Media, rättsväsende, politik – vem kan man lita på?

Jag är på väg att tappa hoppet nu!
Vilka sanningar är värda journalistiskens ansträngningar? Vilken vetenskap är värd journalistikens stöd? Kan ett bevis aldrig så enkelt och övertygande om växthuseffekten och klimathotets vanföreställningar lyckas erhålla journalistisk uppmärksamhet?


EU tänker sig förbjuda nybildförsälning av bilar drivna med diesel eller bensin år 2030, för att rädda klimatet enligt parisöverenskommelsens fantasier. MP-poitiker tycker vi borde gå före i Sverige och förbjuda försäljning av bensin och diesel här hos oss redan 2025. Diverse media rapporterar att om Biden installeras som president i januari blir hans två första åtgärder att förbjuda en mängd civila vapen samt förnya USAs medverkan i parisöverenskommelsen. All den ”klimataktivitet” utan ett spår av bevis, påhejat av en mediakår som älskar att underblåsa konflikter.


Är historien slut nu?
Desinformationens demokrati
All samhällsutveckling är numera frikopplad från demokratin – allt är politiserat.
Känn på den paradoxen och fundera en stund på vad det leder till.
Jag tror inte de åklagare och domare som inte ger Trump en chans till en rättvis prövning är mutade. Jag tror de och deras familjer är hotade till liv och lem. Troligen både och, beroende på vad som funkar i det enskilda fallet.


Det är inte Krupp, Lockheed och andra tunga industrier som bestämmer längre. Det är de virtuella aktörerna i Silicon Valley som gör det nu. De har taggat (digital kontroll på) alla människor och kan styra utan insyn.


Först blir Joe Biden President Defect. Därefter blir han President Defunct. Då blir Kamala Harris President Select, vald av den elit som opererar öppet i skuggorna.


När ni slutar förstå vad som händer över huvud taget någonstans i hela världen, eller varför det händer, då är det denna ”elit” som agerar.
När lyset slocknar och industrin tystnar på er hemort, då är det inte elbrist. Ett sådant ord är bara kommunistisk vokabulär och indoktrinering. När folk svälter har de inte brist på mat, säger kapitalisten. Det finns mat till alla. Men de som går hungriga har en efterfrågan på föda som de inte kan matcha med pengar. Det är därför de svälter. Det är därför lyset slocknar och industrin stänger.


Vi kan dock inte påverka allokeringen av pengar med vår demokrati. Inte heller kan vi påverka allokeringen arbete, det som ger pengar att köpa det dagliga brödet, med demokrati. För politiken är outsourcad till dem som har så mycket pengar att de kan köpa hela länder, även de stora.


Detta är inte ett höger-vänster problem. Detta är ett pokerspel som spårat ur. Vinnarna gör sig just i detta nu redo att raka in hela slutpotten! Game over, och ingen vet vad som väntar oss på andra sidan.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

43 svar på Media, rättsväsende, politik – vem kan man lita på?

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Halvvägs genom min skolgång påpekade föräldrarna att det du lär dig behåller du för resten av ditt liv. Pengar och annan egendom tar man ifrån dig utan att fråga och det kommer att gå fortare än du anar.
  Det skedde ungefär samtidigt med att socialisterna lanserade den vidriga socialisten Wigforss och flera andra av sorten, simpla ”tjyvar”.
  Kunskapen har jag kanske en del i behåll men socialisterna gör allt för att hindra andra att ta del av verkligheten. En direkt anknytning till din betraktelse i dag Mats.
  Låt varbölden brista, eller?

