I huvudet på Putin – enmanskrigaren

Dagens gästskribent är Christer Nilsson

Två saker har Stalin och hans beundrare Putin gemensamt. Båda ville krossa den ukrainska nationalismen. Båda drömde om att härska över jordens största imperium och att utvidga detta i samma anda som Ivan den förskräcklige på 1500-talet och Peter den store på 1700-talet. Tsar Peter krossade vid Poltava (ligger i dag i mellersta Ukraina) år 1709 Karl XII:s armé vilket senare ledde till den svenska stormaktens fall. För Stalin gällde utrotning av ukrainare 1932-33 när han verkställde en gigantisk svältkatastrof då 7 miljoner dog varav hälften barn, vilket för evigt sitter fastbränt i den ukrainska folksjälen. För Putin gäller det att återerövra de randstater som förklarade sig självständiga efter Sovjetunionens sammanbrott 1991. ”Makt och styrka ska ta tillbaka Rysslands historiska äganderätt”, säger denna farlige moderna despot när han den 24 februari 2022 med brutal vapenmakt lät överfalla ett fredligt Ukraina i ett fullskaligt krig. Mannen som härskar över jordens största land och största kärnvapenarsenal tillräckligt stor för att ödelägga klotet.

Det är ingen söndagsskolegosse som ligger bakom allt detta. I sexton år 1975-1991 var Putin, född 1952 i Leningrad, KGB-officer i Sovjetunionen. I flera år var han stationerad i Östtyskland där han utbildade Stasi i att övervaka, förfölja, trakassera, spärra in och tortera misstänkta regimkritiker. Precis som han idag gör med de ryssar som protesterar mot invasionen av Ukraina. Det ligger något djupt förljuget i den bild som målas upp för det ryska folket av de hårt kontrollerade medierna: ”Den ukrainsktalande befolkningen hotar de cirka 30 procent rysktalande – som länge sett sig mer som ukrainare än ryssar – och den nazistanstrukna regimen med den rysktalande(sic!) presidenten Volodymyr Zelenskyj, vald 2019, i spetsen hade planer på att anfalla Ryssland”.

Det förefaller obegripligt att man kan tuta i en hel befolkning alla dessa uppenbara lögner. Men ryssarna gillar Putin – fortfarande. Han håller ordning på oligarkerna och byråkraterna, trots att de senare svämmar över alla bräddar och trots att en gigantisk korruption bara förvärras. Man gillar också hans kompromisslöshet gentemot USA och NATO och den aggressiva och våldsamma politiken mot små grannländer och nu senast ”hotet” från Ukraina. Ryssarna gillar Putin därför att han fingertoppskänsligt noga aktar sig för att fördöma den sovjetiska historien. Han tiger om att kommunismen tagit livet av flest antal människor av alla politiska system. Han tiger om annekteringen av de baltiska länderna, om överfallet på Finland, om Gulaglägren, om alla de blodiga utrensningarna. Putin låtsas som om allt detta inte fanns. Dånande ekar tystnaden kring samarbetet med Hitler, styckningen av den polska staten, det ryska folkets lidande och Stalins tillkortakommande som överbefälhavare. Mängder av smutsig byk är otvättad. En blind fläck i ryska samhällets öga.

I krigets pipeline ligger nu ökande flyktingströmmar till EU, avskaffande av demokratin i Ukraina och inrättande av en ryskstyrd marionettregim med totalkontroll av medierna och hårda repressioner mot kritik i Kiev och andra storstäder. Vidare hårda sanktioner mot Ryssland från västvärlden, stopp för Nord Stream 2 samt spelet om oljan och gasen från Ryssland. Som en detalj i detta vilar det ett löjes skimmer över västvärldens patetiska beslut att frysa alla tillgångar för Putin och utrikesminister Lavrov. Dem kan man se i månen efter. Vladimir Putins tillgångar, uppskattade till cirka 300 miljarder kronor, ligger hermetiskt dolda bakom ”icke-transparanta” nätverk av offshore-fonder världen över. Han kommer att leva gott på sin ålders höst.

