Jag lyssnade igår in på ett webbinarium som Mistra anordnat. Det handlade hur man ska få fart på den gröna omställningen när coronaepidemin lanat av. Linda Bell var moderator. Panelen bestod av Svante Axelsson, Fossilfritt Sv, Ola Alterå C + Klimatpolitiska rådet, Åsa Moberg Mistra, Viktoria Wibeck, LinU. Dessa talade cirka tio minuter om sitt område och därefter hade de en liten panelrunda.

Mitten, Ola Alterå, Åsa Moberg
Nere, Victoria Wibeck
Det gick att ställa frågor via Q&A i Zoom. Jag gjorde det, se skärmbild, men fick inget svar. Ingen annan ställde någon fråga. Ändå läste Bell upp ett antal frågor från publiken på slutet. Hur går sådant till?
Frågan om kilometerskatt var riktad till Axelsson , eftersom han förordat en förändrad beskattning till förmån för spårbunden trafik. Hans logik var inte klar.

Den allmänna frågan på slutet fick dem att börja skruva på sig och vilja avsluta. Alterå gjorde en ansats att svara, men stoppades av Bell.
Alterå ansåg att berättelsen om nödvändigheten av en omställning som räddar 1,5°C målet måste bli bättre. Det jobbet måste vara klart till 2030. Axelsson var den som ivrigast höll med om detta. Han nämnde flera gånger en tänkt EU-budget till omställningen om 750 miljarder SEK. Det skulle räcka till en miljard per större stad i hela Europa. Så han uppmanade kommunerna att skyndsamt söka dessa pengar.
I övrigt var det som ett ljumt intresse för klimatet och ett hett intresse för skattepengar till den egna verksamheten, i klimatets namn. Att vara på den goda sidan innebär att man får ta välbetalda smällar för kollektivet.
Så logiken när det gäller spårbunden trafik är att om man satsar på det, så åker folk mer tåg. Totalt löjligt. Skulle det finnas ett passagerarunderlag där det idag inte körs några tåg så skulle det köras tåg där idag. Idag går det buss på de sträckorna.
Vet någon för den delen om Banverket har någon plan fram till år 2030 att sätta upp kontaktledning på alla sträckor i Sveriges som idag saknar kontaktledning? Det är en hel del. Eller, ska de fortsätta köra diesel?
Nej. Verkligheten är sådan att om det fanns ekonomi i en så kallad grön ekonomi, då skulle företagen för länge sedan ha växlat till det. Men det finns inga pengar att göra utan att få en massa bidrag.
Hela bilindustrin vet att det inte finns tillräckligt med folk som har råd att köpa en elbil. Någon andrahandsmarknad för elbilar vet ingen om det kommer att existera i någon större omfattning.
Ändå förbjuder EU om ett drygt halvår fri försäljning av fossilbilar om det inte säljs en viss mängd elbilar också av samma märke. Om ingen köper en elbil, så får ingen heller köpa en fossilbil utan ett saftigt bötesbelopp för biltillverkaren. Bilindustrin i Europa förstår och är beredd att ge upp eller flytta till Kina. Sveriges politiker och journalistkår begriper som vanligt ingenting. Förrän efteråt, och kommer att fördöma Kina i kraftfulla ordalag.
De får sälja sina bilar utanför EU och sedan tar man in dem som begagnade bilar till Sverige. Vilka regler gäller då? Det ska ju vara fri rörlighet för varor inom EU.
Det är väldigt många företag som drabbas om bilmarknaden kryper. Audi, t.ex., består inte av Audi som sådant utan det behövs massor med underleverantörer för att sätta ihop en Audi eller vilken bil som helst för den delen. Blir kul när politikerna krossar den marknaden.
Dessutom är det säkert en massa så kallade gröna produkter som har ett lågt pris på grund av att komponenterna massproduceras på grund av annan användning av komponenterna. När det minskar blir produkterna dyrare och den gröna produkterna blir dyrare.
Har för mig att from. 2018 ska begagnade bilar som tas in till Sverige uppfylla samma krav som gäller det året bilen tas in.
Om det ställer några krav på biltillverkaren eller överför kraven på tillverkaren till att även gälla importören vet jag ej.