 2. Thomas skriver:

  Jag håller på att sammanställa min mors korta berättelser från sin barndom. Plus litet mer, som jag hoppas kunna ge ut i bokform. Det blir en inblick i hur svensk landsbygd fungerade för hundra år sedan. Den världen som fanns i Sverige efter ryska revolutionen, efter WWI osv.. Och ”Fascismens doktrin” var troligen formulerad och satt i verket – av krafter som än idag styr i världen. I Sverige hade demokratin precis blivit något konkret, även om skrivkunniga bönder, som Anders Kilian Larsson, ifrågasatte resultatet, då han som många andra radikala ville haft personvalssystem istället för det utslätade partisystemet. Första delen av 1900-talet var allt en rörig period. Andra delen verkar så här i efterhand som en motsats med ekonomisk framgång, det svenska ”folkhemmet”. Men följer man ekonomiska debatter som plockar i efterkrigstidens förändring så kan man förstå att det vi kallar ”folkhemmet” enbart var fungerande några veckor i slutet av 1960-talet. Resten har varit en skröna, en politisk och social dröm, ett politiskt misslyckande som givetvis måste döljas med olika politiska potemkinkulisser. Det var givetsvis omöjligt för en annan att inse hur verkligheten egentligen såg ut innan internet slog igenom, med dagens lätta sätta att söka fakta och att följa olika trådar i en eget sökande efter verkligheten. Att bryta igenom dagens censursystem, vilket är sin motsats mot forna östblockets strypning av information, till att överdriva informationsflödet så att ingen orkar leta sig igenom flödet för att finna verkligheten. Har man gjort detta blir allt som en religiös uppenbarelse. Men man blir också väldigt ensam, då möjligheten att vara profet och sprida profetior för att varna omgivningen är svårare idag än någonsin. Dock, de senaste årens globala händelser tycks nu koka ihop på ett sätt som även den mest troende ”folkhemsentusiasten” borde kunna upptäcka. Men att förstå vad som krävs av oss människor, socialt och praktiskt, för att klara det som tycks komma, kanske bara inom några veckor, tror jag är ett alltför stort steg för de allra flesta. Själv har jag sedan något år tillbaka, lyssnat på ”profeter” som Alasdair Mcleod, vilken, som alla profeter, ”skjuter över målet” innan verkligheten kommer ifatt.

  • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

   Alasdair Macleod has a background as a stockbroker, banker and economist. He is a Senior Fellow at the GoldMoney Foundation and Head of Research at Goldmoney. His experience encompasses equity and bond markets, fund management, corporate finance and investment strategy. His weekly articles written for GoldMoney are posted on his blog at goldmoney.com/research/goldmoney-insights Because of his deep insights into underlying market dynamics,

   Mvh

  • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

   ”Själv har jag sedan något år tillbaka, lyssnat på “profeter” som Alasdair Mcleod”,/Thomas

   Även jag lyssnar ibland till Alasdair Mcleod!

   Jay Taylor interviews Chen Lin, Michael Hudson and Alasdair Macleod
   Inflation Roadmap 12/15/20

   Lyssna till Alasdair Macleod från tidpunkt 33:12

   https://cdn.voiceamerica.com/business/010644/taylor121520.mp3

   Mvh,

   • Maria skriver:

    Tvärr så är det omöjligt at lyssa. Han pratar på ackord. Inte en paus. Vem orkar lyssna till det?

 3. Jan Andersson skriver:

  Det är ingen tvekan om att utvecklingen skenar åt det håll du beskriver, men det är bara möjligt därför att den lilla oinformerade och bortkollrade människan utan någon som helst egen kunskap om naturvetenskap och konsekvenserna av att inte kunna något praktiskt som att odla eller fånga sin egen mat för att överleva, eller tillverka sina egna kläder och sina bostäder i kallt klimat.

  Oligarkerna är sluga och iakttar hur lätt det är att manipulera nästan alla, inte främst med pengar utan med trams. Vi skrattade åt de upptäcktsresandes berättelser om hur lätt det var att lura av ”de primitiva infödingarna” deras värdeföremål i utbyte mot några värdelösa glaspärlor. Medan våra egna medborgare låter sina hjärnor gå på tomgång hela tiden med TV-spektakel och sociala nätverk och en miljard bilder på roliga katter i mobiltelefonen.

  Klarar man bara skolan eller sina tentor med godkänt betyg så är man fullärd fast man egentligen bara är en fullständig novis, som alla pensionärer skulle kunna förklara på fem minuter om bara någon enda, en enda gång var intresserad av deras berättelser. Men hur kul är det? Vi vill bara ha gillaknappar på allt, ogillaknappar borde förbjudas och polisen ska hämta sådan civilisationens dödgrävare. Oligarkerna skrattar hela vägen till banken.

  Infödingarna kunde något oerhört mycket viktigare, men vi skrattade åt dem för att de var tvungna att hålla på med sådana primitiva sysslor som att leta efter mat när vi kunde gå på bio, läsa kolorerade veckomagasin eller spela på stryktipset eller travet. Mat fanns ju i Konsum, men varken infödingarna eller våra egna hade haft en susning om hur den hade hamnat i hyllorna där om man hade frågat.

