Global livsmedelskris i krigets skugga

Dagens gästskribent är Sture Larsson

Vet du inte min son med hur litet vett världen styrs?
Axel Oxenstierna 1583 – 1654

Det alla trott, alltid och överallt, har alla utsikter att vara felaktigt!
Paul Valery 1871- 1945

I onsdagens media hävdar föreställande landsbygdsminister att kriget i Ukraina inte påverkar livsmedelsförsörjningen! Detta är omöjligen sant! Ministern bör nog istället  förbereda  EU och sina kollegor i regeringen på det faktum att kriget kanske slår ut hela vårbruket = lantbruket i Ukraina.Vårbruket där nere ligger nu bara  några veckor bort och om inte stridigheterna då är avslutade och ekonomiska förutsättningar återställda riskerar inte bara Ukraina svält. Vi alla riskerar försörjningsproblem eller åtminstone orimliga priser på baslivsmedel. Det går också ut över oss som har max 50 %-ig  försörjningsgrad.

Stalin lär t.ex.  ha orsakat flera miljoner Ukrainares död genom svält p.g.a. utslaget lantbruk. Putin kan vara på väg att göra det samma. Kärnvapen, missiler och soldater i all ära, men utan livsmedel är det skrot. Kriget i Ukraina går för Rysslands del alldeles uppenbart mycket dåligt, därför att man inte fixat underhåll av livsmedel och bränsle eller ens berättat för soldaten vem som  är fiende. Stalingrad föll snabbt ur Tysklands händer, därför att Tysklands arméer bara i det området krävde ett underhåll på minst 700 ton livsmedel och annan tross per dag medan försörjningen inte nådde ens till 300 ton. Generalen Paulus hade att välja på harakiri eller kapitulation. Putin sitter redan nu i exakt samma sits. Putin har milslånga kolonner av fordon som snabbt blir utan bränsle och mat och då är de inga fungerande stridsmedel men verksamheten där nere hotar oss alla med försörjningsproblem. Efter soppatorsk kan de ryska och belarussiska soldaterna ju fotvandra hem men utan mat och vatten är redan några mil för långt.

Ukrainas ”svarta jord” är i hög grad Europas kornbod. Till detta kommer att bönder världen över nu kämpar med för höga kostnader för gödsel och energi, vilket gör att vi parallellt med utebliven produktion i Ukraina och kanske delar av Ryssland, som också är spannmålsland, kommer in i ett globalt försörjningsproblem mycket snabbare än vi trott  p.g.a. fantasier om växthusgaser som inte finns enligt svensk akademi, vilket svensk politiker inte förstått.  Om gödselpriserna blir för höga gödslas det inte optimalt och då går produktionen ner mot ekolantbrukets 50 %,  snabbare än någon tror. Klimatförändringarna gör det inte lättare. I vår del av världen är 95 % av befolkningen helt beroende av att resterande 5 %, lantbrukarna, tror på ekonomisk  framgång. Allt talar för att de fåtaliga producerande 5 %:en nu har all anledning att tvivla på att resterande 95 % ens förstår varifrån pastan kommer och därmed inte uppskattar de fåtaligas ansträngningar.  Så varför då  ta den ekonomiska risken att producera för de 95 %:en. Stora delar av Afrika har redan försörjningsproblem i klimatförändringens spår. Samtidigt gör dagens alla politiker i strid med känd kunskap allt för att förtunna atmosfären, vilket gör planeten varmare och utsatt för lokala  klimatförskjutningar,  som gör tidigare lantbruksområden retarderande innan nya etablerats.

Spaniens och Portugals vattenförråd är nu nere på ”noll” innan vårbruket ens börjat! Dammarna är helt enkelt tomma! Det betyder att även frukt och grönt snabbt kan bli underskott i Europeiska matbutiker med eller utan krig.

Mvh,
Sture Larsson
agronom

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Gästlistan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

24 svar på Global livsmedelskris i krigets skugga

 1. Benny skriver:

  Sture, det är nog mera MSM-medias önsketänkande om att kriget skulle gå dåligt för Ryssland!
  Det finns en uppdaterad karta på Björnbrum som visar läget det senaste dygnet och man kan väl konstatera att ukrainsk militär har det mycket svårt! Sedan tar inte kriget slut för att ukrainsk militär kanske ger upp utan kvar finns Azov-bataljonen, Banderisterna och legionärerna som nog fortsätter det hela som ett gerillakrig! Putin har nog underskattat svårigheterna med att undvika civila förluster och det är som att kriga med ena armen bakbunden hela tiden vilket han borde lärt av USA:s misslyckade krig de senaste 20 åren. Man får väl hoppas att lantbruket i Ukraina inte störs alltför mycket av kriget men frågan är ändå om utskeppningshamnarna fungerar även om lantbruket kan leverera?

