Konspirationerna lever och frodas

Dick Erixon som är redaktör för Samtiden brukar ha läsvärda artiklar, men här har han samarbetat med gamle vänsterledaren Lars Ohly och resultatet är riktigt dåligt. Han nämner morden på JFK och Palme som exempel på konspirations-teorier, utan att Dick Erixon reagerat på detta. Ingen kan väl säga annat än att Kennedy och Palme mördades som resultat av konspirationer riktade mot dem? Att det sedan finns många teorier kring morden beror på att inget av dem lösts på ett tillfredsställande vis. Men det gör ingalunda morden till konspirations-teorier! Om något är de bekräftade konspirationer.

Konspirationer har alltid funnits genom hela mänsklighetens historia. Flera har satts i verket, inte alla har lyckats. Andra har säkert lycktas dölja att de var konspirationer, helt enkelt för att de lyckades fullt ut. De spekulerar om varför det tycks finnas så många konspirationsteorier i vår tid. Deras svar är att politiker och myndigheter inte varit tillräckligt öppna med information.

Det är en bra delförklaring, men inte alls tillräckligt. Det finns allt för mycket i vår samtid som inte redovisas ärligt. Vi kan ta några stora frågor som läsekretsen är väl bekant med; klimathotet, vindkraftsutbyggnaden, covidkrisen, migrationsfrågan, gängvåldet, pensionerna, Dan Eliassons befordringar, Karl Hedin-fallet, Estonia, Cementakrisen, djurskyddet, vargförvaltningen. Listan kan göras mycket längre.

I alla dessa frågor finns vad som åtminstone måste beskrivas som låsningar i den offentliga debatten. Låsningar som förhindrar att korrekt och fullständig information blir offentliggjord, känd och allmänt accepterad. I en del fall finns uppenbarligen så rättsvidrig hantering och politiskt mörkande av detta att frågan måste ställas om dels om det görs avsiktligt och dels om är en konspiration mot folket eller berörda parter som ligger bakom. Man får då en konspirationsteori, eller rent av flera stycken och i en del fall motstridiga eller konkurrerande konspirationsteorier. Men att det finns teorier om bakomliggande konspirationer betyder inte med nödvändighet att de som funderar över teorierna är paranoida. De kan ha fakta till stöd för att den offentliga versionen inte är sann på ett sätt gör det legitimt att upprätta teorier. Dessutom kan man faktisk både vara paranoid och vara förföljd. Det ena utesluter inte det andra.

Jonathan Lundberg har i dagarna kommit ut med en ny bok, Från världskrig till Nätkrig, där han sammankopplar konspirationsteorier med nya mediers tillkomst och spridning (inte minst de sk. sociala medierna). För hundra år sedan var det radion. Dess genomslag banade väg för den desinformation som ledde till andra världskriget, menar han. Internet släpper fram desinformation som Trump. Han nämner även alt-right och qanon. Jag tycker hans teorier är för naiva och PK mainstream. Men han varnar ändå för att den som i demokratins namn deplatformerar människor och teorier själva riskerar att bli demokratins undergång,

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

35 svar på Konspirationerna lever och frodas

  1. Dandersan skriver:

    Forskningen bör framhållas som del i konspirationsteoriernas beskyddare.
    I dagarna har en forskare kommit fram till att våldtäkter sker mer frekvent i en viss grupp.
    Detta som ett bifynd och utanför den etiskt godkända planen.
    Därför blir de anmälda av en jurist med intresse av att detta döljs, eftersom hon tidigare verkat för mild behandling av dömda våldtäktsmän. (Allt om man har alternativ media som källa)

    • Jan Andersson skriver:

      För mig är det uppenbart att Ingmar Bergmans bästa film ”Det sjunde inseglet” har en dubbel botten och även handlar om företagaren (riddaren som spelas av Max von Sydow) som möter kronofogden i form av Döden på stranden (Bengt Ekerot) när han säger ”Jag har länge gått vid din sida”. Företagaren får en frist så länge han vinner när de spelar schack, vilket perfekt motsvarar den svåra eller omöjliga situationen att det går att överleva ett tag till om man inte gör minsta misstag eller blir överlistad igen.

