Enfrågesverige

Jag tror att ni också noterat det, en förändring i svenskt debattklimat, i det svenska samtalet. De flesta är nog eniga om att Sverige länge varit ett enfrågeland. Här kan endast diskuteras en fråga i taget. Större än så är inte utrymmet i media eller folks medvetande.

Men nu har något hänt. Nu finns dessutom ett hat som kommer fram ganska snabbt i vilken debatt som helst. Det började märkas för något decennium sedan, när det fanns två frågor med två oförenliga åsikter. Invandring från mena och klimathotet. De som var emot storskalig invandring var i offentligheten i klar minoritet. Samma i klimatfrågan, de som var emot drastisk klimatpolitik var få i offentligheten och har sedan dess gjorts än mer osynliga. Obetydliga jag kunde för tiotalet år sedan få in debattartiklar och repliker i DN och SvD i klimatfrågan. Det är stört omöjligt idag.

För två år sedan kom så Covid 19 och strax efter det de experimentella vaccinerna. Båda med en polariserad debatt som ett brev på posten. Även här var de som förordade eftertanke och att inte kasta sig huvudstupa över drastiska åtgärder i minoritet. Det är först på sistone som de polariseringen ytligt sett har lagt sig. Det kan bero på att allvaret i smittan nu faktiskt konstaterats vara mindre allvarligt.

Men det kan också bero på det som i enfrågelandet har tagit dess plats, kriget i Ukraina och frågan om svenskt natomedlemskap. Det är nu polariseringen har blivit riktigt otäck. Den som inte kategoriskt hatar Putin och allt ryskt av hela sitt hjärta tycks vara en idiot och en förrädare av värre sort än Brutus. Den som inte vill ha omgående fullt medlemskap i Nato är en förhatlig nazist, kommunist, Putinlover, Trumpist med mera.

Den som i någon fråga, vilken som helst, förordar sans, måtta, eftertanke och så vidare, blir omgående ett hatobjekt på sociala medier. Jag kan inte tro att det enbart är frågorna i sig som väcker denna polarisering. Som jag ser det är det en annan underström som pågått i vårt samhälle en längre tid. Man kan kalla det värdegrundsarbetet om man vill. Men det är en omskrivning för postmodernism och wokeism som mycket avsiktligt drivits hem i all offentlig verksamhet. Till det har det kommit en anonymisering av debattörerna som internet erbjuder. Denna anonymisering har i hög grad anammats av den så kallade ironiska generationen, 60- och 70-talister, sådana som Henrik Schyffert.

Tillsammans med millennials som fått lära sig att alltid fråga efter källa på allt, men inte förstått hur man ska värdera en källas trovärdighet, har detta resulterat i de mest indoktrinerade generationerna som västvärlden skådat sedan andra världskriget, kanske rent av sedan 1800-talets väckelserörelse. Det enda de som är under femtio år kan och har lärt sig är att tro obetingat på regeringen och dess media, samt att hata och förtala allt och alla som inte passar in i det narrativet. Då känner de sig goda. Sällan är de småsinta människorna så lyckliga som när de får gotta sig i kollektivt självrättfärdigat hat.

Undantag finns naturligtvis. Ibland kan de rent av vara rätt många, men de är alltid i minoritet, för indoktrineringen har varit effektiv. Denna draksådd är nu det stora hindret för vanligt folk att kunna göra något vettigt av de demokratier som trots allt medger att folket är med och bestämmer. Men om en majoritet ständigt luras till att hata de förnuftiga lösningarna blir det svårt.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

18 svar på Enfrågesverige

 1. Jan Andersson skriver:

  Jag känner igen alltsammans. Det borde räcka idag för att avfärda en wokeperson som nyss hatade alla former av nationalism och fråga varför de då hejar på Ukrainas självständighet med nya hatargument mot Putin, precis som han är det ende i Ryssland som hanterar detta storskaliga krig. Räcker inte det kan man fortsätta med att fråga vilken effekt och nytta de tror att deras hat har på krigsutvecklingen i Ukraina? Avslutningsvis kan man fråga om de verkligen har lösningen på alla problem de pekar på, vilka som i så fall skall göra jobbet och var man i så fall kan få kunskap om allt detta.