Veteranbilar är visst undantagna. Så vi får återimportera de Saab och Volvo vi skickade till Afrika på 80-talet.
En blir blir väl begagnad efter sex månaders registrering utan att behöva ha körts en mil. Sedan står vårt västra broderfolk på kö för att få köpa en ny fossilbil till svenskt pris plus begagnataccis vid registreringen i Norge i stället för den svindlande höga nybilsaccisen om de hade köpt samma bil i hemlandet. För elbilar utgår igen accis, och därför har de sålts som smör. Inte heller norrmän gillar att betala skatt. De är knappast mer miljöfanatiker än vi är.
Eftermarknaden för bilar utanför märkesverkstäderna är också är stor och betydande i hela Europa. När ”bilburen ungdom” på landsbygden inte längre har gamla bilar och älska och pula med så försvinner mängder av jobb för evigt. För att pula med en sladdlös bil måste man väl minst vara elektriker, annars kan man råka illa ut. Pillar man på batteriet kan man få i sig vätefluorid och då är det kört – endera dårhuset eller bårhuset.
Vi får lära av kubanerna som kan konstens att bygga om gamla bilar.
Jag försöker förstå vad som avses i informationen ”OM” denna stiftelse. Förmodligen är jag dum. Fattar ”nada”! Det finns ”målbeskrivningar” för verksamheten som är så allmänt hållna att huruvida ett ägg skall vändstekas eller inte framstår som rent revolutionärt tankegods.
Snömos från början till slut.
Lagförslag: Förbjud all finansiering från offentligheten för ”hittepå”. Inga undantag medges.
Klart!!
Smömos, självklart. Men det är de det som är själva poängen. Det finns – som alla i detta forum vet – inga som helst logiska argument för deras verksamhet. Kalla det”hittepå” eller – med en finare term – intellektuell prostitution.
Lika typiskt att det inte går (vad jag kunnat se) att ta del av deras webbinarium. Än mindre, förstås, att i efterhand kommentera detsamma. Men visst, för att fejka öppenhet, inbjöds tittarna att ställa frågor. 2 sådana fanns, båda skrivna av Mats Jangdal, om nu mamnet låter bekant.
Att hans andra kommentar andra väckte oro i lägret kan man förstå, så bitskt oartiga är inga ”vanliga” journalister. Samtidigt på sitt glädjande att inga sådana fanns på plats. Det skulle kunna tolka som ett bevis för att alla redaktioner vet att sådant är bortkastad tid och att det räcker gott och väl om ledarsidan supporterar dårfinkeriet.
Inga-Britt Ahlenius hade en artikel om byråkratins funktion. Om varje myndighets ambition att ha en unik logga, en symbol för den egna verksamheten. Detta är givetvis en självklar utveckling i en byråkratisk funktion där ingen har ansvar för något annat än den egna – ekonomin. Det gäller naturligtvis dessa debattörer med rötter i de organisationer som nu krossar det sista av nationen Sverige.. (utan att någon egentligen förstår att haveriet pågår för fullt)
Exakt så.
Låt socialisterna beskatta oss till 100% plus, och låt Löfven personligen ansvara för drivor av ”HELIKOPTERPENGAR”.
Löfven inför EU-toppmötet: Det finns inga nya pengar
”Det finns inget som heter nya eller färska pengar. Pengar som spenderas är medel som behöver tjänas in och betalas tillbaka – av skattebetalarna.” Det skriver statsminister Stefan Löfven (S) i en debattartikel i Financial Times, där de övriga ledarna för ”de fyra sparsamma” EU-länderna står som medförfattare.
https://www.fplus.se/
Säger bara: Förbjud ”KÄLLSKATTEN”!!!
Danmark var ett välordnat land fram till 1967 då en viss Hr. Henry Grunbaum lurade det danska folket att man skulle betala KÄLLSKATT.
Förresten, hur stor andel av befolkningen i Sverige är rena parasiter och röstboskap? Något för SCB att analysera!
År 2019 enligt SCB.
Offentlig:1 451 200
Privat: 3 427 800
Alldeles för mycket folk inom offentlig verksamhet. Det är bara den privata sektorn som betalar skatt.
