Ekonomi är svårt

Jag kan inget om ekonomi. Jo, jag förstår att det är god ekonomi att ha större intäkter än kostnader. Men jag är inte bra på att långvarigt skapa ett sådant förhållande i min privatekonomi. Fortfarande förefaller det säkraste sättet att skapa en liten förmögenhet vara att börja med en stor.

När det gäller nationalekonomi eller aktieinvesteringar är det ännu svårare. Man kan titta på grafer och se vad som hänt. Men det är historia och säger väldigt lite om framtiden. Ekonomisk statistik påminner på det viset om klimatstatistik. I frågan om klimatet gäller att det är en stor mängd variabler som mot- och samverkar på ett svåröverskådligt sätt. Det är dock naturvetenskap och begripligt och någorlunda förutsägbart med kända naturlagar.

När det gäller ekonomi tycks variablerna vara oändligt många fler och de styrs inte av logiska eller rationella variabler. Min kunskap om dem är betydligt sämre än om naturvetenskap. Dessutom tycks det förekomma en god portion människostyrd påverkan på de olika ekonomiska variablerna, varav en del är med klart oärliga avsikter för att gynna den egna plånboken.

När klimatalarmisterna är oärliga kan de vara det endast vad gäller redovisning av statistik och åtgärder. Men de kan inte styra de naturlagar som styr klimatet. Folk med rätt position i ekonomin kan däremot styra penningströmmar och förväntningar i det fördolda, så att utomstående blir lurade.

Klart är dock att när mer pengar ges ut än vad deras nominella värde motsvarar i den reala ekonomin så får man inflation. Att i det läget ge ut mer pengar för att tillåta fler eller vissa att handla mer, för att hålla ekonomin igång, är bokstavligt talat lika tokigt som att pissa i byxan för att man fryser. Det blir bara värre av det.

Det är dock vad flera regeringar gjorde under Covid, när ekonomin krympte som resultat av regeringarnas beslut att införa restriktioner i folks rörlighet. Som ett brev på den gamla posten har vi fått kraftig öppen inflation som regeringarna nu ska försöka hantera. Vilket de (jaja, centralbankerna, på regeringarnas nåder) gör genom att höja räntan, som stryper ekonomin och gör att vissa hamnar i ett bakvatten som är svårare att hantera än inflationen i sig. Om inte det är att binda ris åt egen rygg, vet jag inte vad.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

34 svar på Ekonomi är svårt

 1. Göran skriver:

  Som jag skrivit tidigare. Riksbanker och politiker – via skatter – skapar inflation. Ska inflation minska måste utgifter minska.

  Vad gör nuvarande regering? Ökar skatter och ökar utgifter.

  Hur kommer det sig att de gör det? För att de kan ännu mindre om ekonomi än Mats (inte elakt menat mot Mats).

  Riksbankens styrning av räntan har inget med verkligheten att göra utan är en artificiell ränta. Verklig ränta styrs av tillgång och efterfrågan. Med andra ord är Riksbankens inblandning ett sabotage mot en marknadsstyrd ränta. Räntan är en form av kostnad och med en jämförelse med centralplanering går det inte att sätta en kostnad centralt utan att det blir pannkaka.

  Klimatet är kaotiskt och saknar en konstant även om klimathotsbluffarna försöker få koldioxid till konstanten. Samma sak med ekonomi, konstant saknas även om Riksbanken försöker få till en konstant i inflationsmålet 2 %, som ingen i hela världen kan redogöra för skulle vara det rätta.

  • Benny skriver:

   Den okända variabeln är hur giriga folk är och givetvis de oligarker som manipulerar ekonomin i egna syften. Därför är det närmast omöjligt att förutse hur spekulationsekonomier utvecklas…

  • Jan Andersson skriver:

   Håller med om att riksbankens gissningar bara är skadliga. Den verkliga räntan bedöms från dag till dag av de som lånar ut pengar. Handelns hundratusentals aktörer reglerar och anpassar sig till verkligheten varje dag. Det kallas för kapitalism och är det enda statsskick som fungerar. Riksbanken är en socialistisk kvarleva och kan inte på något sätt följa verkligheten från och med NU och framöver, eftersom de endast kan basera sina siffror på historiska data.