      Falska konspirationsteorier och snedtänkta framtidsscenarier fyller nu hela medievärlden och därmed nästan alla medborgares medvetanden, som ”vet” hur det ligger till och att ”omställningar” är akut nödvändiga, det vill säga i klartext: fossilbilarna har blivit så bra och håller så länge att folk inte köper nya och bilindustrin måste läggas ner, så det är perfekt att alla helt aningslösa gröna regeringar nu hjälper till och tvingar folk att byta bil och kan rädda sysselsättningen här hos oss.

      Men det är för länge sedan för sent: elbilarna kommer att tillverkas i Kina, som har öknamn på oss hopplöst naiva mediekonsumenter, medan andra grupperingar istället nu vill minska Kinas allt ökande inflytade över världshandeln (och då måste bensinpriset höjas för att inte omställningen ska tappa fart och miljöaktivisterna bli sura). Det gäller i lika hög grad energisparprodukter som solceller, värmepumpar och vindkraftverk där svenska media ljuger oss rakt upp i ansiktet år efter år.

      I Sverige kommer det att ta många decennier att bygga laddstolpar till alla, speciellt som elproduktionen samtidigt ska minskas, och ingen vet var man kan ställa laddstolparna. Vad gör vi under de femtio år vi inte kan köpa fossilbränslebilar, eller bränsle till de gamla, och ändå måste betala nya stora pengar för omställningen? En helt hopplös situation!

      Miljön och personsäkerheten är ändå det som tar mest stryk. Det är uppenbart att något gällande svenskt elsäkerhetsreglemente inte gäller elbilsbranschen.

      Och det är inte den enda konspirationsteorin eller påtvingade orimliga ”nödvändigheten” som fyller alla allmänna media.

      Gonatt, Jord. Det var trevligt att träffas, fast det blir ingen mer gång nu. Du är ju inte riktigt klok.

      • Thomas skriver:

        När man såg ”Sjunde inseglet” första gången, efter att ha tragglat igenom alla Hollywoodfilmer, så kändes Bergmans film så äkta.. Idag ligger den i tiden.
        Jag minns inte om jag hade läst Georg Henrik von Wrights bok ”Att förstå sin samtid”, men jag la ihop filmen om pesten 1350, (eller så), med bokens slutsats om epokernas historia… (En epok varar tydligen bara 700-800 år).
        Jag lyssnade på Dick Harrisson en gång och han slutade med att efterlysa historien som uppdelad i epoker, istället för vi brukar göra, (medeltid och så)

        Om pesten 1350 var starten på en epok, låt säga kallad ”Löntagarens epok” så är det rimligt att tänka sig dagens pandemi-ekonomiska kris som en avslutning av den epok varit…
        Enligt von Wrights bok så var det oftast en övergångsperiod mellan olika epoker i något hundra år eller så…
        Vad den nya epoken innebär är naturligtvis omöjligt att veta!

        • Jan Andersson skriver:

          Jag har försökt läsa hans böcker ett par gånger (de står i hyllan) men jag var som vanligt i ett jobbigt skede i livet och orkade inte med fler dystopier. Men jag ska ta fram dem nu, tack för påminnelsen!

  2. Jan Andersson skriver:

    Min enkla erfarenhet från krisande företag är att företagsledningen håller tyst (utanför en inre grupp) så länge som möjligt. Ett offentligt erkännande av problemen gör en rekonstruktion nästan omöjlig. Nyckelpersonerna som är avgörande för framtiden drar vidare, bankerna kräver in sina lån, och det värsta, underleverantörerna ser en risk att dras med i en konkurs (inte få betalt) och segar med offerter och använder sin sämsta personal. Alla är mycket lyhörda för rykten, men behöver fakta, som krisföretagets ledning alltså inte lämnar till kreti och pleti. När de ringer från lokaltidningen och frågar svarar alltså den försiktige VD:n ”Det kan jag varken bekräfta eller dementera” vilket i klartext naturligtvis betyder: ”Ja, vi har stora problem”.

