Klasskampens asymmetri

Den skötsamme, arbetande, skattebetalande medborgaren kan i stort sett inget göra utan att den repressiva staten slår till med sitt våldsmonopol och rättsväsendets alla irrgångar. Uttryck dig lite tillspetsat på Facebook och du blir bötfälld för hatbrott. Ha ett skott av fel sorts ammunition i ditt vapenskåp och du fälls för grovt vapenbrott och du förlorar alla licenser för dina legala vapen. Försvara din egendom med ett slagträ och du blir dömd för övervåld och en del annat. Kör för fort och du blir av med körkortet även om det är ditt levebröd. Listan kan göras hur lång som helst.


Men så kommer bidragstagare, vilsna studenter, knarklangare och allsköns småbrottslingar och demonstrerar. De uppviglar till våld, de slår söder och plundrar, de mördar skötsamma människor som står i vägen, de attackerar polisen, de kräver underkastelse. De får medströmsmedias sympatier. De får polis och militär, som ska upprätthålla den suveräna statens lag och ordning att dansa med eller stå på knä och instämma i slagorden. De får statsledare att stå på knä och göra avbön för hur det demokratiska samhället sköts.


Men framför allt annat får de de vanliga skötsamma medborgarna som bevittnar allt detta att känna vrede mot vad detta destruktiva pack hänger sig åt, känna vrede och förakt mot sina valda politiker som inte anser sig kunna sätta in ens samma våldskapital mot samhällsomstörtarna som de gör mot de skötsamma medborgarna.


När skötsamma medborgare försynt påtalar detta blir de kallade rasister av medströmsmedia och trollskarorna av partigängare som försvarar sina syltryggar till politiska företrädare.


När detta blivit norm är nästa steg civilsamhällets totala sammanbrott. Det kan beskrivas med flera begrepp. Men de två vanligaste är nog anarki och inbördeskrig.

Det kan finnas en lärdom från berättelsen om Sodom och Gomorra att ta vara på, 1:a Mosebok från 18:16 för den som vill läsa. Det är inte specificerat vilka synder som plågade de två städerna, men de var uppenbarligen många och svåra och gjorde livet outhärdligt för de rättfärdiga människorna i dessa städer, om där nu fanns några förutom Lot och hans hustru.
Sedan att det finns falska rättfärdiga, som poserar med sin godhet, men i grunden är genomfalska, är del av samma bekymmer, men från ett annat håll.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

32 svar på Klasskampens asymmetri

 1. Stefan Eriksson skriver:

  ”Proffshuliganer” får det att framstå som deras ”engagemang” i åsiktsyttringar på gator och torg är ett politiskt ställningstagande. Med den invändningen förväntas samhället visa återhållsamhet med rättsvårdande insatser. Det råder ju frihet att uttrycka sin politiska uppfattning, och att då försöka beivra denna ”rättighet”, anses vara diktaturfasoner.
  Anarkin i antågande!

  Var och ens handlande skall åtföljas av konsekvenser. Jag föreslår ett samarbete med lämplig entreprenör i Ryssland, där våldsamt oliktänkande kan få lov att arbeta av den överflödiga energi de uppenbart har att hantera.

  Gör klart och uppenbart att våldsyttringar, vandalism, och övrigt svinaktigt beteende, renderar i en ej förutbestämd tid att arbeta i ett ”mygghål” långt hemifrån.

  Kanske kunde det få vissa att tänka över sitt deltagande i våldsamheter.

