Ukrainakriget Kinas fall?

Dagens gästskribent är Sture Larsson

Efter Ukrainakriget: Not made in China blir den billigaste reklamen!

Många världsledare har glömt Ceausescus blodiga sorti. Putin har lurat skjortan av Xi. Kina har i offentlighetens ljus knutit hymens band med Ryssland och därför för sent tagit avstånd från Ukrainakriget, trots att Kina är den stat som kanske kommer att förlora mest på att framstå som krigsivrare. Nu är Kina i seriöst folks ögon tillskyndare av folkmord och krigsbrott. Den tid är förbi, när folks välfärd byggdes på krig, erövringar och hot. Välfärd byggs endast med goda relationer mellan säljare och köpare och humanitärt lugn inom och mellan länder. Rysslands och Kinas ledare kämpar mot utvecklingen! När kommer västerlandets media att med humanitärt goda argument leda Kina in i 2000-talet och en modern värld?

1. Ukrainakriget och klimatångest ökar kraftigt fraktkostnader inom all handel. Kina ligger redan i förväg långt från de marknader som kan betala för köp från Kina. Kina ligger nu plötsligt via ökad fraktkostnad 2 – 4 gånger längre bort från sina marknader. Kina är inte längre en attraktiv leverantör på grund av fraktkostnader, nödvändigt stigande lönekostnader i Kina och inte minst p.g.a. en obehaglig officiell kinesisk attityd mot omvärlden, mot sina kunder. Det är nu högaktuellt av kostnads- och säkerhetsskäl att ta hem tillverkning till Europa eller Europas närhet. Samma gäller för USA. Det finns hur mycket billig arbetskraft som helst i t.ex. Afrika och Sydamerika, som behöver stödjas för att inte överbelasta EU eller USA med ekonomiska flyktingar. Ett knapptryck och all fabriksinfo är via nätet flyttad. Dessutom gäller att nya fabriker byggs för senaste teknik. Den kommer inte längre att finnas i Kina, utan kanske i Afrika, Sydamerika eller i Europas och USA:s mindre utvecklade områden. Ett kinaangrepp på t.ex. Taiwan betyder sannolikt stopp i Kinahandeln för decennier framåt. Det tål inte klotets ekonomier och i synnerhet inte Kinas. Kina har dessutom land att ta tillbaka från Ryssland med Putins egna argument.

2. Kinas problem är långt större än avstånd! Ryssland blev ett industriland genom tvångsarbete och gulagsystemet. Kina gick med Chou Enlai från ett u-land till en modern industrination ”över natt”. Kina blev världens verkstad med hjälp av då billig, riklig och tvingad arbetskraft. Kina tjänade stora pengar och Kina ville liksom ryssarna visa den totalitära statens överlägsenhet genom att omsätta tjänade pengar i de modernaste fastigheter och infrastruktur. Nu har Kina sannolikt den modernaste men också den dyraste infrastrukturen i världen. Den måste på något sätt förräntas! Den totalitära staten lät inte lönerna följa med. Nu finns det inte hyresgäster som kan betala den dyra hyran och det gamla, det billiga boendet, är rivet. En bubbla värre än tidigare känd har skapats!

3. Kina står inför en nästan ogripbar ekonomisk situation. Kina kan inte förränta den nya, dyra infrastrukturen. När tidigare marknader söker närmare leverantörer kan inte Kina släppa fram de löner som behövs för att med eget folk köpa för att upprätthålla produktionen. Lönerna räcker inte till mer än mat och kanske bostad utanför staden. Kina kan inte bära sin egen marknad! Kinas hotfulla attityd mot sina kunder nu demonstrerad mot Ukraina i sällskap med världens minst älskade Lille far, Putin, gör inte fjärran kunder villigare köpare av kinesiska varor. Vem minns inte Kinas förre svenske ambassadör, som varje dag försökte skrämma bort Kinas kunder. Kinas och Rysslands hotfulla ton mot sina kunder, bristen på halvledare, brist på energi etc. har demonstrerat hur farligt det är att göra sig beroende av en leverantör. Ryssland och Kina kan dessutom inte skylla kundernas motstånd på fientliga politiska ledare. De kan inte begära att deras undersåtar skall köpa från ovänliga, t.o.m. hotfulla säljare. Utan kunder är avslutet alltid konkurs.

4. Kina har efter enbarnspolitiken från 1979 en mardrömslik demografi. Den kan omöjligen ändras snabbt i en totalitär stat som delvis byggt sin legitimitet på att applådera kvinnans rätt och kunskap. Det kommer inte att födas tillräckligt många barn framför en folkilsken polis. Det lär dess utom vara mycket dyrt att ha barn i Kina om man inte är korrupt subventionerad. Han-kinesernas ungdomar är curlade små prinsar med hög utbildning. De tänker inte fylla fabrikerna! De behövs också för att ta hand om en alarmerande snabbt åldrande befolkning med vårdbehov. I Kina liksom i Indien, en annan totalitär dumhet favoriserande stat, finns inte tillräckligt många kvinnor. Där favoriseras pojkfoster! De kan inte föda barn!

