Propaganda i allt

Man måste hålla i minnet att politiker uttalar alltid propaganda. Regering och byråkrati sprider alltid regeringens propaganda. Ibland sammanfaller olika partier och politikers intressen, då sprider de samma propaganda, i exemplet klimat samordnar de också propagandan. Skolan styrs av staten, så det skolan lär ut är propaganda, bestämd i kursplaner och läroplaner med mera.

Media säljer alltid någons propaganda, regeringens, oppositionens, annonsörens, ägarens. När media hatar Putin eller älskar Biden är det också propaganda. Underhållning är propaganda det med. I Sverige är det mesta av inhemsk TV-produktion statligt finansierad, så där är det propaganda för jämställdhet, genus och värdegrund, bland annat. Mello, Farmen, hemma hos, Morgonstudion, sporten, nyheterna, På Spåret, allt för Sverige, allt är propaganda.
När jag gick på högstadiet, alltså mer än 50 år sedan, frågade vi alltid kompisar som bredde på för mycket; är det sant eller har det stått i Aftonbladet? Vi var medvetna om att det fanns propaganda runt omkring oss. Varför har dagens svenskar glömt det?

Amerikanska TV-serier är propaganda för amerikanska ideal, amerikansk exceptionalism, amerikansk suveränitet. Amerikaner är alltid överlägsna alla andra, endast för att de är amerikaner och representerar det amerikanska systemet. De säljer också propagandan att just amerikanernas rättigheter och överlägsenhet är given av gud. Ben Cartwright, Zeb Macahan, advokatserier, snut- och FBI-serier samt sex & the city, med mera, allt är propaganda.

Rysk balett, kaviar och pälsmössor är naturligtvis i någon mening propaganda. Ris, sojasås, samurajsvärd och annat är också propaganda. Svart krulligt hår, vita leenden och färgglada klänningar är självklart också propaganda.

Miljön är tåligare än man i förstone tror. Vi är många som bejakat miljötänk i ungdomen, men sedan skapar vi förnuft och sans att leva i någorlunda anständighet och bekvämlighet, i vetskap om att naturen ändå mår bra. Vi sållar i propagandan, men helt fria blir vi nog aldrig.

Vetenskap är inte propaganda, men det gäller endast naturvetenskap. Men propagandan lånar mycket gärna vetenskapens aura av oantastlighet. Kom då ihåg att all vetenskap är temporär, tillfällig i väntan på ännu bättre förståelse av verkligheten. Tyvärr förekommer korruption i vårt samhälle, inte ens naturvetenskapen är med säkerhet förskonad. När den faller till föga producerar den enbart propaganda. De sociala vetenskaperna är inte vetenskap, de är endast statistik och propaganda.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Propaganda i allt

 1. Dandersan skriver:

  En högröstad agronom från Uppsala talar om tipping av globens jämviktsläge.
  Media hyllar honom och försöker frånta alla med större hoppfullhet rösten och kallar dem för förnekare. Förneka undergången-det är en plikt!
  Att jordens temperatur varierat genom årtusenden förnekas av dem som skall svara för saklighet.
  Det finns fossil kraft och den bör nyttjas till människans fromma.

 2. Thomas skriver:

  All Vetenskap är också propaganda då den förändras utifrån behovet… Hur denna förändring skall tolkas är då upp till den enskilde.
  Det enda som alltid står sig är en religiös-dogmatisk uppfattning som absolut bäst finns i en bok av något slag.. är texten i boken alltför luddig så finns det utrymme för olika tolkningar och då blir det problem.
  Den bästa boken i detta syfte torde vara ”Das kapital”, men jag vet inte för jag har inte läst den…

  • Thomas skriver:

   jag tycker mig se att Myndigheten för Psykologiskt Försvar är aktiv i pressen för något så ensidigt resonemang som där är hittar man inte i den engelskspråkiga världen…

 3. Lars Mellblom skriver:

  Google är sedan länge ren propaganda, förutom när man söker något helt neutralt som talgoxe eller Linnekullabäcken. Sök på bilder, ”white couple” och sedan ”black couple”. Skillnaden är markant.

 4. Pingback: Propaganda i allt | ulsansblogg

Kommentarer är stängda.