NZ väljer bort friheten

I det i helgen timade valet i Nya Zeeland vann Jacinda Arderns labour egen majoritet i parlamentet. Det har de inte haft på mycket lång tid. Det normala de senaste 30 åren har varit en ickeborgerlig majoritet, så när som på den senaste mandatperioden. Nu blev hon omvald trots den för NZ okarakteristiska politik hon fört.


Hon införde drakoniska vapenlagar över natt efter moskéskjutningen i Christchurch. Hon har infört i princip total nedstängning av hela landet för att hejda C19. Utegångsförbud med nästan obegränsade polisbefogenheter att ingripa mot den som rör sig ute utan tillstånd. Till och med att bada ensam i havet har varit förbjudet. Tusentals företag har stora problem, om de inte redan kursat. Den stora turistindustrin går på knäna.


Det hela har varit en provkarta på isolationism och nationalism som NZ definitivt inte är känt för. Det rimmar inte heller med den syn EU har på visegradländernas nationalism. Ändå hyllas gärna Arderns ”krafttag”, för den är socialistisk och inte borgerlig.


Ytterligare en orsak till politiken och stämningen i NZ kan jag se. Den maoriska befolkningen och dess syn på sig själva och omvärlden har fått ökad betydelse på senare år, inte minst genom socialisternas identitetspolitik och vurmande för ursprungsbefolkningar.


Maorierna har alltid betraktat omvärlden och främlingar som ett störande och oönskat inslag i deras liv. Nu har allt detta sammanfallit till socialistisk närmast paranoid avskärmning från världen. Stora delar av sin friska pionjärandas frihet har de redan förlorat. Med detta val har de valt att fördjupa denna ofrihet. För vad?

Glädjeämnet är att libertarianska Act gick från 13.000 röster och en plats i parlamentet till 200.000 röster och flera platser. En polarisering pågår tydligen även i NZ.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

43 svar på NZ väljer bort friheten

 1. Thomas skriver:

  Hmm… NZ som en stor exportör av jordbruksprodukter tycks vara diskuterad. NZ har haft/har en enorm betydelse för några stora globala jordbruksprodukter – mjölk och får. Om dessa delar i ekonomin nu också påverkas (varför inte) så blir det “spännande tider” för svenska konsumenter…

  • Mats Jangdal skriver:

   Tror inte deras nedstängning påverkar deras export särskilt mycket. Däremot deras import och mest av allt resor dit.

   • Samuel af Ugglas skriver:

    Har Du Mats inte lite bättre ordning på händelserna på NZ än oss andra?
    Någon gång tidig 70 tal var jordbruket på NZ våldsamt subventionerat och det höll på att sluta i katastrof.
    Så plötsligt över en natt beslöts att jordbrukarna skulle producera till världsmarknadspriser. Ett ramaskri och en del konkurser men efter denna sanering gick NZ bönderna en fantastisk framtid i möte.
    Nu kommer väl socialisterna att ödelägga alla framgångarna och jordbruket rasa ner i det socialistiska träsket som vi känner det här hemma i vårt Sverige!

    • Mats Jangdal skriver:

     Stämmer, tror det var 1988 som man la politiken radikalt. På den tiden var Labour med på förändringarna för man hade insett att dittillsvarande politik varit förödande.
     Efter bara några år blomstrade jordbruket. Senaste decennierna har en förskjutning skett från får till mjölk.
     Tror inte de har gjort så stor skada på jordbruket ännu. Men de inför restriktioner och byråkrati på olika sätt som hämmar i sig. Med tre år till och egen majroitet kan det bli värre.

     • Thomas skriver:

      Hmm.. jag träffade en mjölkproducent som var med om detta.. (han bodde här hos oss några veckor).. För hans del var det ingen skillnad då han “jobbade med eget kapital”… men de som lånat till verksamheten kursade. En del blev månskensbönder, så nog var det problem… För svensk del, med vårt skattetryck, finns inget eget kapital utom för välavlönade i stan, så varför syssla med så usel verksamhet som jordbruk (utom som penningplacering)? Idag är världsmarknadspriserna långt under vad som borde vara så en massa olika subventioner har växt fram – överallt. Det ser man bara i USA. Om ett land, som NZ, anser att man inte kan stötta en exportgren, som mjölken, då prisnivån ligger för lågt, så kanske att man idag hellre vill avstå från export. WTO- reglerna är egentligen en planekonomisk global funktion och det kan ju inte hålla….

