Kinas guldpolitik kan skapa finansiellt kaos

Dagens gästskribent är Claes-Erik Simonsbacka

Blir Kinas guldpolitik lika framgångsrik som deras kritiska metallstrategi blev?

Kina tog sitt första avsiktliga steg mot en eventuell dominans av guldmarknaden så länge sedan som i juni 1983, då bestämmelser om kontroll av guld och silver antogs av statsrådet.

Reglerna från 1983 är meningsfulla som en del av en framåtblickande plan för att säkerställa att några av fördelarna med industrialiseringen skulle ackumuleras som en riskfri nationell tillgång. Detta resonemang liknar det hos de arabiska nationerna som utnyttjade oljeprisbonanzan bara tio år tidigare.

2002 var ett betydelsefullt år för Kina, då geopolitiska överväganden kom in i bilden. Inte bara grundade People’s Bank Shanghai Gold Exchange för att underlätta leveranser till privata investerare, utan detta var året som Shanghai Cooperation Organisation (SCO) formellt antog sin stadga. Denna sammanslagning av säkerhets- och ekonomiska intressen med Ryssland har bundit samman Ryssland och Kina, tillsammans med ett antal resursrika asiatiska stater till ett ekonomiskt block. När Indien, Iran, Mongoliet, Afghanistan och Pakistan går med (som de nu har eller redan har åtagit sig att göra), kommer SCO att täcka mer än hälften av världens befolkning. Och oundvikligen letar SCO:s medlemmar efter ett alternativt handelsavvecklingssystem till den amerikanska dollarn. Notera också att BRICS- länderna nu haåller på att frigöra sig från US-dollarn. Den ömsesidiga uppgörelsen i Ryssland – Indien handeln innebär att de nu är fria från US-dollarn. Kina håller också på att utveckla en liknande mekanism

I något skede kan Kina med sina SCO-partners, tvinga priset på guld högre, som en del av deras valutastrategi. Man kan argumentera för detta ur en ekonomisk synvinkel på grundval av att innehav av rätt prissatt guld kommer att ge en finansiell dominans över global handel. Detta vid en tidpunkt då vi kastar våra ”fiat-valutor” då det inte är någon mening med att äga valutor vars materiella stöd är värdelöst i sig.

Från 2002 utvecklades ett geopolitiskt argument: både Kina och Ryssland, som från början ville omfamna den amerikanska och västeuropeiska kapitalismen, försökte inte längre göra det, utan såg oss istället som ”mjuka fiender”. Den kinesiska allmänheten uppmuntrades sedan, även av public service-reklam, att köpa guld, vilket hjälpte till att tillhandahålla marknadslikviditet i Kina.

Vad som verkligen är fantastiskt, är att det västerländska ekonomiska och politiska etablissemanget har avfärdat vikten av guld och fortsatt ignorera alla varningssignaler. De verkar inte inse vilken makt de har gett Kina och Ryssland för att skapa finansiellt kaos som en konsekvens av guldprisnedtryckningen. Om de gör det, vilket tycks bara vara en tidsfråga, skulle Londons del av reservsystemet av icke- allokerade guldkonton, helt enkelt kollapsa och därigenom lämna Shanghai som den enda större fysiska marknaden. Detta är förmodligen den sista länken i Kinas mångåriga guldstrategi och genom den en planerad dominans av den globala ekonomin i partnerskap med Ryssland och de övriga SCO-nationerna.

Kan avslutningsvis nämna att Kina också är en stor aktör inom mineralbearbetning. Det är den ledande leverantören av 16 mineraler som är nödvändiga för banbrytande teknologier samt 25 andra mineraler som USA behöver, enligt US Geological Survey.

Claes-Erik Simonsbacka, BUREÅ

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Gästlistan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Kinas guldpolitik kan skapa finansiellt kaos

 1. Jan Andersson skriver:

  Intressant! Men Kina är under en överskådlig framtid beroende av exporten till den gamla världen och de goda betalningarna härifrån. Om vi tittar i i våra skåp och lådor hemma eller i utbudet i butiker och på nätsajter så är det inte mycket som är producerat i vårt hemlamd eller ens i västvärlden. Och EU som liksom alla vänsterorganisationer är experter på endast en sak – att skjuta sig själva i fötterna – hjälpte dem att öka dominansen och nedmonteringen av västerländsk produktion och framförallt kunskap genom att ta bort kravet på ursprungsmärkning på varor som säljs här.

  Anledningen till att Kina med flera tar över är förstås att det har varit väsentligt billigare att producera hos dem, och Kina har fortfarande en stor andel lantisar som gärna flyttar till en stad och tjänar en dollar i timmen i stället för en dollar om dagen – så det är ingen överhängande risk för löneinflation än på länge. En annan anledning är att kineserna jobbar avsevärt flera timmar per år för sin lön än vi i väst.

  Liksom i Japan efter andra världskriget producerades mest varor som vi i västvärlden betraktades som undermåligt skräp, men Japan lärde sig fort (med amerikansk hjälp) och samma utveckling har skett i Kina, och de är nu helt klart världsledande inom många teknikområden. Så vi i väst håller på att skapa bakvända världen, vi kan bli de nya ”avvecklingsländerna” och vad vi ska göra för att bryta trenden är inte lätt att svara på eftersom inte en enda sketen politiker här verkar förstå vad som händer mitt framför deras ögon. Kina betraktades dessutom som ett U-land tills alldeles nyligen och åtnjöt befrielse från vissa pålagor som andra länder tvingades betala när de ville exportera!

  Det sista dråpslaget är elbilarma som alla till väsentliga delar kommer att procduceras i Kina, och den tyska bilindustrin – motorn i tysk industri – har redan fallit till föga och är på väg dit, Volvo likadant. Att en övergång till eldrift måste kräva mer elkraft och inte mindre (som EU nu siktar på) kan ett barn räkna ut.

  Vi kan inte stillatigande sitta och rulla tummarna och vänta på Der Untergang. Men vi är i elfte timmen och de unga här måste höja sina röster och kräva kvalificerad utbildning och utmanande jobb, för det var det som omdanade Sverige från ett U-land till ett ledande I-land. Idag är det Kina som gör allr rätt, vi gör allt fel.

  Våra makthavare har gjort nästan allt fel i femtio år, kan man hoppas på en vändning nu? Ordet hoppas används förresten inte av en handlingsmänniska, bara ja eller nej. Och de begreppen har vi också lagt bort.

  I politiken som i sporten har vi slutat att räkna antalet mål; det viktiga är vem som är mest ovän med tränaren. Detta är fruntimmerstänkande och inget som bygger ett folk och ett land.

 2. Thomas skriver:

  En intressant historik.
  I det korta perspektivet så menar många att den västliga FIAT-ekonomin kraschade år 2008…
  Enda sättet att skydda rena FIAT-valutor är via vapenmakt.
  Vilket Kaddafi fick erfara och idag Ryssland, Kina, Indien osv..
  Petrodollarn, som Nixon införde, upphörde när USA lämnade Afghanistan förra året, så därmed var karusellen igång…
  EUs FIAT-valuta, euron, sitter också löst… därför att EU har ingen vapenmakt att motivera sin FIAT-valuta med, utan bara befolkningens arbete, som nu med ”krisen” inte klarar att arbeta, så det finns då bara att bita i det sura äpplet och ansluta sig till kriget mot Ryssland..
  För den svenska FIAT-valutan, kronan, så gäller väl Kissingers spådom…
  Men då vi har ett närmast obefintligt fungerande jordbruk, fiske och trädgårdsverksamhet och tydligen havererad energiproduktion och en svajig FIAT-valuta, så… Vad är att förvänta?

 3. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Vad tror ni händer med värdet på den svenska kronan, om USD mister sin status som världen reservvaluta, då 62 % av tillgångarna i vår svenska valutareserven är i USD?

  Tror inte att euron kan ta över USD:s plats som världens reservvaluta?

  Tillgångarna i valutareserven uppdelat per valuta, 31 augusti 2022

  https://www.riksbank.se/sv/om-riksbanken/forvaltning-av-guld–och-valutareserven/valutareserven/

  Den 31 augusti 2022 ägde Riksbanken 125,7 ton guld. Marknadsvärdet på guldet var då 75,7 miljarder kronor.

  Mvh,

  • Göran skriver:

   Det är lite mer än 1 % av Sveriges budget per år. Väldigt lite med andra ord. Förbrukad på tre dagar.

   Bara idioter regerar Riksbanken, och alla fackföreningar stöder dem. I medlemmarnas intresse?

   • Benny skriver:

    Det är väl så att den reala ekonomin håller på att göra stor comeback i världsekonomin! Industriproduktion, naturtillgångar, livsmedelsproduktion, utbildad befolkning m m är ju de facto bättre än valutaspekulation med låtsaspengar, pyramidspel på börsen, bolånekarusell, räntesnurror m m som det vi i västvärlden byggt upp vår ”rikedom” på. Fiktiva värden slås alltid i slutändan av verkliga värden och när det går upp för folk att de inte kan värma sina hus med Fiat-valutor eller köpa mat med låtsaspengar, då börjar krisen på allvar. Vi skönjer slutet för den ordning där västvärlden kunnat exportera jobben och låta andra jobba billigt för skitlöner samtidigt som vi köpt allt för papperslappar från låglöneländer. Man undrar ju hur inbilska de är i Bryssel som tror de kan bestämma priset på gas och olja och vägra betala med rubel och guld för import från Ryssland? Västvärlden måste till slut inse att den koloniala epoken för alltid är över och nu gäller det att kavla upp ärmarna för det kommer att bli tufft. Sötebrödsdagarna är över…kanske för alltid.