Christer Nilsson

historiker, författare

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Gästlistan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

22 svar på I huvudet på Putin – enmanskrigaren

 1. afugglas skriver:

  Inget fel att ha synpunkter på President Putin, men ärligt talat Christer det hade varit mer till gagn för Sverige och svenska folket att avslöja socialisternas framfart när det gäller att tillintetgöra SVENSKA FOLKET.
  Selenskyj kunde haft fred med ”ryssen” om det inte varit för Merkel, Macron, Biden, Trudeau och så förstås ”Anderssonskan” plus några till.
  Det finns minst 6 kända gas och oljeledningar i Ukraina som Selenskyj + alla ovan, vill ha kontroll över och varifrån kommer det ”uran” Sverige använder sig utav t. ex.
  För resten Christer, vem är Hanna Stjärne och vilka finns inom hennes närmaste krets?
  Låt inte det socialistiska INFORMATIONSKRIGET förgöra Sverige.

 2. ivarandersson skriver:

  Putin drömmer om Nya Sovjet men Ukraina har nog gett honom huvudvärk.

 3. Göran skriver:

  även Winston Churchill och Franklin D. Roosevelt var stora beundrare av Josef Stalin.

  Sedan undrar jag om artikelförfattaren har läst någon intervju med Putin, sett något tal av Putin, sett någon av de utfrågningar som folket får göra med Putin? Visst har Putin kritiserat tidigare dagar av Sovjetunionen.

  I månader innan denna invasion av Ukraina har ukrainskt artilleri skjutit granater över bland annat Donbass och dödat militär, civila och barn.

  Ukraina är mer komplicerat än att det bara är ett land. I stort är det delat i en västra och en östra del där den västra delen är mer västerländsk och nationalistisk och den östra har sina sympatier med Ryssland.

  USA genomför en statskupp i Ukraina år 2014 och tillsätter en USA-kontrollerad president. Denna president vill ha med Ukraina i NATO och utveckla kärnvapen. Det är två uppsägningar av tidigare överenskommelser. Ukraina har vägrat delta i diskussioner om detta.

  Men, hur kommer det sig att alla i väst är så upprörda på Ryssland, när detta är ett krig som väst har velat ha i många år? Det skulle ha skett tidigare om inte Donald Trump råkade bli president.

  Om man vill att denna konflikt inte ska trappas upp och att spridas, låt Ryssland vinna över Ukraina så fort som möjligt. Dra ut på konflikten och låt alla krigshetsare få sin vilja igenom, som faktiskt kan vara ett kärnvapenkrig.

  Ett utdraget krig kan mycket väl medföra leveransproblem av mat till Sverige. Lilla Sverige kan jama, landet som inte har någon militär, landet som inte kan ge sig befolkning mat vid ett krig.

  • Niklas skriver:

   Har du läst Putin hallelua-medier?

   • Benny skriver:

    Problemet med sådana som Niklas är att de inte läst historia och det är historielösheten som kommer att leda till människans fördärv! Putin må vara en tuff ledare men utan honom hade Ryssland sett ut som Ukraina av idag där 25% av befolkningen lämnat landet de senaste 15 åren! En del idioter tror på MSM-propagandan fortfarande efter alla lögner om invandringens välsignelser, klimatbluffen, Covid m.m. Det ringer inga klockor hos Niklas eller tror du att MSM plötsligt börjat tala sanning? Man tar sig för pannan! Ukraina av idag är ett nynazistiskt helvete där oligarkernas bataljoner förtrycker folket och politikerna och inte det ”demokratiska” paradis som målas upp av fulmedia. Sen är det givetvis galenskap att invadera ett land med ena armen bakbunden och fienden kan effektivt gömma sig bland civila men det måste finnas en väldigt bra förklaring till varför Putin fick Dumans godkännande för en invasion och den misstanken är utveckling av kärnvapen i Ukraina! Finns en viktig orsak till varför ryska och ukrainska avhoppare vaktar kärnkraftverken!

