När fångenskapen lockar mer än friheten

Ett märkligt fenomen har fått stor spridning under C19 krisen. Det är den inbillade tryggheten i att bli beordrad att inte finnas till på något ställe i hela samhället. Människor som likt fågelungar som ropar på mat, ropar på staten för total säkerhet och trygghet undan viruset.


Inser de inte att staten (riksdag, regering, myndigheter) inte kan stoppa ett tidigare okänt virus som börjat få spridning bland människor? Eller har de en latent dödsångest som nu kommer upp till ytan och blommar ut för fullt? Har de inte insett att vi ska alla dö, att det är den enda rättvisa livet garanterar? Är det önskan att undslippa ansvar för egna beslut och eget agerande? Är det en vantolkning av försiktighetsprincipen, där man tror att om man förbjuder och undviker allt så är man säker? Är det det svenska kollektiviserade sinnet, jantelagen och liknande som gör att man inte vågar skilja från mängden, från andra länder?


Jag förstår att många vill byta regering. Det vill jag också. Men om man kräver regeringens avgång och påstår att det är för att den gör för lite, då måste man ha en plan på vad man skulle göra istället och ett rimligt argument för att det fungerar. Ja, rent av för att det fungerar bättre. Jag ser ingen sådan plan ännu, bara ängsligt missnöje.

Frihet är ett stormande hav; bara ängsliga människor föredrar tyranniets stillhet. Thomas Jefferson

Det är inte alldeles enkelt att tillämpa försiktighetsprincipen.
För att göra det måste man kunna kvanitfiera ingående parametrar. Då inser man att F endast kan tillämpas på kända risker. Men postmodernismen och andra bakofram ideologier anser att den framför allt ska tillämpas på okända risker. Hur kvantifierar man sådana? Hur vet man att givna förslag till riskhantering inte blir kontraproduktiva i en sådan analys?
På grund av dessa vantolkningar har försiktighetsprincipen passerat sitt bäst före datum och åberopas inte längre lika ofta och inte med samma rimlighet.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

47 svar på När fångenskapen lockar mer än friheten

 1. Stefan Eriksson skriver:

  ”Nisse i Hökarängen” har under lång tid (hela sin livstid kan förmodas) bombarderats med undergångsteorier. ”Kalla kriget”, energikris, befolkningsexplosion, etc. etc. och nu senast i raden, en mycket aggressiv propaganda om vårt klimats nyckfullhet.

  Signifikant för en framgångsrikt säljande rubrik i slaskpressen är att framställa hotet som något vi vanliga dödliga knappast utan avancerad teknologi fysiskt kan ”greppa”.
  Det spelar liksom ingen roll, vi blir drabbade, vare sig vi vill eller försöker undvika situationer där vi utsätter oss för en ”nära döden upplevelse”.

  Hade faran (likt i dåtiden) utgjorts av skogstokiga Mongoler till häst, med syftet att tillintetgöra oss och alla vi känner, funnes där säkert individer som detekterat faran med blotta ögat, och därtill vidtagit mått och steg för att försvara sig mot denna hotbild mot vårt leverne.

  När fienden från öster däremot utgörs av en pytteliten fiende, t.o.m. mindre än en CO2-molekyl, ligger det nära till hands att handeln med avlatsbrev tar fart.

  Kontentan av ett avlatsbrev är att en kännbar uppoffring måste genomlidas, och därför uppstår dessa förunderliga fenomen där folk väljer aktivt att avstå sin frihet.

  Det är fult att skrämma små barn, men det struntar våra överstepräster i, bara de kan behålla sin makt över människor och livet kring dessa.

  • Thomas skriver:

   Det enda ställe i Europa där det finns mongoliskt Y-DNA tycks vara i södra Sverige. Den öppna tanken på att pröva nya tankar och ta risker – och uppskatta folk som tar risker – tycks ha funnits redan när mongolerna kom till Europa.. många sydsvenskar tog värvning hos mongolerna och några av deras mongoliska kompisar blev bofasta i Småland med omnejd. Vilket vi idag kan se i procenten Y-DNA… Givetvis avspeglar det sig i risktagande i coronatider. (fast som en del menar, de mest risktagande typerna emigrerade redan för hundra år sedan drygt och kvar blev bara kycklingarna…)

   • Stefan Eriksson skriver:

    Tack Thomas! Jag ”lär mig” något varje dag, bäst och passa på innan den funktionen tynar bort.

