Xhosa-Greta

Låt oss ta ett konkret, historiskt och verkligt exempel på faran med att lyssna på en vilsen tonårig flickas profetior. År 1856 fick den femtonåriga sydafrikanska flickan Nongqawuse av Xhosafolket en uppenbarelse. Om Xhosa slaktade alla sina djur och förstörde all sin gröda, skulle Gud, eller möjligen någon sammansmältning av den kristna guden och någon traditionell gud befria dem från engelsmännen och ersätta den slaktade boskapen med en ny ren och frisk besättning.


De slaktade och brände i stor omfattning, men troligen inte allt. När undret inte inträffade, skylldes det på att några Xhosas inte följt instruktionerna fullt ut. På ett år minskade xhosa-stammen från 105.000 till 27.000 individer, tre fjärdedelar dog! De överlevande flyttade och flyttades till Kapregionen. Engelskspråkiga Wikipedias redogörelse här. Läs den!


Detta återberättades nyligen av franska Contrepoints, där man jämförde Nongqawuse med vår klimat-Greta. Varningen till fransmän, svenskar och andra måste bedömas som uppriktig. Lars Mellblom har tacknämligt översatt vissa delar av den franska texten och modifierat andra, vilket återges här nedan.


Enligt historikern JB Peires skapade “denna sammansmältning av Xhosa och kristna profetior en apokalyptisk tradition som överlevde slakten av boskapen och förblev mäktig fram till tjugonde århundradet.”


Flickans och hennes farbrors, Mhlakaza, profetior banade väg för en korsning mellan religiösa och politiska rörelser.
Profeterna anpassade kristna myter för sina egna syften. De införlivade dem i en bild av världen baserad på traditionell Xhosakultur och bilden av ett idealiserat förflutet.


Slakten av Xhosas boskap är ett av de tidigaste exempeln på förstörelsen av de resurser som kontrolleras av en härskande klass, vilket resulterar i ett värdelöst massoffer av ett helt folk.


Andra massakrer följer under 1900-talet och vissa ledare kommer att lyckas mycket bättre: stalinistiska utrensningar i före detta Sovjetunionen, “Det stora Språnget” i Kina under Mao, självmord av dead enders i Tyskland under Hitler…


Och idag?
Genom att ersätta orden Xhosa med svenskar eller fransmän, Nongqawuse med Greta, Mhlakaza med miljöministern och boskap med industrin, är det inte förvånande att denna text passar perfekt till aktuella händelser i övergången till förnyelsebar energi, som kommer att sluta med förstörelsen av industrien, under täckmanteln av en ekologisk religion. Andra paralleller och ersättningar kan göras efter var och ens fantasi: kemisk industri, bekämpningsmedel, genmanipulerade grödor, kärnkraft, skatter på energi och transporter, ekologiskt jordbruk, veganism… Den nuvarande ruinerande ekologiska- och energiövergången (särskilt den senare) som främjas av regeringen passar också in. Och Kapregionen dit de överlevande Xhosa slutligen fördes, kunde till exempel vara USA.
Låt oss hoppas på att våra framtida politiker får tillbaka sitt förnuft, innan svenskarna tvingas emigrera till Kina eller USA! Fan tro’t, sa Relling!


P.S. en läsare här fick sitt twitterkonto stängt för att ha laddat upp denna bild. Texten lyder: Tiderna förändras, men tekniken för att manipulera massorna består.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Xhosa-Greta

 1. Göran skriver:

  Denna eviga floskel om att leva i harmoni med naturen. Naturen är ett evig krig om att leva och att skada och att döda varandra. På det kommer livsförhållandena som en extra krydda som allt liv måste kämpa emot. Det existerar inge harmoni. Den enda balans som finns är att någon art inte lyckas utrota en annan art utan de lyckas bara hålla varandra i schack, såsom om några kossor lyckas äta upp för mycket gräs, så får de svälta och tillräckligt många kor dör så att gräset får en chans att återhämta sig.

 2. Åke Sundström skriver:

  Rätt svar: att publicera bilden en gång till, trots att Twitter censurerat den. För visst är parallellen bestickande? Inte bara tösernas apparition utan också inramningen, med självaste Göbbels i centrum. Fast denne kunde ju, för svenskt vidkommande, ha ersatts av radarparet Löfven & Kristersson.

  Och Göran, censuren är väl en allvarligare sak än att hänga upp sig på mantrat “att leva i harmoni med naturen”?

  • Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

   Göbbels? Det är väl Heinrich Arnstad, f’låt, Himmler menar jag.

  • Göran skriver:

   Inte alls. Att leva i “harmoni-med-naturen-kulturen” leder till censur.

   I övrigt, titta på USA hur de använder barn i politiken.

   • Åke Sundström skriver:

    Bevis ang den första punkten, tack. Du övertolkar ordet harmoni, även en exploaterad natur kan hanteras på ansvarsfullt sätt, rent av harmoniskt.

