. Förutom dessa förändringar i strömmar så påverkas naturligtvis även havens relativa nivåer av om vatten ansamlas längs ekvatorn eller fördelas mer jämnt över jordytan.

Vad människan gör däremellan och våra utsläpp av CO2 kommer inte i närheten av den inverkar dessa planetära krafter hanterar.

Planetsystemets tyngdpunktsförflyttning när alla planeter räknas med, till vänster. Med Jupiter borträknad i mitten. Med även Saturnus borträknad till höger. Inte ens med endast lätta planeter kvar i solsystemet skulle solen ligga helt stilla i dess centrum. Som illustrationen visar rör det på sig rejält. Självklart orsakar denna obalans variationer i villkoren på planeterna. På jorden märks det bland annat som årsmån.

 

Magnetbromsens inverkan på Golfströmmen.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Flipperspelet

 1. Stefan Eriksson skriver:

  ”Tellus” är ju som bekant ett ”gruskorn” i sammanhanget. Helt otroligt att det ligger kvar i sin bana överhuvudtaget när man jämför massan av planeterna och solen i vår ”vrå” av rymden.
  https://www.123fakta.com/se/fakta-om-planeternas-storlekar

 2. Dandersan skriver:

  Mats Nu är du ute i rymden och härjar.
  Skulle det finnas 60 års variationer på jorden.
  😉
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?plot=50yr&id=140-012

  Jag har detta bokmärke: http://appinsys.com/globalwarming/SixtyYearCycle.htm

  • Mats Jangdal skriver:

   Ha, det var ju den länk du har som bokmärke jag hade tänkt lägga in i texten. Men ser att jag missat det. Tack för påminnelsen!

 3. Thomas Gunnarson skriver:

  Ja, kan konstatera att Akhenaton hade rätt… Amun bestämmer. Alla andra ”gudar” är meningslösa…

  • Mats Jangdal skriver:

   Amun, Oden, Zeus … Solen

   • Thomas Gunnarson skriver:

    Precis, vår tids ”Gud” – Amun-Ra – är Solen.. Det visar numera ”Vetenskapen”, vår tids religion… samma samhällsfunktioner..

 4. Gunnar E skriver:

  Solsystemet påverkas av dess vandring genom galaxens spiralarmar. Hastigheten avviker och dessutom dyker det fram och åter genom ekliptikan, passerar då skilda miljöer beträffande gravitation och elektrisk miljö samt densiteten av kosmisk strålning av galaktiskt ursprung.
  Allt detta bäddar för att vi får uppleva variationer.
  Upp till kamp mot galaxens hänsynslösa variationer.

  • Mats Jangdal skriver:

   Den påverkan också, men jag ville försöka renodla en kedja av händelser fram till dess effekt.
   Att vi är i händerna på universum är helt klart, hur skulle det annars vara? De flera miljoner år utvecklade, många och diversifierade dinosaurierna strök med för ett enda stort meteoritnedslag. Ingen vet om vi klarar oss bättre.

 5. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Det där med att jordens rotation påverkas av solens inflytande på magnetfältet var en ny för för mig. Fast det verkar ju rimligt, hur stor effekten av det är kan man ju sen undra.
  I det här sammanhanget är det väl även av intresse att jordens omloppsbana är excentrisk, inte bara på en årsbasis, utan även i längre cykler, vilket jag sett en del hävda har ett direkt inflytande på klimatcyklerna.

  • Mats Jangdal skriver:

   Många cykler blir det, ett tjugotal som jag har någorlunda koll på. Finns säkert fler. Och dessa verka med varandra eller mot varandra i en mängd olika kombinationer.

Kommentarer är stängda.