 2. Jan Andersson skriver:

  Bra iakttagelser och liknelser. Som vanligt är det media som denna vecka slagit alla rekord i desinformation, avledningar, utelämningar, missuppfattningar och rövslickeri för att inte gå miste om nästa utdelning av presstöd.

  Om Nisse i Hökarängen ger sig ut på landsbygden så kommer han snart att passera orter som han aldrig hört talas om med levande människor som ser ut att ha det lika skapligt som han själv, och mitt i byn bygger ett oljebolag en ny bensinmack.

  Om han vågar sig på ett samtal med några så kommer de flesta att säga ”vi skiter väl i Stockholm” syftande på den styrande eliten. De tittar ändå på TV för att få vatten på sin kvarn.

  Här kan Nisse köpa ett anrikt hus billigt om han är villig att lägga ner mycket jobb på renoveringen, utan att veta om det går att få tillbaka allt vid försäljning om han ångrar sig. Jobb går nog att fixa om Nisse är något så när ödmjuk, flexibel och utåtriktad. Kanske kan han något som tillför byn kompetens?

  Har han barn så kommer de att växa upp i en miljö som Nisse själv bara kunde drömma om; gång- och cykelavstånd till skolan, kompisar, fotbollsplan och sporthall. Nära till bad i sjön, bär och svamp i skogen, trädkoja, fiske, bilmekande, skidåkning och så vidare.

  Internet har gjort lantlivet mycket enklare; det som saknas i lokalbutikerna är lätt tillgängligt på nätet.

  Sverige är ett mycket stort land, fråga danskarna. Men det har man tydligen ingen aning om i Rosenbad, eftersom allt skall dras till Stockholm. Alla som inte är födda där skakar på huvudet.

  • Göran skriver:

   Samma sak för en annan som bor på landsbygden. En atombomb över Stockholm och mitt liv fortsätter som om ingenting hade hänt. Jag tror de flesta som bor utanför Stockholm inte bryr sig om utifall Stockholm existerar eller inte. Det enda som kommer från den staden är bara pålagor. När de talar om att stödja landsbygden, så blir det bara ännu värre med lagar och regler.

   Nä, det finns nog bara en sak ickesocialister på landsbygden vill: lämna oss i fred så skapar vi vår egen blomstrande framtid.

  • Stefan Eriksson skriver:

   Jan, Ni har inte helt försummat att ta till dig Astrid Lindgrens skildringar om den lille ”illbattingen” från Lönneberga socken. Det märks på er positiva grundsyn om Sveriges landsbygd, och flertalet som är uppväxta där, med de kvaliteter som Ni listade i ert inlägg.

   Stockholms ”tullar” bör bemannas med personal som innehar en restriktiv hållning till pågående urbanisering. Bra för både 08-or och ”lantisar”.

 3. Dandersan skriver:

  Det är väl den relativa frihet vi åtnjuter som är avvikande i dag.
  Frihet under eget ansvar.
  Skrev om detta som en kommentar på en video från Spanska nedstängningen och fick olika reaktioner. Hur törs ni-folk dör. Det är väl det som är frihet.

 4. Göran skriver:

  I princip är det bara två grupper som behöver isoleras: gamla och de som måste vara i kontakt med dem i sitt arbete.

  Hur beter sig t.ex. sjukvårdspersonal idag. Är de på jobbet på dagen och sedan på krogen på kvällen, eller träffar de en massa folk på fritiden, åker de kollektivtrafik, eller?

  Folk verkar resonera på sådant sätt att de inte vill bli smittade då ska alla andra hålla sig undan. Grannen ska sitta inlåst. Det logiska är tvärtom, att vill man inte bli smittad, då håller man sig undan.

  Ironisk nog är det de gamla som inte kan hålla sig undan. De blir påtvingade besök.

  Eller. Min gamla mamma blev tvingad att gå till vårdcentralen för att få sina recept förlängda. Är inte sjukvården fantastisk!

