Nationalism och frihet

”Vi har inte längre råd med en politik som vägrar godta nationalismens oundvikliga triumf i östeuropa, kommunismens undergång eller de nya europeiska staternas oryggliga beslut att resa sina folk ur deras urgamla fattigdom, svält och okunnighet.”
-JFK 1960

Inte helt sant. Han sa visserligen precis så inför sin nominering till demokraternas presidentkandidat. Men, han talade om Afrika. Så byt ut Europa mot Afrika och kommunismen mot kolonialismen, så är det korrekt.

Vad jag vill visa med ett lätt förvanskat citat, en parafras, är att det idag vore högst motiverat så som jag ändrat det till. Det har ledarskribenten på Ystads Allehanda insett, men inte Sveriges statsminister.

Nationalism är för de flesta människor synonymt med trygghet och frihet. Om man bor i ett land där staten skyddar sina medborgare och deras frihet. Inte som i Sverige sedan länge, ett land där staten förnekar medborgarna trygghet och frihet. Inte som i Sverige där, statsministern spyr hat över de medborgare som älskar sitt land.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Nationalism och frihet

 1. Jan Andersson skriver:

  Jag har letat efter JFK:s citat om att “kulturen i ett land är den bästa värdemätaren på ett lands egentliga välstånd” eller hur det nu löd. Någon som minns?

  • Mats Jangdal skriver:

   Inte på rak arm. Men det är svårt att värdera kultur. Det finns så stora skillnader mellan olika sorters kultur och kulturyttringar.

 2. Dandersan skriver:

  Nationalism eller ej, kvinnofriden är en angelägen uppgift för ett samhälle.
  Klarar vi inte av den så faller nationen och vi blir förtryckta.
  SVD har idag en lång ledare där Uppsala av alla orter pekas ut som otrygg för kvinnor eftersom gäng omringar dem och ofredar dem.
  Alla föräldrar bör ta sina barn i upptuktelse så detta inte sker.
  Centerpartister och Miljöpartister får ta hand om dem som saknar föräldrar!

  • Mats Jangdal skriver:

   Ja, och idag på internationella kvinnodagen bjuder SVT morgonprogram in två kvinnor med “utländsk” bakgrund. En irakisk kurd och en halvbritt. Både uttalade vänsteråsikter och radikalfeminister, varav den ena gett ut en bok om mens och en annan om att krossa patriarkatet
   De kunde ju ha bjudit in Ebba Busch Thor som häromdagen hade en debattartikel där hon krävde bättre ordning sin hemstad Uppsala. Där har kommunen gåt ut och varnat kvinnor för att gå ensamma på stan, dagtid! För de riskerar att bli antastade. Märkligt att inte det var temat för dagen.

   • Göran skriver:

    Ebba Busch Thor talar med en kluven tunga. Kräver ordning och kräver samtidigt mer invandring. Hur ska det gå till? Bjud i sådant fall in någon kvinna från Alternativ från Sverige, så får vi en kvinna som vågar tala klartext och inte hoppar runt elefanten i rummet.

 3. hellertz skriver:

  Jag blev imponerad av ledarskribentens analys i Ystads Allehanda. Tack för den länken Mats. Jag skulle ju aldrig läsa Ystads Allehanda eftersom jag bor i Örebro. Jag ser fram emot att Nerikes Allehandas ledarskribent skulle kunna skriva nåt liknande :-D.
  Några (?) har gjort ett fantastiskt arbete med att karaktärsmörda begreppen “nationalism” och “populism” så många vågar inte säga att de är nationalister och “Sverige först” trots att det är vad de faktiskt tycker. Begreppet “nationalism” har blivit intimt kopplat till “nationalsocialism”, d.v.s. nazism. Det är hög tid att detta avslöjas så att vi som är rädda om vårt fantastiska Sverige faktiskt vågar kalla oss nationalister. Jag är anti-globalist men brukar kalla mig en “internationalistisk nationalist”. Jösses, en stor del av min familj är gift eller sambo med “utlänningar” :-). Låt oss försöka utnyttja vår begåvning och inte tillåta oss att fastna i propagandans floskler och begreppsförvrängningar. Vi blir mindkontrollerade…

  • Mats Jangdal skriver:

   För femtio år sedan kunde Roffe Bengtsson säga “Jak är ert nya svenskläraret. Vat är det som kruper? Ormet! Jag har varit i Sverige, aldrig!”
   Vi kunde skratta och samtidigt glädjas åt någon som försökte assimilera sig och vi kunde ha överseende med språkfelen, för svenska är ju inte alldeles enkelt.
   Idag blir vi kallade rasister om vi drar ett sådant skämt och utländskt slang kommer in i svenska ordböcker. För vi ska minsann lära oss veta hut. Det är order uppifrån på det.

   Arnstberg har också en bra betraktelse.
   https://morklaggning.wordpress.com/2019/03/06/experternas-tyranni/
   Populism är demokratins enda räddning när politiker och “experter” spårat ur!

   • Göran skriver:

    Är det inte politikerna och experterna som sysslar med populism? Jag ser det mer som att folket vill se mer konservatism. Tillbaka till Sverige som det var för minst 50 år sedan.

