Mises del 6 Hur slutar västvärldens inflation?

Mises del 6.
Här är två sidor (476-477) ur Ludwig von Mises 1000 sidor långa bok om Mänskligt Handlande. Det är erfarenhet insamlad perioden 1020-1949, först i Österrike och sedan efter flykten till USA på 30-talet fram till publiceringen 1949. Inte en bokstav är ändrad sedan dess, men hur aktuellt och bekant låter det inte?

Han beskriver människan hennes politiska idéer och ideologier, med mera. Men främst av allt hur ekonomi egentligen fungerar och hur inkompetenta experter (ekonomer) och politiker lyckas förstöra allt.
Hur lika är vår situation Tysklands 1923?

Mises Inflation 476

 

Jag bifogar ytterligare några rader från Mises:

12. Hur utfärdandet av omloppsmedel är begränsat
sidan 491. De europeiska regeringarnas och deras myndigheters förhållningssätt till bankväsendet var från första början oärligt och förljuget. Den påhittade omsorgen om nationens välstånd, folket i allmänhet och de okunniga massorna i synnerhet, var bara svepskäl. Statsmakterna ville ha inflation och kreditexpansion, högkonjunktur och lättillgängliga pengar. De amerikaner som två gånger lyckades göra sig av med en centralbank var medvetna om farorna med sådana inrättningar. Det var synd att de inte lyckades inse att det onda som de bekämpade fanns i all slags statlig inblandning i bankväsendet.
sidan 493. Ett fritt bankväsende är det enda som kan förhindra kreditexpansionens faror. Det skulle inte kunna stoppa en långsam kreditexpansion med en begränsad omfattning, som genomförs av banker som är försiktiga och förser allmänheten med all erforderlig information om sin finansiella ställning.

Det är enbart ett fritt bankväsende som skulle ha kunnat skydda marknadsekonomin mot kriser och depressioner.

Slutligen vill jag påminna om att LO under de senaste åritondena upprepade gånger begärt ökad inflation i samhället, för att dess medlemmar ska känna som om de fått en löneökning, fast de inte har det. Ska återkomma till mer om Mises syn på det.
Skattebetalare är bara ovidkommande collateral damage i socialisternas värld.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Mises del 6 Hur slutar västvärldens inflation?

 1. Thomas skriver:

  ”Ett fritt bankväsende är det enda som kan förhindra kreditexpansionens faror. Det skulle inte kunna stoppa en långsam kreditexpansion med en begränsad omfattning, som genomförs av banker som är försiktiga och förser allmänheten med all erforderlig information om sin finansiella ställning.”….
  En sådan situation förutsätter att en fascistisk samhällssituation inte existerar, dvs, samarbete mellan stat och kapitlet… som är fallet i Sverige.
  Främsta tecken på ett sådant samarbete är avdragsgilla räntor i ett högskattesystem, särskilt riktad mot låginkomsttagare.. Då är bankerna skattesubventionerade och folket skatteslavar utan möjlghet att undvika slaveriet…
  En sådan situation måste odlas med myten om arbetets egenvärde för allmogen och myten om fiatpenningens värde.
  Allt detta sprack med ”500%”, men vem insåg det då (utom Robert Weil)?

 2. Pingback: Hur slutar västvärldens inflation? | ulsansblogg

 3. Jan Andersson skriver:

  Mycket intressant. För ”vanligt folk” sker nog ofta konsumtionen ”ur hand till mun” det vill säga man handlar när man har pengar (har fått lön) och håller av nödtvång igen när pengarna börjar ta slut sista veckan före avlöningsdagen. Sedan inför varje ny avlöningsdag (nu framflyttad från den sista i månaden till dag 20 eller 25) fylls brevlådan med direktreklam, nästan bara med lagerrensningar, kampanjer och ”erbjudanden”. Jag kan inte minnas att jag någonsin köpt något på grund av dessa reklamblad, utan bara när behov uppstår, och alltid efter en viss marknads- och kvalitetsanalys. Det tjänar jag på i längden eftersom jag inte behöver köpa något två gånger.

  Dagens chockpriser på elektricitet och bilbränsle, orsakade enbart av en osannolikt korkad och naiv klimathysteri är unikt stora och påverkar naturligtvis tydligt köpmönstret. Man kan direkt se det i ansiktet hos mina vänner affärsidkarna, ”pandemin” är tillbaka och deras framtid oviss. Och de köper möjligen varor för sitt sista överskott för att fylla på lagret och slippa vara den förste bland konkurrenterna som kastar in handduken, men nedgången i vissa branscher är redan tydlig och dessutom permanent, om man får bedöma efter MP:s tvärsäkra uttalanden. För dem är tydligt nog endast vildmark där inte någon bor acceptabel, men bara om det finns gott om varg. Varje mänsklig aktivitet måste bannlysas, utom i Tyskland.

  Det enda ett politiskt parti inför valet behöver lova är att alla klimatfantasier är överspelade, och att vårt medlemskap i internationella organisationer och sega tankebromsar typ EU och NATO är uppsagda. Då kommer det partiet att få egen majoritet, var så säker. Men det får naturligtvis inte bara vara munväder, som S-märkta partiledare alltid rabblar inför varje val. ”Om ni röstar på oss, så kommer vi att fixa alla problem” fast de själva skapat problemen i maktposition och kommer att spela helt oförstående redan en vecka efter valet, som vanligt. Valtaktiken fungerar, men inte mycket annat. Gud hjälpe oss…

Kommentarer är stängda.