  Industralismen möjliggjorde tunga frakter, vilket i sin tur gav oss mer industrialism och tyvärr två vedervärdiga världskrig, men som också eliminerade många sjukdomar som plågat mänskligheten sedan historisk tid.

  Vart vill oligarkerna leda oss? Jag kan inte ens gissa svaret eftersom jag inte tror att de är dumma, möjligen enögda. Men först måste svensken tro på att det inte är Stefan Löfvén som bestämmer i Sverige, och upplysas om att oligarkerna existerar. Det blir inte lätt eftersom de inte nämnde det på Aktuellt och då kan det inte vara sant.

 4. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Russian hackers broke into treasury, commerce dept, US officials suspect
  December 14, 2020

  ”The Trump administration acknowledged on Sunday that hackers acting on behalf of a foreign government — almost certainly a Russian intelligence agency, according to federal and private experts — broke into a range of key government networks, including in the Treasury and Commerce Departments, and had free access to their email systems.”

  https://www.business-standard.com/article/international/russian-hackers-broke-into-treasury-commerce-dept-us-officials-suspect-120121400086_1.html

  Mvh,

 5. Göran skriver:

  Det handlar väl inte bar om att vara utbildad eller blivit matad med en massa kunskaper om de inte är till någon nytta.

  Till exempel hade Sovjetunionen mest läkare per capita och även mest ingenjörer per capita. Trots det hade Sovjetunionen dålig sjukvård och kunde inte producera nödvändiga produkter till Sovjetunionens medborgare.

 6. Åke Sundström skriver:

  ”När lyset slocknar och industrin tystnar på er hemort, då är det inte elbrist. Ett sådant ord är bara kommunistisk vokabulär och indoktrinering.”

  Sant, men varför använder du själv ibland samma kommunistiska terminologi, som när du nyligen hävdade att att elnätet från Norrland måste förstärkas, därför att makthavarna ljuger om att det det råder elbrist i södra landshalvan. När du vet att det är den planekonomiska energipolitiken som är boven i detta sammanhang. På fria marknader finns varken elbrist eller andra ”brister”, bara korrekta, kostnadstäckande priser och konsumenter som anpassar sig därefter, i visshet om att det systemet ger oss det bästa tänkbara välståndet.

  Än mer motsägelsefull att du här påstår att Sverige styrs av Silocon Valley, medan vi i ett flertal debattronder varit överens att Sverige styrs av regering och riksdag. Och att det är där ANSVARET ligger, helt oberoende av vilka globalister Löfven, Kristersson eller Lööf måhända behagar lyssna på.

  • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

   Slutrapport från Energimyndighetens Styrel-projekt åren 2004–2007” (ER 2007:38).

   Prioritering av elanvändare vid elbrist
   Slutrapport från Energimyndighetens Styrel-projekt
   åren 2004 – 2007; ER 2007:38

   8 Definitioner:
   ”Elbrist: En situation då elanvändares kortsiktiga behov av el inte kan tillgodoses. Det kan uppstå om produktionskapaciteten inte är tillräcklig eller genom en begränsning i överföring så att erforderlig elmängd inte kan överföras till ett delområde av landet även om nödvändig kapacitet finns tillgänglig utanför delområdet. Elbrist kan således uppstå genom något tekniskt fel som försvagar systemets förmåga i dessa avseenden eller vid situationer med reducerad produktions- eller överföringskapacitet av andra anledningar.”

   ”Med elbrist avses i denna rapport inte olika typer av situationer med långvarig energibrist. En sådan långvarig elenergibrist kan definieras på följande sätt. En långvarig situation (veckormånader) då den samlade eltillförseln inte förväntas motsvara det samlade behovet av el, det vill säga elbrist är här synonymt med elenergibrist. En sådan elbrist uppstår på grund av begränsningar i råvarutillförsel eller kapacitet i produktionsanläggningar eller importmöjligheter. Under denna situation kan det tidvis uppstå effektbrist.”

   https://energimyndigheten.a-w2m.se/Home.mvc?resourceId=104058

   Prioritering av elanvändare vid elbrist – Lagrådsremiss

   https://www.regeringen.se/49bbcc/contentassets/cdcca6e0a6484ce68f9364f36753b0f8/prioritering-av-elanvandare-vid-elbrist

   Mvh,

   • Åke Sundström skriver:

    Att myndigheter tvingas verkställa politiska beslut betyder inte att ord eller termer förlorar sin sanna betydelse. Elbrist är på fria marknader lika okänt som brist på bröd i brödbutiken, men om staten styr krossas marknadens självreglerande mekanismer. Elbrist eller bostadsbrist är med andra ord en produkt av politiska beslut, ingenting annat.