    Tystnaden leder över tid till att personalen under varje kafferast dryftar ”vad de har hört” och bygger upp egna fantasimodeller med tinnar och torn och snart mynnar det hela ut i ”sanningar som alla vet” fast den egentliga sanningen är jätteenkel, som till exempel att företaget har tappat en viktig nyckelkund på grund av ekonomiska problem i DET företaget, inte för att leverantörsföretaget på något sätt har misskötts. Typiskt är att trotjänare i företag vet allt om den dagliga verksamheten men har ingen aning om vilka kunderna är.

    Hela den privata affärsvärlden bygger på vidgade synfält, förtroende och ansvarskännande. Det var huvudingrediensen i de kvalitetsstandarder som spreds över Västvärlden för trettiofem år sedan, men som inte föll i särskilt god jord i t.ex. USA och Sverige, eftersom ordet ”styrning” sågs som en styggelse här, men är en stor del av förklaringen bakom till t.ex. Japans, och så småningom Sydkoreas och Kinas makalösa framryckning i världshandelns statstik. Till den dag vårt västerländska välstånd nu verkar stå och falla med Suezkanalens kapacitet nordvart.

    Sedan kan man reagera på att ädelkommunisten Lars Ohly verkar ha blivit religiös på gamla dagar och önskar en öppen information från härskarsidan. Jojo.

    • Thomas skriver:

      Man skall inte underskatta Ohly… Det visade meetoo-kampanjen, som just avslöjade Ohly som en supertaktiker…

  3. Thomas skriver:

    tja.. något aktuellt problem som jag själv undrar över…

    För några månader sedan så såg jag uppgifter (på en irländsk blog) att EU nu är världens största exportområde för jordbruksprodukter (efter Brexit). OK.. låter lite märkligt kanske men OK..
    Det skulle vara ett överskott på 10-15% mjölk, också..
    Då förstod jag varför Arla ville sänka sitt avräkningspris till leverantörerna med 10 öre litern….
    också det för någon månad sedan…

    Men så kommer då en ”kovändning”…
    Priset höjs med motiveringen att det är brist på mjölk och efterlikvider och annat skall ökas…
    Informationen om den ”strålande” framtiden inom mjölkproduktion är för mig förvirrande…
    Men, så uppstår en konspirationsteori hos mig…
    Har man fått indikationer på att alltför många leverantörer funderar på att sluta och att man driver en motsatt information gentemot verkligheten?
    Nej, jag måste naturligtvis ha fel.. Inte ljuger man medvetet i lantbrukarnas egna media…

    • Mats Jangdal skriver:

      SVT hade reportage om att det slutar X mjölkbönder i månaden. De brukar inte bry sig. Beställt av vem?

      • Thomas skriver:

        Inser ”någon” att den förväntade hyperinflationen blir ”döden” för samtliga skuldsatta lantbruk och att en allmän svält kan utbryta om inte Daniel Sachs klarar sitt uppdrag: ”Att säkra matimporten..”

        • Jan Andersson skriver:

          Bönder är de roliga pajaser med rolig huvudbonad som står med en spade i handen bredvid en ko och vinkar när vi susar förbi med nya Teslan på väg från Södermalm och Lidingö till det nya spahotellet i fjällen där maten lär vara exotisk och prisbelönt och inte det minsta tråkigt svensk och man kan ligga i en trettiogradig pool hela dagen och se både samer med gulliga mössor och gulliga renar genom panoramafönstren.