 2. Dandersan skriver:

  Tvåmetersmannen i USA som fälls av poliser är ett bevis på asymmetrin.
  På bilden jag sett går han mot två uniformerade poliser som senare sägs ha fällt honom.
  Längden skrivs inte ut men väl åldern-75 år.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/pLzJoR/poliser-knuffade-omkull-75-aring–tas-ur-tjanst

 3. Thomas skriver:

  Sett ur ett större perspektiv blir händelsen en del i en process där Trumpen står i centrum. Och västvärldens framtid. Det som eventuellt började med Clintons praktiska kontakter med Kina och som utvecklat USA till ett rent konsumtionssamhälle där all produktion snart är borta blev drivkraften för Trumps politiska ambition – att återföra produktionen till USA. Detta var han tydlig med långt innan presidentkampanjen för hans del började, enligt uppgift. Det är också detta som blev hans fienders vapen mot honom. Man kunde USAs svagheter. Och de hade troligen spelat med i haveriet som pågår, så att bli avslöjade ville man inte bli. Möjligen startade haveriet med ”dot.com”-krisen som på något sätt åstadkom en brist i statskassan som (möjligen) var orsaken till 9/11- händelsen. Kriget som sedan uppstod, Irak och Afganistan med mera, blev då en effekt av detta. Kriserna -07-08 blev då en ny reaktion av ett USA i obalans, ett ohållbart konsumtionssamhälle med produktionen i Kina. Banksystemets reaktion blev typ Zimbabwe och det som räddade situationen var storleken på ekonomin. I september -19 avslöjades detta åter, märkligt nog just den 11 september, och då sprack bubblan åter. Men, också märkligt, så hade den amerikanska ”centralbanken” FED i flera år krympt balansräkningen – efter att Trumpen blev president – och åstadkom därmed samma fenomen som skedde på 1920-talet. Trumpen var uppenbart medveten om vad hans fiender gjorde vilket man kunde se av hans reaktioner, men det inbördeskrig som det innebar var honom tydligen övermäktigt. När sedan virusfrågan blev rena ekonomiska krigföringen mellan Trumpen och hans fiender i delstaterna lades ytterligare en del i kampen till, BLM, som det kallas… Precis lagom till att ekonomin skulle – kunna – börja rulla på igen. Den verkliga krisen, återvalskampanjen, pågår för fullt och frågan är hur amerikanska folket reagerar i sommar därför att frågan kommer, enligt vissa debattörer att avgöras i – september – och valet därpå. Åsikterna om Trumpen varierar ju, men de mest bekymrade menar att utan Trumpens politik (och honom som president) så är USA förlorat. Och därmed går också NATO och EU omkull….och därmed hela västvärlden.

  • Benny skriver:

   Som det blivit i väst är det kanske det bästa som kan hända! Men ur ruinerna så får vi bygga upp samhällena igen som kommer att vara tills nästa generation flummare och vandaler sabbar även det nya bygget! Historien upprepar sig själv med jämna mellanrum och det är nog bara att låta det hela värka ut! Tyvärr är det vi som betalar kalaset som drabbas! Finns ju inget som tyder på en kursändring utan korkade väljare fortsätter att rösta fram oduglingar och korrumperade kappvändare som ledare ivrigt påhejade av globalisternas fulmedia. Kanske USA:s fall får EU att tänka till så kanske det kommer ut något positivt av det hela och som många påpekar, splittras USA i flera delar kanske det bara är positivt då Washingtons träsk förlorar makten som kommer tillbaka till folket.

   • Thomas skriver:

    Själv så tror jag att det närmaste vi har att jämföra med är Roms fall… Det gick ju inte över en natt precis, men enligt vissa så tömdes staden Rom på sina medborgare på drygt ett årtionde… från en miljon invånare till 20 000 ungefär. (Tänk att infrastrukturen kollapsar idag, utöver flyget som vi redan upplever och att livsmedelstransporterna upphör… som idag går via biltrafik.) Roms fall blir då en mager jämförelse…

    • Jan Andersson skriver:

     Och det var judarna som blev kvar.

     • Thomas skriver:

      Jag såg en video nyss där man jämförde Trumpen med Gorbatjov… Två politiker som ville väl men inte lyckades… Det kan bli värre än vi tror.

      • Mats Jangdal skriver:

       Är du pessimistkonsult nu?
       Det är aldrig för sent för att ge upp! Som Ronny Ericsson sa.

