Politiska definitioner 4

Gal-Tan
En politisk teori som delar upp åsikter i GAL, som står för Grön, Alternativ Libertär, medan TAN står för Traditionell, Auktoritär, Nationalistisk. Stora frågetecken måste resas för denna skala. Den tycks främst vara konstruerad som ett vänsterprojekt för att kunna framställa vänsteridéer som goda och höger idéer som onda. Det är i vart fall främst så den används. Beteckningen Alternativ används om allt som vänstern gillar, just som indikation på att det inte är höger.

En tydlig invändning måste resas mot att Grön skulle stå i motsats till Auktoritär. I dagens politik finns det ingen politisk rörelse som så tydligt anger auktoritär politik som det bästa eller rent av enda sättet att förverkliga en grön agenda. Medan å andra sidan de mest frihetliga strömningarna återfinns till höger. Så egentligen kanske uppdelningen skulle vara GAA = Grön, Auktoritär, Alternativ – TLN = Traditionell, Libertär, Nationalistisk.

I Sverige har GAL–TAN-skalan använts av statsvetare, och den har fått genomslag i debatten sedan 2016. I december 2018 utsågs ”gal–tan-skala” till ett av årets nyord.

GAL–TAN-axeln har kallats ofärdig och tillrättalagd, och den har ifrågasatts som analytiskt verktyg, eftersom det är oklart om de som bedöms sympatisera i riktning mot GAL egentligen har särskilt mycket gemensamt. Detsamma gäller för dem som bedöms sympatisera i riktning mot TAN. Både PJ Anders Linder och statsvetaren Tommy Möller har anmärkt att skalan har drag av att vara en dimension av ”GOD-OND”. Statsvetaren sade i februari 2021 att GAL–TAN har väldigt svagt stöd, framförallt i Sverige, och att kopplingen mellan faktorerna som ingår i skalan är svag. Holmberg menar att det istället är graden av nationalism som ligger bakom skalan och strukturerar upp den dimensionen.

SVT:s programdirektör, Jan Helin, sade 2017 att GAL–TAN var ”ett av de viktigaste utforskningsområdena för public service framöver”. Detta skvallrar tydligt om att GAL-TAN är ett verktyg för vänstern att legitimera sina idéer.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Politiska definitioner 4

 1. Dandersan skriver:

  GAL TAN inom energi och klimatområdet är avslöjande.
  Vi skall undvika det energislag som förser mindre utvecklade länder med energi.
  Därmed avvecklar vi all utveckling av Diesel och kolkraft.
  Det medför större splittring i världen.
  GAL i detta fall står för GALET!

 2. afugglas skriver:

  Hur mycket skatt plundrar socialisterna befolkningen på i form av energiskatter på petroleum och gasproduktionen?
  Var tänker sig oppositionen hämta dessa pengar i framtiden?

 3. Fredrik Östman skriver:

  ”Alternativ för Sverige”

 4. Göran skriver:

  De vänsterblivna klarar inte av att göra något konkret utan håller bara på med att definiera om ords betydelse, och hitta på problem som inte existerar.

  Det sorgliga är att det inte finns några så kallade högermänniskor som kan be omändringen att fara åt skogen.

  Expos nya giv är att högermänniskor kan bli antisemiter. Ytterligare ett exempel på att Expo inte klarar av att resonera logiskt eller argumentera för sin sak. Det kommer inte dröja länge innan rubrikerna kommer att skrika ut att t.ex. ”klimathots-bluff-skeptiker” är antisemiter. Ta till något ord som ingen vill ha påklistrat på sig.

  Jag kan bara säga en sak. Låt de vänsterblivna klistra sina ord på er, och fråga dem sedan om världen blev bättre? Fråga dem på vilket sätt världen blev bättre? Fråga dem om deras elräkningar nu blir lägre? Fråga dem om bensinpriset nu blir lägre?

 5. Thomas skriver:

  jag får väl erkänna att jag trodde, när jag första gången såg uttrycket, att det handlade om svinuppfödning…
  En variant där man lät galtarna behålla kulorna för bättre tillväxt…
  fast jag har förstått att skillnaden mellan min tanke och verkligheten inte var så stor.. det handlar om kulor oavsett, tydligen..

Kommentarer är stängda.