    • Niklas skriver:

     Ännu mer Putin halleluja.

     Dock anser jag att Putin ljuger grovt för både sin egen befolkning och för väst. Putin invaderade ett fritt och fredligt Ukraina, som inte på något sätt utgjorde något hot mot Ryssland eller Ryska folket.

     Finns en good anledning till att

 4. afugglas skriver:

  Hittat på nätet.
  Ukrainsk parlamentsledamot: Vi kämpar för denna nya världsordning
  Vid 13.50-tiden i den här videon kan den ukrainska parlamentsledamoten Kira Rudik i hemlighet ha avslöjat en del av planen. ”Vi kämpar inte bara för Ukraina, vi kämpar för denna nya världsordning för de demokratiska länderna”, medgav hon.
  https://www.armstrongeconomics.com/world-news/corruption/ukrainian-parliament-member-we-fight-for-this-new-world-order/

 5. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Live: Bennett speaks at CyberTech 2022 Conference
  Prime Minister Naftali Bennett’s speaks at the CyberTech 2022 Conference in Tel Aviv.
  Israel National News
  03.03.22

  https://www.israelnationalnews.com/news/323224

  Mvh,

 6. Per-Olof Persson skriver:

  Läs denna artikel istället:

  Ukraina i det stora schackspelet

  Det som sker i Ukraina går inte att greppa utan att förstå USA:s övergripande strategi för att dominera den eurasiska kontinenten – och krossa alla konkurrenter. Det skriver Terje Valen i en gästkrönika.

  https://nyadagbladet.se/kronikor/ukraina-i-det-stora-schackspelet/

  • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

   Nya dagbladet

   Huvudmannen och grundaren bakom Nya dagbladet är Markus Andersson. Han är tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare. Som före detta styrelseledamot i Nationaldemokraterna får man väl påstå att han hade ett visst inflytande i partiet och han styr även webbsajtens ideologiska riktning

   Mvh

   • Benny skriver:

    Jaha? Tyvärr för dig så är USA:s geopolitiska mål att söndra och härska och det är ingen nyhet att Ukraina är språngbrädan mot Ryssland! Vi som varken vill ha USA, Kina eller Ryssland vankandes omkring i våra länder måste på något vis göra våra röster hörda! De får gärna bekämpa varandra bara inte andra drabbas! Hur naiv får man vara att tro på USA:s goda avsikter? Ett land som bombat sönder fler länder än något annat land sedan andra världskriget ska bara hålla käften om att kritisera andra länder för samma sak…Hyckleri på högsta nivå! Ska man kritisera andra ska man göra det från en moraliskt högre liggande nivå än från det moraliska bottenträsk som kallar sig USA.

 7. Göran skriver:

  Tänk er om Kina undertecknade ett militärt samarbete med Kanada och Mexiko och började bygga militära baser i dessa länder. Hur hade USA reagerat?

  Verkligheten är sådan att USA försöker få fler och fler länder runt Ryssland att ingå militära samarbeten med USA.

 8. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Germany to send Soviet-made anti-aircraft missiles to Ukraine

  https://www.defencetalk.com/germany-to-send-soviet-made-anti-aircraft-missiles-to-ukraine-78247/

  Mvh,

 9. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Ukraine war: The Britons who are signing up to join the fight against Russia

  https://inews.co.uk/news/britons-ukrainian-embassy-london-join-fight-against-russia-zelensky-call-arms-1495107?ITO=newsnow

  Mvh,

  • Mats Jangdal skriver:

   Claes-Erik, man blir lite förvånad när man vet hur mycket du hjälpt intresseföreningar och markägare att klaga på myndigheter, och så verkar det som att i några av de riktigt stora frågorna, klimatet, pandemin och Ukraina så tror du på allt som politiker, myndigheter och MSM säger. Är det så?

   • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

    Källkritik
    Har inte tilltro till någon och därför ifrågasätter jag också i princip allt tills jag efter bästa förmåga kunnat fakta kontrollera källan/uppgiftslämnaren och uppgifterna!

    Mvh,

 10. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Lukoil board calls for quickest possible resolution of Ukraine conflict

  MOSCOW. March 3 (Interfax) – The Lukoil board of directors is expressing its concern over the ongoing tragic events in Ukraine and its deepest sympathy to all those affected by this tragedy, the board said in a statement published on its website.

  ”We stand for the soonest possible termination of the armed conflict and fully support its resolution through the negotiation process and diplomatic means,” the statement reads.

  It also notes that the company is making every effort to continue stable operations in all countries and regions of its presence, carrying out its main mission – to ensure reliable energy supplies for consumers all over the world. ”In its activities, Lukoil is fully committed to strengthening peace, international relations and humanitarian ties,” the company said.

  https://interfax.com/newsroom/top-stories/75323/

  Ryska oljegiganten vädjar om fredlig lösning

  Lukoil, Rysslands näst största oljebolag, vädjar om ett snabbt slut på den väpnade konflikten i Ukraina. Lukoil är det första ryska bolaget som offentligt fördömer konflikten, skriver Financial Times. Även aluminiumjätten Rusals grundare, miljardären Oleg Deripaska, och oligarken Michail Fridman har uttalat en vädjan om en fredlig lösning.

  https://www.di.se/live/ryska-oljegiganten-vadjar-om-fredlig-losning/

  Mvh,

 11. Jan Andersson skriver:

  Hur det än går så kommer Putins namn för evigt att stå på samma lista som Attila, Nero, Mao, Stalin, Lenin, Hitler, Amin, Pol Pot med flera.

 12. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Boris Johnson Says Putin Threatens ’All Of Europe’ After Nuclear Power Plant Attack

  ”The prime minister is calling for an emergency UN Security Council meeting to discuss the crisis”

  ”Boris Johnson has accused Vladimir Putin of “directly threatening the safety of all of Europe” after Russia appeared to attack a nuclear power plant in Ukraine”.

  https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/ukrainian-nuclear-power-plant-attack_uk_6221aee9e4b012a262887297

  Live Updates: Johnson to Seek UN Security Council Meeting

  ”The office of British Prime Minister Boris Johnson says he will seek an emergency U.N. Security Council meeting after Russian troops in Ukraine attacked a nuclear power plant and sparked a fire”
  By Associated Press

  ”LONDON — The office of British Prime Minister Boris Johnson says he will seek an emergency U.N. Security Council meeting after Russian troops in Ukraine attacked a nuclear power plant and sparked a fire”

  https://www.usnews.com/news/world/articles/2022-03-03/live-updates-fitch-downgrades-russias-credit-rating

  Mvh,

 13. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Yngre män delar mer från ryskstödda nyhetskanaler

  ”Män och yngre personer är klart överrepresenterade bland svenskar som konsumerar och sprider innehåll från de ryskstödda nyhetskanalerna RT och Sputnik. Det visar en studie från Försvarshögskolan. RT/Sputnik-läsare sticker även ut när det gäller politisk partitillhörighet.”

  ”– Det kanske mest intressanta resultatet är att RT/Sputnik-konsumenter i något högre grad än icke-konsumenter håller med om innehållet i rapporteringen. Det här gäller många politiska värderingar, från feminism och HBTQ-frågor till synen på Ryssland och frågor om nationell säkerhet, säger Charlotte Wagnsson, professor i statsvetenskap och en av forskarna bakom studien.”

  https://www.forskning.se/2022/03/03/yngre-man-delar-mer-fran-ryskstodda-nyhetskanaler/

  Mvh,

Kommentarer är stängda.