 4. Jan Andersson skriver:

  I Sodom ägnade man sig tydligen åt sodomi? Och Bibeln varnar för samhällets sammanbrott? Säkert fanns HIV redan på den tiden, fast ingen kunde diagnosticera.

  För mig var slutrapporten om Palmemordet droppen. Aldrig tidigare har etablissemangets tillkortakommanden och förakt för gräsrötterna visats så tydligt, även om utpekandet av Christer Pettersson var nästan lika illa. Dessutom i dagens samhälle med alla andra dödshot svävande över oss: den illa skötta invandringen, det illa skötta försvaret och krisberedskapen, den illa skötta pandemin, den mycket illa skötta näringslivspolitiken och energipolitiken, det illa skötta medlemskapet i EU, den illa skötta mediepolitiken, den illa skötta skolan och överlåtandet av resterna av vår industri till Kina — utan kompensation. Vi har gott om ledare som inte förstår frågan när de utsätts för tung kritik under lång tid, och tänker inte avgå. Hur orkar de se sig själva i spegeln varje morgon? De såg det inte komma, för de tittade åt ett annat håll? Äsch Sverige, vi siktar på Världen!

  Multisjuk är inneordet som osökt faller på läppen och diagnosen ser tyvärr inte bra ut. Finns det inget vi kan göra, lindra dödskampen? Nej det har vi inte resurser till fattar du väl?

  Jag kallar numera myndighetenas info till svenska folket SPOTIFACE.

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Den dagen svenska folket avpolletterar socialisterna från den svenska administrationen inbillar jag mig att ”palmemordet” kommer att redas ut ganska snabbt.
   En anledning så god som någon att rösta bor dem så fort som möjligt.

 5. Samuel af Ugglas skriver:

  Socialisterna, ni vet de där individerna som bytt ut SAP knappen i kavajslaget mot den svenska flaggan kallas numer i folkmun för NATIONALSOCIALISTERNA.
  De är fullt medvetna om att svenska folket är totalt oförmögna att sparka ut dem från regeringskansliet och andra myndigheter. Diktatorsfasonerna är snarlika dem som nästan fick hela Europa att försvinna från planeten Jorden tidigare i vår historia..
  Ute bland folk hör jag ofta att, ”bara lungpest epidemin är slut blir allt som vanligt igen”.
  Utopistiska tankar tyvärr, tiden har inte stannat och socialisterna är inte ett dugg intresserade av att allting skall bli som förut, det är rena önsketänkandet från större delen av befolkningen. Deras begär efter medborgarnas LIV och EGENDOM är oändligt, intill förintelsen. Någon tidigare diktator/diktatorer har talat om den ”slutliga lösningen”, svenska socialister är dem på spåret.

  • Benny skriver:

   Jodå, sossarna var väldigt aktiva på Tysklands sida tills det började gå dåligt för Hitler i kriget! Ynkliga kappvändare som borde straffats tillsammans med andra medlöpare! I stället så tvingades Sverige i smyg betala krigsskadestånd till de allierade för att få komma in i värmen igen! Och givetvis var det folket som fick punga ut med stålarna för politikernas missgrepp! Lägerchefen i Sverige, Erlander blev ju senare statsminister! Sverige klagar ofta på att andra länder inte gjort upp med sin historia men det land som verkligen behöver granska sin historia, det officiella Sverige, gör allt för att dölja den..Ja, man är så fräcka att man kallar SD för nazister trots att de ö h t aldrig haft något att göra med Hitlertyskland. Det hade däremot sossarna i allra högsta grad!

   • Thomas skriver:

    Den som är gammal nog har egna erfarenheter av det som brukar kallas den myrdalska sociala ingenjörskonsten.. (Som tur var var jag för ung, men jag hade en mor som insåg läget och kunde varna mig som fyraåring att hålla mig i skinnet… märkliga tider – som återkommer.)