          Inte behöver bönderna några pengar! De har ju alltid bott på landet och odlar sin egen mat. Vi andra måste minsann köpa och betala för våran mat på ICA och den kommer ordentligt förpackad från Tyskland och dom andra där nere och till och med från Afrika, för det lilla de svenska bönderna odlar äter de väl upp själva. Och bönderna behöver ingen bil heller, de bor ju där de jobbar! Fast de ligger mest på sofflocket har jag hört, för allt växer ju av sig självt och korna äter gräs själva och behöver ingen annan mat.

          Obs. ironi!

          • Thomas skriver:

            Jo, korna äter gräs själva – på Irland. Där tycks lönsamheten för mjölkproducenterna ligga på 200% av landets medianinkomst… Medan den i Sverige överlag ligger på under 40% av landets medianinkomst…
            Men varför det blivit så torde bero på en fascination för teknisk utveckling i detta land… Att ”forskning och utveckling” alltid är en rätlinjig funktion…Det borde då innebära att ju mer Diesel som förbrukas desto bättre blir det, för så har ”forskning och utveckling” fungerat sedan traktorn uppfanns…
            Så självhushållning tycks öka i hela västvärlden, ja, efter mönster från Indien där antalet småjordbruk ökat till det dubbla de senaste femtio åren…
            (I USA är antalet jordbruksfastigheter konstant – trots att de stora industrijordbruken ökar sin areal hela tiden, vilket tyder på att just små självhushållningsjordbruk ökar kraftigt… )
            Det intressanta är dock att ju större jordbruken blir desto mer krävs det industrisubventioner, som under Trumpen blev uppenbart ett stöd till kapitalägarna/jordägarna som Bill Gates, t.ex…
            Inom EU ansåg kommissionären på 80-talet att: Jordbrukspolitiken inom EU skulle skapa förutsättningar för de stora livsmedelsföretagen, spannmålsbolagen, med flera, att kunna köpa sina insatsvaror till världsmarknadspriser inom EU… Det var själva jordbrukspolitikens mål! Om nu världsmarknadspriserna stiger, på grund av den ekonomiska krisen, så finns inte det argumentet kvar och subventionerna till jordbruket/industrin kommer politiken att ifrågasätta – vilket redan är fallet..
            Så den nyliberala Reaganpolitiken som blev det planekonomiska systemet WTO är tydligen nu ifrågasatt…

            • Göran skriver:

              Betande kossor på Irland är även det billigaste köttet på Irland, av vad jag har hört.

              • Thomas skriver:

                Slaktdjurspriserna på Irland är är bättre än i Sverige! 20% bättre.. ungefär. Så brukar det vara…

                • Göran skriver:

                  Man kan även ta med i beräkning för konsumenten att det inte är någon moms på mat i Storbritannien. Hur det är på Irland vet jag inte.

                  Sjuka Sverige kräver att man betalar skatt för att få äta.

      • ivarandersson skriver:

        Antalet mjölkbönder är ingen relevant uppgift utan det är hur många mjölkkor det finns. Med större gårdar blir det färre mjölkbönder men kanske fler mjölkkor.

        • Thomas skriver:

          Jovisst… Förr, när man hade ett mer jordnära jordbruk, då antalet kor hängde ihop med hur många hektar korna behövde för att sörja för sin egen foring, så fanns det en form av ekologisk logik..
          Idag, när jordbruket är totalt beroende av Diesel, så är jordbruket – och vår livsmedelsförsörjning – en del av industrisamhället..
          Så, knakar det i det moderna samhällets funktion så återspeglar det sig på köksbordet ganska fort…

          Vi har en mer DDR-liknande logik idag… märkligt nog.
          När DDR föll ihop så var det enbart de små familjejordbruken som fanns kvar.. Resten var bara stora tomma hangarer…

          Idag tycks detta problem bli globalt..
          Men jag inser att det är få som förstår problemet innan det är rent på köksbordet…

          • Jan Andersson skriver:

            Det finns nog ett stort intresse hos allmänheten att handla ”grönt kött” och nyskördade grönsaker direkt från producenten. Men det är inte så lätt, ofta står en hemgjord skylt vid vägkanten med texten ”Gårdsbutik” och inget mer. Åker man in där en fredagkväll kl. 18.00?
            Nej. Finns det en hemsida? Tja, vad heter gården? Säljer de kött eller grönsaker?