    • Mats Jangdal skriver:

     Läste du Arnstberg?
     Mogens Glistrup var en populist, Ian och Bert var populister. Men de var det av nödvändighet som ersättningspolitiker för de ordinarie politiker som inte förstod sig på folkets vilja.
     Experter kan väl aldrig bli populister?

 4. Göran skriver:

  Ledarskribenten på Ystads Allehanda börjar med att förklara hur det kommer sig att vi behöver en nationalstat. Så långt rätt. Men, sedan börjar det vanliga larvet och okunnigheten i tron att vi alla människor är lika dana. Det är bara att flytta folk från en del av världen till Sverige så blir de svenskar, börjar tänka som svenskar, börjar agera som svenskar, sätter tilltro till andra människor som svenskar gör osv. Vi tror i Sverige att vi inte har gjort rätt när det gäller att integrera invandrare.

  Så är det inte. Det är stora skillnader på svenskar och andra människor från andra delar av världen. De flesta invandrare vill inte integrera sig. Det är bara ett litet fåtal som gör det. Det är likadant över hela jorden. I USA kan man se att de invandrare som tar sig in i USA olagligt inte integrerar sig. De lever i USA i egna enklaver. De förvandlar amerikanska städer till mexikanska städer. De vill inte lära sig engelska. De till och med arbetar mot sitt nya land. Det är likadant i Sverige.

  Att Afrika ser ut som det gör har ingenting med vare sig arabisk eller västerländsk kolonisation att göra. Afrikanerna har haft gott om tid på sig att fixa till sina samhällen både med eller utan utländskt hjälp eller inflytande. Samma sak gäller i arabstaterna. Så, hur kommer det sig att de inte gör det?

  Europa har haft två ödeläggande krig, men Europa reser sig ur askan och gör det på några år. Skulle Sverige drabbas av en storm i morgon som raserar precis allt i Sverige, skulle vi svenskar bygga upp Sverige igen på några år. Det är en egenskap som vi svenskar har och större delen av världen saknar den egenskapen.

  Sverige blev ett rikt land på grund av att svenskar är smartare, ärligare, påhittigare, tvärvetenskapliga, har stor individuell frihet vilket i stort alla invandrare från arabländer och Afrika saknar. Svenskar har högt IQ, genetiska egenskaper och nedärvda egenskaper. Det finns inga integrationsprojekt som kan ändra på det.

  Igår satt jag och funderade på hur vi brukar spekulera och drömma om hur vi åker till andra planeter och koloniserar andra himlakroppar. Om den vita mannen försvann från jorden, då skulle de planerna aldrig ske. I stället skulle hela jorden se ut som Venezuela, Mexiko, Egypten osv. Tror ni att ledarskribenten på Ystads Allehanda förstår det? Absolut inte och kommer förmodligen aldrig att göra det, eller kommer aldrig att våga tala om det.

  • Åke Sundström skriver:

   Allt är relativt, Göran. För visst var ledaren långt bättre än det vanliga DN-tramset. Men rubriken var ingen höjdare med sitt falska budskapet om att friheten kräver en stark stat. Friheten kräver en LITEN stat, som BLIR stark genom att sluta lägga sig i allt som medborgarna klarar bättre på egen hand. Då kan statens och inte minst kommunernas utgifter radikalt sänkas och pengarna räcka till både ett fungerande rättsväsende och ett försvar värt namnet.

   Tyvärr är en ens våra svenska libertarianer alltid så tydliga om att Palmes starka stat är antitesen till individuell frihet och ekonomiskt välstånd.

 5. Samuel af Ugglas skriver:

  Ett passande budskap till en Hr. Reinfeldt. Men som skön Ingemar Stenmark sade när han tröttnat på alla dumma frågor, ”de ent så lätt å förklart för nån som int begriper”.
  Rätt avgörande faktiskt.

 6. AnnaF skriver:

  @Göran! Jag citerar dig och tyvärr måste jag sätta mig emot helt vad du påstår här:
  “Att Afrika ser ut som det gör har ingenting med vare sig arabisk eller västerländsk kolonisation att göra. Afrikanerna har haft gott om tid på sig att fixa till sina samhällen både med eller utan utländskt hjälp eller inflytande. Samma sak gäller i arabstaterna. Så, hur kommer det sig att de inte gör det? ”

  Du har formodligen aldrig satt dig i kolonialismens och imperialismens historia. Om du har missat det då kan du alltid fördjupa dig i neokolonism som drabbar fortfarande just den delen av världen som i flera århundraden hållits i underläge och plundring. En överläge kan snabbt förändras och de som har alltid befunnit sig under kan få en möjlighet till den nödvändiga oberoendet som äntligen lyter den delen av världen. Men det är bara möjligt att genomföra om imperialister och globalister utplånas från dessa länder. Låt de ansluta sig till andra stormakter som historiskt aldrig haft intresse att utplåna, plundra för den egna berikandes skull. När denna vision blir verklighet har vi rätt att uttala oss om deras “fullständiga oförmåga” att höja sig till en -för oss självklar- nivå. Så länge vi stödjer imperialisternas krig och ondska har vi avsagt vår moralisk rätt att yttra oss i frågan………om deras underlägsenhet!