5. Han-kineserna tycks var på väg att skapa billig arbetskraft med förslavade uigurer för rutinjobb på fabrik och i fält precis som Stalin gjorde på 30-talet. Det betyder en ännu värre sits, om man vill sälja sina varor till andra kulturer. Västerlänningar har så länge arbetat för människans frihet från förslavande verksamheter att de inte kommer att köpa varor som antas vara producerade av tvångsmässigt lågbetalda eller förslavade folkgrupper. Kinesisk bomull är redan svartlistad p.g.a. slavarbete. Sedan år tillbaka antyds nämligen slavarbete och rent av folkmord för uigurer. Herr Xi har länge försökt skjuta sig och Kina i båda fötterna.

6. En totalitär stat bygger alltid på korruption och onödiga kostnader för repressiva och helt improduktiva polisiära och militära verksamheter. Det tvingar i sin tur regimen till försvar relativt samhället i övrigt, vilket omöjliggör omställning till rättmätiga humanitära behov. Risken är uppenbar att Ceausescus öde blir avslutet i ett antal nu aktuella länder!

I det ljuset frågar jag mig varför västerländsk politik och media inte ivrigt belyser de totalitära staternas bristande intelligens och nödvändiga omställningsprocesser, om inte annat än för att stödja både Ukrainas och våra egen välfärd. Vi stod redan före kriget inför klimatrelaterade globala problem med försörjning av livsmedel. Ryssland och Ukraina står sedan länge för 30 % av stråsädesexporten. Den globala ekonomin och försörjningen tål inga stopp i produktion av livsmedel. Primärproduktionen av livsmedel bygger redan nu i mycket hög grad på lågavlönat, ofta improduktivt migrantarbete över allt på klotet. Också i Sverige! Ukraina kommer kanske inte att producera livsmedel 2022 ens för eget behov. Samma kanske gäller Ryssland om dess samhällssystem imploderar redan under våren 2022. Bara den p.g.a. ökade kostnader sannolikt minskade gödselanvändningen kan sänka global livsmedelsproduktion med 10 – 20 % vilket betyder massvält och ohanterbara folkvandringar.

© Sture Larsson

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Gästlistan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Ukrainakriget Kinas fall?

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Kommer sanktionerna att orsaka större skada för omvärlden än kriget i Ukraina för de arma stackares som drabbas direkt av den ryska insatsen. I o f s inte jämförbart eller blir den ursäkten för Schwabs kollaps?

 2. Göran skriver:

  Det jag alltid har sagt. Förr eller senare kommer Kina ikapp västvärldens produktionskostnader. Bara att vänta. Lite har det blivit problem då kinesiska företag har startat produktionsfabriker i Afrika; billigare arbetskraft.

  Kinas leveransproblem till USA i dagsläget tyck mest beror på USA:s klimatomställning. Färre lastbilar som klarar miljökraven och fackföreningarnas hat mot självständiga åkare. Avlastning i USA klarar inte av den takt som Kina kan leverera.

  Ska vi ställa om klimatet (skratt), kan vi även ställa om matpyramiden. Mer kött till folket och mindre av odlad skräpmat. Bara 4 % av jordens landyta duger till odling medan 25 % av jordens landyta duger till boskap.

  Och kom inte och yla om kossor som släpper ut metan. Bara för att odla i Afrika bränner bönderna av gamla året för att förbereda kommande år vilket åstadkommer koldioxidutsläpp som motsvarar ett års utsläppen från 6 triljoner petroleumbilar. Det du Greta!

 3. Göran skriver:

  Vad spelar detta för roll för Sverige egentligen? Sverige blir snart ett muslimsk land och större delen av Sveriges befolkning anser att den utvecklingen är rätt väg för Sverige.

 4. Benny skriver:

  Hmm, det här måste vara en av de mest verklighetsfrånvända artiklar man läst på senare tid och då har jag ändå gluttat in på fulmedias lögner om det mesta när det varit lite lugnare på jobbet! Hur kan man fantisera ihop så här mycket trams? Det är ju västvärldens kollaps som vi bevittnar, hoppas bara de nordiska länderna klarar sig hyfsat!

  • Göran skriver:

   Jag såg en uträkning om olika världsmakters uppgång och fall, dvs. en graf över dem. Det går att se att när en världsmakt är på nedgång så är en annan världsmakt på väg upp. Just nu är västvärlden på väg ned och Kina är på väg upp. Vi får se hur det blir.

   Klarar sig Norden? Om vi gör oss av med alla politiker och låter folket bestämma Nordens öde, då går det nog bra. Jag undrar bara hur det ska gå till när större delen av befolkningen inte har dragit ut tummen ur munnen.

   Nu visar det sig även att Sverige är på väg att bli det sämsta landet ekonomiskt i Norden.

   Det lustiga med att folket i Sverige tycker att Sverige är på väg åt rätt håll, är att i princip var enda människa vet att det inte går att skaffa sig mer utgifter än inkomster, men trots det så röstar alla dessa människor på partier som spenderar mer än de har.

Kommentarer är stängda.