Livet är inte rättvist

Den moderna människan verkar ha en oförmåga att ta in verkligheten. Livet är inte rättvist, men hon kräver att det ska vara det i alla detaljer. Dessutom krävs allt oftare att staten och politikerna ska fixa rättvisan. Det vill säga att hon gått från att kräva rättvisa (lika) möjligheter till att kräva lika utfall i hela livet, oavsett vad individen själv tar sig för. Hon inser dessutom inte den praktiska orimligheten i detta krav.


Nej då, det är orättvist att jag ska drabbas av genetisk mottaglighet, smitta, sjukdom, fattigdom, diskriminering eller någon annan motgång. Slutsatsen blir allt oftare: Jag är kränkt!


Nu är det coronaviruset C19 som upprör. Alla måste räddas till livet från den sjukdomen! Ingen nedstängning är för drastisk! Om folk dör av nedstängningen kvittar, bara de inte dör av C19! Det är regeringens ansvar!


Vi har ingen verksam medicin alls mot C19, därmed går den inte att stänga ute. Den kommer att spridas genom befolkningen. Vi kommer att få immunitet, vaccin och behandlingar som lindrar. Men det tar tid. Medan sådant utvecklas är smittan i princip ostoppbar.


Här är ett antal andra virussjukdomar som vi redan är bekanta med. Bältros, denguefeber, förkylning, ebola, gula febern, hepatit, herpes, HIV, encefalit, TBE, HTLV, mul-och klövsjuka, mässling, polio, påssjuka, rabies, röda hund, smittkoppor, vattkoppor, West Nile. De är alla virussjukdomar som vi har någon form av medicin mot, vaccin, bromsmedicin eller annan behandling. Inte någon av dem har vi stoppat eller utrotat. De som tror att vi kan stoppa C19 med enbart karantän, när vi inte har något känt motmedel ännu, de har inte fattat något!


Borrelia, dysenteri, kala-azar, kolera, mjältbrand, pest, scharlakansfeber, spetälska, syfilis, sömnsjuka, tyfus, är bakteriella sjukdomar som vi har vissa motmedel mot. Dessutom finns exempelvis parasiter som ger infektionssjukdomar. Alla de här uppräknade virus- bakterie- och parasitsjukdomarna finns kvar. Folk skadas och dör även av dessa.


Döden är inte vacker. Media, inte minst alternativ och sociala medier, översvämmas av berättelser om hur hemskt det är att se människor dö i C19. Men det är inte ett dugg mer vilsamt att medmänniskor dö av cancer eller någon av de andra sjukdom jag räknat upp. Döden i form av olyckor, mord eller självmord är inte heller vacker, även om den gått fortare och i en del fall varit tämligen ögonblicklig.


Vi ska alla dö. Det är det enda rättvisa med livet. Har du inte kommit till ro med den insikten kan det vara läge att börja där, innan du kräver att staten ska trolla bort döden för en liten grupp människor. Vi kan inte stänga dörren till framtiden, bara för att rädda några få en kort tid, för då får ingen uppleva en bra framtid.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

24 svar på Livet är inte rättvist

 1. Stefan Eriksson skriver:

  ”Nånannanismen” i sin prydnad. Det (döden, och allt som kan kännas ”motigt) drabbar inte mig, och för det fall det ändå skulle drabba mig, då är det någon annans fel. Då ingen (eller väldigt få) är beredd att konfirmera sitt deltagande i aktiviteter där någon annan drabbas, blir kontentan att stat och kommun får ikläda sig rollen som ”någon annan”.
  Vi har iaf. något att skylla på, då det inte blivit som planerat.

 2. Dandersan skriver:

  Läser en bok om Spanska sjukan. Den drog fram och skördade liv i stor utsträckning. Det som skiljer mellan dagens Corona 2019 och dåtidens Spanska 1918 är att den senare drabbade alla åldrar lika mycket, eller i alla fall barn unga vuxna och äldre (W) .
  Corona 2019 drabbar många men dödar främst äldre.
  I valet mellan pest och kolera, eller corona 2019 mot Spanska sjukan 1918 kan , är valet, strikt nationalekonomiskt, lätt.

  • Jan Andersson skriver:

   Det var en stor nackdel med Spanskan att ha ett starkt immunförsvar, det var inte viruset som tog död på dig, men kroppens starka motreaktion. Min morfars äldre bror, militär och slaktare dog av Spanskan tjugotvå år gammal.