      • Mats Jangdal skriver:

       Visst rensade det ut verksamheter. Det sticker de inte under stol med. Men de brukar räkna det som sund sanering av branschen.

       • Thomas skriver:

        Alltså..WTO-reglerna i sig är en planekonomisk funktion – och inte en marknadsfunktion som vi brukar se det. Spännvidden mellan höger-vänsterfunktioner i en nationell demokrati är en marknadsfunktion som även inbegriper enskilda medborgare. Det politiska spelet, oavsett om det är DDR eller Italien är/var funktioner som borde betraktas som fri marknad. Det är alltså en stor skillnad mellan ideologiska principer och verkligheten. På en “fri” marknad skall allt kunna förändras och övergripande WTO-regler är Inte en “fri” marknad utan en planekonomi i syfte att gynna någon med regler som är totalitära. Och sådant står sig aldrig! (man kan konstatera att Trumpen vill bryta ner WTO och det gör han rätt i!)

        • Mats Jangdal skriver:

         Både WTO och KRAV slår in planekonomiska kilar på den “fria” marknaden.

         • Thomas skriver:

          Ja, KRAV är en tydlig funktion som gått från en protest mot en totalitär funktion i Tyskland (Demeter), till en motsats i Sverige, en regelhysterisk byråkrati utan mening…

 2. Jan Andersson skriver:

  Inte fan har vi från Sverige köpt varor från det mest avlägsna landet på jorden (förutom Påskön)?
  Rätta mig om jag har fel men detta överstiger min begreppsförmåga.

  • Jan Suhr skriver:

   Kiwi

  • Thomas skriver:

   NZ export av mjölk (och fårkött) styr världsmarknadspriserna… Upphör den exporten så rusar priserna.

  • Dandersan skriver:

   Får vi får hit är det ofta får från NZ.

   • Jan Andersson skriver:

    Vem äter fårkött utom hm-hm! Möjligen svenskar till påsk. Det har inte funnits någon kommersiell produktion av varken ull eller fårkött i Sverige. Det är bara på hobbyistnivå som fåravel drivs. Men det finns får om efterfrågan skulle öka, vilket den kanske har gjort…

  • Thomas skriver:

   För svensk del så är livsmedelsimporten helt avgörande för vår existens sedan lång tid tillbaka…

   • Göran skriver:

    Går man in i en livsmedelsbutik i Sverige så är minst 90 % av sortimentet totalt onödigt. Vilken livsmedelsimport är så viktig för Sverige?

    • Jan Andersson skriver:

     Håller med! Idag är “gå och handla” ett gatlopp där man undviker 95% av varorna och endast motvilligt tvingas köpa något. Min käpphäst är de små tomaterna märkta på förpackningen “Söta och smakrika” men som inte smakar något överhuvudtaget. Och vem vill ha en “söt” tomat? Köp gelehallon i så fall!

     Är konsten att odla tomater utdöd eller är det cyniska importörer som tänker “Äh, de går att sälja ändå, svenskar som aldrig smakat en riktig tomat vet ändå inte hur de ska smaka”.

     • Thomas skriver:

      Nej, just det… så länge allt finns i affären så vad pratar man om då…

  • Gunnar Littmarck skriver:

   Här i Norge som föder upp många får vilka går oskyddade i natur och på vägar gjordes en studie för ett årtionde om norskt fårskött var mer “klimatsmart” och mindre miljöbelastande än att importera från NZ.

   Till mångas förvånad (inte min) vann NZ överlägset.

   Trots att världshavens containerfartyg förbrukar över 8% av den globala oljeutvinningen så är de extremt resurseffektiva.

   Som regel kräver transport från hamn till stormarknad större resurser än över världshaven men stört resurser kräver transporten hem till konsumenten inkl resan till detaljisten.

   Jag ansåg under 80:talet att det borde bildas matklubbar som levererade hem med högre kvalitet och till ett lägre pris.

   Ett årtionde senare var det verkligen möjligt om inte byråkratin är förlamande.

