Reagan, Trump och de andra republikanerna

Dwight D. Eisenhower, ”Ike”, var general under andra världskriget, WWII. 1952 blev han vald till USAs president. Han var jehovas vittne och mycket konservativ. Det var han som införde texten ”In God We trust” på amerikanska mynt och sedlar, samt avslutningen, ”So help me God” i den amerikanska trohetseden. Han förstörde på egen hand den sekulära andan i amerikansk politik. Han var ingen bra president, men har än idag ett oantastligt eftermäle.


Hans vicepresident, Richard M. Nixon var på väg mot en klar seger i presidentvalet mot John F. Kennedy, när han i en TV-debatt ljussattes så att hans mörka skäggstubb såg än mörkare ut. Kennedykampanjen var inte sen att ställa frågan till väljarna, ”skulle du köpa en begagnad bil av denne man?”


Därmed fick Nixon vänta till 1968 innan han kunde bli president. Trots att han avskaffade de sista resterna av guldmyntfoten och lät dollarn flyta 1971, samt att Watergateskandalen var känd om än icke dess omfattning strax före valet 1972 blev han omvald. Sedan avslutade han det förhatliga vietnamkriget som Kennedy hade accepterat att driva vidare efter fransmännens misslyckande. Watergateskandalen, som framstår som ett sandlådebråk jämfört med dagens motsättningar i amerikansk politik kommer att svärta hans eftermäle som en av de sämsta amerikansk presidenterna någonsin. Trots att han egentligen inte var det.


När Ronald Reagan 1980 valdes till president ledde det till demonstrationer i i bland annat Sverige. Demokraten Carters presidenttid blev bara en period lång. Reagan hade en mycket konstruktiv relation med Margaret Thatcher, tillsammans var de 80-talets internationella konservativa radarpar. Efter att Reagan, med stor hjälp av andra, till synes förmådde Sovjetunionens president Michail Gorbatjov att öppna Berlinmuren blev han accepterad och nästan populär även till vänster. Egentligen öppnades muren efter Reagans presidenttid.


Efter Reagen tog hans vicepresident George H. W. Bush vid, men saknade lyskraft, spydde vid ett statsbesök och blev inte omvald. Han efterträddes av demokraten Bill Clinton. Denne fick en skandalkantad presidenttid, men blev hyllad på meriterna att han var en av de yngsta någonsin och han jammade på saxofon, .


När George W. Bush var president kallade en svensk minister, Jan O. Karlsson honom för ”Den där jävla texasgubben!”. Det skadade Sverige, men hyllas fortfarande i vänsterkretsar. Bush var ingen lysande president och hans meningslösa krig i Mellanöstern kommer att solka USA länge än. Oklarheter kring flygplansattackerna mot WTC den elfte september 2001 kvarstår.


Efter honom kom ännu en hyllad men värdelös demokratisk president. Barack Obama valdes primärt för att han var svart och demokrat. Alldeles utan meriter belönades han omgående med Nobels Fredspris av vänsterlyriska människor i Norge. Obamas sjukvårdsreform, som inte heter Obamacare utan Affordable Care Act, och av kritikerna påstods vara dyrare och sämre än det som fanns innan, visade sig vara precis så dålig. Men i vänsterkretsar i både USA och Europa anses den vara enastående bra. När någon säger “you can keep your policy” eller “you can keep yor doctor” är det kritik mot lögnerna om hur ACA fungerar.


Donald Trump var även i Sverige populär som något slags gossen Ruda när han ledde en dokusåpa i TV. Men så fort han började vinna politisk popularitet ändrades tonläget. I princip sa svenska media och politiska influencers i politik och kultur att ”Han ska fan i mig inte komma här och förstöra vår vänsterfest!”


Redan innan han tillträtt var vänstersidans smutskastningstroll i farten. Allt var fel med Trump, han var för rik, han var inte förtjänt av sina egna pengar, han ljög, han var Rysslands marionett, han var rasist och misygonist, han hade ingen politik, med mera och etcetera. Allt detta har visat sig vara falskt.


