Konsumentvaror trumfar råvaror

Hollywood behöver sina favoritämnen, som de kan göra film på om och om igen. Två av dessa är katastrofer och ryska bad guys. I klartext klimathot, naturkatastrofer, ryska spioner och Putin. Som av en händelse har de två supermakter som konkurrerar med USA om förstaplatsen helt olika profiler. Ryssland är glest befolkat och har världens största förråd på flera av de vanligaste råvarorna. Kina är överbefolkat och har visserligen råvaror, men de har i ett par årtionden satsat på att exportera konsumentvaror. Båda har provat på att göra bilar som kan säljas i väst, endast Kina har lyckats.

Därmed har Hollywood och Kina gemensamma intressen att försvara. Båda är måna om att få konsumenternas pengar. De samverkar också om detta, till glädje för båda parter. Med Ryssland och Hollywood är det tvärtom. Råvaror är ointressant för Hollywood, men att Ryssland framställs som ondskans primitiva hemvist är centralt.

Med denna uppdelning blir det inga protester från Hollywood eller annan media när det amerikanska militärindustriella komplexet planterar lögner, sprider propaganda och uppviglar mot Ryssland. Alla är redan införstådda med att ryssarna är världens bad guys. Att oligarkerna i både väst och Kina vill åt Rysslands råvaror är ingen hemlighet. Kan man komma över dem genom att få betalt för att bekriga Ryssland är det så mycket bättre, två flugor i en smäll.

Så ser det kalla kriget ut idag. Det som inte är ett krig, nånstans. Allt är bara speciella militära operationer, för att låna ett påstående från Putin. Konsumenterna får sina prylar och sin förströelse och orkar inte ens bry sig om att försöka titta bakom trollkarlens skynke. Prideflagga, woke och någon att beskylla för högerextremism är all nyhetsrapportering som krävs för att hålla massan på gott humör.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Konsumentvaror trumfar råvaror

 1. Jan Andersson skriver:

  Tyvärr har ju de som aldrig slutat att utmåla Ryssland som ”bad guys” haft rätt. Det var nog inte många bland ”vanligt folk” som trott att Ryssland skulle anfalla ett grannland i stor skala, och framför allt inte med så urgammal krigstaktik, som gett jätteförluster i människoliv. Nu börjar en ny hundraårig vi- och domperiod, där försoningen dröjer och där många aldrig kommer att bli välvilligt inställda, vilket ökar risken för nya krig i framtiden. Och varken Ryssland eller Ukraina kommer att få förtroendet att bli handelspartners igen, om alternativ finns. Deras framtida ledargestalter måste i så fall bli ”superhjältar” i värsta Hollywoodstil, vilket knappast kommer att hända så länge folket på båda sidor har stupade söner att minnas och hämnas och aldrig kommer att lita på någon mer ledargestalt. Det är bara att se på västvärlden och dess tragiska oförmåga att hitta andra än första klassens pajaser till sina presidrnter och premiärministrar.

  • Göran skriver:

   Det finns många ”bad guys” och det är lite lustigt att de som höll tyst om alla andra helt plötsligt har blivit totalt rabiata på just en av dem.

  • Benny skriver:

   Nu är det väl knappast jätteförluster i civila liv i Ukraina jämfört med Jemen, Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien där det rör sig om miljoner offer! Sedan att det är galenskap att anfalla ett broderland där man måste ta extra hänsyn till befolkningen visar ju hur illa man i Ryssland trodde att det väntade ukrainska anfallet på Donetsk och Luhansk skulle bli! Dessutom struntar nog Ryssland i sina västliga handelspartners som är helt opålitliga och vänder sig till de 85% av världen man fortfarande handlar med och där Kina och Indien är viktigast. Västvärlden styrs av globalister som har politikerna som förkläden för sin agenda! Kolla bara fuskvalet i Frankrike…vilket skämt! Inte konstigt att fransmännen protesterar mot sin skendemokrati…

   • Jan Andersson skriver:

    Krig är per definition svårbegripliga och den info som når ut är ofta vinklad propaganda från endera sidan eller andra intressegrupper. Varför uppstår så många dödsoffer? Det finns otaliga förklaringar, men ingen godtagbar. Ukrainakriget har bara pågått några veckor, fortsätter det i tio år kommer de slutliga dödstalen att stiga markant.

    Putin utmålas korrekt som den galning han är, men är knappast ensam. Kriget leds av en stor stab av andra galningar som inte vill eller kan (för sitt eget torftiga skinn) säga nej. De som försvarar sig är mycket mer motiverade av äkta känslor och har i detta fall omvärldens sympati på ett helt annat sätt än befolkningen i Syrien, Afghanistan, med flera, och flesta svenskar vet inget om något krig i Jemen.

    Att bara skylla på så tydliga syndabockar som Saddam Hussein, Khadaffi, Hitler och Putin är enögt och farligt eftersom de bara har begränsad makt när kriget väl är ett faktum. Om och när de elimineras, tar knappast kriget slut.

    Därför ska man aldrig starta något krig. Att förhandla innebär att man måste visa respekt för motparten, hur långt ifrån varandra man än står. Och det blir inte lättare av att alla Hollywoodfilmer alltid har en snygg hjälte som fixar allt till det bästa och dödar den fule. I verkligheten är det kanske tvärtom?

    Vi har också lärt oss att när olyckan väl har skett så står åskådarna och glor men gör inget för att mildra konsekvenserna. Varför tillåts Ukrainakriget att fortsätta vecka efter vecka? Att sätta verklig press på Ryssland måste handelsmännen göra, inte militären. Frågan ”vad har ni tänkt att ni ska leva på i framtiden?” måste ställas unisont av alla åskådare till detta episka missgrepp.

 2. Thomas skriver:

  Då Myndigheten för Psykologiskt Försvar aktiverades efter nyår så har det sina risker att ens försöka nyansera vad informationsflödet bidrager med…
  Det enda man kan rekommendera blir nog att rösta på Nyans till hösten..

  • Göran skriver:

   Myndigheten för Psykologiskt Försvar = Myndigheten för socialdemokratisk indoktrinering

   • Thomas skriver:

    Hmm… GD är en moderat politiker med militär bakgrund..

    • Göran skriver:

     Ja, en socialdemokrat med blå färg. Vad är det för skillnad på socialdemokraterna och moderaterna?

     • Thomas skriver:

      Visst… men använd då rätt benämning.. Fascist.
      Eller som Bildt sade.. korporativism..
      (Sosse som rubrik blir litet missvisande då det kan tolkas som partipolitik…)

 3. ivarandersson skriver:

  Konsumentvaror behöver råvaror. Utan råvaror kan du inte producera konsumentvaror. Har du ingen oxe kan du inte producera oxfilé. Har du ingen säd kan du inte mala mjöl och baka bröd.

  • Mats Jangdal skriver:

   Jodå, men råvaror är inte hälften så sexiga i propagandan, reklamen och hollywoodfilmerna.

   • Göran skriver:

    Om Hollywood började göra filmer om råvaror då kanske folk skulle förstå välden lite bättre och det vore inte så bra ur visa …-komplex synpunkt.

    Hollywood domineras idag av Kinesiskt kapital, så det kommer inte att produceras filmer som är kritiska mot Kina. Desto korkade Hollywoods stjärnor är, desto mer pengar kommer från Kina.

    • ivarandersson skriver:

     Göran
     Gärna en film om barnen som tvingas arbeta i gruvor och bryta mineraler som behövs till den gröna näringen (elbilar, vindkraftverk mm).

Kommentera