Covid 19 – en andeviskning jämförd med spanska sjukan

Dagens gästskribent är Christer Nilsson, inlägget är tidigare publicerat på Newsvoice

1998 grävde den svenskättade patologen Johan Hultin i Alaskas permafrost. Där kunde han hos en kvinna som 1918 dött i spanska sjukan hitta välbehållna virus från lungvävnaden. Samtidigt lyckades ett forskarlag i USA hitta virus i arkiverade prover från två soldater som dött samtidigt. År 2005 publicerade forskarna de sista sekvenserna av virusets genkarta. Virusets hölje visade sig vara av typ A och ytgenerna av typ H1N1, som bekräftade att det var en fågelinfluensa, men ursprunget till dess gensekvens är fortfarande höljt i dunkel.
Att jämföra då med coronaviruset som har ett helt annat hölje och troligen smittar genom fladdermöss. Detta nyupptäckta SARS-CoV-2 virus (Svår Akut Respiratorisk Sjukdom) leder liksom spanskan till lung- och andningsproblem.

1918 års virus hade ”återuppväckts” från de döda och i experiment på möss har det visat sig vara 100 gånger så dödligt som sedvanliga epidemivirus. När man jämför de kliniska förloppen och smittoegenskaperna hos influensorna 1889, 1918, 1957, och 1968 blir det tydligt att spanska sjukan var annorlunda och speciellt allvarlig.

Pandemin 1918-1920 var den mest förödande av alla. I hela världen dog kanske 50 miljoner (siffran är osäker och uppskattningar varierar mellan 30 miljoner och 100 miljoner). 500 miljoner infekterades, det vill säga närmare en tredjedel av jordens befolkning

Detta ska då jämföras med covid 19 där cirka 155 miljoner har smittats (varav 133 miljoner tillfrisknat) och cirka 3,2 miljoner har dött med eller i covid 19 (obs! inte av). I Sverige har cirka 1 miljon smittats och drygt 14 000 har dött med eller i covid 19 (obs! fortfarande inte av).

Källa: Johns Hopkins University USA, maj 2021

Spanskan blev en av de allvarligaste infektionssjukdomar som drabbat världen sedan digerdöden på 1300-talet. I Sverige dog drygt 34 000, i Finland mer än 30 000 (varav många ”röda” i fånglägren efter inbördeskriget 1918), i Norge och Danmark dog 14 000 i vartdera landet .

Spridningen skedde explosionsartat och kom i tre olika influensavågor. Den första började i mars-april 1918. I augusti kom den våldsamma och förödande andra vågen med ovanligt hög dödlighet i åldersgruppen 16-35 år. Också en ovanlig tidpunkt på året för en influensaepidemi. I början av1919 tog pandemin ny fart i en tredje våg och återigen drabbades åldrarna 16-35 år mest.

De flesta avled på grund av bakteriell lunginflammation som tog fart då viruseffekter förstört epitel i bronker och lungor, vilket var svårbehandlat eftersom antibiotika inte fanns vid denna tid. Unikt var dock att många dog även av direkta virusangrepp i lungorna vilket orsakade ödem och blödningar i lungvävnaden. Man såg också svår alveolit och bronkiolit. De flesta dödsfallen skedde 6-11 dagar efter insjuknandet.

Varför var det de starkaste männen och kvinnorna och de gravida i 16 -35-årsåldern som först föll offer? Forskning har visat att infektionen gav upphov till en överreaktion hos immunförsvaret. Influensan aktiverade gener kopplade till apoptos – programmerad celldöd – vilket i vanliga fall var ett effektivt försvar för att upphäva infektioner. Men i detta fall blev celldöden så omfattande att lungornas epitel förstördes och öppnade för en fatal lunginflammation. Ett starkt immunförsvar, (vilket saknades hos sjuka, gamla och småbarn) ledde således till kraftiga överreaktioner och svåra skador i lungorna.

Från garnisonssjukhuset i Boden skrev en ung löjtnant till sina föräldrar i september 1918:

    Folk dör tröstlöst mycket. Varje dag är det någon som dör, och då det var som värst var det 26 på ett dygn. Mitt kompani är det hårdast åtgångna – 28 döda. Det är ju sådana siffror att man förstår att läkare och sjuksköterskor förtvivlar ibland.

Indicier pekar på att coronaviruset skulle ha sitt ursprung i Wuhan i sydöstra Kina. Men det kan inte uteslutas att viruset gått under radarn kortare eller längre tid på andra håll i världen.

Var och hur fick spanska sjukan sin början? Frågan är omtvistad. Även här har sydöstra Kina föreslagits. Kinesiska gästarbetare skulle ha fört viruset till USA eller Frankrike där det skulle grott innan det omvandlades till pandemivirus. En annan hypotes är de brittiska soldatlägren i Frankrike. Där fanns ingredienserna med hundratusentals unga män i trånga boenden mitt ibland höns, svin, gäss, ankor och hästar.
Men många forskare anser det sannolikast att ursprungsområdet var mellersta västern i USA där de första fallen rapporterades officiellt i arméns övningsläger i mars 2018. Därifrån transporterades sedan hundratusentals soldater till världskrigets slagfält i Europa.
Globalt sett står det dock klart att de fattiga och folkrika länderna i Afrika och Asien både absolut och relativt led de största förlusterna, och Nordamerika, Europa och Australien de minsta. Dödligheten var exceptionellt hög bland många ursprungsfolk som inuiterna i Alaska, maorierna i Nya Zeeland och samerna i Skandinavien. Ny forskning visar att Arjeplog och Arvidsjaur – räknat efter det relativa antalet döda – hade det våldsammaste förloppet i hela Sverige.