  Sanningen är nog närmast den att de egentligen inte har en enda susning om hur världen fungerar och varför de måste göra om allting helst igår och kasta all erfarenhet och ett fungerande samhälle på soptippen. Det finns ingenting alls bakom alla arga utspel. Ingenting som kan lösas snabbt för alternativen finns inte eller fungerar sämre.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Fel folk har fel pengar. D v s majoriteten lever och frodas på vad andra människor åstadkommer. Tänk att man kan bygga upp ett samhälle som överlever på lögner, bedrägerier och plundring, för det är vad SOCIALISMEN handlar om. Ett krig är i deras ögon ett avbrott i deras destruktion genom desinformation. Kakafonin är otrolig.

 3. Göran skriver:

  Ett krig i Europa som i princip inte angår Sverige och folk blir som tokiga. NATO är bara en sak för USA att öka avståndet till Washington DC. USA bryr sig inte om andra länder eller deras folk. Sverige är bara kanonmat för dem liksom de övriga europeiska länderna.

  Om de som vill ha med Sverige i NATO tror att NATO kommer att sätta trupper i Sverige vid en konflikt med Ryssland, då tror de fel. Sverige kommer att få vapen levererade men inga trupper, och det är trupper som avgör krig.

  Risken är i stället att USA placerar robotar i Sverige och Sverige därmed blir ett förstahandsmål vid krig. Rent strategiskt: locka Ryssland att lägga resurser på Sverige och därmed bli svagare på andra fronter. Detta är redan utrett sedan minst 20 år tillbaka, vilken roll man vill att Sverige ska spela. Offra svenskarna och Sverige.

  Sverige och Finlands ekonomier är hälften av Rysslands. Sverige och Finland kan lätt bygga upp ett försvar som kan stå emot vilket angrepp som helst från både Ryssland och USA. Det skulle vara minst lika bra teknisk som vilken angripare som helst och ha bättre befäl och soldater än vilken angripare som helst. Svensk terräng är en mardröm för en angripare. En angripare ska även ta sig över vatten. Svenska u-båtar utgör ett direkt hot mot hangarfartyg och Sverige kan ganska lätt sänka flera stycken.

  Varför skulle svenskar offras i strid för t.ex. Turkiet eller Spanien? De som vill ha NATO-medlemskap är rädda människor som saknar den moral som krävs för att försvara sig mot vilken fiende som helst och tror att de ska slippa delta i ett krig. Medlemskap eller inte; bara svenskar män med vapen i hand kan försvara Sverige.

  Dock är hotet mot Sverige idag inifrån och främst från riksdagen och statens myndigheter. Folk är rädda för ryssen, men inser inte att de genom att rösta på partierna i Riksdagen förmodligen bäddar för ett blodigt inbördeskrig i Sverige.

  Sist. Ökade och efterfrågade sanktioner mot Ryssland kommer inte att sänka Ryssland utan i stället Europa och dess länder. Ett första steg är att all handel med Ryssland nu måste ske i rubel. Den ryska gasen kommer att bli dyrare för Europa att köpa in.

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Helt rätt Göran, det största hotet mot svenska folket kommer från RIKSDAG och regering.
   Vi har inget i vår s k ”GRUNDLAG” som skyddar oss från övergrepp ifrån/av ”regeringen”.
   Det ryktas att en ev grundlagsändring nu i höst kommer att förvärra situationen ytterligare.

   • Göran skriver:

    Det är egentligen märkligt att det ska anses att staten – då som kollektiv – ska ha rätt att ta över enskilda personers egendom med hänvisning till allmänhetens bästa.

    Det innebär att det alltid blir så att lite mer arbetande människor ska avstå sin egendom till mindre arbetande människor.

    Ännu märkligare är att de mindre arbetande torr att de får ett bättre liv när de tar de mer arbetandes egendom. Jag tycker historien visar att så inte är fallet. Socialdemokraterna lyckas ju aldrig få någon att må bättre, för de tar bara mer och mer hela tiden. Blir det bättre? Nej, det blir oftast sämre, vilket bevisas av att det alltid behöver tas ännu mer.

 4. ivarandersson skriver:

  Jag hatar Putin, hans regering och ryska soldater som strider i Ukraina men inte ryssarna i allmänhet.

  • Göran skriver:

   Du kan passa på att hata Ukrainas regering och ukrainska soldater också. Från 2014 till 2022 har de dödat 14.000 personer i den ukrainska provinsen Donbas.

   Skicka lite hat till USA också som fortsätter bomba Syrien och dödar civila.

   • ivarandersson skriver:

    Göran verkar ha ömma tår. Varför är du en megafon för Putin och hans regering?