Sedan får man även ta hänsyn till att många privata företag mer eller mindre är offentlig verksamhet.
Enligt Statistiska Centralbyrån försörjer tydligen 3 427 800 medborgare 10 300 000 individer väldigt grovt räknat och då vet ingen människa vad som döljer sig bakom de så kallade ”samordningsnumren”.
Hur många förstår konsekvensen av detta eller skall vi drunkna i lögnaktiga bortförklaringar?
Kopplingen mellan utsläpp och bil är inte vad som hälls i tanken utan hur ofta och mycket man tankar!
Förutom delvis för elbilen som har batterier som förbrukas.
Koppla kostnaden till bränslet inte till motorn!
Vi har en vattenkostnad där tomtstorlek spelar in allt mer. Gissar att det är ett sätt att få betalt för nederbörden eller grönskan?
Jo, jag kommenterade för några år sedan när EUs vattendirektiv skulle implementeras att i deras ögon är allt vatten och därför underkastat deras ”lag”.
Här har vi fått föreläggande att ordna så att vår takavvattning inte belastar kommunens ledningsnät.
Så dagvattnet får inte längre ledas till dagvattennätet? Jag skulle inte tro att det fiinns en enda kommun som har en uppdaterad dokumentation över sitt dagvattennät, om det nu finns något alls. När små problem börjar visa sig, och stora kostnader befaras, kommer sådana här restriktioner för att skjuta över ansvaret på medborgarna och lösa ett problem som ingen kan svara säkert på det överhuvudtaget finns. Och har de dessutom slängt in de kommande klimatförändringarna som argument bryter jag ihop.
Dokumentation finns vid handen i större delar av ”planlagt” område. Visst finns brister i vissa delar, randområden, mindre tätorter, oftast då i andra än kommuncentralorter, ”släpar efter i aktuella
underlag.
Det som däremot fattas är resurser för att vidmakthålla standard och kapacitet.
Det finns ett ”uppdämt” (om den ordalydelsen tillåts) behov som vida överstiger det som en kommunal budget medger.
Reparationer / underhåll får mer karaktären av ”nödåtgärder” i samma takt som besparingskraven haglar över den kommunala VA-nämnden.
Samma problem finns i industrin. Kartor finns nog, men den dagen grävmaskinen sätter skopan i marken visar sig oftast något ganska annorlunda. Markeringarna för gamla ledningar för vatten, fjärrvärme, stadsgas, avlopp, el och tele är borttagna från ritningarna men ledningarna ligger kvar fysiskt i mark.
Dessutom på rätt ställe enligt kartan, medan den nya ledningen har dragits en bit därifrån (och på vilken sida, kanske under en trafikerad gata?), Det gamla rörets dragning på ritningen har ”återanvänts” för att slippa gå ut och mäta och krångla. Dessutom är rören fortfarande fulla med det som en gång transporterades i dem. Som man idag måste sanera och deponera eller destruera till stora och oväntade kostnader. Men grävmaskinister är luttrade och beredda på det mesta.
Vi hade ett talesätt som kom till användning många gånger när uppdragsgivaren påstod att det enligt kartan inte fanns något i mark som skulle hindra grävning för en ny husgrund eller ny rörläggning:
”Vad som finns i mark vet bara Vår Herre”.
Till och med idag med GPS-inmätning och digital utsättning kan det bl fel.
Det gäller som grävmaskinist att försäkra sig om att ansvaret för var det ska grävas är någon annans.
”Hinder i mark” heter det kort och gott i alla (de flesta) anbudshandlingar. Och det är ju en helt lysande formulering, som i princip kan vara vad som helst. Perfekt reservation.
Har själv handlagt hundratals handlingar med den kontexten (anbudsunderlag) vid tiden för mitt engagemang hos ”skåningarna”.
Nu är det så länge sedan att jag tar mig friheten att öht. nämna det i sådana här sammanhang.
(Kan nästan bara skratta när jag hör hur upphandlingar gått åt h-vete, och det visar sig att projektsumman i verkligheten blivit 250% högre)
(Å andra sidan är det absolut inget att skratta åt, tvärtom.)
Obs!
Här finns en hel del ”kostnader” för underhåll av gemensamhetsanläggningar att undvika.
