Fransk seger mot VKV-maffian

Dagens gästskribent är Ove Björklund

Den franska riksorganisationen Fédération Environnement Durable representerar 1700 lokalorganisationer som drabbats av förödande vindkraftsindustri i det franska landskapet.

https://environnementdurable.org/qui-sommes-nous/

Organisationen har nyligen noterat en en historisk seger för lokalbefolkningen när den franska överdomstolen Statsrådet den 8 mars 2024 beslöt att upphäva alla bullerregelverk.

Gedigna vetenskapliga argument

Domstolen var övertygad om att de vetenskapliga argumenten visar att regelverken inte är tillförlitliga och inte garanterar skyddet av lokalbefolkningen mot buller. (Not. Inkluderar ny forskning som visar infraljudens allvarliga hälsoeffekter över långa avstånd, vid långtidsexponering).

Organisationen har i nytt mail refererat till artikel som nämner att utbyggnad av sol-o vindkraft över det franska landskapet o haven, kräver en utbyggnad av kraftnäten till en uppskattad kostnad om 200 miljarder euro.

Detta reser krav på att regeringen redovisar motsvarande kostnader för de svenska utbyggnadsplanerna. Dessa material, transport o konstruktionskostnader, ska sedan läggas ovan på den officiella uppgiften 12-15 g CO2/kWh.

Denna uppgift ska sedan ytterligare korrigeras för vindkraftens dolda och indirekt negativa effekter på klimatet, som uppstår vid

 • direkt uppvärmning (regionalt 0,3 C i lokalt 0,5-3,5 C), ökad emission av CO2 o metan ur våtmarker (vibrationer)
 • minskad återfångst av CO2 till haven (hindrande vindar o strömmar plus ljusföroreningar minskar planktonmassan o syrehalten). Haven har redan för låg syrehalt. Bilaga.
 • minskad återfångst av CO2 o tillväxt i skog genom uttorkning, insektsskador (ozolytprocessen), försämrad fotosyntes o mikrooganismernas synergi med trädens rotsystem, förlust av produktiv skogsareal (betongfundament o hårdgjorda bärlager för evig deponi, vägar o kraftledningar)
 • därtill destruktiva samhällseffekter på ekosystem, biologisk mångfald, folkhälsa, socialsystem, livsmedelsproduktion, grundvattensystemen o basnäringarna fiske, lant- o skogsbruk, exportindustri, renskötsel o turism.

Ovanstående korrigeringar kan leda till en 5-10-faldig uppgradering av det nuvarande officiella värdet.

Framtiden kan inte byggas på falsarier.

Regeringen ska sedan belasta vindkraften med dessa klimateffekter vid framtagning av modell för utsläppsrätter, för att undvika allvarliga felbedömningar o felinvesteringar i andra delar av planeten. Detta kan ändra grunderna för parisavtalets artikel 6:2 avseende svenska investeringar och samarbeten angående koldioxidutsläpp i andra länder.

Lettre  de la Fédération Environnement Durable 

Paris, 19 juni – Tidningen ”Le Point” publicerade idag en kraftfull artikel med titeln ”Energi: det stora skräpet av lagstiftnings-program”, skriven av Géraldine Woessner. Den här artikeln analyserar energiförslagen från de viktigaste politiska partierna som tävlar i parlamentsvalet och lyfter fram de excentriska eller demagogiska idéerna. I ett sammanhang av ihållande energikris, präglad av brist och skyhöga priser, har temat energi blivit centralt i valkampanjen. Artikeln belyser ett verkligt ”fritt för alla” över kärnkraft: ”New Popular Front” visar total obeslutsamhet, medan RN föreslår ambitiösa planer för en massiv nylansering av kärnkraft, en pålitlig och pålitlig energikälla som inte är intermittent , Artikeln bekräftar att förnybar energi som vind och sol kräver kolossala investeringar i nya elnät. Att uppgradera dessa infrastrukturer representerar en uppskattad kostnad på 200 miljarder euro enligt Enedis och nätverkschefen RTE, en avgift som ignoreras i programmen från anti-nukleära försvarare av intermittent förnybar energi.

Ove Björklund
Ordförande God Livsmiljö Hylte
Ansluten till riksorganisationen MotvindSverige
Ansluten till dess nätverk mot havbaserad vindkraft
Medverkande i den europeiska samverkansgruppen CEAW:s (Coordinatiion of European Actions Against Windpower) juridiska aktiviteter mot EU-kommissionen avseende bullerregelverk och mänskliga rättigheter.

Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Fransk seger mot VKV-maffian

 1. Jan Andersson skriver:

  Dessa motargument mot vindkraften är ändå små jämfört med elefanterna i luftrummet: som att folk och företag behöver full backup för vindkraften vindstilla dagar, och att livslängden är mycket kort jämfört med alternativen, där vattenkraft står i särklass. Även om vi hade en miljon vindkraftverk skulle vi få ut noll elenergi vindstill dagar.

  Jag hävdar med emfas att alla desperat allt mer okunniga medborgare inbillar sig att ett vindkraftverk som snurrar också levererar elenergi. Det gör de inte, under 4 sekundmeter – ingenting (bortkopplade), full effekt bara vid 15 sekundneter – gudskelov en sällsynt kritiskt hård vindstyrka.

  Att okunnigheten är fundamental bevisas av att Miljöpartiet och Vänsterpartiet fortfarande samlar röster med helt absurt utgångna argument, och att EU med sina dito vansinnespåhitt om klimatet faktiskt fortfarande beaktas av Europas ledarskikt.

  • Göran skriver:

   Ta en plats där vindkraftverk ska monteras. Vad är medelvinden på den platsen? Vindkraftverket borde kunna leverera full effekt vid den medelvinden, dvs. konstrueras för det. Annars. Bygg inte.

   • Jan Andersson skriver:

    Exakt så gjorde de finländska invandrarna från Savolax till Värmland från år 1580. De ställde ut fat med vatten när frosten kom för att se var det fanns ”köldhål” och var det frös sist, och där byggde de sitt hus. Husen fick stora eldstäder men saknade skorsten. När de eldade gick alla ut och jobbade i bergsnäringen eller i skogen med sina egna svedjeåkrar, och när de kom hem var huset varmt i tre dagar och all ohyra död. Det gick bara åt en tredjedel så mycket ved som i svenska hus.

 2. Pingback: Fransk seger mot VKV-maffian | ulsansblogg

 3. Ivar Andersson skriver:

  Framtiden kan inte byggas på drömmar om den ”billiga” vind- och solkraften. Vind- och solkraften behöver systemtjänster som inte är gratis för oss konsumenter.
  Ett exempel på detta är Nybro Energi som under 2023 installerat en batterianläggning på 5MW till en investeringskostnad på 26 miljoner kronor och enligt en artikel i Barometern har den anläggning genererat en vinst på 14 miljoner kronor på bara 6 månader. Jag tolkar det att som att det är ersättningar från Svenska kraftnät.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *