Sverige Nu 1967, del 1

Vid en städning hittade jag en intressant skolbok från 1967. Drygt ett halvsekel gammal alltså. Boken heter Sverige Nu och var en bredvidläsningsbok för flera ämnen, så som samhällskunskap, historia och geografi. Dessutom var den propaganda för socialdemokratin, där Erlander och Sträng närmade sig slutet av sin gärning i rikets styre. Erlanders gossar, Palme och Carlsson hade redan börjat göra avtryck bakom kulisserna. Boken är utgiven på AV Carlson förlag, men Ebbe Carlsson är inte inblandad. Han var fortfarande gymnasist då.
Då var jag själv tonåring och flera av läsarna här var i skolålder eller hade nyligen börjat i arbetslivet.

Sveriges yta utgör 0,33% av Jordens fastland. Vår befolkning 1964, på 7.661.000 utgjorde 0,24% av världens. År 2017 nådde Sverige 10 miljoner människor, medan världen totalt hade 7,2 miljarder vilket gör att svenskarna idag endast utgör 0,14% av världen. Det är då räknat med den miljon svenskar som inte har svenskt ursprung.
sid 3 om svenska folkets andel av världens

Svenska staten trodde 1965 att vi skulle vara 10 miljoner redan år 2000. Eftersom vi nådde den siffran först 2017 med 1-1,5 miljoner importerade personer är det en ganska grov felkalkylering.

Vidare bodde cirka 1,8 miljoner människor på landsbygden 1965 och man trodde det skulle sjunka till 1,1 miljon år 2000. Men vi är fortfarande cirka 1,5 miljoner. Den egentliga urbaniseringen alltså inflyttning från landsbygd till städer har i princip avstannat. Däremot så växer de stora städerna, vilket inte är det detsamma som att de är vår tillväxtmotor.

sid 15 befolkningen, grafer, för alla bilder, klicka för förstoring.

Så här såg invandringen ut.
sid 16 invandringen

Socialdemokraterna planerade uppenbarligen för en kraftigt expanderad offentlig sektor och en kraftigt minskad privat, redan till 1980. Man gör inte en sådan prognos på slump, det finns en plan bakom.

sid 18 förändring i yrkesgrupper S planerade för ökad offentlig sektor

En intressant graf som visar att kvinnorna i industrin tjänat mer än männen i samma sektor, både mätt i penningar som reallön. Förhållandet var i princip oförändrat sedan kvinnorna fick rösträtt och fram tills boken publicerades 1967. Varför har vi inte hört något om det? Har det egentligen ändrats, i så fall när, hur varför?
sid 19 kvinnors inkomster mm.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Sverige Nu 1967, del 1

 1. Göran skriver:

  Vi har de sämsta lönerna för kvinnorna inom offentlig sektor och vi har den sämsta arbetsmiljön för kvinnor inom offentlig sektor.

  Vi har klimatbluff, men även en socialdemokratis bluff. De ljuger sig fram och luras. Under senare års socialdemokratisk styre har vårdköerna blivit längre. Socialdemokraterna säger att de ska korta vårdköerna och de socialdemokratiska väljarna jublar och klappar händer. Är de så vana vid lögnerna att de inte kan se dem?

  • Mats Jangdal skriver:

   Jo, vanliga sossemedlemmar verkar tillhöra gruppen människor som vill bli lurade.

 2. afugglas skriver:

  En artikel i dagens SvD som vi verkligen kan önska oss att Mats har synpunkter på.
  https://www.svd.se/lognen-ar-en-naturlig-del-av-det-politiska-spelet
  “Politik är en av de mest upphöjda verksamheter vi kan ägna oss åt även om mycket av den bygger på lögner, hävdade den politiska filosofen Hannah Arendt”.
  Hoppas din ork mäktar!
  Hälsn/Samuel

 3. Åke Sundström skriver:

  “Däremot så växer de stora städerna, vilket inte är det detsamma som att de är vår tillväxtmotor”

  En viktig distinktion! Och faktum är att storstäderna blivit dagens släpankare, fast det beror mer på statens politik (med alla partier som syndare) än på någon naturlag. Fast i ett marknadsstyrt Sverige skulle de tre storstadsregionernas tillväxt ha stannat av redan på 70-talet – till gagn för vår välståndsnivå.

  Den absurda befolkningskoncentrationen i ett land där motsatsen vore det naturliga, är ett nytt, okänt och underdebatterat faktum. Det tidigare landsbygdspartiet C har numera sitt fokus på Stureplan. Grattis alla glesbygdsbor som stött dessa skojare!

Kommentarer är stängda.