    • Göran skriver:

     Tänk, det var ungefär så jag förväntade mig att ett svar skulle vara. Vad har Putin att göra med vad USA eller vad Ukraina gör mot sin egen befolkning?

     Om jag kritiserar Ukraina eller USA är jag då automatiskt för något annat?

    • Benny skriver:

     Komiskt svar Ivar! Dessa idiotargument var ju precis det som Mats Jangdals inlägg handlade om! Och nu är det ju så att landet som mördat ca 20 miljoner människor i sina krig de senaste 30 åren d v s USA ska verkligen inte sitta på åklagarens bänk när det gäller Ukraina-kriget utan bara hålla käft och åtala sin egna krigsförbrytare först…Man kan börja med Bush och sedan gå vidare med Obama osv…Ska det vara så svårt att begripa? Man måste börja gräva i skiten man själv står i och västvärlden måste lära sig att det är nya tider och anpassa sig till den nya verkligheten som är att 7 miljarder utanför väst inte vill veta av västvärldens nykoloniala skitsnack!

   • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

    Göran, hur många av de 14 000 personer dödades av Ukrainas regering och ukrainska soldater?

    Mvh,

    • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

     Göran, hur många av de 14 000 personerna dödades av Ukrainas regering och ukrainska soldater?

     Mvh,

     • Göran skriver:

      Snälla! Läs lite mer än bara den vänstermedia du läser. Man kan få andra bilder av verkligheten då.

      • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

       Casualties of the Ukrainian crisis

       https://military-history.fandom.com/wiki/Casualties_of_the_Ukrainian_crisis

       PRAGUE, May 13. /TASS/. The conflict in Donbass has claimed about 14,000 lives, Ukrainian Foreign Minister Dmitry Kuleba said during his working visit to Slovakia.

       ”To date, about 14,000 people have been killed in Donbass. This number includes [Ukrainian armed forces] servicemen and civilian casualties. We regularly update this data,” he said. Kuleba’s speech has been posted on the Slovak Foreign Ministry’s website.

       https://tass.com/world/1289095?utm_source=google.com&utm_medium=organic&utm_campaign=google.com&utm_referrer=google.com

       Göran, är väl påläst och publicerar inte lögner!

       Mvh,

       • Jan Andersson skriver:

        Det är omöjligt att undvika Ukraina som diskussionsämne i allt umgänge nu. Två linjer har tydligt etablerats: kvinnorna hatar Putin av hela sitt hjärta för hans likgiltiga blick och kallhamrade uttalanden. Ukrainas ledare visar känslor och ser snäll ut. Männen vet att både Ryssland och Ukraina är skurkstater med stora inre problem, och att Tyskland genom sin orealistiska gröna omställning gjort sig beroende av båda.

        Konflikter löser man med kompromisser och ökat samförstånd, inte genom att hårdnackat fortsätta att hata sin motståndare till varje pris, även om denne utför vansinnesdåd på löpande band.

        Både Ryssland och Ukraina har rikliga resurser att bli välmående fredliga stormakter till sitt eget och hela Europas fromma, men det går inte direkt fort att skaka bort sovjetkommunismen ur gemene mans medvetande.

        Den som inget äger har ingenting att vårda, ingen bättre framtid att sträva mot och ser ingen framtid för sina barn.

        Tyvärr är det mot det systemet etablissemanget även i Västvärlden strävar. Vi som tänkande individer måste oupphörligt opponera oss mot alla wokemegafoner med friska batterier men ingen som helst konsekvensanalys i sikte. Annars hamnar vi i samma fälla som Ukraina.

        Ryssland är en grobian som slår en i huvudet ända tills man tvingar sig själv att säga att man gillar honom. Det tar emot något fruktansvärt men det är det enda sättet att få honom att sluta slå en i huvudet.

 5. Pingback: Enfrågesverige | ulsansblogg

 6. K skriver:

  Visst känns det tryggt att vi har klippan Joe Biden att förlita oss på?
  https://www.dailywire.com/news/none-of-the-three-occurred-biden-denies-making-foreign-policy-gaffes-that-white-house-walked-back

 7. K skriver:

  ”Det enda de som är under femtio år kan och har lärt sig är att tro obetingat på regeringen och dess media, samt att hata och förtala allt och alla som inte passar in i det narrativet. Då känner de sig goda.”

  ”Ge mig en källa” betyder nästan exakt samma sak som ”vilken av prästerskapet sade det?”

Kommentarer är stängda.