Han hade en politik, den var framgångsrik ända till Covid 19 slog till. Han har inte spelat under täcket med ryssarna. Han har hjälpt fler kvinnor till viktiga positioner inom politiken och juridiken än någon tidigare president. Hans popularitet bland svarta amerikaner har ständigt ökat under hans ämbetsperiod. Han och hans stab har avslöjat flera fall av mygel och ren korruption bland de demokratiska topparna. Går allt väl väntar flera avslöjande rättegångar om det.


Min bedömning är att Trumps eftermäle, hur svartmålad han än varit under sin presidenttid, kommer att vara mycket ljust under lång tid när väl dammet lagt sig!

Vem som verkligen blir president är ännu oklart. Visserligen har media redan korat Biden, men det är minst lika mycket en önskan att skapa ett faktum som att rapportera ett. Det är elektorskollegiet den 14 december som utser president och han svärs in den 20 januari.
Om dessa länkar har rätt kanske inte det tidsschemat håller. Republikanerna övervakade fusket med rösträkningsdatorerna i realtid, härifrån! Nu närmar sig räkenskapens dagar.

Exempel på krig amerikanska presidenter engagerat landet i.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

20 svar på Reagan, Trump och de andra republikanerna

 1. Thomas skriver:

  Det är märkliga kommentarer om det amerikanska valet här hemma.. Dock menar en del att det svenska valet -18 var än märkligare.. Nåväl, diskussionen om Trumpen har nog bara börjat, men att något var galet länge kan man ana på FEDs balance sheet, där man nu kan se vad Trumpen hade att slåss mot om man följde hans aktiviteter… Att bankirerna ville haft “någon annan” är Trumpen tycker jag syns tydligt – och att man därmed kunde använda Trumpen som syndabock för att sänka den amerikanska ekonomin lagom till valet, en kollaps som ändå skulle skett efter två haverier, 911 och -08. Att blanda detta med ett virus som man kan hålla i snack med malariamedicin och nyttja hela västvärldens äldre befolkning som försökskaniner och skylla detta på Trumpen.. Ja, det måste vara övermäktigt även för en äkta amerikansk hjälte, i Clintans anda…
  https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/bst_recenttrends.htm

  • Göran skriver:

   Svenska valet 2018: 3.000 polisanmälningar om valfusk, om jag inte minns fel. Och alla i stort riktade mot socialdemokrater.

   Kan jag dra slutsatsen att aldrig lita på någon som har ordet demokrat i sitt namn.

   • Mats Jangdal skriver:

    Det har jag sagt länge. Måste de ha ordet demokrat i partinamnet är det för att de inte har det i partiprogrammet.

  • Mats Jangdal skriver:

   Tror du medelamerikanen påverkas så mycket av fed’s balance sheet? Jag är tveksam.

   • Thomas skriver:

    Den 16 september -19 så höll inte FEDs aktiviteter utan allt föll ihop och, tydligen, var det de europeiska bankerna som fick akuta problem… Trumpen tycks medvetet kört en stor negativ ekonomi för att sänka räntan och tvinga FED att agera genom mer pengatryckande… Då FED agerade tvärtom.

    • Göran skriver:

     I valrörelsen 2016 sade Donald Trump att räntan var för låg och måste upp. Det var korrekt, men sedan blev det något annat.

     Likaså talade Donald Trump om den stora statsskulden, som han ville minska. Men vad hände sedan? Visserligen har de flesta myndigheter bantats, förutom försvaret, men är det tillräckligt?

 2. Dandersan skriver:

  Demokrater i USA har i fyra år motarbetat Trump.
  Nu tycker de att han gör bort sig som fördröjer valutgången med en vecka!
  Hunter Bidens roll har ännu inte utretts fullt ut. Kan vi få se hur demokraterna går med på en utredning som sänker Joe Biden och ger Kamela Harris det presidentskap som hon aldrig skulle fått av Amerikanska folket med egna meriter ?