            Min erfarenhet av att köpa ”ostämplat” kött från gårdar, inklusive egen styckning av halva djur, är att det svårt att bedöma kvaliteten eftersom vi som köpare ändå är amatörer på området och det är risk att köpa kött för lång tid framåt som är snudd på oätligt segt och smaklöst. Men vi har också fått helt fantastiskt kött från både nöt och svin. Från samma djurhållare.

            Vad vi skulle föredra är ändå en liten butik med handel över disk med en riktigt kunnig ”köttmänniska” bakom, en bra ofta uppdaterad hemsida och fasta öppettider. Då spelar priset inte en avgörande roll, alla vet att man får vad man betalar för i dagens samhälle.

            Jag har sett storbutiker ladda upp inför storhelger med massor av köttprodukter, som i en amatörs ögon ser helt fantasiskt ut. Och så billigt! Jag har aldrig sett så fina kotletter! Och vilket kalvkött – vi kan göra riktiga wienerschitzlar!

            Men köttet kom från Danmark och Tyskland och när man stekte koletterna blev halva stekpannan full med vatten, och kotletterna sjönk ihop till en tredjedel och smakade rent illa.

            Jag vågar påstå att många aldrig har ätit riktigt bra och lagom upphettat kött i vår hysteriska grill- hamburger- och doner-kebab-ålder, men jag har varit i Japan ett par gånger…

            Köttbönderna har all möjlighet att ändra på det, och GrönKo-butikerna är ett stort steg på vägen, men tillagningen måste också vara helt rätt. Behovet är stort!

            • Thomas skriver:

              Nötkött är en ren vetenskap och ”marknaden” inser att konsumenten är en nolla…
              Slakterierna har lurat bönderna hela tiden..
              Påstår sig vilja ha slaktdjur från engelska köttraser, (1950-talet) – som inte fanns.
              Påstår sig vilja ha och betal bra för slaktdjur från franska köttraser (1970-talet) – som inte fanns..
              Påstår sig vilja ha slaktdjur av Belgisk blå som efter det gemensamma EU-klassningssystemet för slaktdjur satt Belgisk blå främst – men som inte får användas i Sverige…
              Så, hela tiden påstår slakterierna att de efterfrågar – och är villiga att betala för – sådant som inte finns…
              Men, det man tjänat mest på är gamla utrangerade mjölkkor – som man fått nästan gratis.. och som dessutom har det bästa köttet..
              Hade det varit en riktig fri marknad, så hade man kanske löst detta, men staten och kapitlet har alltid samarbetat mot bönderna, så de bönder som insett detta (och de har inte varit så få) de skötte allt själva och så blev det bra…
              Själv så kunde jag konstatera att mina hemslaktade fjällkor, kvigor och tjurar, var av en kvalitet som inte finns att köpa.. ja, utom då möjligen sk kobekött…

            • Samuel af Ugglas skriver:

              Vem lär dagens ungdomar att göra de riktiga/rätta rätterna av de råvaror som finns tillgängliga?
              Börja där.
              Generationen som kunde laga god mat av i princip ALLT är snart ett minne blott.
              Förresten, vad händer med stora verksamheter, t.ex.mjölkkobesättningar när det kommer till en generationsväxling? Det har ju oftast varit familjer med enastående befogenheter att arbeta för bestämda mål som en vacker dag kanske ödelägges av socialister eller ”djurrättsaktivister”. Exemplen finns redan
              men har inte påverkat produktionen tillräckligt. Men om t.ex. Wapnö eller mjölkbesättningar av den storleken tvingas skingra besättningen, vad händer då?