   Tag bort kravet på veterinärbesiktning vid slakt och ge de bönder som vill en kort utbildning så de kan använda lab om chip vilket är stort som ett kreditkort tål 140C och detekterar ner på enskilda molekyler.

   Det är ju för att spåra sjukdomar som veterinärer måste vara med.

   Österrike har ett alternativ där all slakt kostar typ 150:- om det är ett storslakteri eller en liten gård vilket innebär att industrislakterier tvingas subventionera gårdsslakt.

   Så vore C och MP på allvar värnande djurhälsa matkvalitet levade landsbygd och folkets livskvalitet så skulle regelverk ändras.

   Då skulle bönder trädgårdsmästare och bagare slå sig i hop och leverera till dörren för barnfamiljer.

   Så kunde barn och familjer mot en avgift få besöka anläggningarna och se hur mat produceras.

   Såklart vill ingen det för då skulle stormarknader försvinna människor få mer tid och göra färre impulsinköp, makten skulle då flyttas från riksdag myndigheter och storföretag till småföretag och folket.

   Detta var väl en träffande beskrivning av hur Sverige utvecklats allt längre från folkvilja och verklighet?

   • Mats Jangdal skriver:

    Nu finns ju Reko-ringar på många håll, som löser det där. Lokalproducerat direkt från gård till bord, även kött.

   • Thomas skriver:

    fram till 1990 (?) fanns något som hette “byråbesiktning”, vilket innebar att det på vissa platser fanns en veterinär där man kunde besiktiga sitt hemslakt och sälja vidare.. men, givetvis, när vi skulle anpassa oss till EU så var det olika intressen som ville ha bort friheter av olika slag.. (om man nödvändigtvis inte kan tänka själv…)

   • Göran skriver:

    Har bönderna även öppet hus, är transparenta, och låter sina kunder gå på “rundvandring” så kan kunderna se om förhållandena är godtagbara för både djur och övrig logistik såsom slakt och styckning.

    Att djur som får växa upp på ett naturligt sätt skulle ha en massa sjukdomar oroar jag mig inte för. Det är även upp till bonden att se till att hans djur är friska om han vill ha några kunder.

    • Thomas skriver:

     Du får sätta dig in i hur tillvaron fungerar för bönderna litet bättre… Det där är enbart en from dröm… Staten styr stenhårt sedan medeltiden och idag är kraven från en bortskämd allmänhet (10% av hushållsbudgeten går till livsmedel) på en samhällsgrupp som är i det närmaste 0% av befolkningen, helt absurda.. (men det är kanske en annan fråga)

 3. Göran skriver:

  Det lustiga med socialism är att den gör allt sämre och desto sämre det blir desto mer socialism vill väljarna ha.

  Med den covid-19-taktik som NZ för, så lär de i princip aldrig kunna öppna upp sitt samhälle igen. Fast, de gör väl det när alla har blivit tvångsvaccinerade. Sedan så kommer det normala antalet dödsfall i NZ per år öka, men så länge de inte kopplas till covid-19 så är alla nöjda.

  De dödsfall i covid-19 i Sverige kan nog till att börja med halvera, från 6.000 till 3.000 eftersom minst 50 % är feldiagnoserade och upp till 90 % kan vara feldiagnoserade så kanske antalet döda i covid-19 rör sig mellan 600-3.000.

  Kina har 3 döda per miljon invånare medan Sverige påstås ha 600. Nä, de officiella siffrorna i Sverige går inte att lita på. Antalet normalt döda per år i Sverige är inte större i år än tidigare år.

  • Jan Andersson skriver:

   Och ännu har de inte hittat viruset, bara antagit att det är ett influensavirus pga dess verkan på människor. Men när tiden går blir det allt mer osannolikt eftersom en influensaepidemi brukar vara snabbt övergående. Så visst är det “något”, men vad?

   Att vaccineringarna kommer igång beror bara på att läkemedelsbolagen fått miljarder i förskott, och att det är svårt att bryta hysterin på annat sätt. Men hur kan de framställa något som effektivt motverkar en okänd substans? Att sluta med kramandet i tid och otid var nog väsentligt mycket effektivare.