  • Mats Jangdal skriver:

   Enligt den presidented han svurit är han skyldig att utreda brott eller hot mot USA. Valfusk eller grava felaktigheter faller under den rubriken.
   Det är med andra ord hans plikt att finna sanningen.

   • Benny skriver:

    Trump ska nog inte avgå förrän valfusket är utrett! Och denna gång verkar det vara valfusk på riktigt och inga påhittade “Russiagate” som förra gången. Biden borde för övrigt spärras in som den notoriska brottsling han är tillsammans med sin kumpan i brott Hunter Biden. Al Gore vann ju valet mot Bush men högsta domstolen i USA tillsatte ändå förloraren Bush i Vita Huset! Anledningen fick vi ju svar på senare då hans uppgift var att godkänna de nya krig som redan var planerade. Al Gore fick ett erbjudande som han inte kunde tacka nej till…Bli miljardär som ledande klimathysteriker eller en “liten etta med jordvärme” i Arlington…Valet var enkelt!

 3. Jan Andersson skriver:

  Nedanstående stämmer mycket väl med min egen uppfattning om Donald Trump:

  https://avancemang.com/den-omojlige-trump/

  För övrigt kan man undra varför det blir så märkligt jämnt mellan blocken i alla demokratiska val nuförtiden! Valresultataten stämmer ofta mycket dåligt med opinionsundersökningarna, och inte med med ett rimligt statistisk utfall. Kanske finns det en enkel förklaring: valfusk. Redan när Palme blev återvald 1982 med några enstaka rösters övervikt verkade utfallet osannolikt. Åren med borgerlig regering hade varit en katastrof (Torbjörn Fälldin och Ola Ullsten som statsministrar) och det var säkert det borgerliga blocket som mest av allt önskade slippa fyra år till vid makten eftersom de hade slut på statsministerkandidater. Enkelt eftersom sossarna helst av allt ville ta över. Men – så var det rösträkningen som inte följde samma logik. Efter ett par brådskande hemliga möten fixade man kanske till det, men skillnaden måste vara mycket liten, närmast slumpartad, för att inte någon skulle misstänka fusk. Tja, fuskar man kan man skriva vad som helst, sagt och gjort. Och det har man fortsatt med, och den köpta pressen skriver garanterat inget, åtminstone inte i Sverige. Alla var nöjda och glada igen, ordningen åtetställd.

  • Thomas skriver:

   Det är en intressant tanke.. att vi haft “taktikval”, snällt uttryckt, sedan kohandeln mellan C och S… Tja, Torsten Nothin och en del andra i den generationen var inte riktigt nöjda med efterkrigspolitiken.. Men behövdes någon “justering” på den tiden? Räckte det inte med mediakontrollen? Det var väl först med DDRs fall som avslöjade ett socialistiskt samhälles svagheter…och som då fick några mäktiga i S att bestämma sig för att landet skulle bli del i EU, denna koloss där byråkratin har makten enligt samma mönster som i DDR och “Fondsverige”…

  • Mats Jangdal skriver:

   Ja Robert (Avancemang) är bra!
   Vilhelm Moberg skapade på 50-talet ordet demokratur. Kanske hade han insikt om hur kohandeln mellan S och bondeförbundet gått till och vad den lett till?
   Någon folkvilja kommer ju inte till uttryck i politiska val i Sverige.

  • Avancemang skriver:

   Tack! Tydligen är fusk inget nytt i de amerikanska valen, Boris Benulic skriver en artikelserie om detta, som jag tycker är intressant: https://benulic.se/
   Det är tydligt att många vill vifta bort fuskanklagelserna, och det är på sätt och vis logiskt. Om mycket valfusk uppdagas med jämna mellanrum så ogiltigförklarar det hela vårt demokratiska system. Då kan vi ju lika gärna ha en kung eller diktator. Och den känslan tror jag fyller många med olustkänslor. Alltså “vill” man inte “tro” att det förekommer fusk. Särskilt inte mycket och/eller organiserat valfusk.

