Hellre populär än korrekt

Tänkte skriva lite om myndigheters agerande utan egen kompetens, vid sidan av sitt kompetensområde och i strid med tilldelat ansvar. Med populär i rubriken menar jag bland aktivister och vänstermedia. Tipset kommer från Sture Larsson. Några exempel på vad jag menar:


När Malungs kommun efter upprop från medborgarna ordnar folkomröstning om etablering av en vindkraftpark och omröstningen med klar majoritet visar att folket ingen vindkraft vill ha. Då beslutar kommunfullmäktige ändå att tillåta bygget. Motiveringen för att säga ja, så som kommunalrådet uttryckte det i en SVT-intervju: Men Greta vill att vi ska ha mer vindkraft!


När Kalmar kommun på ett medborgarförslag beslutar att det i Kalmar råder klimatnödläge. Beslutet tas utan att konsultera sakkunskap. Man tar det på initiativ av en lokal aktivist. I efterhand kan KF ordförande inte på något sätt beskriva vari klimatnödläget består eller på vilket sätt beslutet medför att Kalmar kommun står bättre rustad att möta eventuella klimatkatastrofer.


När länsstyrelser fattar beslut om brukande- eller avverkningsförbud på privat mark för att man från aktivisthåll upplysts om att där eventuellt kan finnas någon rödlistad art. Rödlistan som i sig upprättas av aktivister och inte har någon rättslig betydelse, såvida inte myndigheter beslutar att tilldela den det. Men det görs utan kontroll av sakförhållanden och rimlighetsbedömning av medföljande konsekvenser.


När domstolar utan lagändring plötsligt ändrar praxis och börjar döma 99,5 % av alla HMF-mål som brott av normalgraden, med fängelse i straffskalan, istället för som tidigare mest som ringa brott med endast dagsböter i straffvärde. Då är det också ett självsvåldigt ställningstagande som domstolarna gör sig skyldiga till.


När saker som dessa inträffar, och det gör det ganska och allt för ofta i svensk politik och förvaltning, då är det faktiskt lagbrott. Offentliga beslut ska vara motiverade av fastställda behov och beslutsfattarna ska kunna beskriva (det vill säga med expertkunskap och evidens) hur åtgärden på ett rimligt sätt leder till en förbättring.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Hellre populär än korrekt

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  ANARKI !!!

 2. Stefan Eriksson skriver:

  “Vi” som ogillar anarki och ser följderna, måste organisera oss och försvara friheten, som är en förutsättning för ett framgångsrikt samhälle.
  Är det ett måste att behöva ta till anarkistiska metoder?
  I så fall är det dags att beväpna sig för att försvara sig.

  • Benny skriver:

   Sverige som land är rökt, det finns små möjligheter att räta till allt som korkade politiker ställt till med. Underdånigheten mot Bryssel och Washington har gjort att Sverige numera bara är en sketen vasallstat som dem kan puckla på hur de vill! Kolla bara hur illa det gick när Löfven tvingades skänka bort hundratals miljarder för att rädda Euron och därtill fick en högre avgift eftersom britterna fick nog av EU-kraternas härjningar! Kriminella härjar i stort sett fritt och mördare släpps efter att ha skyllt på varandra som i Markarydsfallet…Folk i allmänhet i Sverige bryr sig inte längre bara det inte drabbar dem själva! Och det är därför som det är kört för Sverige, ur-svensken skiter i att det går åt skogen, de flesta siktar ändå på att sticka så snart de har möjlighet! Sverige om tio år är ett kriminellt helvete som bebos av låglöneslavar och styrs än mer av bankmaffian och diktatoriska sossepolitiker. Valet 2022 är verkligen ett ödesval fast man undrar ju om ens många hjärntvättade svenskar begriper detta?

   • Thomas skriver:

    Jag fick intrycket att det var valet -18 som var den stora missade möjligheten med troligt valfusk… (och då ingen vill se över hur valvakan funkade så är det fortfarande troligt…) valet -22 blir nog bara en konstaterande av det…

    • Benny skriver:

     Ja, jag är också oroad för att tåget gick 2018 när sossarna kom undan med valfusket och det bara blev lama protester. Man kan bara konstatera att mer trögrörliga röstare än svenskar är svåra att hitta.

 3. Erik Berglund skriver:

  Innan vi tar till fysisk beväpning, bör vi slipa argumenten och jobba på att få ut dem i “offentligheten”. Då räknas hur många vi är som ställer upp tillsammans.

  Jag känner bara till en organisation som konsekvent och intelligent försvarar väljarnas intressen gentemot politikerskråets:

  MRRS, Medborgar Rätts Rörelsen i Sverige

  https://mrrs.se/

  Där försöker man få till en ny grundlag med dess absoluta förutsättning: En förvaltningsdomstol, som bevakar politikens förenlighet med grundlagen.

