Regelbunden avföring

Glaciärer är trögflytande ismassor. De är inga solida, permanenta diamanter som ligger stilla. Det har de aldrig varit, kommer aldrig att vara, har inte förutsättningar att vara.
Glaciärer växer till av nederbörd i form av snö som läggs till på toppen. Ligger den i grop utan utflöde kommer den att stanna där och växa eller krympa med de naturliga variationer i klimat som bestämmer dess utveckling. Blir den tillräckligt tung kommer gropen under den att bli djupare.


Glaciärer som ligger i sluttningar, med något slags utlopp, kommer att glida utför sluttningen. Naturligtvis beroende även det på en mängd faktorer som lutningen, friktionen, tillförsel av snö med mera. Lutningen ändras väl egentligen endast av jordbävningar. Friktionen kan ändras dels utefter sträckan beroende på om det är berg eller grus. Dessutom finns det glaciärer i termiskt aktiva områden där kan värme som smälter is minska friktionen avsevärt. Även trycket uppifrån kan påverka friktionen så att tryck ökar friktionen till en viss punkt, men ännu högre tryck kan få isen att fukta och därmed minskar friktionen drastiskt.


När friktionen minskar glider glaciären iväg lite snabbare. Antingen kommer den is som utgör glaciärens ytterkant att smälta när den når lägre och varmare terräng, eller så kalvar glaciären, spricker upp och trillar isär i små eller stora stycken. Det senare ser dramatiskt ut och gör sig bra på bild. Därför används sådana bilder också i klimathotspropagandan.


Men när en glaciär kalvat minskar trycket, draget, suget, rörelsen nedåt. Nästa kalvning kanske kommer nästa år, vilket sker om tillförseln av snö är god och lutningen inte obetydlig. För andra glaciärer kan det ta decennier eller mer till nästa kalvning. Men en glaciär som kalvat, kalvar förr eller senare igen. Ändras inte förhållandena nämnvärt kommer den att kalva med viss regelbundenhet. Man kan likna det med regelbunden avföring.


Det finns glaciärer där folk bott kontinuerligt under längre tid där man observerat detta. Enstaka glaciärforskare som kanske besöker samma glaciär under kort tid eller vid ett fåtal tillfällen har liten chans att se detta.


Även här finns alltså påståenden om naturen och klimatförändringar som är värda att ta med en nypa salt.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Regelbunden avföring

 1. Dandersan skriver:

  Under lilla istiden växte det fram glaciärer som idag minskar i omfattning.
  Intressant för forskning.
  Nu kidnappat av alarmister.
  Men SVD alarmerade inte under strecket i fredags.
  ”Ingenstans är klimatförändringarna så tydliga som på våra glaciärer, varför man redan för 75 år sedan inrättade en forskningsstation vid Storglaciären på Kebnekaises östsida. En ny bok skildrar den alltmer betydelsefulla fjällvärldsforskningens vindlande historia.”
  Balanserad text utan överdrifter! (Torgny Nordin)

 2. Stefan Eriksson skriver:

  Sir Isak Newton har då redogjort bortom allt rimligt tvivel hur en kraft påverkar oss alla och allt runt omkring oss, nämligen ”tyngdkraften” som beskrivs med följande enkla samband F= massan gånger gravitationen.
  Man skulle kunna önska sig att Rockström och kompani redogjorde för detta samband, när de utövar sina riter om undergången och vårt snabba frånfälle.

  Att en journalist bortser från dessa ändock relativt enkla samband, får vi bara ”hacka i oss”.

  • Göran skriver:

   Bortser ifrån? Jag tror inte journalisterna ens känner till det.

Kommentarer är stängda.