Upphandlingar är ibland helt undermåliga, och ibland ytterst överflödiga.
T.ex då underlag har formuleringen ”Reservation för hinder i mark” i något av de sista styckena.
US Army har strikta regler för det mesta, finns faktiskt på nätet. Vid arbete i mark skall entreprenören ha en särskild (dedicated) ritningssats där alla upptäckta avvikelser markeras med en viss färg och alla tillägg utöver avtalat uppdrag skall markeras med en annan färg. I uppmätta rätta lägen med måttsättning desstom!
Ritningssatsen skall hållas tillgänglig för beställarens kontrollant och kartritare, och hela ritningssatsen skall tas med på byggmötena.
Och fan ta entreprenören om han fyller igen öppningarna i mark innan alla avvikelser är granskade, kollade, avritade och godkända (vilket kan göras kontinuerigt om ovanstående har följts).
Men man skall nog behöva US Army bakom ryggen om detta skulle fungera i Sverige. Det gör det INTE, jag har provat flera gånger. Välkommen till verkligheten!
Ändå är det egentligen självklart och jätteenkelt.
På ”min tid” benämndes det relationshandlingar som då beskrev avvikelser från ursprungliga anbudsunderlag.
Dessa handlingar var föremål för (ibland) ganska häftiga förhandlingar gällande ersättningar utöver anbudssummor.
Kort och gott ”Extra” som det kallades på projektledarmötena.
Extrabegreppet följer hela produktionskedjan ända till den enskilde armeraren som har speciella littranummer för denna begivenhet.
Nyttjas och överutnyttjas från fall till fall, och i de fall vi läser om ha ”blivit” 200milj. dyrare, är det tal om ett misskött upphandlingsförfarande som i sin tur leder till ett överutnyttjande.
Jag gick en kurs i entreprenadjuridik år 2000. Någon berättade om ett Excelark som användes vid pålningsarbete för att räkna ut hur beställaren skulle förlora maximalt på det verkliga utfallet av den preliminära påldjupslistan.
Börjar om där nere!
Om jag minns rätt läste jag för några år sedan, om det var i staten Washington eller Kalifornien, förbjöds medborgarna att samla upp regnvatten. Snacka om märkligheter. Inte omöjligt att det var miljö och natursabotörerna i Kalifornien, ni vet de som tvingat fram en tömning av bevattningsdammarna ut i Stilla Oceanen för att rädda en liten fisk som heter ”smelt”.
Sverige som nation bygger på kunskap, flit, förnöjsamhet och tålamod.
HAR byggt, bäste bror!
Ja, det går nog att säga att vänstern har krossat alla gamla dygder. Det som de vänsterblivna inte förstår är att det inte är hög utbildning, förmögna föräldrar, bo i ett ickeproblematiskt socioekonomiskt ort eller något liknande som gör en individ framgångsrik utan helt enkelt bara att exekvera sina idéer vare sig man är expert eller liknande. De flesta som lyckas lite mer i livet än andra är inga speciella människor.
Tack för rättelsen!
Och det är en skam att dessa egenskaper utnyttjas av cyniska politiker och affärsmän som tolkar dem som underlägsenhet, underdånighet och ren dumhet.
Skamligt, javisst, men också en ”naturlig” konsekvens av demokratins sönderfall. Av att landet i dag styrs av en blocköverskridande maffia fokuserad på helt andra mål än medborgarnas bästa. På egna sinekurer och kulissbyggen, som man generöst överlåter åt barnbarnen att betala. Makteliten fortsätter att skuldsätta landet och dessutom förfalska räkenskaperna (BNP) med hjälp av SCB:s friserade inflationsstatistik
Huruvida även ”affärsmän” tänker i sådana banor är av underordnad betydelse, eftersom ansvaret i vilket fall ligger på våra riksdagsmän. De 349 som ockuperar Helgeandsholmen, varav dock inte riktigt alla ”förtjänar” epitetet landsförrädare. SD, och för dagen även KD, visar en större respekt för medborgarintresset än de övriga partierna.
Så man bör vara lite försiktig med att dra alla över samma kam, men det kan man kanske säga att du är, genom den skuldbelägga enbart en ospecificerad grupp av ”cyniska politiker och affärsmän”. Och visst kan även de två nämna undantagen agera cyniskt, men i den demokratiska huvudfrågan har de rätt att undanbe sig medansvar.
Däremot menar jag att Svenskt Näringsliv hör till de medskyldiga, genom att i allt väsentlig godta den förda politiken – föga förvånande dock, eftersom den i så hög grad gynnar dem själva.
Och givetvis är politikernas avsikt med pengaregnet över företagen en funktion av den politiska bieffekten – att ge sken av kraft och ansvarstagande. När den faktiska innebörden är den rakt motsatta, en uppgiven låtgåpolitik på stadig kurs mot avgrunden.
Obs! Helt OT här men,,, Jag kan inte hålla mig:
Är detta ”spiken i (EU)- kistan” vi ser drivas i med viruset som förvändning.
Jag tycker det är cyniskt från bunkergängen att smida dessa planer:
https://tt.omni.se/tusentals-miljarder-i-coronakamp/a/3JyK1A
Bryssel håller på att ta över kontrollen av all skog inom EU… ingen reagerar här hemma (med vissa undantag)
Medborgarna skall hållas okunniga om det som inteliigentian sköter bäst själva…
Mats, kul att tänka på när du drar stuprören ur mark, att det vatten som nu hamnar på gräsmattan istället är exakt samma mängd som hade regnat på gräsmattan om det inte hade stått ett hus på tomten.
Hos mig hade det runnit ut på gatan och ned i dagvattenbrunnen där i stället. Men du har kanske odlingsmark i omgivningen, som nu får ta emot 1% mer regnvatten som påverkar grundvattennivå lika mycket.
Det är samma luddiga tankegång som när man förbjuder biltvätt på egen tomt eller på gatan. Det är ingen hejd på hur mycket farliga saker som hamnar i dagvattensystemet och älven eller sjön när man tvättar bilen hemma.
Den enda skillnaden är bilschampodutten i engångssvampen och möjligen en skvätt avfettning om man fortfarande håller på med sådant. Men varifrån kommer ”fett” och alla tungmetaller med mera som man tvättar bort? Och vad är det som hindrar att sådant ändå sköljs bort när det regnar, eller om man använder bilen i regnväder?
Är det också förbjudet att spilla ut en skvätt hembränd grogg på gräsmattan när midsommarvärden har blivit salig av mat och dryck och önskar alla gäster samma upplevelse?
Trevlig midsommar förresten till alla skärpta skribenter på denna blogg! Håll avståndet, speciellt vänsterut.
Bra funderingar!
Bor ganska högt i ett villaområde, enplan utan källare. Ser inga problem för eget vidkommande, men för de hus som ligger lågt och har källare kan det bli problem. De har inget naturligt fall för att få undan stora vattenmängder.
Vi sätter ut ett par tunnor och samlar vatten till rosor och annat.
När jag bodde på Kronoparken i Karlstad för många år sedan retade jag pk-grannarna genom ta en tvättsvamp utan schampo och gnugga av bilen när det ösregnade. Det var ju inte jag som spolade, bara hjälpte naturen på traven.
Det man tvättar bort är en kombination av rester från asfalt, vägsalt, gummi, smörjfett, bränsle, avgaser, oljor, bromsar, etc. Kör man på grusväg tillkommer allt det som finns där.
Om det finns ett dagvattensystem så har det inte kommit dit av sig självt. Någon har en gång bedömt att det behövdes och det byggdes därför. Finns beslutsunderlaget kvar? Det är så få fall guld värt för villaägarna efterom det kan svara svårt att få en ovinklad rapport idag. Eller är det ”klimatförändringarna” som spökar för kommunens tekniska avdelning?
Jag frågar eftersom flera kommuner på Västkusten innanför Skagerak för miljonbelopp vidtar förebyggande åtgärder mot den kommande havsnivåhöjningen på 1,5 m, trots att landhöjningen överallt är betydligt större än den ytterst svårmätta havsnivån, där alla samverkande faktorer som lufttryck, tidvatten, vindstyrka, vindriktning, och vindens varaktighet mot ett visst väderstreck måste beaktas samtidigt.