   • Thomas skriver:

    Hmm… vad jag har hört så är det just immunförsvarets reaktion som skapar problemen i lungorna…

 3. Jan Andersson skriver:

  Vi har under 1900-talet lyckats hitta botemedel för många eländiga sjukdomar som förr drabbade barnen värst, vilket var och är svårt att acceptera. För oss gamlingar är din litania nästan trösterik. Om bara barnen tar över efter oss är kristendomens ”eviga liv” en meningsfull filosofi och vår jordevandring fullbordad. Men tyvärr gör massinvandringen, möjliggjord av nästan osannolikt obildade makthavare, denna kristendomens vackraste tanke allt mindre sannolik.

  Under 1800-talet kom nya farsoter in i landet med sjömän och andra i samband med det ökande resandet; och i de flesta familjer decimerades barnaskaran skoningslöst genom omedvetenhet och dålig hygien. Säkert bidrog smittkoppor, tuberkulos, dysenteri, tyfus, kolera, malaria, difteri, polio och andra även till emigrationsbesluten för många, tillsammans med kyrkogångsplikten och de dystra utsikterna till försörjning utan någon utbildning mer är att nödtorftigt kunna läsa och skriva, och rabbla Luthers katekes utantill (min mormor sa ofta det fåniga ”Det är visserligen sant” hämtat därfrån).

  Malaria, ”dålig luft”, i Sverige? En överraskning för många nu, men det finns fortfarande gott om malariamyggor här, men få eller ingen som har malaria varför någon smitta inte kan spridas. Men det kan ändra sig fort med den fria invandringen, Frossan och Stora skälvan kan nog komma tillbaka.

  Och historien upprepar sig eftersom vi inget lär av historien. Var det HIV eller Covid 19 som gjorde Sodom och Gomorra till varnande skräckexempel?

 4. evertlarsson skriver:

  Det finns verksamma terapier mot Covid-19. Allmänt gäller att stärka immunförsvaret. Världen över används C- och D-vitamin i terapier mot Covid-19. I Sverige är det inte ens tillåtet att föra fram frågan i Public Service. Ring P1, där sorterar redaktörerna vars namn sällan nämns, med en dåres envishet bort frågan.

  Skulle Covid-19 kunna leda till något så är det att tvinga vården att börja använda de hormoner och vitaminer vi känner till är så viktiga för immunförsvaret.

  https://klyvnadenstid.se/language/sv/2020/04/slapp-c-vitaminet-loss/?fbclid=IwAR2LtFE8MwI-6OzkZDp_G1eIhtdAkMCQ2Ob78DcD021JY9KVmUT7tZ105UQ#more-7079

  • Mats Jangdal skriver:

   Men i den där länken sägs ju klart att vi i normalfallet inte behöver öka intaget av C-vitamin alls. Vilket för övrigt varit känt i minst 40 år.

  • Stefan Eriksson skriver:

   Jag har sedan några år på uppkommen anledning ett rekommenderat intag av det ”kroppsegna” hormonet kortison.
   En äldre reumatolog ( en sådan gammal erfaren läkargubbe som man sällan träffar på öht. nu för tiden) fällde följande (klassiska) kommentar:

   ”Kortison är bra mot allt……..(tankepaus)…… utom döden”

   Jag kände mig full av respekt för denne läkare efter den konsultationen.

 5. Göran skriver:

  Den största orsaken till att vi inte sprider så många sjukdomar idag är att vi helt enkelt har mycket bättre hygien dag än tidigare.

  Covid-19 visar hur otroligt lättmanipulerade vi är.

  • Jan Andersson skriver:

   De flesta unga uppfattar att faran med att bli smittad och sjuk är så liten att man kan leva som vanligt. Men risken för oss äldre att bli smittad av en ung person är därmed överhängande. Det tar fem dagar efter smittotillfället att upptäcka att man blivit mer eller mindre sjuk; de tre första dagarna är man inte smittosam men det är man i högsta grad under två dagar innan man märker av några symtom, och man kan alltså oavsiktligt smitta många andra under dessa två dagar. Vilket troligen är det som har hänt på våra äldreboenden.

   Så när vakterna utanför vårdcentralen frågar om man är ”förkyld, har ont i halsen eller har feber” så fångar de ändå inte upp de farligaste: de som inte vet att de är smittade eftersom de inte har några symtom ännu.

   Allt detta hade bruket av munskydd kunnat dämpa väsentligt; inte för att undvika att bli smittad, men för att undvika att oavsiktligt smitta andra! Se på Japan och Korea, folk med hög IQ!

   Om myndigheterna hade gjort användning av munskydd obligatoriskt i offentlig miljö i stället för att stänga samhället, så hade vi sluppit den medeltida maktutövningen.

   Men det hade givetvis behövts munskydd att få tag i, inte så lätt i en socialistisk planekonomi, speciellt inte när ansvariga myndigheter säger att de inte behövs. Att lära av de som kan mycket bättre är ingen svensk paradgren, eftersom det alltid är VI som vet bäst och är världsledare inom alla vetenskaper. Som Sovjet för inte så länge sedan?

   • Göran skriver:

    Japan och Korea kommer att få lika många smittade som Sverige per capita både med och utan munskydd. Den enda skillnaden blir tiden och det är nog det som vill uppnås i både Japan och Korea att det tar längre tid att sprida ett virus.

    Jag ser dagligen äldre som beter sig ganska konstigt i dessa tider. De tar kontakt med yngre och barn. De kramas och tas på varandra utan hämning mer eller mindre.

    Jag kan inte göra så mycket åt äldre som ställer sig två decimeter från mig i en affär.

    Sedan så förstår jag mig inte på de som ska ut och handla och tar med hela familjen där bara barnen kan utföra med mindre flock. Eftersom barnen rör sig mer i samhället och träffar mer folk, borde de hållas borta från t.ex. matvaruaffärer, där de kommer att stöta på äldre.

    Den mesta smittan sker via kontakt och inte via luften.

    • Jan Andersson skriver:

     Om det inte spelar någon roll vad man gör för att skydda sig, varför göra något alls? Bara att leva som vanligt till nitlotten kommer?

     • Mats Jangdal skriver:

      Ungefär så, ja.

     • Göran skriver:

      För egen del, ja. Men, man behöver inte utsätta andra för fara och kan således hjälpa till med det, genom att t.ex. undvika kontakt med äldre.

     • Göran skriver:

      Räknat på hela befolkningen är risken att dö i diabetes, hjärtinfarkt eller cancer högre än att dö i covid-19.

 6. Samuel af Ugglas skriver:

  För inte så många år sedan hette det bland socialister och svenska socialdemokrater i synnerhet:
  ”Det gör inget att det går åt h – te i Sverige bara inte grannen klarar sig”.
  Det är uppdaterat till ”lika värde” eller gemensam ”värdegrund”.
  Min ledstjärna, ”Låt inte din ängslan ta ifrån mig mina rättigheter till LIVET”!
  Banalt, inte om man värderar friheten främst.

 7. Göran skriver:

  Lite ironiskt nu när det finns en massa ”experter” med olika åsikter om hur vi ska hantera covid-19, att SvD skriver att det är bra att forskarna har olika åsikter. Råkade se det på framsidan av en SvD igår.

  När det kommer till andra områden så gäller avvikande åsikt att man är nazist, rasist, xenofob, fascist, har inte rätt värdegrund osv.

  Förstår inte dessa journalister hur korkat motsägande de är?

 8. Göran skriver:

  I UK körde de en modellering och fann att det skulle dö 500.000 britter. Då införde Boris Johnson dessa långtgående restriktioner. När det väl var gjort påstod modellmakarna att det bara skulle bli 50.000 döda.

 9. Göran skriver:

  Vintern 2017-2018 dog i USA 61.000 personer i vanlig influensa. Covid-19 är estimerad att döda 60.000 personer i USA. På fyra veckor blev 22 miljoner amerikaner av med jobbet.

  Hur kan denna hysteri bryta ut?

  • Göran skriver:

   Samtidigt dör 440.000 amerikaner varje år på grund av felaktig medicinering.

   Lite cynisk verkar det mer vara så att risken är större att sjukvården dödar en än covid-19.

   Det är kanske tur att vi vet så lite om antal dödsfall och orsaken till dem, för om visste skulle nog ingen av oss våga gå ut.

   • Stefan Eriksson skriver:

    Det är nog fler som avlider inomhus, så, ut om man vill behålla livhanken.

    Men, allvarligt:
    Det går att ”skruva till” nästan vad som helst med statistik.
    Och, det behöver vi nog behålla i minnet. (det som finns kvar!)

 10. Göran skriver:

  Jag läste för en stund sedan en artikel av en kirurg och hans tankar om munskydd. Enligt honom skyddar munskydd inte bäraren från att bli smittad, men skyddar andra från att bli smittade av bäraren.

  Om det skulle vara covid-19 i luften kommer de att fastna i håret, ögonbryn, skägg, hud, kläder osv. Det blir sedan mer eller mindre oundvikligt att man på något sätt kommer att lyckas föra något av dessa fastnade virus in i kroppen.

Kommentarer är stängda.