  • Jan Andersson skriver:

   Jag frågade förra veckan en gatuköksägare i en medelstor svensk stad hur många smittade de hade haft; svar en (1) som bodde på ett vårdhem för funktionhindrade. Så vi beställde utan rädsla färdkost där.

 5. Göran skriver:

  Lägg märke till följande. När vi hade den stora flyktingkrisen med 10.000 flyktingar per vecka, då byggde vi militärtält som dessa flyktingar skulle bo i. Vad jag vet kom inget tält till användning, mer än att inhysa SVT för några minuter.

  Vad vi ser idag, så reservera vi sjukhusplatser, bygger sjukvårdsplatser på mässor (Älvsjömässan), i andra länder byggs nya sjukhus och i USA skeppar de militära sjukvårdsfartyg till städer. Och allt detta står tomt.

  En fråga: Har vi en coronakrisen i samhället eller är den mest bara i media?

 6. Samuel af Ugglas skriver:

  Hitintills i ”Lungpest tider” (Coronavirus) har jag inte läst om en enda offentliganställd som fått sparken på grund av pengabrist. Hur hänger det ihop. Företag som inte fungerar på grund av politikernas ingrepp i vår frihet tvingas troligtvis i slutändan avskeda sina trogna medarbetare?
  Beslut grundade på logik och sunt förnuft gäller överhuvudtaget inte längre. Det räcker med att avläsa statistiken pappersmedia presentera för att avslöja falska siffror om dödsfallen relaterade till sjukdomsutbrotten i landet.

  • Thomas skriver:

   Det kommer, men är inte orsakat av Corona utan av en global ekonomisk kris… men, OK, Krona eller Corona är ju inte så stor skillnad..

 7. Göran skriver:

  Onödigt vetande. För varje död i påstod covid-19 i USA går det ungefär 1015 arbetslösa.

  Bara i New York har ungefär 100.000 blivit arbetslösa per dag sedan de isolerade staden.

  • Mats Jangdal skriver:

   Hemska siffror!

  • Åke Sundström skriver:

   En orättvis jämförelse, i mina ögon. Döden är något värre och mer definitivt än tillfällig arbetslöshet. De arbetslösa i New York (och världen över) är f ö offer för usla hygieniska och organisatoriska förhållande i Kina och kan därmed inte kan skrivas på varken USA:s eller andra regeringars skuldkonton. Såvida inte de senare förvärrat saken genom egen missgrepp och därmed kan tillskrivas ett medansvar för dödstalen.

   • Göran skriver:

    Det kan gå så illa att 95 % av Sveriges befolkning förlorar allt de äger och har, beroende på hur länge samhället ska vara nedstängt.

 8. Tege Tornvall skriver:

  För egen del är jag inte rädd. Men envar kan ju ovetande och ofrivilligt även smitta andra. Däri ligger det etiska imperativet rörande Covid-19, att väga mot risker och skador av att minska det öppna samhällets funktioner.

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Några frågor Tege.
   Varför måste allt handhavande av denna smitta gå till överdrifter? Det finns en uppsjö av rent löjeväckande exempel.
   Hur genomskådar vi att det inte är tillfällen för maktövergrepp, inskränkande våran rätt till LIV och EGENDOM?
   Varför skriver inte media om hur socialisterna flyttar fram sina maktpositioner?
   Varför analyseras inte de statiska presentationerna om de är falska eller sanna?

   • Mats Jangdal skriver:

    Samuel, vad tror du om detta som jag snappade upp?
    Dagens företagsskämt:
    Oljebranschen: Hur fasen kan vi sälja olja för under produktionskostnaden?
    Mjölkbönderna: Så har vi alltid gjort!

    • Göran skriver:

     Och mjölk behöver ingen (bara kalvarna), medan alla i princip behöver olja.

    • Samuel af Ugglas skriver:

     Inget konstigt alls. Fråga spannmålsbönderna de har aldrig fått priser som täcker produktionskostnaderna utan blivit mutade med bidrag från skattebetalarna och kompenserat förlusten med arbete utanför verksamheten. Det sitter små fantastiska tjänstemän på Jordbruksverket och Livsmedelsverket som tillsammmans med LRF (Lantbrukarnas Riks Förbund) reglerar hela prissättningen för att garantera att röstboskapen får livsmedel som är ”näst intill gratis”.

