Alla kommunister är inte lika

Vi är en del som fortfarande minns kommunismen i Sverige på 60- och 70-talen. Det kan finnas anledning att dra sig till minnes hur det var, vem som umgicks med vem, vilka ideologiska förtecken gällde och så vidare. Jag var inte kommunist, så det är inte minnen inifrån. Däremot så betydde en tillvaro i Luleå att man ständigt umgicks med socialister och kommunister. De få gånger man stötte på någon som öppet bekände sig som borgerlig var lätt räknade.

En vanlig gruppering var de ryssvänliga kommunisterna, ofta kallade gammelkommunister. De var arbetarkommunister i traditionell mening. Men de var också drivna av en önskan om kulturell utveckling i arbetarleden. Även där hämtades mycken inspiration från Ryssland.

De ryska kommunisterna var på många sätt européer, delade samma kulturella bakgrund som övriga européer, även om mycket gjordes senare för att sudda ut den bilden. I det europeiska Ryssland gillade man klassiker, opera, balett, litteratur, måleri. Det var sällan rysskommunisterna klagade på borgarkultur eller den avskyvärda småborgerligheten.

Annat var det med maoisterna, de hatade helt i enligt med Maos predikningar all västlig kultur som kunde kopplas samman med borgerliga värderingar. Där var inte klassik opera, balett, litteratur eller måleri något av värde. Maoisterna gillade egentligen inte heller arbetare och avskydde kroppsarbete. De utgav sig för att vara de intellektuella kommunisterna. ”Inklektella”, som de ibland kallades i satiren. Som intellektuella kunde de acceptera arbetarlitteratur, arbetarteater och progressiv musik. Allt som var yta och poserande kommunism var bra.

Maoisterna underblåste gärna rysshat och rysskräck. Något som blev mycket lättare efter att Warszawapaktens stridsvagnar rullat i in Prag 1968. På ett sätt kan sägas att det var vändpunkten som fick svenska maoister och socialister att få övertaget i det svenska kommunistiska narrativet.

Dessa papperskommunister, maoisterna, som avskydde kroppsarbete kom också fram i en tid när offentlig sektor växte snabbt och efterfrågade byråkrater med akademisk utbildning. Det gav maoistisk kommunism en skjuts rätt in i offentlig verksamhet, byråkrati och skola. Att de dessutom tog plats media var väl som grädde på moset.

Det var det superkapitalistiska USA som fick upp en dörr på glänt till Kina. Det fick maoisterna att omfamna ett slags maoistisk kapitalism. Bland annat blev det åter igen tillåtet att lyssna på amerikansk musik och se amerikanska imperialistiska filmer, i synnerhet om ryssen fick på nöten. I det kalla krigets västliga kulturyttringar var det alltid ryssar som var bovar. Kineser och asiater fick inte längre bli utpekade som bovar eller fara, för de var ju de goda kommunisterna. Man kallade det för rasism att peka ut gula kommunister som farliga.

När svensk media idag ska granska Putin är det därför naturligt att de hatar honom. Han är ju ryss, och dessutom vit man som ibland demonstrerar en vilja att vara macho, allt som svensk feministisk socialism hatar. Analysen av vad som egentligen händer i Ukraina och vad som lett fram till de senaste veckornas händelser haltar därför betänkligt, helt enkelt på grund av en gammal och nedärvd bias.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Alla kommunister är inte lika

 1. ivarandersson skriver:

  Varför många akademiker och kulturarbetare är kommunister är en gåta för mig. Hur tänker dom?

  • Göran skriver:

   Det är väl så att de inte tänker helt enkelt. De tänker inte tillräckligt djup, tittar aldrig utanför skygglapparna och utmanar aldrig sig själva.

  • petergrafstrm skriver:

   Dom tänker som de anglosaxiska aristokraterna planerade: kollektivt!
   För om man kan intala folk att man bara ska tänka tankar som andra håller med om så blir dom lättare att styra som en foglig skock.

  • Benny skriver:

   För att kulturmarxisterna lever på bidrag från de som jobbar och betalar skatt!

   • Göran skriver:

    Ja, å så säger det att de inte vill bli exploaterade av privata intressen, men lever så gärna på vad exploateringen i den privata sfären har skapat.

    Finns det bättre bevis på att de inte tänker?

    • Jan Andersson skriver:

     De som aldrig funderat på varifrån ”de riktiga pengarna” kommer utan endast sett skattefinansierad verksamhet runt omkring sig, har ofta ingen aning om vad man gör på de industrier de passerar på väg till jobbet. De ser bara ”röken” från skorstenarna och känner lukten och bestämmer sig för att tycka illa om fabrikerna och allt som är förknippat med sådan verksamhet.

     När man förklarar att man har jobbat hela sitt liv i ortens storindustri som dominerar stadsbilden så möts man av olika reaktioner, oftast negativa: ”Det måste vara skönt att gå i pension” eller ”Vilken fabrik?” och när man förklarar att alla dryckesförpackningar de fyller sina kylskåp med har sitt ursprung under skorstenarna de kan se varje dag genom sitt fönster så häpnar de, för de har aldrig funderat på vad fabriken heter eller tillverkar eller på att besöka någon av de visningsdagar varje år som fabriken arrangerar. ”Den där – äckliga – fula – nej!”.

     Jag vet nog vad som är fult – det är att tro att pengar kommer från himlen och det självklart måste finnas obegränsat av, utan att förstå att det behövs hårt arbete, innovation, investeringar, risktagande, och en fungerande marknad för att samhället ska fungera ens hjälpligt.

 2. afugglas skriver:

  Enda fördelen med kommunister är att de hymlar inte med att de är mördare, tjuvar och bedragare.
  Socialister försöker att dölja det genom att dela ut stulna, utplundrad pengar som tillhört någon annan och samtidigt göra sken av att de är mänsklighetens RÄDDARE.

 3. Pingback: Alla kommunister är inte lika | ulsansblogg

 4. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  GPS utstört i östra Finland
  10 mars 2022

  ”Flera flygbolag har rapporterat om problem med GPS-mottagningen i östra Finland och utanför den ryska enklaven Kaliningrad, skriver det finska Transport- och kommunikationsverket i ett pressmeddelande”

  https://etn.se/index.php/nyheter/68813-gps-systemet-utstort-i-ostra-finland.html

  Forskare till HS: ”Ryssland orsakade gps-störningar i östra Finland”

  https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/567507

  Mvh,

Kommentarer är stängda.