Boomers och runkgubbar

Dessa epitet slängs omkring friskt på Twitter. Avsändare är alltid yngre personer, vanligen millennials, både män och kvinnor. Gemensamt för dem verkar vara att de förutom både bildning och hyfs även saknar humor och därtill även självinsikt om denna brist. De reagerar med invektiv på allt de inte förstår och därför ogillar. De är med ett amerikanskt låneord ”woke” alltså vakna, enligt deras egen definition. Jag föreslagit följande definition: Woke är en insnöad extrovert, alltså en som inget fattat och skriker ut sin dumhet i tron att det höga tonläget visar på intelligens.

John Cleese, som ni alla känner från Monty Python och Pang i Bygget, har i flera års tid varnat för dessa människor och den inverkan deras ”cancel culture” har på världen. Det gäller såväl kultur, humor, sanning, demokrati som frihet. Med krav på att ingen ska kunna bli kränkt av något blir resultatet istället att man kränker alla, hela tiden.

Boomers är i vid mening vi som är födda på 40- och 50-talen. Ibland görs snävare tolkning. Men Cleese är ingen boomer, han är född 1939. Nåväl, en av de saker som retar ungdomarna är att vi boomers inte kan alla knep med datorer och internet. Vi gör fel ibland, missar att kolla upp saker som är självklara för många av ungdomarna. Det värsta är kanske att vi högaktningsfullt inte bryr oss om att vi inte vet allt om datorer, det som tycks vara det allra viktigaste för en del av dessa ”vakna” ungdomar, som kanske är våra barn men kanske troligare är våra barnbarn. Då blir man avspisad med invektivet (i deras ögon) boomer och ombedd att dö, eller liknande.

Att de bara är obildade och oförskämda inser de inte. Deras dubbelmoral och hyckleri sträcker sig så långt att de närapå tuppar av av indignation om någon råkar skriva eller säga negerboll. Själva säger de chokladboll, ospecificerat. Om de någon gång skulle ta sig för bestämma bakverkets sort skriver de n*gerboll och tycker att de därigenom undgått den hemska rasism de beskyller andra för. Föga inser de att de hycklande rasisterna är de själva.

Ofta används uttrycket N-ordet, även i svensk statsmedia. I dessa tider av Natoansökan kan man undra om det är neutralitet som är det nya förbjudna ordet. Med wokerörelsens nymoralism kommer naturligtvis även en distansering till nakenhet. Så det kanske är naken som ska in på vågrätt åtta, som uttolkning av N-ordet?

Runkgubbe är också ett invektiv jag snappat upp. Det kommer också från den anglosaxiska världen. i England har uttrycket ”wanker” används rätt länge. Det kan användas som runkgubbe, men den vanligaste betydelsen skulle jag översätta till tjatmoster. Alltså någon som drar samma sak fram och tillbaks utan att komma någon vart. Med enda resultat att alla tröttnar på att höra.

I det sexuellt frigjorda Sverige, om vi fortfarande är det, kan jag undra varför de anser det vara något fult. Det borde betraktas som något normalt i den anda ”sexuell och reproduktiv hälsa” som WHO och FHM jobbar med. Det verkar ibland också användas istället för ”incel”, ett annat uttryck som ryckts loss från sin vetenskapliga förklaring och ofta används nedsättande, numer även om kvinnor.

Jag drar mig till minnes en ruta som tecknaren Jan Berglin gjorde för många år sedan. Kommentaren var ungefär som följer: Varför beskrivs den kvinnliga orgasmen alltid som vore den färggranna fjärilar svävande över ett blomsterhav, medan den manliga orgasmen mera beskrivs som en smutsig drängfylla?

Frågan är lika aktuell idag, eller mer så. För det är väl inte så att ”vakna” ungdomarna tror att sexualdriften och sexlivet dör vid en viss ålder? Som det verkar på kommentarerna skulle det kunna vara så tidigt som vid 40 års ålder. Jag tror inte man kan skylla på Freud längre, han är väl ändå rejält överspelad, men något psykiskt är det som besvärar den lättretade ungdomsgenerationen.