   • Ivar Andersson skriver:

    Du får inte glömma att regeringen hemligstämplade data från Stasi-arkivet för att inte avslöja alla svenska Stasi-agenter.

  • Åke Sundström skriver:

   För mig handlar det delvis om folkets letargi, men framför allt om den borgerliga oppositionens kapitulation och därtill hörande väljarförakt. Med ”liberaler” som Björklund och centerns nuvarande ledargarnityr, kan resultatet inte bli annat än en veritabel katastrof. Men som framgår nedan tillskriver jag också bildningsaristokratin en stor del av skulden, därför att den numera underordnar sig politiska mantran (tänk t ex klimatdoktrinen) i stället för att bidra med sakliga argument och slutsatser.

   • Stefan Eriksson skriver:

    Då fick jag lära mig vad ”letargi” betyder (sjuklig slöhet), tack för det Åke!
    Man lär så länge man lever, sen är ju frågan om hur mycket man kommer ihåg aktuell, med stigande ålder.
    Jag kommer på mig själv ibland när man är på väg ut. Då man glömt vad det man skulle ut och göra, då är det bara att gå in igen, så man kommer på vad det var ute som skulle göras.

    Troligtvis normalt!

 6. Åke Sundström skriver:

  ANARKI är väl den för dagen mest korrekta etiketten, men i grunden handlar det om ett mentalt inbördeskrig: mellan politikerklassen och väljarkåren. Jans betyg ”multisjuk” platsar också, eftersom även vår intelligentia har kastat in alla möjliga handdukar. Vore vi inte ett i grunden så lydigt folk så skulle det öppna kriget inte vara långt borta.

  Så djupt tycks föraktet mot makteliten vara. Om inte bara mot Löfven & Co, utan i än högre grad mot den förment liberalkonservativa oppositionen, vars passivitet och medlöperi förtjänar hårdast möjliga kritik. I mina ögon är det kunskapssamhällets politisering som är multisjukans viktigaste beståndsdel.

  Lösningen i den delen är förstås att beröva staten makten över universiteten och att avveckla de forskningsstiftelser som fick ärva löntagarfonderna pengar – med moderat samtycke och t o m Ny Demokratis medverkan. Inte ens våra libertarianer, t ex KLP, har förstånd att ställa sådana krav.

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Varför ”släppte” Andreas Norlén fram Löfvengänget?
   En mysterium i klass med palmemmordet, eller?

   • Åke Sundström skriver:

    Jag tror inte vi kan skylla på talmannen, han kan aldrig göra något som en majoritet motsätter sig. Det är nog Lööfskan som är boven i det mysteriet med Björklund som supporter. Somliga vill kanske hänvisa till ”tidsandan”, men den ursäkten finns det ingen anledning att köpa. Och dessbättre verkar inte heller de egna väljarna vara så nöjda, så ledarna ser ut att få sina rättmätiga straff vad det lider. September 2022.

 7. Stefan Eriksson skriver:

  Lägger till den här som är klarspråk om problemet;
  https://jennypiper.blog/2020/06/10/unga-kriminella-gor-precis-som-de-behagar-eftersom-ingen-hindrar-den/

  • Thomas skriver:

   Hon missar att det är inte enbart en polisfråga utan även efterföljande funktioner, domstolsämbetet och kriminalvården.. Domstolarna är bortrationaliserade och fängelserna nedlagda… Och så är det de som ”bestämmer”, politiken, som inte tror att fängelsevistelse tjänar något till… (Det som såddes med filmen ”Släpp fångarna loss det är vår”, får vi nu skörda…)

 8. Lars Mellblom skriver:

  Kanske är undertecknad i en bättre position för att se hur det verkligen förhåller sig i Sverige, eftersom jag ser på utifrån. Detta med brasklappen att jag inte besökt Sverige sedan 2013 då min mor dog, vilket var sista gången. Det blir ingen mer.