   • Göran skriver:

    De flesta riksbanker har skapats för att finansiera krig.

    Sveriges Riksbank har 60 doktorer i nationalekonomi och det enda som kommer ut är gissningar. Jag kan inte påminna mig att Riksbanken någon enda gång har haft rätt.

    Glöm inte heller att Sveriges Riksbank faktiskt gick i konkurs förra året, då Riksbanken hade förbrukat sitt eget kapital. För att undvika konkurs fick vi skattebetalare betala 65 miljarder till Riksbanken för att rädda den.

    • Jan Andersson skriver:

     Om man beaktar att samhället hela tiden rör sig framåt, så kan man likna samhället med en bil som kör på dålig väg. Näringslivet kör och koncentrerar sig på att undvika alla potthål för att göra resan så bekväm som möjligt, kunna hålla farten och inte köra sönder bilen.

     Politikerna sitter på de bakåtvända uppfällbara extrasätena längst bak och räknar potthålen och sammanställer kostnaden ifall någon kommer att köra på denna väg snart igen.

 2. Ivar Andersson skriver:

  För att rädda klimatet skuldsätter de klimathotsreligiösa sina barn och barnbarn. Inflationen beror till största delen av den dyra klimatpolitiken.

  Pandemihanteringen var nog korrekt ekonomiskt. Där kan man beräkna effekterna av olika åtgärder. Hade många företag gått omkull och många blivit arbetslösa hade det kostat samhället mycket och troligtvis mer än den valda vägen.

  • Mats Jangdal skriver:

   Men vad hade hänt om man valt att låta covid passera som en vanlig säsongsinfluensa? Som jag ser det hade de ekonomiska och medicinska skadorna blivit mycket lindrigare. Om det antagandet stämmer, vilket mycket talar för, var hanteringen av ekonomin under covid katastrofal!

   • Benny skriver:

    Ja, men planen var ju att läkemedelsbolagen skulle berika sig och betala mutor till korrupta politiker och givetvis den vanliga skaran av globala oligarker som Gates, Soros, Rotschilds m m. Att vanligt folk fick stå för ”kalaset” var ju inget annat än väntat. Hade inte ”pandemin” styrts av oligarkerna och politikerna för egen vinning hade den knappt märks mer än en vanlig säsongsinfluensa.

    • Jan Andersson skriver:

     Planen var att undvika massinvasion av medborgare som ”hade svårt att andas” på alla akutmottagningar världen över, i tron att alla fått komplikationen kärlblödning i lungorna och behövde respirator. Det väntade redan 50000 personer i Sverige på intensivvård för andra livsupphållande operationer (nu är siffran ännu större).

     På något magiskt sätt tröstades alla av covidvaccineringen, även om det kanske bara var destillerat vatten i sprutorna.

     Vi skall vara tacksamma för denna ”bluff” för annars hade vi inte haft någon sjukvård i landet, nu gick bara två av tre sköterskor hem, hade det väntat tiotusen på respirator hade alla gått hem, och inte kommit tillbaka.

     • Thomas skriver:

      Som djuruppfödare sedan barnsben så fokuserar jag på rekryteringen, inte på sjuka och gamla…
      det som nu uppstått är att missfallsfrekvensen tycks ha dubblats..åtminstone i Skottland.
      Men man kan naturligtvis tolka det som sker på olika sätt..

   • Ivar Andersson skriver:

    Vilka länder lät covid passera som en vanlig säsongsinfluensa?

    • Mats Jangdal skriver:

     I stort sett inga, framför allt inte sådana med bra statistik, och det är en del av problemet.

    • Göran skriver:

     Nu kan jag inte svära med 100 % säkerhet, men Haiti struntade i princip i den så kallade pandemin och de hade lägst dödsfall i hela världen eller bland de lägsta.

     • Ivar Andersson skriver:

      Registrerar man inte dödsfallsorsak korrekt ser det bra ut i statistiken.