Med det ovan nämnda blir det bara en symptomatisk bekräftelse med Gretas svar till en bilentusiast. Att han, okänd för mig, visade sig vara efterspanad för brott och numera gripen, förändrar inte min kritik mot Gretas hyfs. Hennes kommentar andas inte så lite Dunning-Kruger, när en ung obildad dona Quijota som slåss mot Solens inverkan på Jordens väder tycker att någon annan ska besöka en sajt med adressen ”getalife” för att få tröst. https://twitter.com/GretaThunberg/status/1608056944501178368

Greta, utan manus.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Boomers och runkgubbar

 1. Jan Andersson skriver:

  När ett samhälle juridiskt eller socialt förbjuder vissa ord så kan man ändå inte förbjuda åsikten i sig, som istället snarast förstärks. Den enda effekt förbudet har är att den uppväxande generationen inte uppfostras att bilda sig en egen uppfattning i frågan, men stöter givetvis på begreppen ändå ”underground” och tror då att de har hittat något som bara de och deras jämnåriga känner till, men inte de äldre generationerna som då med automatik betraktas som okunniga och obildade; det är bara deras egen ”wokegeneration” som är politiskt medveten.

  När mina söner växte upp skämtade jag därför ibland ganska grovt och ”övertygat” om sådanda tabubelagda fenomen. De reagerade omedelbart med bestörta ansiktsuttyck och flackande blickar; ”gubben är inte klok, han fattar noll”. Men jag fick dem att tänka noga efter hur de själva tyckte. Idag har de en synnerligen välbalanserad och nyansrik uppfattning om alla sådana tabubelagda frågor, vilket är skönt att iaktta och de har för länge sedan begripit min strategi.

  Men när ska vi äldre tillåtas att bli vuxna? Det finns fortfarande mängder med fyrtiotalister som är helt övertygade om att myndigheterna alltid fattar de bästa besluten och alltid vill medborgarnas bästa. De kommer aldrig att bli ”woke”.

  • Mats Jangdal skriver:

   Har noterat samma sak, att de lär sig främst amerikanska odygder från internet innan de lärt sig svensk ordentligt. Ett exempel är att de inte känner till svenska standardförkortningar, men en mängd amerikanska som ofta är förolämpningar.

 2. Thomas skriver:

  När Nuder kom med utrycket ”Köttberget”, som retade GP så pass att Nuder fick kicken (GP är ju också fyrtiotalist) så insåg jag att tiderna hade ändrats…
  En sorts ”kulturrevolution” var på gång…
  Ungefär som Maos, på hans tid… (Att hacka på gamlingarna var ju Maos tanke..)
  Ahh… så var det! Schwabben och hans kompisar i ”the Wheeff” är ju kommunister…

  • Mats Jangdal skriver:

   När du nämner det inser jag att det är i linje med vad en del av dessa domedagsprofeter som hävdar att det är för mycket folk på planeten brukar kalla bland annat pensionärer, alltså boomers. De kallar oss ”useless eaters”.
   Detta knyter också an till en del millenials marxistiska önskan att pensionärerna helt enkelt ska lämna över sina besparingar till yngre människor.

   • Thomas skriver:

    Jo, en del som var unga i Maos kulturrevolution är numera åldringar och har idag insett sitt ungdomsmisstag…
    Vi skall alla den vägen vandra…

 3. Pingback: Boomers och runkgubbar | ulsansblogg

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Det marxistiska åsiktsförtrycket som det praktiseras av SR/SVT är utan tvivel det största problemet. Hur ändrar svenska folket på det? Vi får inte ens sparka de mest korrupta politikerna. Det känns ganska tröstlös att diskutera hur olika lagtolkningar skall avgöras med politiken som bas. Därför är den AMERIKANSKA KONSTITUTIONEN den mest hållbara trots Obama/Alinskys försök att ödelägga USA. Ett kort intensivt inbördeskrig kommer kanske att förklara den saken?

 5. Peter Sjöström skriver:

  Useless eaters är väl de som dukat bordet och tyvärr i många fall uppfostrat de som använder uttrycket .
  Hälsningar Sjöström

  • Jan Andersson skriver:

   Jag känner till många pensionärer som använder det mesta av sina magra besparingar för att hjälpa sina barn eller barnbarn till en liten lägenhet när barnen fått ett jobb på platser (städer) där priset på en lägenhet är löjligt högt för en ung ”rookie”. Utan biståndet kan den unga helt enkelt inte ta jobbet och hamnar kanske utanför arbetsmarknaden vad det lider.

   De som inte har haft råd att studera, inte kunnat lämna sitt föräldrahem ute på vischan på grund av diverse plikter gentemot handikappade föräldrar, ofta måste hjälpa skröpliga mor/farföräldrar och inte har råd med en bil ligger mycket dåligt till för att skapa sig ett eget liv.

   Och även om de lyckas köpa en skaplig lägenhet så är den ändå så liten att familjebildning är otänkbar.

Kommentarer är stängda.