              • Thomas skriver:

                Vapnö måste väl bygga helt på en person… Lennart Bengtsson (och han måste väl vara pensionär som jag..)

              • Mats Jangdal skriver:

                EU tror att 30% ekologisk produktion är lösningen på alla jordbruksfrågor.

                • Thomas skriver:

                  Givetsvis.. Då sjunker produktionen och olönsam subventionerad export minskar..
                  Förresten, det enda sätt som gödkalvskött kan ordnas i Sverige är via import, då sådan uppfödning är förbjuden i Sverige.

                • Jan Andersson skriver:

                  Jag tror att en ny debatt om kvaliteten på svenska råvaror och svensk husmanskost är nödvändig. Tore Wretman och Verner Vögeli var två ”hovtraktörer” som hyllade svenska råvaror (fast inte kött).
                  När man idag överöses med recept och månadstidningar från t.ex. Coop och ICA vänder det sig i magen av två orsaker: de trendiga hoprafsade recepten från den tredje världen som är sååå chica bjudrätter med smakkombinationer som ingen vettig människa någonsin skulle rekommendera, plus insikten är recepten egentligen bara är ett sätt att få sälja svindyra exotiska kryddor och ingredienser för hundratals kronor till en förrätt för fyra personer.

                  Tore Vretman på äldre dagar: ”Krångla inte till det!”.

                  Mitt favorit-hatobjekt just nu är alla fina tomater som i alla storlekar översvämmar butiksdiskarna, men som inte smakar något alls. Men jag är tillräckligt gammal för att minnas min första tomat i början av femtiotalet…oj vilken skillnad!

                  Min tidigare chilenske kollega åt knappast svenskt kött, men frossade på brasiliansk oxfilé när det ibland fanns i butiken. Hans vintips var också oslagbara, och han avskydde den mesta billiga ”kattpissen” som Systembolaget ansåg sig vara tvungna att hålla i lager med vederbörlig ”kvalitetsmärkning”.

                  Tydligt är att det går bakåt, och att konsumenterna vänjs med allt sämre smaker som kostar mindre att producera. Hamburgermaffian vill t.ex. få oss att tro att det sega kokköttet ”högrev” är en förnämlig råvara för pannbiff. Är det därför hamburgare smakar så ytterligt torftigt? Jag ser dem som nödmat när inget annat är tillgängligt på resande fot, flera timmar framåt.

                  Vi har däremot flera alldeles strålande bra kaffeprocducenter i Sverige. Det är dags nu att vidga kvalitetstänkandet till övrig svensk livsmedelsproduktion, och visa att vi helst inte köper vad som helst, som vi är tvingade till nu. Allt går inte att sälja med mördande reklam, se exemplet Starbucks.

            • Göran skriver:

              Köttproducenterna är löjligt rädda för att framhävda kött och speciellt rött kött. Rött kött är det mest nyttiga vi kan äta och det finns ingen som helst risk för några hjärtproblem att äta rött kött.

              Jag har aldrig träffat typ en vegetarian som kan vetenskapligt påstå att växter är nyttig mat. I stort 100 % av alla som tror på att växter skulle vara nyttigare än kött bygger bara det antagandet på just ett antagande. De har hört någon säga att det är så, men aldrig ställt sig frågan om det verkligen är på det viset.

              • Thomas skriver:

                Det är märkligt att det alltid är bonden som skall skall hantera en marknad – som han absolut inte får hantera efter århundrade av statligt och kommersiellt kontroll och förtryck, sk, lantbrukskooperation…

                • Samuel af Ugglas skriver:

                  En mycket starkt bidragande orsak till att LANDSBYGDEN avfolkats, om medborgaren bara visste hur det gått till!

    • Jan Andersson skriver:

      EU hade väl löst problemet med att bestämma att mjölk från Brexitländerna inte fick säljas till det europeiska fastlandet…

      Irland har förresten världens bästa smör – storsäljare i USA.