  • Anders Rydén skriver:

   Om vi ska sammanfatta stridigheterna i går, lördagen 5 mars:
   Stora förluster av flyg.
   Inga ryska framgångar på marken.
   Terrorbombningarna mot civila fortsätter.
   Här finns alla tecken på att den ryska invasionen har tappat moment och initiativförmåga.

   Stridande förband klarar sig själva ungefär i 10 dagar med cigaretter, ammunition, fältransoner och drivmedel.

   Vi vet att ryssarna har tagit terräng, men har de verkligen säkrat den terräng de tagit?
   Kommer trossen att komma fram som planerat om det fortsat finns ett organiserat motstånd kvar?

   Det är alltså inte förrän nu som vi verkligen kan se vad den ryska invasionen går för.
   Har rysk stridsledning inte förberett sig på ett krig längre än en vecka är det de närmsta dagarna som blir avgörande.

   Den ukrainska arméledningen är dessutom i grunden utbildade i rysk militärtaktik samt sedan 2014 europeisk.

   För att sammanfatta, denna veckan som kommer nu är den som avgör utgången invasionen.

   • Göran skriver:

    Det mesta av tagen terräng är i områden som antingen är helt rysktalande eller har stor rysktalande befolkning. Ryssarna lär nog inte behöva hålla så stor koll på motståndsrörelser i dessa områden.

    En stor del av befolkningen i dessa områden är dessutom för Ryssland.

    Jag gissar att Ryssland inte kommer att bry sig om den nordvästliga delen av Ukraina och nöjer sig med att bara inta Kiev.

    • Anders Rydén skriver:

     Jag tror du har tittat lite för mycket på SVT och övrig svensk MSM.

     Men som sagt var denna veckan som kommer avgör kriget.

     • Göran skriver:

      Jag tittar ingenting på SVT eller övrig svensk MSM. Jag har tittat en del på videos från ukrainare i Ukraina. Jag tror de är lite bättre på att beskriva läget än media i väst. Enligt dem går det bra för ryssarna.

      Ukraina kan inte avgöra kriget. Det är kört för dem. Det är bara en tidsfråga.

      Ukrainas regering är ett större hot mot ukrainare än vad Ryssland är. Därav att vi ser stor flyktingvåg av män. De flyr från sin egen regering och inte Ryssarna.

      • Anders Rydén skriver:

       Du låter som en fullfjädrad rysk femtekolonnare i ditt resonemang.

       Bara att påstå att det är ukrainska män som flyr kriget säger faktist en hel del om vad för sorts människa du är och vilka du springer ärenden åt.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Varför är det nästan alltid landsbygden och dess kränkta, förnedrade, utplundrade och till dels fördrivna befolkning och en helt försummade produktionsapparat som knappt existerar i SOCIALISTENS värld.
  I stället inbillar de svenska folket att en skattefinansierad, oavsättlig, socialistskolad byråkrat på ett ”VERK” i en stad skall PRODUCERA livsmedel till hela SVERIGE.

 3. Göran skriver:

  Om det blir brist på korn, vetemjöl, vegetabiliska oljor, grönsaker och frukt är det ingenting som oroar mig. Inget av nämnda livsmedel innehåller direkt någon näring som en människokropp kan ta upp.

  Näring finns i animaliska matvaror och när det blir brist på dem, då oroar jag mig. Ni som är jägare behöver inte oroa er. Ni kan fixa er mat själva.

  Det ni behöver bunkra upp är salt. Utan salt dör man.

  Här ser ni fördelarna med att bo i skogen. Det går alltid att fixa sig lite kött från djur, fisk eller fågel.

  • Niklas skriver:

   Det går åt ca 10 gånger mer mat/foder om det ska gå omvägen via kor och grisar, än om vi människor äter vegetabilisk. Att vi sedan inte kan tillgodogöra oss näringen i t.ex gräs, är ju en helt annan fråga.