När man byggde nya E6 hittade man ett valskelett 30 m över nuvarande havsnivå. Det finns landområden kilometervis från kustlinjen som slutar på -ö. Vad har nyligen hänt som gör att denna process plöstligt har vänt tillbaka till en landsänkning? Ett beslut i EU?
I så fall, fel svar!
Västkusten (Bohuslän) har att dras med riktiga ”skitmarker”. Mellan berg är det till största delen ”smäck” (flytlera).
Nordstan i Götet ”flyter” på en platta, där är det mig veterligt bitvis 45-60m ned till fast struktur, då trasigt berg, med starkt varierande ”topografi”.
Det ser ut som ”ovan mark” fast då 50m ned i ”flytet”.
Utföraren av grundläggning har i regel ett långtgående dokumentationskrav avseende utförande och resultat. En ”pålgrupp” skall bära en viss last av beställaren i spec. Vid pålning mäts kontinuerligt ”bärigheten” med utrustning därför på pålkranen.
Sedan (förr eller senare) om sättskador uppstår, blir det fall för jurister, som i sin tur anlitar geologer/hydrologer/biologer/ konstruktörer/tekniker/ ekonomer, där det då skall fastställas vari problemet består.
Inte helt sällan ganska omfattande utredningar/förhandlingar om var bristen står att finna, och framförallt om vem är betalningsansvarig för återställande/iordningställande.
Jag var vid ett tillfälle (i studiesyfte) i Köpenhamn några dagar för att på plats ta del av (en del av) grundläggning-utförande, där 350 år gamla ekar flyttades till förmån för ett breddat körfält.
Där nödgades pålning iscensättas,(låg bärighet i mark).
Ekarna ”stympades” ned till hanterliga volymer, omfattande schakt, konstruktion av stålbalk för lyft av ”gigantiska” ”rotsystem.
Flera mobilkranar av större modell i symbios för att hantera riktigt höga laster.
Där,, vet jag att grundläggningen dimensionerades med förhållandet att lasten kommer att öka över tid, med det enkla förhållandet att träden förväntades växa också efter flytten.
Ingen helt enkel lastberäkning att låta bestämma dimensioner av grundläggningen där träden förväntas frodas och växa i ytterligare 350 år.
Där finns en hel räcka av ”okända” parametrar som då förmodligen jurister lär nagelfara om träden börjar luta om 100 år.
För ett stort husbygge provborrar man kanske 100 hål för att sedan slå ner 1000 pålar. Sedan ritas en enkel karta med uppskattade bergprofiler, och den prissätts pålningen efter. En del pålar köps långa, andra korta. På några ställen ligger berget så djupt att en standardpåle inte räcker, utan måste förlängas med en påle till och en pålsko, som i sig kostar lika mycket som en betongpåle. Den del av en påle som sticker upp ovanför mark när berget har nåtts nedtill, kapas till rätt mått.
Beställaren tror att när byggaren börjar få en uppfattning om den verkliga bergprofilen så används givetvis de redan köpta korta pålarna där det är grunt och de långa där det är djupt, men det gör man kanske inte alls, utan fortsätter efter den första bergprofilritningen även där man vet att den inte stämmer. Attt skarva en kort påle ger nämligen plus i extralistan. Tvåhundra pålar gånger tvåtusen kronor, osv.
En geoteknisk kartläggning, där förhållanden sonderas efter jordarter/bärighet/fraktioner. Vid utförande ”trycks” sond med provdelar (hålpipa) för vidare kemisk/fysikalisk/geoteknisk analys i labb.
Många av världens megastäder är byggt på pålar och då ofta på kohesionspålar som då anläggs utan kontakt med berg.
Jag ”snurrade” runt med provriggen en hel del under tidigt 80-tal.
Riggen efter min egen bil (MB 300D), och piporna (som faktiskt vägde mer ibland) av min kompis med en Volvo 145.
Ja, jösses vilket järngäng, men det var innan vart enda ”dagisbarn” också var tvungen att bära varselväst!
Det var dessutom innan det digitala fick sitt genombrott, så baksätet var i regel fullt av situationsplaner, kommunala planhandlingar, och allmänt ledningsplaner från alla upptänkliga olika slags ”jordapor”. Men jag var en av dem, och trivdes bra med uppdragen.