  Likväl kan jag konstatera att med svenskar under 45 år har jag inget gemensamt. Mina grannar här på landet i Normandie däremot hyser ungefär samma syn på dagens samhällsutveckling som Mats, bloggens kommentatorer och jag själv, med undantaget av att de tror att det är staten som ska lösa problemen.

  De flesta här röstar Le Pen eller det för dagen mest konservativa partiet, men ingen, absolut ingen, gör sig illusionen att om dessa partier kommer till makten kommer det att bli någon avgörande förändring till det bättre. Där är nog skillnaden mellan svenskar och fransmänn.

  Aakes uttryck ” om folkets letargi ” är säkert helt korrekt.

  • Åke Sundström skriver:

   Man behöver förstås inte vara utlandssvensk för att ha svårt att förstå sig på ”svenskar under 45”. Men man måste inte ta det alltför personligt, eftersom förståelsegapet har en ganska enkel förklaring: den starka politiska indoktrineringen, från dagis till doktorandkurserna.

   Jag är ganska säkert på, Lars, att vi är världsbäst i denna gren, även om liknande tendenser kan finnas även i Frankrike och resten av Europa. Visst, vi har Le Pens kompisgäng, SD, som motkraft, men den ”gamla” borgerligheten har begått harakiri genom att hellre förbli maktlös än att samregera med Jimmy. Därför är det välmotiverat att utse Reinfeldt, Lööf och Björklund till den borgerliga demokratins värsta skurkar. Någonsin! Och därmed också den socialistiska förtryckarstatens främsta beskyddare.

   • Lars Mellblom skriver:

    Vad jag ville understryka i min kommentar, var att fransmännen i allmänhet är cyniska i sin uppfattning om politiker och politik, jämfört med svenskarna. Och det är ett hälsotecken, liksom de Gula Västarnas djupa ilska.

    En vanlig kommentar på olika svenska bloggar är: ”Därför att de vill ha det så!” I sin enkelhet, ligger det nog nära sanningen. Troligen är en majoritet av svenskarna, i synnerhet de yngre och kvinnorna, nöjda med den politik som förts och förs. Därför blir det inte heller några stora förändringar oavsett galenskaperna, just därför att majoriteten vill ha det så. Läs kommentarerna på en blogg som Cornucopia. Enligt bloggaren är hans läsare högre utbildade och tjänar mer än Medelsvensson. Väldigt PK!

    Om jag får spekulera, består status quo tills landet blir en islamsk republik. Det kan gå snabbt den dag alla de 87 kvinnliga bloggarna som skrev under uppropet till Löfven om att avskaffa demokratien för att rädda klimatet, slöjklädda uppmanar sina läsare, också de kvinnor, att konvertera till islam.

    • Åke Sundström skriver:

     Jag tror inte alls på den vanliga tesen att väljarna ”vill ha det så. Däremot är det sant att indoktrineringsprocessen gör att kanske fler än 50 tror att vi lever i den bästa av världar.

     Hör han i 40 år samma predikan blir förstås Nisse i Hökarängen påverkad. av en korrupt intelligentia Och de yngre styrs i hög grad av vårt politiskt hårdvinklade skolväsen – även på universitetsnivå. Det nog bara vi som fanns med redan på 50-talet som har någonting att jämföra med.

     Mina personliga favoritskurkar är mina egna yrkeskollegor, nationalekonomerna, som redan på 30-talet började predika då, Lord Keynes planekonomiska lära, Och som än i dag, trots enstaka nyliberaler, dominerar den samhällsekonomiska debatt som styr det s k sentimentet.

     De 87 unga slöjklädda kvinnliga bloggarna har undgått min uppmärksamhet., lika bra det. Deras dumheter må vara irriterande men det män i slips och kostym som är förfallets arkitekter.

     Till och med en förment reformist som Assar Lindbeck, även om han ibland störde de f d partivännernas dödsdans. Men vår obeskrivligt dåraktiga energi – och klimatpolitik har han definitivt ett tungt medansvar för.

     • Lars Mellblom skriver:

      Det förvånar mig att du inte kommer ihåg klimatuppropet från januari 2019.
      https://www.expressen.se/debatt/kor-over-ditt-folk-lofven-for-att-radda-klimatet/

      Poängen är att de här bloggande damerna tillsammans uppges ha 2,1 milj läsare per vecka. Det blir hälften av alla etniska svenskor. Logiskt sett gillar läsarna bloggarnas innehåll och följer de trender som afficheras där. Missa inte att titta på listan med bloggarnas namn! Innehållet och den intellektuella nivån liknar Svensk Damtidning som jag minns den från 70-talet.

      Varför vår tid blivit så galen är naturligtvis mycket svårt att bena ut. Pseudonymen ”Utlandssvensk”, kommenterar på olika bloggar. Han lämnade en kommentar på Frihetsportalen för ett par år sedan. Mannen argumenterar mycket påläst och välargumenterat, att det är den kvinnliga rösträtten som i det långa loppet lett till västs ”strange death”, som Douglas Murray uttrycker det. Anledningen är att kvinnor och män är genetiskt programmerade att fatta olika beslut inför samma situation. Det blir alldeles för långt att sammanfatta alla argumenten, men läs kommentaren om kommentatorn kallar sig ”Utlandssvensk”. Mest syns han på bloggen Fristad.

      • Åke Sundström skriver:

       Nej, det upproret kommer jag inte ihåg, läser mycket sällan Expressen. Av det skäl du själv anger: ”den intellektuella nivån”. Signaturen Utlandssvensk är säkerligen mer intressant än de 87 radikalfeministerna.

       Damjuntans tirader i slaskpressens regi är i mina ögon en tillfällig hype, av ungefär samma karaktär som klimatnojan. Douglas Murrays påstående om den kvinnliga rösträtten som det nuvarande förfallets orsak tycks mig vara ett ogrundat skuldbeläggande. Idéer och maktintressen styr, inte genetiken.

       Som jag skrev: Världen domineras alltjämt styrs av mäktiga män. Det skulle räcka med fem elaka rader av Assar Lindbeck för att krossa de 87 slöjbärarna. Därför att han tillhör den tongivande eliten, som samtidigt genom sin tystnad är den repressiva statens mjukryggade möjliggörare. Och därmed också de värsta landsförrädarna, precis som Mats var inne på i sitt första utmärkta inlägg.

      • Mats Jangdal skriver:

       Av de där 87 var det 8 jag kände igen efternamnet på, men med helt andra förnamn och från helt andra sammanhang. Ytterligare 3 kände jag till, men inte för klimatkunskaper.

       Noterade också att nästan ingen har ett vanligt son-namn. I de flesta fall har de konstruerade namn som ska göra dem lite märkvärdigare i den svenska ankdammen. Säger jag som kunde hetat Larsson, om far bytt namn. Eller Forsberg, eller Kastell, som mina anfäder hette bara 2 och 3 generationer tidigare.

       • Lars Mellblom skriver:

        Ha, ha, under siestan gick det upp för mig vad du syftade på angående efternamnen. Du tänkte ett steg längre än jag. Med namnen menade jag bloggens namn: Underbara Clara, Babes in Boyland, Poppyloveyou, Hormoner och Hemorrojder etc.

        Jo, det finns många skäl till att byta namn. Min fars släktnamn tillkom för drygt 200 år sedan därför att familjen hade så dåligt rykt i hembyn Oppmanna.

        Familjen söp en söndag varvid svärson och svärmor kom i slagsmål. Svärmor anmälde svärsonen för misshandel. I domen står att båda var av samma skrot och korn och lika skyldiga, varför inget straff utdömdes. Däremot fick de böter för att ha uteblivit från mässan och dessutom supit på en söndag.

        En av sönerna, Tyke, tog då kyrkoherden Samuel Mellbloms namn. Dessförinnan döptes man som brukligt till son eller dotter efter föräldrarna.