   • Göran skriver:

    Det mesta bete för djur kan ske på mark som ändå inte duger till växtodling.

    Människans upptag av näring från grönsaker, potatis, korn, vete, nötter, böner, frukt och liknande är minimal. Alla dessa livsmedel innehåller gifter som långsamt bryter ned en människokropp både fysiskt och psykiskt.

    • Niklas skriver:

     Det tvivlar jag starkt på. Mycket betesvall och slåttervall brukar ju plöja upp, besås med spannmål + insådd, innan det åter får bli vall.

     • Samuel af Ugglas skriver:

      ”Bryta vallen”
      Det ingår i den så kallade ”växtföljden” för att bibehålla och förbättra kulturen och odlingsmöjligheterna. Framför allt att hålla svälten för dörren.
      Fortsätter tragedin i Ukraina lär vi få känna av det.

      • Anders Rydén skriver:

       Vårplöja en betesvall?
       Kanske inte det första en lantbrukare ska gör nu.
       I synnerhet när det dessutom är brist på bekämpnings- och gödningsmedel.för tillfället.

  • Anders Rydén skriver:

   Vi klarar oss.
   Men hur blir det med länder som Syrien, Egypten och Turkiet?

   Har vi en ny arabisk vår att se fram emot?

   • Niklas skriver:

    Tja, gränsen mellan hunger och vrede är ju rätt tunn. Så det kan nog bli upplopp och hungerkravaller både här och där, även om Egypten är en stor spannmålsimportör.

    • Anders Rydén skriver:

     Normalt köper Egypten det mesta från Ryssland och Ukraina
     Kriget och nedstägningen av SWIFT gör det nästintill omöjligt att köpa från något från dessa länder nu.

     Sen har vi förstås den globala bristen på gödningsmedel att ta hänsyn till.
     Det skulle inte vara otroligt ifall enbart hälften av den normala vetemängden kommer ut på marknaden framemot hösten i år.

     • Thomas skriver:

      Jag hörde en siffra på hur mycket rysk gödsel som inte har blivit levererat i i vinter… 20 miljoner ton..!!!
      Om inte denna kris snabbt blir löst så kan det koka upp till vad som helst..

      • Anders Rydén skriver:

       Vi har åtminstone ett väldigt bra svepskäl med att vi har fullt upp med ukrainska flyktingar när väl den nya arabiska våren går igång igen.

 4. Pingback: Global livsmedelskris i krigets skugga | ulsansblogg

 5. Samuel af Ugglas skriver:

  Kanske idé att läsa detta: https://www.westernjournal.com/corn-soybean-farmer-americans-grocery-bill-going-go-1000-month/
  Tror inte det finns utplundrade skattepengar för förlänga plågan i USA, som i Sverige!

  • Anders Rydén skriver:

   Det är enbart USA det.
   Jordbrukskrisen började egentligen redan i höstas.
   Invasionen av Ukraina är mer av karaktären: ”som lök på laxen” Så att säga.

 6. Thomas skriver:

  Förr så var Sverige beroende av ukrainskt vete, men tydligen är vi ”självförsörjande” på kvarnvete idag.. Sedan är frågan om det har någon betydelse?
  Om någon vill köpa denna vete – och har pengar – så måste väl varan kunna säljas…
  För vi gör väl inte som Ungern, stoppar exporten för det strider väl mot gemensamma regler inom EU, ja, även WTO…?

 7. Göran skriver:

  Ryssland och Ukraina står för 1/4-del av världens produktion av vete. Ryssland står för 2/3-delar av världens produktion av konstgödsel.

  Nu när alla länder slänger på Ryssland sanktioner och vill dra ut på kriget så länge som möjligt (så inte resten av världen får tillgång till Ukrainas jordar) så borde varje människa ställa sig frågan hur det kommer sig att alla dessa länders regeringar inte undersöker vilka konsekvenser sanktionerna kommer att göra för dem själva?

  Mycket av Rysslands och Ukrainas export av vete går till fattiga länder. Den så kallade arabiska våren i Egypten berodde i stor del på brist på bröd.

  Scenariot kommer att vara att länder förstatligar produktion och distribution av livsmedel och när folk sedan gnäller på brist, kommer staten att skylla på kapitalism.

  Det är väl så, att när man inte vill ta ett eget personligt ansvar, då får man ingen mat på bordet.

Kommentarer är stängda.