De absoluta dödstalen är i dag de mest relevanta. Under 2000-talet har i Sverige ungefär 92 000 dött varje år, med en topp 2020 då drygt 98 000 avled. Under 2020 är det främst tre månader som uppvisar en högre dödlighet jämfört med tidigare år. Det är april, maj och december. Då är det samtidigt viktigt att hålla i minnet att under dessa tjugo år har Sveriges befolkning ökat rekordartat med 1,5 miljoner människor, drygt 16 procent, till dagens 10,37 miljoner, framför allt beroende på den stora invandringen.
Den stora elefanten i rummet är vad alla dessa äldre människor verkligen dött på grund av. Av multisjukdomar? (diabetes, cancer, övervikt, hjärtsvikt, etc.). Eller har den föregivna covid 19-diagnosen endast varit en så kallad tipping point för dessa sjuka äldre? Inget vet svaret. Då är det inte trovärdigt att ens påstå att drygt 14 000 människor i Sverige har dött med eller i covid 19.  Källa: SCB

Socialstyrelsens statisktik här

Christer Nilsson
medicinhistoriker, författare

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Gästlistan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Covid 19 – en andeviskning jämförd med spanska sjukan

 1. Dandersan skriver:

  Spanska sjukan drabbade unga i större utsträckning än covid19.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Men Christer, ”Löfvensocialisterna” med Löfven i spetsen har ju lovat att det kommer en sanningsenlig och glasklar redogörelse för förloppet och konsekvenserna av ”pandemin”.
  Men först efter valet 2022, om det blir något val. Socialisterna kan ju numera framtvinga en majoritet i den så kallade ”riksdagen” med hjälp av 27 ledamöter av 349 möjliga.
  Det medicintekniska frågorna är intressanta och mycket lärorikt att studera men inte under en typ DDR regim modell Sverige.
  Tack för ett klargörande inlägg Christer. Socialisternas manipulering är avskyvärd. Många i befolkningen är säkert helt medvetna men vågar inget säga.

  • Göran skriver:

   Det kommer aldrig att komma någon sanningsenlig rapport i framtiden. Inte från socialdemokraterna. Kanske från några pensionerade forskare som får finansiering från insamling från medborgarna. Till det kommer säkert socialdemokraterna kontra med någon muppforskare på Chalmers eller liknande som kommer att karaktärsmörda de pensionerade forskarna och resten av media aldrig skriva en enda rad från den forskningen. Det hela är så förutsägbart.

   Jag tror inte så många i befolkningen är speciellt medvetna. Speciellt verkar ungdomar inte ha någon som helst kunskap. Jag leker inte med socialmedia i stort, men vad jag hör av folk som gör det så är det i princip bara en enda stor corona-rädsla. Andra som inte vill ta vaccinet säger att de inte vet hur länge de ska orka stå emot på jobbet från alla andras tjat om att man ska vaccinera sig. Att folk springer och vaccinerar sig utan den minsta tanke om konsekvenser tycker jag visar på att det mer eller mindre inte finns något medvetande hos den stora massan.

 3. ivarandersson skriver:

  Tack för en mycket bra redogörelse om spanska sjukan.

 4. Åke Sundström skriver:

  Säkerligen sant att längt färre än 14 000 dött i och av Covid 19, men lika uppenbart att tusentals gjort det på grund av den initiala bristen på skyddsutrustning, främst i äldrevården. Det är ju detta faktum som motiverar kritik mot de politiskt och medicinskt ansvariga. Flera tusen förlorade människoliv på grund av administrativt schabbel är sannerligen ingen trivialitet!!

  Och som Göran skriver får det betraktas som väldigt osannolikt att regeringen, riksdagen eller ens det så kallade forskarsamhället kommer att leverera några sanningsenliga analyser om vad som gick fel och var ansvaret ligger.

 5. Åke Sundström skriver:

  Är vi överens Christer, eller försöker du ursäkta de politiker, myndigheter och vårdinrättningar som via sina försummelser förorsakat tusentals människors död?

 6. Åke Sundström skriver:

  Jag saknar ditt svar Christer, varför vill du inte bekräfta statens och vårdens ansvar för i varje fall några tusen av de många förment dödsfallen i Covid 19? Är inte den massdöden illa nog??

  • CHRISTER NILSSON skriver:

   Hej Åke!
   Har varit på hjärtkliniken hela dagen, hoppas därför att du ursäktar mitt dröjsmål.

   Självklart finns det ingen ursäkt för den usla hanteringen av hela ”pandemiköret”.
   Enligt min åsikt är vi utsatta för ett enormt bedrägeri och en skrämselpropaganda utan dess like, spanska sjukan inräknat.

   Jag har på annat håll försökt analysera hur man med ord försökt förvända synen på allmänheten och där MSM har spelat en viktig propagandaroll. Värst är väl FHM och SVT,
   SR med sina genomfalska dödssiffror.

   Man vet ju ingenting om den rätta dödsorsaken förrän man har obducerat. Detta har endast gjorts i ett fåtal fall. Att man då påstår, som FHM, att man dött i eller med covid, som om detta skulle vara den egentliga dödsorsaken (och inte bara en tipping point) för redan döende multisjuka 85- plussare, är att slå blå dunster i ögonen på media och allmänhet. Det är en fräck semantisk glidning och också orsaken till att man inte vågar skriva DÖD AV COVID 19.

   Dödssiffran för Sverige – drygt 14 000 döda I eller MED covid 19 är rent hittepå, utan tillstymmelse till objektiva bevis. Därför är det en skam att kasta detta i ansiktet på okunniga, godtrogna – och lättlurade människor.

Kommentarer är stängda.