 9. Lars Mellblom skriver:

  Det är kanske så att jag uttrycker mig oklart eller alltför kortfattat. Mitt antagande var att de som skriver på Frihetsportalen känner till Klimatuppropet och Douglas Murrays bok ”The strange death of Europe”. Tankegången om dagens galenskaper, klimatuppropet, Murray, Utlandssvensk och kvinnlig rösträtt, hänger i hop på så sätt att på gruppnivå, jag understryker på gruppnivå, gör kvinnor och män i vissa situationer olika val inför samma situation, vilket beror på det naturliga urvalet under årtusendena, från det att vi var småväxta primater tills idag. Det är knappast kontroversiellt och jag förutsätter att vi alla instämmer i det påståendet.

  ”The strange death of Europe” handlar huvudsakligen om den muslimska invandringen till Europa och resultatet därav. Utlandssvensk har en teori om varför det blivit så, kvinnlig rösträtt. Naturligtvis är han inte ensam om tanken, men han är den som på svenska bäst motiverar sitt resonemang i en lågmäld ton och med statistik i ryggen. Hans resonemang är spritt som kommentarer över en mängd olika bloggar vid olika tillfällen. Kanske kunde Mats be Utlandssvensk att som gästskribent sammanfatta teorin i ett par inlägg här på Frihetsportalen?

  Får jag påminna igen om Scientific Blackpill? https://incels.wiki/w/Scientific_Blackpill

  Aake, ”Damjuntans tirader i slaskpressens regi är i mina ögon en tillfällig hype”. Jamen, inte är den väl tillfällig och inte heller negligerbar? Så länge jag kan minnas har innehållet och bilderna sett likadana ut, vare sig det var en tryckt veckotidning 1970 eller en bloggsida 2020. Hur tolkar du det om inte att det finns ett stort läsarintresse för just den sortens skräp? Vilka är läsarna? Hur många av dem vet vem Assar Lindbeck är? Fråga istället om Blondinbella och vi får en komplett biografi. Dessa läsare har rösträtt och utnyttjar den.

  • Åke Sundström skriver:

   Obotlig optimist, måhända, men jag tycker att det finns skäl ifrågasätta de gängse domedagsprofetiorna – både vad klimatet och folkförståndet anbelangar. Min poäng är att de 87 slöjdamerna må ha många läsare, men de har inga ”följare” i maktens centrum. Däremot finns det förvisso både partier och enskilda som låtsas instämma för att göra kortsiktiga valvinster. Men sådana taktiska manövrer brukar inte bli så långlivade.

   Sant förstås att islamiseringen är ett allvarligt hot – men bara om dagens migrationspolitik förblir oförändrad. Vilket jag betvivlar – i övertygelse (återigen) om att väljarna inte är fullt så korkade och självmordsbenägna som det kan förefalla.

   Vitsen med lite klarspråk från Assar Lindbecks sida är inte att han känns igen av Nisse eller Gullan i Hökarängen, utan att maktens män och kvinnor inte har råd att ignorera hans synpunkter. Han var ju, trots allt, Tage Erlanders först tilltänkte rådgivare, men tackade nej varpå nära vännen Olof Palme i stället fick jobbet. Troligen kände han redan då på sig att hans ekonomiska insikter skulle göra det svårt att omfamna Partiets politik. Samtidigt som en stark lojalitet med den arbetarklass hans föräldrar och släkt gjort det motigt att aktivt ta ställning för något annat parti.

   Hans eventuella memoarer skulle bli en för vänstern skakande upplevelse. Minns vilket internt rabalder det blev när Gunnar Myrdal på ålderns höst så ytterst försiktigt beskrev Sverige som ”ett bra land som kunde ha varit bättre”. Majestätsbrott, tyckte S-politrukerna, men media hukade snällt så det blev ingen stor offentlig skandal. I dag, i internetåldern, skulle det bli annat ljud i skällan.

Kommentarer är stängda.