     • Thomas skriver:

      Hmm… Det är nog allt WTO som skapat ett globalt planekonomiskt system för allt jordbruk som brukar kallas AoA, så tyvärr, problemet är globalt och sitter, tyvärr, inte endast i Stockholm..

  • Jan Andersson skriver:

   Exakt. De flesta är rädda för att bli smittade, men har inte tänkt tanken att de skulle kunna smitta någon. Typiskt svenskt nuförtiden.

 9. Åke Sundström skriver:

  ”Jag förstår att många vill byta regering. Det vill jag också. Men om man kräver regeringens avgång och påstår att det är för att den gör för lite, då måste man ha en plan på vad man skulle göra istället och ett rimligt argument för att det fungerar. Ja, rent av för att det fungerar bättre. Jag ser ingen sådan plan ännu, bara ängsligt missnöje.”

  Men vad är det du åsyftar? Pandemin eller regeringsfrågan? Om det förstnämnda: mitt inlägg i går argumenterade – föga ängsligt – för alternativ som fungerar bättre

  Om det senare: Inte kan väl heller KLP:s partiprogram sägas vara ängsligt, om än kanske mindre djärvt än förväntat av ett parti som kallar sig ”libertarianskt”. Inte ett ord (om jag minns rätt) om att privatisera sjukvården, skrota landstingen, befria barnfamiljerna från det faktiska daghemstvånget eller låta äldre och vårdbehövande själva välja utövare, med hjälp av en ”äldrepeng”.

  Eller i det senare fallet än mer radikalt: återställa de pensionspengar i AP-fonderna som försnillats på annat än de rätta ägarnas pensioner. Men förstås extremt i vänsterpolitikers ögon. Och tydligen även i Kristerssons. Blir alltså, för ovanlighetens skull, inte riktigt klok på vad du ville säga.

  • Mats Jangdal skriver:

   Jag avsåg vilka politiska åtgärder som efterlyses för att hantera pandemin och vilka riksdagspartier (för det är endast de som kan utgöra regeringsunderlag utan nyval) som fört fram en sådan politik.
   Frågan är också främst ställd till de som i alternativ och social media av en ny regering kräver kraftfulla tag mot en osynlig fiende.

   • Åke Sundström skriver:

    Jo, ganska otydligt var det, men nu mer begripligt. Men jag saknar fortfarande en diskussion om de konkreta reformer jag efterlyste, bl a privatisering av hemtjänster, vårdhem och sjukvård. Libertarianer borde väl vara intresserade av att sådan avstalinisering av vår ofantliga offentliga sektor, inte minst för att förhindra en onödig överdödlighet i Corona eller andra sjukdomar?

    Och vad med frånvaron av konsekvenser för de regionala sjukvårdscheferna som struntat i sina uppdrag att att bygga upp en lagerhållning (skyddsutrustning mm) som ersättning för de gamla och skrotade beredskapslagren? Solklara tjänstefel, med dödliga följder, men ingen tycks bryr sig. Inte ens konservativa politiker eller radikaliberalerna i bloggvärlden?

    Anarki är en sannare svensk identitet än demokrati.

    • Mats Jangdal skriver:

     Jo, jag är helt enig med dig om privatisering. För fram det närhelst jag får chansen. Brukar döda klagovisorna på Twitter!

     Det där med chefer som inte ajourhållit sina beredskapslager kan nog till stor del tillskrivas den svenska nånannanismen. De har ju inte fått direkt order av överordnad att göra det. Då kan de ju spara pengar genom att låta bli.

     Glömde ett inte inledningsvis, det mest förargliga fel man kan göra. Ursäkt till Åke!

     • Åke Sundström skriver:

      Det kan vara en förklaring, men den duger förstås inte som ursäkt! Den snarare förvärrar saken, genom att tyda på medvetna tjänstefel. Som det säkerligen handlar om, instruktionerna kan omöjligen missförstås.

 10. Rikard skriver:

  Hej.

  Förslag till utläggning för dig/KLP eller annan libertarian:

  Smittskyddslagstiftning i ett libertarianskt samhälle.

  Några öppningsfrågor:

  Gäller informationsplikt vid vissa sjukdomar, t ex Hiv och syfilis?