   Kanske bättre att fokusera på den alltmer näringsfattiga livsmedelsproduktionen eftersom de flesta som dött i Covid-19 har haft problem med sitt (ibland obefintliga) immunförsvar.

   Men som invandringen, klimathotet, elbilar – allt är fejkat men svalt med hull och hår av en alltmer obildad okritisk befolkning.

   Vi som minns hur feta grisar, nybakade siktkakor och närodlade grönsaker smakade och luktade (det fanns inga andra) eller doften av nyrökt skinka eller böckling i saluhallen är förtvivlade över dagens produkter i tjock plast som varken smakar eller luktar något alls.

   Ungdomarna köper istället fem jättepåsar med chips och tio liter läsk att skölja ner eländet med, för det smakar – något.

   När kommer “Arga kocken” på bästa sändningstid?

 4. Gunnar Littmarck skriver:

  För några årtionden sedan fick NZ ordning på landet genom en kraftig liberalisering och regelreformering mot marknadsekonomi.

  Nu går de den andra vägen, lite som Sverige svänger landet med den lilla befolkningen från ytterlighet till ytterlighet om än det var över ett halvt sekel sedan Sverige svängde 180 grader till förfång för folket.

  Inom ett år kommer även folket i NZ inse att C19 är ett influensavirus vi får leva med som har mycket låg dödlighet och går utmärkt att behandla om rätt insatser sätts in tidigt.

  Märk att maktgalna politiker Kinas ledning Wikipedia globalister och inte minst big tech hindrar objektiv information för att kunna behålla fruktan hos den lägre bildade delen av folket i avsikt att öka sin makt och kontroll.

  Här en av de senaste (tyvärr inget vindskydd på mikrofonen).

  https://www.youtube.com/watch?v=6HLcg9n-WPs

  Det är intressant att se hur C19 och klimathot används i samma syfte, men skulle Trump trots massivt maktmotstånd får en period till kommer det falla och vi gå mot en ljus framtid där folket för ökat frihet under ansvar.

  Därför kan det vara bra med korkade folk som ger korkade politiker makt att införa korkade resursminskande nationella åtgärder.

  De blir ju en anslagstavla för omvärlden.

  • Thomas skriver:

   Vad menas med “en ljus framtid”? Att nästa generationer redan anpassat sig till denna “ljusa framtid” har jag sett, men om den inte blir så exakt som man menar en “ljus framtid” skall vara, vad har vi då att förvänta oss.. (Att trumpen skall kunna vara en “Messias” tror jag är lite magstarkt, men jag förstår tanken.. Vad har vi att välja på?)

   • Gunnar Littmarck skriver:

    Jag ger det nästan 50% chans att det blir en hård brexit med lyckat utgång för UK som leder till att EU faller, men annars att EU faller då de sjuka lånen inte går igenom, Finland har snabbt skapat ihop 50 000 underskrifter så de är tvungna att ta upp lånet i sin riksdag, om ett av 27 hoppar av faller allt.

    Kanske är de tysta väljarna i majoritet så Trump vinner.

    Undersökningarna verkar vara kass då 99% av vänstern upplever att de fritt kan visa vad de stödjer men bara en minoritet av Trumpsympatisörer.

    På frågan vem tror du din granne kommer rösta på vinner Trump även nationellt.

    Jag tror och hoppas att allt fler väljare reagerar på censur från the deep state, big tech och vänsterns val av debattledare samt de simpla frågor Biden får och de hårda men korkade Trump får.

    Att dem sabbat landets ekonomi i hopp om att vinna makten och orsakat onödigt lidande och död med samma motiv har nog fått allt fler att byta från dem till Trump.

    Nu släpps allt fler mej som visar hur korrupt Biden är och att msm vägrar belysa det lär med allt fler se.

    Resultatet kan mycket väl vara att Trump vinner för väljarna hatar ljugande maktfullkomliga yrkespolitiker med den djupa staten och media.

    Om så sker kommer klimatpolitik med tillhörande energipolitik och fördyrande regelverk på snart sagt alla områden falla.

    Den produktivitetsutveckling som motverkats med fördyrande byråkrati och allt högre skatter/avgifter kommer reverseras om Trump får en period till för då kommer alla andra länder tvingas följa efter.