      • Göran skriver:

       Får man betalt för att registrera dödsfallsorsak som inte är den korrekta, då blir det fel i statistiken.

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Den enda marknaden som fungerar någorlunda tillfyllest är ren BYTESHANDEL.
  Röstboskapen har kanske inte fantasi nog att utveckla den.
  När livsmedel tryter eller t o m inte går att uppbringa duger inte ens GULD.
  Undrar om socialisterna ämnar åberopa den s k ALLEMANSRÄTTEN när tarmen skriker. Inget förvånar mig längre.

  • Benny skriver:

   Det planerade korståget mot lantbruket fortsätter från globalisternas sida även om de stött på patrull i Holland. Länder som ligger pyrt till när det blir matbrist är Japan, Sverige, Saudiarabien och andra länder med lite jordbruk. Det märkliga är att Sverige borde inte vara med på den listan men sossarna tillsammans med MP och L var på väg att utrota svenskt lantbruk. Vi importerar ca 50% av maten vilket är helt vansinnigt med tanke på Sveriges storlek i förhållande till befolkningens storlek. ”Svensson” vaknar väl först den dag då hyllorna på ICA gapar tomma…

   • Göran skriver:

    De som ligger bäst till vid matbrist i Sverige är samerna. De har det bästa köttet och därmed den bästa källan till mineraler och vitaminer som behövs.

    • Jan Andersson skriver:

     Om man beaktar att samhället hela tiden rör sig framåt, så kan man likna samhället med en bil som kör på dålig väg. Näringslivet kör och koncentrerar sig på att undvika alla potthål för att göra resan så bekväm som möjligt, kunna hålla farten och inte köra sönder bilen.

     Politikerna sitter på de bakåtvända uppfällbara extrasätena längst bak och räknar potthålen och sammanställer kostnaden ifall någon kommer att köra på denna väg snart igen.

    • Jan Andersson skriver:

     Det pågår en kampanj för konserverad mat, och att den är lika bra eller bättre än färsk. Djupfryst kan t.ex. vara ”bättre” än färskt. Men då bortser man helt från den viktigaste egenskapen, smaken.

     Sedan har vi alla finesser med färskt som inte är upptäckta än, t.ex. spårämnen som förstörs i konserveringen.

     Äter jag färskmat till lunch står jag mig till kvällen, men äter jag samma mat konserverad till lunch är jag gjupande hungrig igen klockan 15.00.

 4. Thomas skriver:

  Riktigt vad som sker är svårt att greppa..
  Den enorma summan av nytryckandes som skett tycks samlas på olika sätt inom bankvärlden, till omkring 5% obligationsränta(?), medan vanligt folk som nu får betala 10-15% på lånen snart kursar och deras tillgångar reas ut för småsummor…
  De bankreserver som de Überrika därmed har fått gratis blir då det som tar över enligt WEF (Du skall inget äga men är lycklig ända..)
  Även Warren Buffet tycks agera så ungefär just nu, men som fattigpensionär så begriper man inte ens en tiodel av vad som egentligen sker…
  Och företag som Blackrock, som äger t.ex. 30% av Ukraina, kommer att kunna köpa upp större delen av Sverige – bara kapitalliberaliseringsdirektivet som infördes i Sverige 1992, men som aldrig blev riktigt genomfört då baggbölerilagen stoppade just sådana företag som BlackRock… Något som troligen efter Natoanslutningen blir en inrikespolitisk förändringsåtgärd..
  Så, det blir att vänja sig vid att leva i en koloni.

  • Mats Jangdal skriver:

   Det är tyvärr sådana konsekvenser som oöverlagda beslut i hastigt mod kan föra med sig!

 5. Göran skriver:

  Vi får snart lida för socialdemokraternas ideologi om stordrift. Stora företag, stora jordbruk, stora sjukvårdskomplex, stordrift av gamla etc.

  Det är bara små enheter som garanterar ”hållbarhet”.

  Roligast är nya modeuttrycket ”cirkulär ekonomi”. Hur ska det gå till när socialdemokraterna har dödat alla tidigare cirkulära ekonomier via höga skatter?