  nästa citat:
  “Europa har haft två ödeläggande krig, men Europa reser sig ur askan och gör det på några år. Skulle Sverige drabbas av en storm i morgon som raserar precis allt i Sverige, skulle vi svenskar bygga upp Sverige igen på några år. Det är en egenskap som vi svenskar har och större delen av världen saknar den egenskapen”

  I princip är det möjligt att bygga upp ett samhälle på några år men utan medborgare som är medvetna om brister och tillräckligt samvetsgranna -utan att berika sig själv- är detta bara en utopi och kan aldrig genomföras. Jag har bott i Sverige i 25 år och har varit en aktiv del i detta. Utan att överdriva skulle jag säga att jag har inte träffat särskild många samhällsbyggare, de egna intressen oftast var övervägande stark före en sann nationalism. Denna blogg och flera andra hade varit otänkbart för 20 år sedan när majoriteten hade inget intresse för den synbara eskalerande negativ samhällsAVveckling som har kulminerat i de senaste 10 åren. Svenskarna i allmänhet betraktade sig själv som kosmopoliter- det är inget fel med detta- men visat bara ett svalt intresse för skeenden i den egna Nationen. Bygger man ett nytt land med den attityden på några få år? Knappast…….
  Tack vare denna blogg m.fl som kan sprida viktiga tankar, informationer som vänder vindarna någongång men aldrig utan deras medhjälp som är födda i 70-80-90- talet. Det hade varit intressant att veta medvetandegraden hos just den kategorin. Det är ju ändå deras insats som kommer att avgöra framtiden för Sverige………..

  • Mats Jangdal skriver:

   Intressanta synpunkter Anna!
   Att kolonialismen fördärvat mycket är helt klart. Vår kunskap om kolonialismen är tyvärr också grumlad av diverse efterhandskonstruktioner för att rättfärdiga det ena eller andra.
   Delar av Afrika var redan präglat av kolonialism innan européerna kom dit. Slavhandel var normalt i hela? Afrika, liksom det en gång varit i hela övriga världen.

   För många är det teknologin, IT, som gjort det möjligt att sprida opposition samt alternativa narrativ och idégods. Tankarna har funnits där hela tiden. Men kontakterna med likasinnade har varit för svåra att upprätta.
   Jag tycker mig se fler vakna ungdomar idag än när jag växte upp. Men det kan också vara en synvilla, skapad eller förstärkt just av IT. Det finns tyvärr också ungdomar med helt andra intressen. Dels sådana som söker bevara och bli en del av redan etablerad maktstruktur, och dels sådana som nöjer sig med bröd och skådespel, typ mello.

   Vi som växte upp innan alla familjer hade råd med bil och fast telefon, växte upp i en värld och ett klimat där ordhållighet och samarbete var en livsnödvändighet. Vi märkte en påtaglig skillnad bara inom Europa, där exempelvis italienare inte levde under ett klimat som krävde dessa dygder på samma sätt. Ideologiskt och religiöst fanns kraven där, men klimatet gjorde det mindre påträngande.

   Nu har vi i Europa under 75 år utbytt erfarenheter på ett sätt som vi inte tidigare gjort sedan romarrikets fall. Det har i någon mån påverkat oss alla. Vi har fått se att det finns andra sätt att organisera sig och andra val att göra i livet, både i Sverige och Italien. En majoritet svenskar har varit allt för nöjda med att bli omhändertagna av staten för att inse att de samtidigt blev svindlade av staten. Med inspiration från andra delar av Europa håller det nu på att ändras

  • Göran skriver:

   AnnaF! Du ska inte påstå något när du själv inte förstår så mycket. Ditt inlägg består mest av typiska tillrättalagda vänsteråsikter. Utan kolonisation i Afrika hade afrikanerna idag i stort hoppat omkring i bastkjolar. Om man påstår att någon plundrar ett land måste man först förstå vad en resurs är. En resurs är bara en resurs när den skapas. Afrikanerna hade aldrig kunnat skapa några resurser. Araberna hade aldrig haft någon olja utan kolonisation. Hur många städer har afrikanerna byggt? Hur många statyer finns det i Afrika på afrikaner som är vetenskapsmän eller liknande? Det tog 120 år innan boerna träffade på de första afrikanerna, så vad stal de?

   Men en sak har du rätt i. Medvetandet hos svenskarna om hur invandringen förstör Sverige är väldigt låg och vad anledningen är till att invandringen förstör Sverige, den existerar i stort inte allas hos många svenskar eller ens hos någon invandrare. Invandrarna har ingen medvetenhet om hur det kommer sig att t.ex. Rosengård blir som Rosengård blir.

   Vad avser raserade samhällen kan vi titta på USA efter orkaner. Områden dominerade av vita byggs upp igen ganska snabbt av de egna invånarna medan områden bestående av i stora delar latinamerikaner eller svarta där händer inte mycket.

Kommentarer inaktiverade.