  Blir det obligatoriskt för kökspersonal att hålla sig hemma i minst 48 timmar efter sista kräkningen/diarrén eller blir det frivilligt?

  Skall vaccination (exempelvis mot sjukdomar som TBC och mässling) vara frivillig och till självkostnad eller obligatorisk och skattefinansierad?

  Sånt kan vara värt att tänka på, då virus, parasiter och bakterier inte bryr sig ett vitten om ideologi.

  Du kan ju roa dig med historiska och geografiska jämförelser avs. smittspridning och letalitet i samhällen med låg statligt genomslag respektive högt dito.

  Jag ställer frågan om hur man ser på detta med libertarianskt ideologiskt filter, eftersom grundbulten verkar vara [Staten = fel], oavsett vad det gäller både sakligt och principiellt.

  Kamratlig hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • Göran skriver:

   Jag kan svara på frågorna.

   ”Smittskyddslagstiftning i ett libertarianskt samhälle.”

   Ett libertariansk samhälle saknar inte lagar, så vad skulle vara problemet med att ha en smittskyddslag? I stället för att en stat straffar de som inte följer lagen straffar det libertarianska samhället.

   ”Gäller informationsplikt vid vissa sjukdomar, t ex Hiv och syfilis?”

   Om ett libertariansk samhälle vill ha det så finns det en sådan informationsplikt.

   Kan tilläggas att Sverige håller på att avskaffa informationsplikten vad gäller Hiv, och vad gäller syfilis, vem bryr sig om att informera på grund av en lag?

   ”Blir det obligatoriskt för kökspersonal att hålla sig hemma i minst 48 timmar efter sista kräkningen/diarrén eller blir det frivilligt?”

   Om ett libertariansk samhälle vill ha det så finns det en sådan krav.

   ”Skall vaccination (exempelvis mot sjukdomar som TBC och mässling) vara frivillig och till självkostnad eller obligatorisk och skattefinansierad?”

   Kan aldrig bli tvång att vaccinera sig i ett libertariansk samhälle. Vill du vaccinera dig får du betala hela kostnaden för det. Skatter finns inte i ett libertariansk samhälle.

   Den libertarianska principen är att inte begå våld mot person eller egendom. Smittar du någon begår du våld på någon annan. Det kommer att regleras och förmodligen i första hand med skadestånd. I princip skulle lagar inte behövas eftersom skiljaktigheter kan avgöras enligt en form av våra tidigare ting.

   Vad gäller smittspridning så blir den nog mindre i ett libertariansk samhälle eftersom befolkningen tar ett större ansvar för sig själva och sina grannar och kommer inte ha någon att skylla ifrån sig på. Med andra ord större handlingskraft än vad t.ex. den svenska regeringen och dess myndigheter har.

   ”Staten=fel”. Problemet är att staten växer och växer och till slut har tagit ifrån dig all din frihet. Du kommer inte att ha något som helst att bestämma över själv. Det kan gå på några år eller ta hundratals år.

   I USA idag struntar borgmästare i konstitutionen och alla de som har svurit att upprätthålla konstitutionen och skydda den mot både yttre och inre fiender bryr sig inte om att skydda den.

   Vi medborgare (fåren) tycks leva i skräck för vad som kan hända (vargen) om det inte finns en stat (fårvallaren), men det är till slut fårvallaren som äter upp oss.

   • Åke Sundström skriver:

    Instämmer i huvudsak. Min egen vinkling är att risker bemöts effektivast av privata aktörer som riskerar att själva göra ekonomiska förluster om de struntar i beakta seriösa hot mot kundernas liv och hälsa. I kollektiva vårdapparater finns inga garantier av detta slag. Kommer månne någon att få sparken på berörda myndigheter, vårdinrättningar eller i politiska beslutsinstanser? Högst osannolikt!

    • Göran skriver:

     Har man en privat sjukförsäkring så har man ett avtal på när man ska få vård. Svensk kollektiv sjukvård ger inte någon skattebetalande individ någon som helst rätt att få vård. Det är upp till sjukvårdspersonalen att bestämma det. Ingen skattebetalare tycks förstå det.

     • Åke Sundström skriver:

      En för många helt okänd poäng! Om än inte avgörande annat än vid uppenbar försummelse från ansvarig läkares sida. Sådant lär förekomma!

 11. Lars Mellblom skriver:

  Är inte problemet att var och en måste tänka efter själv och att det är ovant för svenskar? Om en person t.ex är känslig för sjukdomar som berör lungor och luftvägar, bör inte vederbörande vaccinera sig mot årsinfluensan och undvika kontakt i grupp under sjukdomens topp? Inte för att uppnå ett 100% skydd, men för att förbättra sina odds. Varför ska staten involveras? Individen är bäst lämpad att själv avgöra vad som är lämpliga åtgärder. Gör han inte det får han skylla sig själv.

  Undertecknad bor på en 500 år gammal gård i Normandie. Enligt uppgift är jorden här full av stelkrampsbakterier och kreatur dör regelbundet därav. Nog är det väl orimligt att myndigheter ska beordra mig att ha ett fullgott skydd mot stelkramp? Däremot är det självklart att jag ser till att vara vaccinerad mot den dödliga sjukdomen. Annars, som sagt, får jag skylla mig själv.

  Som information, har vi i Frankrike friheten att som privatpersoner gå till apoteket och köpa i stort sett vilket som helst vaccin med spruta, utan att gå omvägen via vår husläkare. Att vaccinera sig själv eller sin partner är inte svårt och mer riskfritt än att låta en läkare eller sköterska göra det. I Frankrike dör varje år över 20 000 personer som infekteras i sjukhusmiljö av multiresistenta bakterier.

  • Stefan Eriksson skriver:

   Spansk hälsovård har ”ryktesvis” enorma problem med det vi förenklat kallar ”sjukhussjukan”.
   Inga stora rubriker i msm. (main stream media) dock, trots ett förmodat högt dödstal.

   Att ”hamna” på sjukhus där, och i Frankernas rike, verkar vara riskfyllt.

   • Göran skriver:

    När läkare i USA strejkade då dog färre människor. Bästa sättet att vara frisk är att ha en inställning att hålla sig bort från ett sjukhus.

  • Åke Sundström skriver:

   Helt sant, i Sverige blir vi ju redan från barnsben itutade att ”samhället” bistår i alla lägen och att du helst skall avstå från att ha egna åsikter eller göra egna bedömningar om alla de problem som politiker åtar sig tillhandahålla svar på. Storebrorssamhället, kort och gott.

   • Samuel af Ugglas skriver:

    Så betraktar jag de flesta politiker som DÖDSÄNGLAR, framför allt socialister. Kan man kalla Stalin, Lenin m.fl. för något annat?

    • Åke Sundström skriver:

     Givetvis inte, fast sådant klarspråk undviks förstås i de politiska salongerna. Löfven och Kristersson är inga flåbusar a la Stalin, Pol Pot eller Mugabe. De ägnar sig ”bara” åt att i tysthet glädjas över att Coronaepidemin kommer lägligt, i början av en ny ekonomisk kris, som nu kan påstås vara orsakad av en yttre omständighet bortom egen kontroll.

     Den beskrivningen är en solklar lögn, men accepterad i den svenska ankdammen – även av ekonomkåren, betecknande nog.
     Så nu kan regeringen lägga bombmattor av lån och bidrag över näringslivet och påstå att det är skurk-Kina och deras fladdermusvirus som tvingar fram sådana huvudlösa åtgärder. Denna strategi kan lyckas och göra S till oväntad valvinnare 2022. Vår hjärndöda opposition köper trixet, krattar manegen för sin huvudmotståndare.

     För borgerliga väljare återstår hoppet att S-MP-regeringen stupar av andra orsaker. Medan hederliga socialdemokrater har anledning fråga sig om det inte är hög tid att skaffa sig ledare som förstår vad ord som frihet, rationalitet och demokrati betyder, inte minst i versionen interndemokrati. Tiden har faktiskt sprungit förbi den mer lättmanövrerade epok när väljarkåren aningslöst lät sig bedras av socialismens ormar förklädda till hedervärda svetsare eller borgarpolitiker av Reinfeldts sort.

     • Stefan Eriksson skriver:

      Tack Åke för det inlägget! Mycket fyndiga uttryck, däribland; ”Vår hjärndöda opposition köper trixet, krattar manegen för sina huvudmotståndare”. A+ i betyg för underhållningsvärde där Åke!
      Skall sparas i mitt prioriterade arkiv för roliga uttryck.
      Heja på! Mer sånt i dessa deprimerade tidevarv!

      Så blir vardagen med lite guldkant i tillvaron.
      Med vänlig hälsning.

      • Åke Sundström skriver:

       Och om M:s trogna supporters inser att bakom det underhållande finns en kärna av sanning, dess bättre. Bulletinerna från opinionsmätarna verkar bekräfta den saken.

 12. Samuel af Ugglas skriver:

  Om vi nu betraktar Löfven och hans socialister som skadliga för landet så skall han väl rimligtvis avsättas så fort som överhuvudtaget möjligt. Allt tjat om ett ALTERNATIV till socialisten är ju befängt. Det är ju friheten till våra egna LIV och vår EGENDOM som står på spel.
  Titta här så fullständigt stolligt KD uttalar sig. Hon (EBT) skjuter ju bara kaoset framför sig och erkänner att hon inte är kapabel eller villig att rensa upp i det socialistiska träsket.
  Fruktansvärt.
  Ebba Busch: ”Inte läge att ifrågasätta befälhavaren”
  https://www.fplus.se/
  För tre månader sa hon att Stefan Löfven inte är lämplig som statsminister. I dag vill KD-ledaren Ebba Busch fortfarande att Sverige ska byta regering, men att landet befinner sig i ett läge där det måste råda borgfred.
  – Just nu har vi ett tydligt yttre hot och en gemensam fiende i coronaviruset och då är det inte läge att ifrågasätta befälhavaren, säger hon i Ekots lördagsintervju.
  Ebba Busch har tidigare kritiserat regeringen för dödsfallen inom äldrevården till följd av coronaviruset. I dag står hon fast vid kritiken, men säger till radion att hon är ödmjuk eftersom hon inte är i regeringsställning och därmed inte har tillgång till de underlag som krävs för att göra en rättvis analys.

  • Åke Sundström skriver:

   Märkligt, visst. Man behöver inte sitta i regeringen för att begripa att Coronakrisen är misskött. För övrigt finns det väl tusen andra skäl att ifrågasätta ”befälhavaren”. Inte minst därför att det återstår över två år till nästa ordinarie val. För hennes väljare är alla dagar tills dess förlorade, inser hon inte det?

  • Jan Andersson skriver:

   Eftersom det inte är regeringen som sysslar med sjukvård eller ens sjukvårdsplanering och beredskap, MEN låtsas inför svenska folket att det är på det viset, av valtaktiska skäl som dessutom har visat sig vara oerhört effektiva, så är det just nu högsta prioritet att dra ner byxorna på hela etablissemanget!

   Det skulle vara en stor lättnad för den fortfarande fungerande sjukvårdsapparaten, och garantera att ersättningsregeringen skulle begripa att hålla tassarna borta från allt som en regering inte har ett skit med att göra, eftersom det finns utsedd och delegerad personal till det, och de måste få sköta sitt jobb när behovet blir akut.

   Det påminner mig om en Dilbertstrip om ni känner till den tecknade serien: kontorschefen meddelar på ett personalmöte att ekonomin är ansträngd och att firman måste se över bemanningen. Han frågar sedan om det är någon som har tid över att hjälpa honom med att göra en uppdaterad personallista. En intet ont anande anställd räcker upp handen. Chefen mumlar ”Bra, bra” och antecknar hans namn…

   • Göran skriver:

    Jämför nu hur olika landsting har hanterat denna fråga. Fast det kommer inte ske när det behövs utan skjuts på en framtida utredning i någon ogrundad framtid.

 13. Åke Sundström skriver:

  Det går förstås att hänvisa till att ”regeringen styr landet” och därmed har ett övergripande ansvar. En av skandalerna är ju att landstingen/regionerna instruerats att svara för nödvändig lagringsberedskap vad gäller medicinsk utrustning mm, men att varken regeringen eller några revisorer tycks ha försäkrat sig om att uppdraget verkställts. Ett roderlöst fartyg, en anarki.

Kommentarer är stängda.