  Cirkulär ekonomi i sin enklaste form: laga brödrosten när den går sönder. En timmes jobb för 800 kr per timme, när en ny brödrost kostar 200 kr.

  Dessa gröna jobb. De består bara av att snickare kalle sätter en text på sin bil: Klimatsmart snickare.

  • Thomas skriver:

   Det är naturligtvis enkelt att skylla allt på sossarna…
   Men egentligen, (!), så är allt politik i detta land socialdemokratiskt…
   Så, vad är då ”socialdemokratiskt”..?
   Svaret jag fick, när jag läste avhandlingen ”Ett folk av mänsklig granit”, är förvånansvärt enkelt…
   De italienska fascisterna hade den svenska socialdemokratin som sitt föredöme enligt den avhandlingen som studerade den diplomatiska posten mellan Italien och Sverige på tidigt trettio-tal…

   För att göra det ännu enklare så måste ibland man ”byta” regering i Sverige, som nu, för att kunna genomföra politiska (socialdemokratiska) åtgärder som inte går att genomför under S-flagg.. Då får en annan sosse-grupp ta över en tid.. De mest radikala sossarna(Sd) får då ta ut svängarna litet mer för att ”rätt” åtgärder skall kunna genomföras..
   Allt är dock i grunden samma principer, det som Carl Bildt kallade korporativism…
   Allt detta är hur enkelt som helst, men det gäller att plocka av sig sina ”svenska” glasögon som skymmer sikten…

   • Thomas skriver:

    Jo, en sak till…
    ”Cirkulär ekonomi” kan väl också uppfattas som att globalismen är död…?!
    Åtminstone döende….
    Att köpa en ny brödrost om vi inte hittar någon ny från Kina så måste man kanske laga den gamla..?
    Enligt vissa så kroknade globalismen redan -08, men det tar ju litet tid innan det sjunker ner i sinnet hos allmogen, men när det tryter i hyllorna i affären och även mjölken plötsligt inte finns, då vänder sig folk mot politiken och undrar vad som händer…
    Men då, då har vi ”demokrati” och personligt ansvar – så ”Sätt potatis”, precis som uppmaningen var vid utbrottet av WWI….

    • Göran skriver:

     De flesta biltillverkare tjänar mer pengar på att laga sina bilar när de går sönder än att sälja dem.

     Det går nog bar att ha en cirkulär ekonomi när det som ska cirkulera har ett ekonomiskt värde som är större än vad reparationen kostar.

     Sedan finns det företag som vill tjäna på reparationer så de tillverkar sina på produkter på sådant sätt att bara de kan reparera dem och ingen annan.

     En del företag såsom John Deere försöker förbjuda via lag sina kunder att reparera kundens egen egendom.

   • Göran skriver:

    Det var en bra beskrivning av hur det faktiskt är.

 6. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Andelar av amerikanernas totala förmögenheter

  Uppgifter från Federal Reserve (FED) visar att från och med Q4 år 2021 hade den översta 1 % av hushållen i USA 32,3 % av landets förmögenhet, medan de lägsta 50 % hade 2,6 %. Andelen förmögenhet som innehas av de lägsta 90 % av amerikanerna har också minskat något sedan före pandemin, från 30,5 % till 30,2 %.

  Aktieportföljerna för de översta 1% är nu värda 23 biljoner dollar, och de äger rekordstora 53,9% av individuellt ägda aktier, enligt FED.

  De rikaste 10 % av de amerikanska hushållen äger nu 89 % av alla amerikanska aktierenligt FED.

  https://www.cnbc.com/2022/04/01/richest-one-percent-gained-trillions-in-wealth-2021.html

  https://www.cnbc.com/2021/10/18/the-wealthiest-10percent-of-americans-own-a-record-89percent-of-all-us-stocks.html

  Mvh,

  • Göran skriver:

   En sak jag undrar över. Om man bor i USA och inte lyckas kvalificera sig till att tillhöra de en procenten, vad gör en då för fel?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *