En ny pandemi går inte att stoppa

Försöker sammanfatta lite kunskap om pandemi/epidemi och Covid-19 specifikt.
Detta virus är tidigare obekant för människan. Därmed finns inte antikroppar hos befolkningen, det som kallas för flockimmunitet har inte etablerats.


Det finns miljoner och förmodligen miljarder olika genkombinationer som är möjliga för virus. En del av dessa är potentiellt farliga för människan. De flesta finns inte och kommer inte att realiseras inom överskådlig tid. Vi vet inte när, hur eller ens om.


När ett tidigare okänt virus får livskraft och börjar spridas, finns ingen medicinsk åtgärd att sätta in. Inget vaccin, inget som lindrar eller botar. Det finns endast smärtlindring och andningshjälp. Den stora bekämpningen av viruset måste med naturnödvändighet ske i befolkningens kroppar.


Framtagning av vaccin och annan medicin kan ske när man har identifierat virusets DNA. Detta är redan gjort, men sådant arbete tar i normalfallet två år, cirka. Det innebär att nästa vintersäsong är vi också hänvisade till egen motståndskraft. Först till vintern 2021-22 kommer det att finnas vaccin, som förhoppningsvis fungerar för att den säsongens virus är av samma typ och inte en helt ny igen.


I Sverige dör i genomsnitt drygt 300 personer om dagen, varje dag, året runt. Ett tillskott på två eller tre om dagen, alltså cirka tusen på årsbasis, är en låg samhällskostnad för att erhålla flockimmunitet. Detta är inte cynism, det är den verklighet som står till buds.


Alternativet att stänga ner stora delar av samhället kostar mycket, mycket mer. Det kan alla inse. Men det finns inga garantier, rent av inte ens någon rimlig sannolikhet att det hjälper mot ökad dödlighet eller hindrar en smittspridning genom huvuddelen av befolkningen.
Enligt obekräftade uppgifter har svensk beredskapssjukvård förändrats på detta vis.


1993 2018
Civilt 1.300 Civilt 534
Militärt 900 Militärt 40
Buffert 2.100 Buffert 0
Totalt 4.300 Totalt 574


När det talas om att pressa ner kurvan, låta smittan spridas långsamt för att inte överbelasta vården, så hade det varit fullt genomförbart 1993. Men idag är det i stort sett utsiktslöst, eftersom vårdkapaciteten är så begränsad. Tidsutdräkten blir så stor att samhällskostnaderna blir för dryga i förhållande till uppnått resultat.


Jag träffade i mitten på 90-talet en man som var delaktig för utförsäljningen militär materiel. Han berättade att de räknat ut att de inte kunde sälja enskilda prylar. De sålde exempelvis traktorer och lastbilar i poster om 20-50 stycken. Det vill säga att nästan allt gick utomlands till väldigt låga styckpriser. Men han menade att hanteringen för styckeförsäljning skulle ha kostat mer än den extra intäkten. De hade också räknat ut att i stort sett allt skulle bort, för på tio års sikt var lagerhållningen dyrare än nyanskaffning och då skulle man dessutom köpa modernare utrustning. Jag är inte säker på att de räknat helt rätt. I alla händelser räknades inte på samhällsansvar.


Att det är så här det fungerar med ett nytt virus redovisades i exempelvis en artikel publicerad i Nature 2006. Det är alltså inget som varit okänt eller oförutsägbart. Många vill nu agera efter den bakvända försiktighetsprincipen. Den är ogiltig. Den potentiella konsekvensen av att inget göra i detta läge är beklaglig men fullt hanterbar. Konsekvensen av att agera med kraftfull nedstängning är inte bara potentiellt katastrofal, den är garanterat katastrofal!

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på En ny pandemi går inte att stoppa

 1. Dandersan skriver:

  Karantän eller flockimmunitet. Det finns två val.
  Korea och Kina lyckas med den förra.
  Nu försöker vi i väst göra samma.
  3 personer smittas av varje smittad och 60% skall bli immuna för att spridningen skall stoppas.
  Alternativt 0,4 smittade och viruset slutar spridas vid isolering. Då kan vaccin utvecklas till nästa period med spridning.

  • Göran skriver:

   Vi ska inte ställa så stora förhoppningar till vaccination. Det hjälper ungefär 10 % av de som blir vaccinerade och antalet dödsfall ökar i gruppen vaccinerade.

   • Mats Jangdal skriver:

    Menar du allmänt för vaccination, eller för detta virus specifikt med vaccin som egentligen är avsett för ett annat virus?

 2. Niklas skriver:

  Mats skrev:
  ”Framtagning av vaccin och annan medicin kan ske när man har identifierat virusets DNA.”

  Nu råkar Corona-virus vara ett RNA-virus och således helt saknar DNA. En petitess kan tyckas, men i biologiska sammanhang en mycket viktig skillnad.

  • Mats Jangdal skriver:

   Ett korrekt påpekande. DNA är arvsanalg i dubbelkedja medan RNA är i enkelkedja.
   Men det verkar som att man i dagligt tal säger DNA för arvsanalag även där RNA är den vetenskapligt bättre beteckningen. Troligen gör man så för att hålla det så enkelt som möjligt.
   RNA-virus finns dessutom i negativa och positiva varianter, där Covid-19 är av den positiva varianten. Där positiv inte är ett betyg, utan bara en beskrivning av dess fysiologi.

   • Niklas skriver:

    Ja, tänk vilken skillnad som tyminets metylgrupp gör i DNA, jämfört med uracilens avsaknad av denna metylgrupp i RNA.

 3. Göran skriver:

  Jag måste påpeka lite att det är tomt på vissa hyllor i affärerna. Och vad är det folk tömmer? Jo, en massa skräpmat utan näringsinnehåll typ pasta, ris och havregryn. Ironisk nog mat som gör dem mer mottagliga för skada om det blir smittade.

 4. Göran skriver:

  År 2017 dog 1.600.000 personer av tuberkulos. Var är rubrikerna?

 5. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Study from The American Journal of Gastroenterology Reveals Diarrhea is a Prominent Symptom of COVID-19

  https://www.prnewswire.com/news-releases/study-from-the-american-journal-of-gastroenterology-reveals-diarrhea-is-a-prominent-symptom-of-covid-19-301026282.html

  Mvh,

 6. Samuel af Ugglas skriver:

  Jag hade önskat att Mats eller någon annan med perspektiv kunde skriva en kortfattad sammanfattning om hur socialisterna flyttar fram sina maktintressen med hjälp av ett influensavirus!
  Det är min bestämda uppfattning att så är fallet. Varför reducerar socialisterna annars antal närvarande ”riksdagsmän” till 55 stycken vid det närmast förestående arbetet?
  Varför gör ”riksbanken” den fundamentala blundern att ”ge” bankerna 500 miljarder som skall rädda små företagare men inbillar sig att bluffen inte blir avslöjad. 400 miljarder lär stanna i bankerna.

 7. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Coronavirus: Chilling 40-year-old book PREDICTED ’Wuhan biological weapon’ outbreak

  https://www.express.co.uk/news/weird/1244952/coronavirus-eyes-of-darkness-dean-koontz-wuhan-400-biological-weapon-spt

  Mvh,

Kommentarer är stängda.