    Kan du själv vara obekant med dessa elementa? Att prisbildningens själva SYFTE är att skapa balans mellan utbud och efterfrågan? Mats förstår, men glömde sig härförleden, vilket han nu rättat till. Men visst, en kommentar från hans sida hade kunnat föregripa de byråkratiska stolligheter du väljer att förmedla.

    • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

     ”På fria marknader finns varken elbrist eller andra “brister””

     Åke S , menar du att begreppet / ordet ”brist” som tex. används i uttryck som ”lider brist på” eller ”saknar något” samt som bl.a. är synonymt med fattas och insufficiens inte existerar i de västländer som styrs av den fria marknaden?

     Mvh,

     • Åke Sundström skriver:

      ..”andra varubrister”, kunde jag ha skrivit, det hade varit tydligare. Men kunniga läsare inser skillnaden mellan varubrister, som här självfallet åsyftas, och t ex bristande omdöme. Vi befinner oss i inte i småskolan!

      • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

       För förtydligande:
       Åke J, föreligger det nu en brist eller ej då inte, oavsett världens länders styrelseskick, har nödvändig tillgång till vaccin mot Covid-19 för att kunna erbjuda vaccination som skydd för liv och hälsa till sina befolkningar?

       Mvh,

       • Åke Sundström skriver:

        Kan brist råda på något som ännu finns, men är på väg att introduceras? Klurig fråga, men nej, inte heller i sådana fall. Däremot är det förstås ett PROBLEM, att det saknas bot eller läkemedel för många allvarliga sjukdomar.

        Men varför bekymra sig om sådana petitesser? Det viktigare är ju brännmärka oskicket att tala om elbrist, bostadsbrist, läkarbrist eller några andra förmenta brister, när problemet är att våra makthavare föredrar sovjetisk planhushållning framför smidiga marknadsekonomiska lösningar.

        Särskilt pinsamt, förstås, när personer kallar som sig frihandlare yrar om ”brist”. Som när borgerliga politiker försvarar dagens bostadsköer eller statligt vanstyrda elmarknader.

        • Mats Jangdal skriver:

         Jag har länge blivit kallad ett original. Jag har alltid eftersträvatt att vara ett.
         Jag kommer aldrig att bli en blåkopia på vare sig ett partiprogram eller någon ideologi.
         Jag står för matsjangdalismen, inget annat. Acceptera eller strunta i det, som du vill.

         Men om du försöker knuffa mig för hårt så slår jag tillbaks, så är det och så har det alltid varit.

         Brist kan vara en realitet även när teorin säger annat!

         • Åke Sundström skriver:

          Original eller ej, även matsjangdalismen tvingas beakta logikens gränser. Så nej, ett gigantiskt elöverskott (ca 50 TWh) är förstås raka motsatsen till vilset tal om elbrist.

          Och varför, Mats, plötsligt komma med hot om att ”slå tillbaka”. Räcker det inte längre med att granska varandras bevisning? När har sakargument i dina ögon förvandlats till ”knuffar”?

          Vi har ju i åratal varit väldigt eniga om att det är FRIHET det råder brist på. Att avhjälpa DEN bristen är det viktiga, ordklyverier kan vi vara utan.

  • Mats Jangdal skriver:

   Tror du får läsa min text igen med andra glasögon. Jag accepterar den kommunistiska tolkningen av ordet brist, även om det marknadsekonomiskt osant. Men det är begripligt för alla man samtalar med.
   Samma med vem som styr, att ansvaret ligger i riksdagen kvittar fullständigt om ledamöterna inte tar det ansvaret, då ligger makten i realiteten hos de som styr eknomin.

   • Åke Sundström skriver:

    Tydligen är vi fortfarande inte överens (inget tvång i och för sig).

    Makten ligger givetvis i riksdagen och hos regeringen. Att ledamöterna inte lever upp till sitt ansvar är din, i detta sammanhang, helt irrelevanta personliga åsikt och ändrar inte den demokratiska grundbulten att ombuden representerar sina egna väljare, som gör en annan bedömning av det ansvarsfulla än du.

    Väl så märkligt att du som väletablerad libertarian säger dig acceptera den kommunistiska tolkningen av ordet brist.. Varför då kan man undra? Kan man hylla Marx och Adam Smith med samma varma själ?

    Och varför skrev du då själv på denna tråd den mening jag citerade: ”När lyset slocknar och industrin tystnar på er hemort, då är det inte elbrist. Ett sådant ord är bara kommunistisk vokabulär och indoktrinering.” Det är alltså det senare du ägnar dig åt?

    Det börjar det bli svårt att följa dina kuriösa resonemang om något så viktigt som demokratins innebörd, där du tidigare alltid varit lika kristallklar som andra libertarianer.

    • Mats Jangdal skriver:

     Jag ville beskriva på ett nytt sätt som jag inte prövat tidigare, min kritik mot nuvarande ordning.
     Det innefattade min tolkning av hur du brukar uttrycka dig med just det där citatet. I klartext Åke, det är kritik mot hur du snart ensam envist håller fast vid en kapitalistisk dogm när verkligen gått i en annan riktning.
     Detta kanske blev en brist i kommunikationen från min sida.

     • Åke Sundström skriver:

      Menar du alltså på fullt allvar att fri konkurrens är en ”kapitalistisk dogm” som alla utom jag övergivit? Det handlar nog i högre grad in att du trasslat in dig i motsägelser som nu blivit besvärliga att trassla sig ur.

      • Mats Jangdal skriver:

       Det första man får lära sig när man börjar med kommunikation, oavsett typ eller media, är att det alltid är avsändarens skyldighet att göra meddelandet begripligt för mottagaren.
       Jag har en liten reservation till det. Det gäller endast när mottagaren är villig att förstå meddelandet.

       Det förekommer i samtiden mäniskor och organisationer som aktivt lägger tid på att missförstå och sprida sin vantolkning av budskapen. Som samlingsbeteckning kan vi kalla dem för troll.

       Brist är ett så tydligt uppfattat begrepp hos allmänheten att det är lönlöst att försöka hålla en bredare eller tvåfaldig tolkning av det öppen i en bred debatt.
       Visst är det korrekt att i en felfritt fungerande marknad uppstår ingen brist.
       Problem 1 är att ingen upplevt en sådan.
       Problem 2 är majoriteten inte ens är van att tänka i dessa termer.
       Därmed uppstår problem 3, att kommunicera att menar något annat än vad folk uppfattar och att till det foga ytterligare en twist på budskapet.

       Därför kommer jag i fortsättningen använda den populära tolkningen av ”brist” oavsett om det är en kommunistisk term eller ej.
       Att inte göra det öppnar bara dörren för trollen att förstöra all kommunikation.

       När endast du och eventuellt ett ekonomiskt skolat kollegium är mottagare av budskapet kan jag tänka mig att bruka ordet ”brist” enligt marknadsekonomisk teori.

       • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

        I en ren marknadsekonomi är det marknaden som tex styr pris och utbud (därav namnet).

        Om staten tex påverkar pris/tillverkning genom lagar och regler är det inte en ren marknadsekonomi utan en blandekonomi.

        Vad jag vet så finns det inte någon ren marknadsekonomi i verkligheten då det krävs en rättsstat som bl.a. ser till att ingångna avtal hålls, skyddar äganderätten, m.m.

        Mvh,

        • Åke Sundström skriver:

         Jo, men rättsstaten fungerar hyggligt inom affärslivet, det är de enskilda medborgarna som saknar det skydd som varje anständig regim tillhandahåller – dock inte den svenska.

         Polisens no-go-zoner är ett övertydligt exempel på den rådande anarkin. Notera att inte ens konservativa tidningar eller moderatledare bryr sig nämnvärt, i förhållande till sin förmenta borgerlighet finns det goda skäl att i högre grad kritisera Kristersson än socialisten Löfven. Ingen justitieminister har skött sig sämre än Beatrice Ask, det kan nog alla beröra skriver under på.

       • Åke Sundström skriver:

        Skojare där! Jag kan omöjligen tro annat än att du skämtar.

        Ingen har upplevt en elmarknad utan brist, säger du. Men det är precis vad alla har gjort! Konsumenterna är vana och bortskämda med marknader där allt finns att köpa till priser som säljarna är – eller tvingas vara – nöjda med (om man själv förbyggt sig, som kärnkraftsbolagen).

        Se där, den princip som optimerar välståndet. Kapitalismens credo, ett ekorrhjul i ständig jakt på balans. Fast med undantag för statligt styrda sektorer, typ svenska el- och bostadsmarknader.

        I samtal med mig och andra ekonomer tänker du betrakta detta balanstillstånd som det normala. Tack för det, men däremot vill du i samtal med ”vanligt folk” fortsätta att hänvisa till ordens ”populära tolkningar”, t ex nu denna lögn att det råder elbrist i södra delen av gamla Svedala.

        Det står dig förstås fritt, men då väljer du att kortsluta alla serösa samtal i ämnet. Lycka till att frotteras med alla galningar som hävdar att dagens enorma elöverskott i själva verket skall beskrivas som ett underskott. En smått grotesk tanke i synnerhet som vi båda i ärligare samtal varit eniga om att Sveriges elförbrukning sjunker kraftigt på en fri marknad, befriad från dagens klimatnoja och vidhäftande straffskatter på den ofarliga koldioxiden.

        När jag upptäckte Frihetsportalen var det en blogg där Storebrors begreppsmanipulerande verkade vara anatema. Men av den attityden verkar inte så mycket återstå, om vi nu skall ta ditt elresonemang på allvar.

        För hur i all världen kan det vara ett problem för en välinformerad sannliberal som du att förklara för elköparna i södra Sverige att den påstådda ”elbristen” handlar om något helt annat, nämligen 1) statens egna planeringsmissar och 2) en klimatpolitik som i praktiken slagit ut alla de konkurrerande alternativ som på en fri marknad normalt står till förfogande: olja, naturgas och kol eller elenergi från Norge, Polen eller annat naboland?

        Du vet alltså mycket väl att elbrist är en OSANN beskrivning och att allt i stället handlar om FRÅNVARON AV FRI KONKURRENS. Varför då inbilla okunniga gräsrötter att det är elnätsförstärkningar som är problemets lösning?

        Sådant ”dubbelspel” blir ännu tydligare när när det gäller den beramade ”bostadsbristen”. Men där har du varit försiktigare med orden. Jag kan inte minnas att du ursäktat bostadsköerna med hänvisning till en förment brist på bostäder. Men hur kan du vara så blind för det naturliga och självklara i att tillämpa samma logik i fråga om elmarknaden?

        • Jan Andersson skriver:

         Det finns ingen elbrist i utgående kablar från ett fungerade kraftverk när det går för fullt och leveransavtalen uppfylls. Men det uppstår ändå elbrist i min sommarstuga när en huvudsäkring går för att hustrun har kopplat på alla plattor på spisen och ugnen redan är igång.

         Såvitt jag vet har jag ingen garanti för kontinuerlig elleverans till stugan, bara ett tillåtet maxuttag, som alltså gör vissa nya förbrukningsidéer som bastu, elbil, eller svetsverkstad svårlösta. Men det skulle nog inte många elkonsumenter kalla för en brist eftersom inte någon lovat eller förväntat sig något annat. Däremot är det gränsfall när elavbrotten börjar bli för många på grund av överlast någonstans eller avgrävda kraftkablar. När kylan börjar krypa genom väggarna så är nog ordet brist det snällaste man kan säga.

         Butiken två mil borta har gott om senap på hyllorna, men hos oss råder brist när burken är tömd och korven är färdigkokt. Grossistens egen distribution fungerar säkert utmärkt fram till butiken, men inte ända hem till oss konsumenter, vilket skapar en total brist hos oss. Men det borde kanske kallas ett logistikproblem istället?

         Distributionssystemen glöms alltid bort i sammanhangen. Och det är till exempel frånvaron av ett eldistibutionssystem ANPASSAT för elbilar som kommer att sänka hela detta majestätiskt ogenomtänkta och förljugna EU-projekt på djupt vatten snart.

         Och hur många vet att vindkraftverk lämnar en oren ström som kan kvadda elektronik som inte är skyddad mot detta? Också ett distributionsproblem, men mest en brist i planeringen.

         Ordet brist får nog ganska skiftande betydelse beroende på vem som äger problemet som uppstått.

         Ock som vanligt pratar alla förbi varandra.

        • Mats Jangdal skriver:

         ”Ingen har upplevt en elmarknad utan brist, säger du.”

         Skrev du att jag sagt. Men det är ett fullständigt vansinnigt fulcitat av vad jag skrivit! Jag skrev att ingen upplevt en felfritt fungerande marknad. Nog inser du den himmelsvida skillnaden?

         Hur kan det finnas ett överskott på en fri marknad, om där definitionsmässigt inte kan finnas ett underskott – en brist?

         Det är inte jag som pysslar med ordvrängeri, det är du.

         Jag har också meddelat att inlägget ovan är en sondering av hur en ny verklighet ska beskrivas och vad den innebär. Visst kan jag ha missuppfattat verkligheten, eller beskrivit den oriktigt, jag är inte färdig ännu. Men vi är några som försöker beskriva fenomen i tiden som en allmänhet inte fått syn på ännu.
         I det läget måste man även få distansera sig från gamla uttryck och tankegångar, alternativt omformulera dem. Var vi hamnar är oklart, men helt klart kan man inte vara dogmatiskt fast i det gamla, då blir man akterseglad!

   • Jan Andersson skriver:

    Om makten (kungen/den demokratiskt valda ledningen/diktatorn) överlåter försörjningen av folkets livsnödvändigheter till privata aktörer, vilket görs i stor skala i bland annat Sverige, ska de då också ge blanka fan i att reglera verksamheten eller att beskatta varorna, tjänsterna eller aktörerna så att färre kan sysselsätta sig själv och sina anställda. Makten har inte med detta att göra, och elström hör till den livsnödvändiga kategorin.

    Allt annat är en avancerad utstuderad form av utpressning. Folket måste få tillgång till livsnödvändigheterna för att kunna fungera som moderna människor, men aktörernas ersättningar höjs indirrkt av staten till orimliga nivåer.

    Och när maktberusningen nått EU-nivåer, så kan makten utan någon begriplig anledning få för sig att med illa dold förtjusning helt enkelt sabotera vissa verksamheter rakt framför näsan på både folk och aktörer.

    Det pågår just nu för fullt överallt med allvarligast konsekvenser för speciellt folket, som i slutänden alltid är de som måste betala överpris för de är flesta livsnödvändigheterna.

    Hur får man ned dessa psykopater från sina maktpositioner som de besitter i tron att de är de enda rätta för respektive uppdrag?

    • Thomas skriver:

     På en fungerande marknad måste det väl finnas ”begagnade” produkter till salu? Var finns det ”begagnad el”, eller ”begagnad mat”..?? Är det riktigt ”fritt” så kopplar man bara upp sig på sladden, eller går ut och hämtar litet mat hos grannen.. Om grannen då tar till hårdhandskarna så får väl den som är hungrig göra det också…Om den som har elen och maten vägrar att dela med sig så är marknaden inte länge till så ”fri”…utan snarare dess motsats!

 7. Mats Jangdal skriver:

  Intressanta insikter och erfarenheter läsarna meddelar!
  Varbölden spricker förhoppningsvis långt innan hela kroppen är infekterad.
  Oligarkerna har inte klarat övergången från brukspatron till oligark på ett sätt som tar hänsyn till medborgarnas rättfärdiga förväntingar och krav.
  En framtid med förhoppningar kräver att alla har tillgång till fungerande transporter och energiförsörjning. Det kräver dessutom ett pålitligt rättsväsende.

  • Samuel af Ugglas skriver:

   ”Ett pålitligt rättsväsen”?
   För löfvensocialisterna är det säkert en drömsits i Svea rike för tillfället.
   Av HD’s 16 ledamöter lär 13 vara durkdrivna socialister. Andra socialister och media i skön förening öser galla över Polen som försöker befria sig från kommunisterna.
   Va?

   • Göran skriver:

    För ett tag sedan köpte jag en bok ”Aldrig mer” av Stefan Skott på en loppis. Den boken har legat i en låda i några år, men för några veckor sedan läste jag den. Den handlar om kommunismens brott i Sovjetunionen, Kina, Kambodja m.m.

    Det var en mer eller mindre läskig bok att läsa, inte bara för brotten som begicks utan för att vi upprepar samma metoder idag som ledde fram till mord, avrättningar, svält m.m.

    Det är så det går när vi har obildade ledare, och en usel skola.

    • Thomas skriver:

     Nyckeln till allt är ett säkert valsystem i ett demokratiskt politiskt system, där lagar och domare tillsätts enligt ungefär det system vi har idag i Sverige. Nämndemannasystemet, som idag är utsatt för kritik, är också en väsentlig del av ett fungerande rättsystem. Problemen inom rättsväsendet är alla ”speicialdomstolar” som skapar en begränsad insikt om samhällsfunktionerna hos domare och nämndemän. Men, om det blir/är brister hos domstolarna så måste ansvaret för en förändring ligga hos den valda församlingen, dvs Riksdagen. Så, i de situationer då allmänheten anser att felaktigheter finns måste allmänheten kunna vända sig till Riksdagens ledamöter och få respons! Men, då uppstår frågan – gick valet -18 rätt till?? (Utifrån vad man sett skett i USA…) Annars är inget legitimt, rättsväsende, Riksdag eller lagstiftning.

     • Göran skriver:

      Så du tycker det är okej med politisk tillsatta domare och att domarna är partiska i förhållande till staten och medborgarna. Vill du t.ex. att din grannes bror ska döma i en konflikt med din granne?

      Enligt min mening ska vi ha en dömande makt som är helt fristående från staten och politik. Vid konflikt tillsätter parterna själva sina domare och väljer dem utifrån domarnas skicklighet och kompetens, rykte och renommé.

      De domare som inte vill vara skickliga de får vara utan jobb. Karriär som domare gör man på skicklighet och inte på år i yrket, ryggdunkande kompisar och partibok.

    • Åke Sundström skriver:

     En förenkling, Göran. Vi har välskolade ledare, men det förhindrar dem inte från att begå övergrepp som visserligen aldrig kan jämföras med Holocaust eller Kambodja, men likväl underkänner det underförstådda budskapet att en bättre skola skulle reducera den politiska ondskan.

     • Göran skriver:

      Om du kör en bil och ser en stor grop i vägen kan du börja bromsa direkt eller börja kalkylera när du behöver bromsa för att inte hamna i gropen.

      Med det menat att det förmodligen blir för sent att bromsa och du ska kalkylera när du behöver bromsa, vilket jag då analogt jämför med att om vi medborgare inte ser nyanserna i hur politikerna nonschalerar gropen blir det för sent för oss medborgare när gropen blir uppenbar.

      Om vi känner till hur vi hamnade i gropen tidigare, ska vi då totalt strunta i den kunskapen när en ny grop börjar dyka upp i horisonten, dvs. aldrig tala om den tidigare gången då vi hamnade i gropen och orsaken till det.

      Att Stalin eller Mao lät miljoner människor svälta till döds både medvetet och av inkompetens ser inte jag som något som inte skulle kunna upprepa sig. Stalin förstörde jordbruket i Sovjetunionen och Mao gjorde samma sak i Kina och vad gör gör vi i Sverige?

    • Jan Andersson skriver:

     Flera mycket kompetenta personer inom sina professioner och som jag känner väl läser aldrig böcker och har aldrig gjort. Det anses tidsödande och leder bara tankarna bort från deras egentliga intressen. Jag håller inte riktigt med dem, och har ofta undrat hur det står till med riksdagens ledamöter…

     • Göran skriver:

      Jag har träffat en del professorer som jag kan kan kalla för obildade. De sammanfattar ungefär sin väldsbild som SVT har beskrivit den för dem.

 8. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  LISTEN: Bill Moyers discusses what Trump will do next as Biden’s victory drives him barking mad
  December 16, 2020

  ”Bill Moyers talks with noted lawyer Steven Harper and distinguished historian Heather Cox Richardson about threats to democracy.”

  https://soundcloud.com/moyersandcompany/bill-moyers-talks-with-heather-cox-richardson-and-steven-harper

  Mvh,

 9. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Vi har nu i Sverige samtidigt både elöverskott och elbrist! + kommentarer
   2020-12-09

  https://klimatupplysningen.se/vi-har-nu-i-sverige-samtidigt-bade-eloverskott-och-elbrist/

  Mvh,

 10. Pingback: Den nya ordningen | Frihetsportalen

Kommentarer är stängda.