 4. Ivar Andersson skriver:

  Obama fick Nobels fredspris 2009 och stödde sedan upproren i Libyen, Egypten och Syrien 2011. Vi vet idag hur bra han lyckades med sin utrikespolitik.

 5. Göran skriver:

  Kamala Harris meriter för att bli vicepresident: Kvinna och svart.

  Innan valet till vicepresident: en av de minst omtyckta presidentkandidaten för Demokraterna.

 6. Göran skriver:

  Det är lite märkligt hur folk till höger och vänster drar slutsatser om Donald Trumps karaktär. Senast igår målade Lars Bern upp en bild av hans karaktär och påstått dåliga val av medhjälpare i sin administration, eftersom Donald Trump har sparkat så många.

  En sak som skiljer svensk regering från amerikansk regering är att i Sverige kan en minister ligga i opposition med statsministern. I USA kan en minister inte driva en egen agenda utan det är presidentens agenda som gäller.

  Många av dem som Donald Trump har sparkat har varit illojala. Det lilla märkliga med något undantag är att de som blivit sparkade dels har sagt att det var korrekt och att de inte har något agg till Donald Trump för det utan tvärtom fortfarande tycker att han är en bra person.

  Hoppar man sedan till annan personal runt Donald Trump säger de flesta att han är den bästa chef de någonsin har haft, han bryr sig väldigt mycket om att folk ska må bra och bannar de som behandlar andra dåligt. De flesta säger att Donald Trump lyssnar ingående på vad de har att säga och låter det ta tid.

  De personer som besökt Donald Trump som vänner, säger att han sätter dem i första rummet och är en mycket bra värd.

  Den offentliga bilden av Donalt Trump är helt klart att han inte drar sig för några konflikter. Märk väl att Donald Trump inte uttrycker sig nedsättande om vanliga människor utan det handlar i stort bara om politiker och journalister, Tar man Joe Biden, så är det precis tvärtom.

  • Mats Jangdal skriver:

   I Sverige får en partiledare i uppdrag av talmannen att bilda regering, om denne kan samla en amjoritet i kammaren för sin regeringsdeklaration. Förenklat uttryckt.
   I USA utser folket regeringschef via presidentvalet. Därmed är regeringsdeklarationen i princip godkänd. Återstår att få regeringens sekreterare, de kallas inte ministrar, godkända av kongressen. Det är normalt en transportsträcka.

 7. Samuel af Ugglas skriver:

  Kanske någon svensk journalist vågar skriva om detta: https://www.washingtonexaminer.com/news/doj-election-crimes-chief-who-resigned-was-connected-to-2010-irs-targeting-scandal
  När officiella och offentliga personer har typiskt svenska personliga karaktärsdrag spelar det tydligen ingen roll om det är sanning eller lögn de hasplar ur sig? Är det någon som vill påstå att en svensk socialist har typiskt SVENSKT karaktärsdrag. De är tjuvar och bedragare hela bunten.
  Efter godsägare Persson kommer Reinfeldt som god tvåa. 20 millar för att ha lurat hela svenska folket att leva mångkulturellt?

 8. Göran skriver:

  Om Donald Trump inte får en andra period, och då startar en egen mediakanal, tror ni den kommer att lyckas? Och, vad händer med Fox News i sådana fall, som Trumpanhängarna är besvikna på?

  Onekligen borde det finnas ett stort intresse för en sådan kanal.

 9. Mjölner skriver:

  Den eminente Eric Schmitdt och Kamala Harris väntar i kulissen att överta den senildemente gangstern Bidens tillfuskade valseger som han fått rmed hjälp av The Hammer and Scarcord.
  Silicon Valley kommer att härska och besegra världen med hjälp av Kina.
  Trump och Supreme Court kanske kan rädda världen.

  https://aim4truth.org/2019/08/31/evil-eric-schmidt-and-his-plan-for-prison-planet/

Kommentarer är stängda.