    För Europa ser jag ett allt större närmande till UK som då utvecklas som EU borde utvecklats.

    Fri rörlighet av varor kapital och tjänster ingen budget men samarbete gällande forskning underättelse regelverk och utbildning.

    Då får vi uppleva ett evigt lyckorus för alla utom den militanta rödgröna röran.

    OK kanske 50% är för högt men medge att sannolikheten är långt över noll.

    • Gunnar Littmarck skriver:

     Märk att en tredjedel av Amerikas befolkning redan har nyhetskanalen ovan och de lär prata med vänner och arbetskamrater då den förmedlar en helt annan bild än även Fox News som blir allt mer vänster.

     Kabelkanaler kan inte big tech censurera.

     Här en till nyhetskanal i USA utan kraftig bias.

     • Thomas skriver:

      Jag har en del avlägsen släkt som jag följer via nätet och deras uppfattning är naturligtvis inte den som vass på SVT…

    • Jan Andersson skriver:

     Jag har alltid haft uppfattningen att bristen på språkförståelse tvärs Europa har gjort EU-projektet omöjligt. EG hade funkat, med vem kom på den korkade idén med en union? UK har fördelen av att tala ett universellt språk och flera europeiska ungdomar jag talade med för tjugofem år sedan var spiksäkra på att nu skulle engelska bli deras andraspråk som de ville lära sig perfekt. Det var då, men försök att tala engelska i t. ex. Spanien idag! Lika omöjligt som alltid, och Spanien har förblivit ett land som fått det mesta från EU men knappast bidragit med något.

     För tio år sedan kunde unga japaner hygglig engelska, idag är de trettio och de enda där som talar språket; de yngre kan inte ett ord. Är det bara skolan som degenererat även där, eller något annat. Kanske bidrag inte alls stimulerar, utan passiverar?

     Om UK närmar sig något så är det USA, som får landfäste i Europa och en tätt allierad. Medan Sveriges utrikesminister knappast talar engelska på rätt nivå för sin position. Gör Löfvén? Kan de läsa och förstå utländsk press? Hur blev Trump mottagen?

  • Mats Jangdal skriver:

   Bra video!
   Med anslagstavlor som Venezuela, Sydafrika, Kongo, Kuba, Kina, Vietnam och Nordkorea kan man undra hur många fler som behövs innan folk fattar.

   • Göran skriver:

    De tydligaste exemplen på konservativt mot socialism finns i USA. Demokratisk styrda städer eller stater är dysfunktionella och blir bara värre och värre medan republikanskt styrda städer eller stater fungerar bra.

    Man borde tycka att amerikanarna ska se detta tydligt, men det verkar inte vara så. Republikaner ser det nog, men demokrater verkar vara totalt blinda för skillnaden.

   • Åke Sundström skriver:

    Men Nisse i Hökarängen ser nog inga som helst kopplingar mellan Sverige och de “anslagstavlor” du nämner. Nog inser du väl det?

    Det är givetvis i högre grad rättsstatens förfall, migrationspolitiken, gängvåldet, det faktiska dödandet av covidsjuka på vårdhemmen och de usla pensionerna som kan få folk “att fatta”.

    Men vad hjälper det att fatta, när hela 7-klövern fört samma politik?

    Eller när som gott som all press, alla etermedier och 90 procent av alla professorer i politikanknutna discipliner tyst eller öppet hyllar denna socialistiska grundsyn, den heliga “svenska modellen”?

    Och när även libertarianska uppstickare som MED eller KLP misslyckas med att fokusera på de ödesfrågor som skulle kunna få medborgarna att fatta.

    Då får vi förlita oss på att väljarna reagerar alldeles på egen hand och där är vi nog ganska snart. därav min relativa optimism. Som förstärks av att SD, det enda oppositionspartiet, nu attraherar lika många väljare som gamla, trötta högerpartiet.

    Så räkna med att en vändpunkt ligger i korten, senast valåret 2022.

  • Gunnar Littmarck skriver:

   Jag skulle länka ovan till en av mina söner men märk.

   You tube har tagit bort den för deras narrativ bygger på att COVID19 används för att med fruktan öka makt och kontroll.

Kommentarer inaktiverade.