Holodomor

Tycker ni som jag, att man upprepade gånger de senaste åren hört talas om holodomor, betydligt mer än man gjorde för 10-20-30-40-50 år sedan? Jo, vi har alla hört talas om hur Stalin lät kulakerna i främst Ukraina svälta 1932-33. Det var förfärligt och det var Stalins verk.

Men det tjat som det varit de senaste åren var det inte förr. Märkligt kan man tycka, med tanke på att Stalin varit död sedan 1953 och Sovjetunionen upplöstes 1992. Men så trillade polletten ner när jag såg långfilmen Mr Jones, om den brittiske diplomaten/journalisten Gareth Jones som 1933 besökte Ukraina och med egna ögon såg terrorn och katastrofen.

Det är intressen i väst och Ukraina som sedan Rysslands annektering av Krim ruvat på hämnd och svärtat ner Ryssland och Putin via guilt by association. Allt som en förberedelse för motågärder och Putin klev rakt i den gillrade fällan. Ryssar är vita och kristna, men ändå finns det vita och kristna i väst som över allt annat hatar ryssar, varför?

Svaret tror jag ligger i väderstrecken, öst och väst. Eller rättare sagt i gamla kristna kyrkostrider om som vad är det korrekta sättet att dyrka Kristus. Den östliga kristendomen är den i särklass äldsta. Vi kallar den ofta ortodox och avser då vanligen den grekiska, ryska och slaviska kyrkoordningen. Fler finns, men vi lämnar dem åt sidan idag.

Splittringen började tidigt, kyrkomötena i Efesos 410 och 432 nämns som avgörande steg i splittringe, liksom kyrkomötet i Chalkedon 451. År 1054 skildes östliga och västliga kristendomen åt permanent. Den latinska, västliga kyrkan med den katolska påven i Rom har varit väsentligt mer imperialistisk än de östliga kyrkorna. Detta har pågått ända in i vår tid.

Striden påminner inte så lite om den muslimska striden mellan sunni och shia. Åtminstone på ytan, för den som vill söka en parallell referens.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Holodomor

 1. ivarandersson skriver:

  Det är Kreml som står för ondskan och inte ryssarna i allmänhet. Jämför med Hitler och nazistpartiet.

  • Benny skriver:

   Tyvärr är det likadant i alla länder! De som varit ondast sedan andra världskriget, USA anser sig dock vara ”goda” för de vill inte se sin egen ondska utan gömmer sig bakom en tunn fernissa av det man kallar ”demokrati”. Folk runt om i världen är sig ganska lika oavsett var de kommer ifrån det har jag lärt mig genom att jobba som konsult där jag träffat på människor från olika delar av världen. Sedan har vi de vilseledda människorna som är de farliga som islamister, nynazister, kommunister som ofta låter våldet tala i stället för sina egna dåliga argument.

 2. Pingback: Holodomor | ulsansblogg

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Oavsett historien vill varken Ryssen eller Putin ha Amerikanen som gränsgranne för det är väl det det handlar om? Så jag betraktar konflikten i Ukraina som ett inbördeskrig vilket gör det extra tragiskt när vi vet att det är framprovocerat.

  • ivarandersson skriver:

   Hur kan Putin få USA som granne?

   • Benny skriver:

    Hört talas om vasallstater? Ja, då får man USA som granne…Se bara på Sverige som föraktfullt kallas den 51:a delstaten! För övrigt så är det bara ett smalt sund som skiljer Alaska från Ryssland så visst är de grannar! Och vem f-n vill ha Ukraina som granne? Varken Polen, Rumänien eller Vitryssland är speciellt begeistrade över bataljonernas härjningar i Ukraina sedan 2014. Bara för att Ivar inte läst om detta i svenska media så tror Ivar att det inte existerar? New York Times har haft artiklar som beskriver hur illa det är i Ukraina men har numera givetvis rätat in sig i ledet….

    • ivarandersson skriver:

     Benny
     Trots att Polen och Rumänien inte är speciellt begeistrade över Ukraina tar de emot flyktingar därifrån och låter hjälpsändningar transiteras till Ukraina. Hur får du ihop logiken?

   • En annan Göran skriver:

    Putin har inte USA bara som granne. Ryssland är omringat av amerikanska/Nato-militärbaser.

    https://parnassen.files.wordpress.com/2022/04/natobaser.jpg

   • Samuel af Ugglas skriver:

    Genom ”ombud”!!! Som när som helst kan överges!!!
    Därför skall Sverige inte ha något med NATO att göra.
    Det är PARASITISM!!!

Kommentarer är stängda.