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Censuren måste ju tilltaga i omfång och styrka. Hoppas många är kapabla att läsa av gradtalet så när det verkliga eländet drabbar oss vi inte står där som fån.
  Man kan verkligen ifrågasätta hur socialisterna är ihopskruvade.

 4. Rikard skriver:

  Hej.

  Vill instämma med Göran ovan – det vi till vardags kallar balans i naturen är inte detsamma som naturlig balans.

  Skulle jag låta den naturliga balansen råda finge jag lära mig äta rölleka och liknande då den snabbt ersatt mina matväxter. Istället inför jag balans i naturen: ogräsen rensas bort ur landen och gräsmattan, men inte mer än så. Inom tomtgränsen råder balans i naturen, med mig som balanspunkt; utom tomtgränsen råder den naturliga balansen.

  Vid naturlig balans hade här varit älgar i tre lager djupt, mårdhundar, och vildsvin. Istället upprätthålls balansen så att ingen art kan bli så dominant att systemet i sig framtvingar en hård återställare.

  Men de som vanligtvis dillar om dylikt är ju delfinsångslyssnande kristallauradyrkande hippie-kärringar av alla kön, som inte begriper hur en orörd skog eller ett ekosystem utan mänsklig (p)åverkan ser ut. Det är från sådana man får förslag som det en miljöpartist (Fi fanns inte då) i Malmö föreslog ang. de enligt parkförvaltningen ca 5 000 katterna som levde i staden med förödande konsekvenser för fåglarna. Inte fällor och avskjutning, utan infångande, kastrering, vaccination, avmaskning och sedan skulle katterna släppas ut igen. Och hon begrep inte dumheten i vad hon föreslog eller kostnaden.

  (Att 5 000 katter ger ca 50 till 100 gram avföring per katt per dygn, plus toxoplasma gondii, div. mask, och andra sjukdomar och parasiter begrep hon inte heller: det blir en hel del kattsk*t på ett år…)

  Ang. bilden: bravo. Kan Twitter måhända anmälas för någon form av tryckfrihets- eller yttrandefrihetsbrott? Har Twitter utgivningsbevis i Sverige, tro? FB, Twitter och dylikt har ju etablerat en gräddfil parallellt till våra lagar (som föga förvånande fortfarande utgår från vilka medier, spridningstekniker och så vidare som var tillgängliga när Hierta lanserade det n:te Aftonbladet) så politiker borde egentligen välkomna möjligheten av att utvidga lagarna för kontroll av kommunikation, åsikter och informationsutbyte via prejudikat och praxis istället för att behöva stifta nya lagar.

  För man till uppföljning föreslå listning av likheter mellan mohammed, Hitler och Stalin i politisk praktik?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • Anders Rydén skriver:

   De som media släpper fram som förespråkar “balans med naturen” har sällan några vidare kunskaper om hur naturen fungerar.
   Eller hur vi historiskt har format vår natur här i landet.

   Dessa människor har inte lärt sig ett dugg av misstagen som till exempel skedde på ängsö nationalpark för hundra år sedan.

   Senaste exemplet på denna fenomenala okunnighet är en artikel av Birger Slaug.
   https://www.etc.se/ledare/vi-behover-fler-langa-tankar

   Kom ihåg att detta är en person som vägrar kännas vid begrepp som kulturlandskap och allmogekultur.

   Vad vi snarare historiskt har gjort och vad vi måste göra är att arbeta ihop med naturen.

   Man kanske ska se naturen som ett förhållande som man inte vare sig kan undvika eller fly ifrån?

   Att leva i harmoni fullt ut och man riskerar att utplåna det mesta av sig själv.
   Att bedriva en kamp mot naturen och man riskerar att utplåna mycket av det goda från naturen.

 5. bosse skriver:

  Himler hade visst sex barn som han tvingades avliva när ryssen nådde Berlin? Hemska tanke.

 6. bosse skriver:

  Nehej det var fel. Läs Goebbels så blir det rätt!

 7. Göran skriver:

  När “Green New Deal” lanserades i USA av Alexandria Ocazio-Cortes sade hon att vi bara hade 12 år på oss att rädda jorden. Kort därefter tog Klimat-Greta efter den retoriken.

  När Alexandra Ocazio-Cortes fick kritik om de där 12 åren svarade hon i still med att man inte skulle ta det bokstavligen och om man gjorde det behövde man en lobotomering.

  Jag ska inte spinna vidare… men en del har inte nåtts av budskapet…

  • Åke Sundström skriver:

   ..och det är alltså denna totalt samvetslösa människa – i ett genomkorrupt FN dessutom – som Löfven och Kristersson litar till när de håller Greta och andra galningar om ryggen.

 8. Sören G skriver:

  Vuxna som tror på barnprofeter: Greta syndromet

Kommentarer inaktiverade.