      • Thomas skriver:

        Förmodligen hade vi i Sverige världens bästa smör – fram till mitten på 1980-talet…
        Smöret var det som gjorde vikingen!
        Det räcker med att googla ”CLA” som är en del i smör från ,mjölkkor som betat gräs under något kyliga förhållanden.. CLA är en fettsyra som växter, gräs, innehåller för att klara kyla och skapar ett smörfett i kon som ger en snabb muskeluppbyggnad hos kalvar och människobarn – istället för snabba kalorier som blir fett enbart…
        Så fram till mitten av 1950-talet så åt svenska folket ganska sunt, men sedan skulle bönderna bli industriarbetare och leva på snabbmat…
        Det var då man började lansera annat än riktig mat…
        (Kroppsbyggare som är kostmedvetna köper specialsmör från mjölkkor som just går utomhus och enbart lever på bete under betessäsongen, just för att få CLA på den naturliga vägen än via kosttillskott..)

        • Göran skriver:

          Irländskt smör finns på Lidl.

          Studera gamla foton på svenska arbetare. Du hittar i princip inga tjocka utan mest bara arbetare med synliga muskler.

  4. Thomas skriver:

    Jag måste lägga till att jag skulle bjuda på nötfilé och insåg att jag hade brist på det i frysen..
    Men hittade även en saltrulle som jag använde på samma sätt…
    Ingen noterade skillnaden!!
    Vad det innebar kan man ju fundera på… var filén så seg som en saltrulle – eller var saltrullen så mör som en filé..?
    Nu var det givetvis en fjälltjur som låg i frysen, mörad i minst 40 dygnsgrader och egenhändigt styckad…

    Jag har en bekant som har rödkullor och en liten sluten kundkrets som enbart handlar hos honom..
    Ängavallen i Skåne har också bara rödkullor, vilket är en ganska småvuxen svensk inhemsk ras som används mest som köttras, men givetvis aldrig gett annat än hög kvalitet istället för volym – som kan hålla nere priset och öka lönsamheten i mellanledet…

    (Småvuxna djur, som vuxna, ger ett fintrådigare kött än storvuxna djur – därför att alla djur har lika många muskeltrådar vilket att större volym i muskulaturen kräver grövre muskeltrådar.. alltså ett klart bättre kött hos småvuxna djur, åtminstone anser jag det..)

    • Jan Andersson skriver:

      Artiga gäster? Utmärkt kryddning? Eller hade de aldrig ätit rätt tillagad nötfilé innan? Det finns överallt på nätet tabeller med max tillagningstemperatur för de flesta animala råvarorna, men vem bryr sig? För lax gäller 50-55 °C, så hur i hela friden kan grillad lax bli en delikatess? Egentligen kan inget kött värmas till 100 °C med bibehållen smak, men kokkött som högrev, bringa och saltrulle måste kokas längre för att överhuvudtaget bli ätbart. Men kött möras av rätt ”hängning” och även vid frysning. Du hade kanske gjort helt rätt där? Välhängt kött är mörkt vinrött, och nästan svart på ytan. Naturligtvis osäljbart i en butik i Sverige (men i Finland en självklarhet).

      • Göran skriver:

        Ja, det är väl så att när det blir nytt datum klockan tolv på natten, då blir allt oätbart och farligt att äta.

        Rent anekdotiskt så hade jag öppnat ett paket kött där resten av det som jag inte behövde för tillfället blev liggandes i 1,5 månader i kylen. Lagade sedan till det för att testa hur det blev. Den energi det gav till hjärnan har jag aldrig upplevt tidigare. Det var som att få en spark, några timmar efter att jag ätit köttet.

        Det sägs att ruttet kött kan bota en depression.

        • Jan Andersson skriver:

          Hur vore det om forskningen styrdes mot sådant här istället för att slösas bort på helt meningslös klimatforskning, som mänskligheten aldrig kommer att få minsta nytta av?

Kommentarer är stängda.