SDs nya kompisar?

Är det denna partigrupp SD siktar in sig på att tillhöra kommande period i euparlamentet? Är det därför Jimmy ändrat sig från utträde till inflytande?

Läs även Peter Krabbes analys av grupperingarna i EU, men ha i minnet att de kan ändras rejält efter årets val.

Italienska 5-stjärnorna, Kroatiens Zivi Zid (≈ mänskliga skölden), Finlands Liike Nyt, Greklands AKKEL och Polens Kukiz’15. De verkar redan ha sonderat att bilda en helt ny grupp istället för att söka ingå i någon som redan finns. Förmodligen har de gjort en korrekt analys att européerna har tröttnat på stora delar av de etablerade partierna. Det kommer att bli förändringar i mandatfördelning och det kommer att även komma in några nya partier.

En viktig fråga för att förstå hur stora förändringarna kommer att bli, är hur européerna värderar sina röster (sitt lands mandat) i euparlamentet jämfört i det nationella parlamenetet. Om väljarna anser att man kan gambla mer med sina europaröster, då kan förändringarna snabbt bil stora.

Min gissning är att de flesta anser att man kan chansa mer på oprövade partier och politiker i euvalet, trots att EU idag är en överstatlig koloss som redan har avgjort många viktiga frågor innan de kommer ”hem” till medlemsländerna. I synnerhet om det är förändring man vill ha, då kommer man också att rösta på ett förändrat sätt.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på SDs nya kompisar?

 1. Dandersan skriver:

  Extremt oroande med alla extremistiska partier.
  Varför har de etablerade partierna svikit?

  • Mats Jangdal skriver:

   Hur extrema är de egentligen? De vill ju något gott för det egna landet. Det är något som de etablerade partierna i Europa ofta glömt i sin iver att bygga ett starkt EU.
   Vilka är det egentligen som är extrema, de som vill sitt land väl eller de som vill främmande makt väl?

   • Åke Sundström skriver:

    Bra fråga, eftersom det ju är de gamla partierna som blivit alltmer extrema, ideologiskt vilsna och främst maktfokuserade. Nästan helt utan kontakt med sina egna gräsrötter har de banat väg för de nya partierna. Dundesans fråga om varför de etablerade partierna har svikit kan bara de själva besvara, men uppenbarligen har de grovt felbedömt sina väljare (som nu L och C) och därmed grävt sina egna gravar. De har nu valet mellan att snabbt tänka om eller att förpassas till historieböckerna som förbrukade och irrelevanta.

  • Göran skriver:

   Extrema? Är det inte extremt att socialdemokraterna vill göra om Sverige till en islamistisk stat?

   • Åke Sundström skriver:

    Javisst, men vad vilja då de andra 7-klöverpartierna? Om inte samma sak, låt vara med smärre variationer. Och nog är det extra anmärkningsvärt att våra förment borgerliga partier delar denna målsättning. Så varför, Göran, anklaga enbart sossarna?

 2. Göran skriver:

  Det finns inget ställe på hela jorden än i Europa där mänskligheten kan visa upp en sådan rik kultur i alla avseenden, musik, arkitektur, litteratur, mode eller teknologi från hundra tals år tillbaka till idag. Jag råder var och en att leta upp bilder som visar hur fantastiskt Europa är och hur fantastiska det europeiska folket är.

  Betänk sedan att invandringen kommer att riva ned allt detta, allt arv från våra förfäder. Vad tror ni händer när islam tar över Sverige. Vartenda staty på våra landsmän kommer att monteras ned. Massor med historiska byggnader kommer att rivas. Muslimerna kommer att göra allt för att utplåna all svenska historia. Biblioteken kommer att tömmas. Statsarkivet och museer att eldas upp.

  Många skriver om ett inbördeskrig i Sverige på sociala medier. De flesta tror att ett sådant uppror handlar om svenskar mot invandrare. Det är fel. Det kommer att handla om svenskar mot svenskar. Det kommer att var de som vill bevara arvet mot de som vi idag kallar för landsförrädare och deras medlöpare.

Kommentarer inaktiverade.