 4. Mats Jangdal skriver:

  De gamla kommunisterna i Ryssland och Kina läste tydligen Mises, medan socialisterna i väst läste Keynes.

  • Göran skriver:

   De gamla kommunisterna vet rent praktiskt vad som inte fungerar.

 5. Göran skriver:

  Två frågor att fundera på:

  1. Hur kommer det sig att Schweiz export ökar trots att dess valuta hela tiden blir starkare?

  2. Hur kommer det sig att USA:s tillverkningsindustri ökade tills guldfoten övergavs och tillverkningsindustrin därefter hela tiden minskar?

 6. Göran skriver:

  Investerare säljer aktier och köper guld nu. Guld har en bättre utveckling värdemässigt än vad aktier har haft.

  • Mats Jangdal skriver:

   Guldpriset sjönk idag och har backat sedan början av året.

   • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

    Överutbud av pappersguld kan ha en negativ effekt på guldpriset. Aktier i guld-ETF:er och guldterminer tillåter investerare att säkra sin förmögenhet genom att investera i guld, utan att någonsin faktiskt ta fysisk besittning av någon metall. Det finns en enorm risk eftersom det är högst osannolikt att mängden aktier eller terminskontrakt som emitteras kan matchas med motsvarande mängd fysiskt guld. Branschen arbetar utifrån antagandet att investerare inte kommer att begära fysisk leverans av sitt guld, utan kommer att nöja sig med de vinster som görs när de säljer på dessa guldbaserade papperstillgångar. Det gör att det är möjligt att sälja betydligt mer guld än vad som faktiskt finns. Enligt den grundläggande ekonomiska principen om utbud och efterfrågan kan guldpriset fås att fluktuera genom utgivning av guldterminer och -aktier. Medan storskaligt utbud har effekten att pressa ner priset på fysiskt guld,

    Former J.P. Morgan Traders Convicted of Fraud, Attempted Price Manipulation, and Spoofing in a Multi-Year Market Manipulation Scheme
    August 10, 2022

    https://www.justice.gov/opa/pr/former-jp-morgan-traders-convicted-fraud-attempted-price-manipulation-and-spoofing-multi-y

    Two ex-JPMorgan metals traders convicted of ’spoofing’ gold prices

    https://markets.businessinsider.com/news/commodities/commodities-investing-jpmorgan-metals-traders-convicted-spoofing-gold-price-outlook-2022-8

    Mvh,

 7. Samuel af Ugglas skriver:

  Utspekulerade stölder av EGENDOM och allehanda rättigheter med hjälp av skatter har alltid varit socialisternas paradgren. Undrar hur länge GULDET klarar sig?
  I modern tid lurade Roosevelt nästan hela den dåvarande amerikanska befolkningnen.
  Här en annan kristallklar påminnelse.
  ”Detta vid en tidpunkt då vi kastar våra ”fiat-valutor” då det inte är någon mening med att äga valutor vars materiella stöd är värdelöst i sig”.
  Tack vare vadå, inflationen kanske?

  • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

   Både guld och silver är pengar!

   Ludwig von Mises spårade prisernas ursprung tillbaka till den monetära kopplingspunkten när guld och silver utvecklades organiskt som pengar från ett byteshandels system.

   Guld som pengar
   Guld försvinner inte i atmosfären, det brinner inte i lågor och det förgiftar eller bestrålar inte hållaren. Det är sällsynt nog att göra det svårt att överproducera och formbart att prägla till mynt, barer och tegelstenar. Civilisationer har konsekvent använt guld som ett värdematerial .

   Kanske skulle det moderna samhällen vara väl betjänta av att titta på guldets egenskaper, för att se varför det har tjänat som pengar i årtusenden, särskilt när någons rikedom nu, i Fiatvalutans tidevarv, kunde försvinna med ett klick.

   US-dollarn gick aldrig under guldmyntfoten, och det enda sättet att få slut på inflationsfinansiering och demonisera dollarn för gott är att införa ett betalnings system som stöds av guld..

   Mvh,

   • Thomas skriver:

    Rekommendera en video med en amerikan som var ekonomistudent på tidigt 1980-tal och hade en föreläsare som hette Volker…
    Han plockade upp några guldmynt och jonglerade med dem och påpekade för studenterna, att det var enbart dessa som var Pengar…

 8. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Perspective: SCO Summit 2022 | 14 September, 2022

  https://www.youtube.com/watch?v=VLK67U7anoU

  Mvh,

Kommentarer är stängda.