  När grundlagen reviderades 1976 smög sossarna in en liten bisats, som gjorde allt som står i den meningslöst:

  En domstol får ogiltigförklara verkan av ett politiskt beslut endast om det “uppenbarligen” strider mot grundlagen. Det som 175 riksdagsledamöter och 20 ministrar ansett förenligt med grundlagen kan aldrig “uppenbarligen” vara fel.

  Vår grundlag gjordes helt meningslös ! !

  Inför revisonen 2010 lade MRRS fram ett konkret förslag till ändringar.

  Gå med i MRRS och förmå dina åsiktsfränder att också göra det ! ! !

  Det räcker inte att vara flitig skribent på bloggar.

  • Åke Sundström skriver:

   Nyttig förening, men numera alltför tyst i offentligheten. Annat ljud i skällan för några decennier sedan. Och varför denna underliga särskrivning av namnet, mitt i inlägget? Gav intrycket att det handlade om en helt ny organisation.

  • Thomas skriver:

   Det var väl 1976 som det märkliga fenomenet trädde in, det som kallas “Vi har inget ministerstyre i Sverige”.. det som gett makten till byråkratin? (Det finns väl bara en politiker som har makten i Sverige – och det är väl Morgan.. han som sköter lagstiftningen…? De andra är väl bara “påfåglar”…)

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Är det inte enklare med initiativrätt och folket får säga sin mening?

 4. Jan Andersson skriver:

  Vi har en opposition (åtminstone på papperet) vars förbannade uppgift är att granska den förda politiken och protestera när beslut är på väg att spikas och som strider emot lagar, avtal, folkrätten, Sveriges oberoende och mot den lagda och beslutade budgeten. Vårt största problem är att oppositionen inte gör det, utan låter sig förlöjligas i dags- och veckopress, TV och radio och i digitala media, där deras privatliv dissekeras, men aldrig deras jobb.

  Så förminskar man människor tills inget mer återstår av deras intresse att utsätta sig ännu värre för medias schakaler. Inte konstigt att de ser ut som strykrädda hundar.

  Vi behöver politiker som står över denna behandling, i kraft av sina egna övertygelser och personliga egenskaper. De som vi har nu kan vi avvara utan betänkligheter, allesammans.

  • Erik Berglund skriver:

   Jovisst ! Men hur håller de kontakt med väljarna ?

   Genom media, som erbjuder en arena där “fel” åsikter och fakta inte får plats. Där den politiker som vågar tvivla på det “Politiskt Korrekta” mobbas och utsätts för ett förnedrande drev. Och sådana erbjuder media inga sätt att försvara sig mot.

   Politikerna ha en orsaka att vara strykrädda. De har blivit sammanträngda i ett “skrå”, där man förlorar jobbet om man yttrar avvikande åsikter.

   Vi har i praktiken en rent fascistisk mediakår. Och de ser sig som “demokratins väktare”.

   Föreslå något mer praktiskt som kan bryta igenom dess MUR av Politisk Korrekthet! Något bättre än ett aktivt MRRS! Som DU kan göra mer aktivt.

   • Jan Andersson skriver:

    Det finns mängder med möjligheter, t. ex. en egen internetsajt (dagligen uppdaterad), trycksaker i brevlådan, betald annonsplats i etablerade media, torgmöten, med mera. Det fungerade förr, varför inte nu? Politikerna tycks ju bada i pengar som man kan skänka bort hur som helst.

    Det lilla som produceras idag tyder inte på något direkt intresse för en förändring av staus quo. Jämfört med hela svenska folkets heliga ilska över en alltmer världsfrånvänd och medborgarfrånvänd politik är det en droppe i havet.

    För sanning, förnuft och vetenskap betalar rådande regim ingenting. Folkets egentliga behov och åsikter verkar inte bekymra dem ett smack.

 5. Stefan Eriksson skriver:

  Apropå “bottennappet” som KS i Kalmar lyckats åstadkomma, “sliter” min “mösshållare” med att utröna vilka argument som visade sig så starka att det ledde till beslut.
  Har tills nu inte lyckats med denna ansats, (får bara lätt migrän, som i och för sig visar på att det inte är helt kortslutet).
  Men,,,,,,
  Om det numera råder ett nödläge, har väl redan katastrofen inträffat !
  Då skall det väl vara rimligt enkelt att visa på katastrofens följdverkningar.

  Eller har jag tänkt fel nu igen?

 6. Inger Almström skriver:

  Sorsele samma situation som Malå för nåt år sen. Ännu en vk kommun i kris. I

Kommentarer är stängda.