Kontinentens elsmitta

Dagens gästskribent är Bertil Persson

Chalmers Tekniska Högskola, CTH bygger sitt resonemang om 100% förnybar el, antingen på massiv utbyggnad av kärnkraft i Polen, Tyskland, Belgien, Nederländerna, osv., och England, eller möjligen på en total utbyggnad av de orörda svenska nationalälvarna.

Som för vattenförbrukningen finns dock ett mer realistiskt alternativ nämligen elsparande. År 1970, spåddes en dubblering av vattenbehovet, bl.a. med Bolmentunneln som följd, men behovet halverades i stället. Förra året minskade elen i område 4 med 19% och hitintills i år med 12%. Detta är nog vägen att gå: premiera sparande med massivt riktade åtgärder, samt, att inte sälja skinnet förrän hybritbjörnen är skjuten dvs. då billig el verkligen finns att tillgå.

För varje kabel om byggs till kontinenten, senast mellan Jylland och England, 1400 MW, och, i horoskopet, mellan Malmö Stad och Tyskland, 1400 MW = Sydvästlänken, så förs ju elsmittan allt längre norrut, vad gäller elpriset. Hansalänken skulle definitivt sätta stopp för hybrittanken, med samma elpris norröver, som i Tyskland. Just nu byggs f.ö. luftledningar in till Malmö i detta syfte, medan ledningar till Barsebäck sprängs. På lokalradion varnas för ljudet från dessa sprängningar.

https://www.tn.se/naringsliv/31680/experter-sagar-scenario-om-100-procent-fornybart-en-fantasi/

Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Kontinentens elsmitta

 1. Göran skriver:

  Spara på el är en återvändsgränd. Vi behöver mer el och billigare el. Det är det enda som fokus borde ligga på. Vår civilisation bygger på att vi har gott om el och billig el. Allt annat kommer bara att leda till ett minskat välstånd.

 2. Jan Andersson skriver:

  Alla som funderar på att starta en industri någonstans för att de ser ett befintligt och ökande behov av en viss produkt (helst med andra industrier som kunder eftersom kontinuitet är ett måste) och som de med sin kunskap skulle kunna tillfredsställa, och samtidigt sysselsätta folk i Sverige och även kanske tjäna en slant – måste göra en flerårig kalkyl för att se om det överhuvudtaget är lönsamt. Osäkerheterna måste givetvis värderas pessimistiskt och ju fler osäkra punkter kalkylen innehåller, desto mer osäker är idén och chansen att få låna pengar minskar snabbt, åtminstone till rimlig ränta.

  Elpriset och valutakursen är två poster som måste vara långsiktigt stabila, under åtminstone 3-5 år när man är fullt upptagen med att trimma, stabilisera och hitta fler kunder. De anställdas prestation är alltid en osäker faktor, och därför planerar man redan från början med en hög automationsgrad, och Sverige är världsledande på slimmad bemanning eftersom anställda är rekorddyra här, oavsett om de jobbar eller inte.

  Hur många briljanta idéer är det som fallit på mållinjen på grund av osäkra och instabila priser, inte bara i Sverige, utan i hela det område som styrs av de utopistiska miljöflummarna i EU? Och vem i ledande ställning kan tala om för dem att det går åt helvete för ett land eller region utan ett näringsliv? Förr hade vi en opposition vars uppgift det vara att hitta sådana missar, men var finns en opposition idag, och var finns oppositionen mot EU?

  Jag kan bara komma på ett namn: Vladimir Putin.

  • Göran skriver:

   De flesta gamla östater är idag mer kapitalistisk än västeuropa. De har prövat socialism och vill inte ha det igen. Västeuropa däremot, vill ha socialism.

  • Benny skriver:

   Inte bara Putin utan Victor Orban och i Tjeckien finns ett parti som fått nog av EU med massdemonstrationer i Prag mot Bryssel och deras sanktioner. I Bryssel sitter EU-kraterna och håller på att skita på sig väl medvetna om att EU är impopulärt särskilt i östra Europa men även i Frankrike. Tyskland som tjänat på EU börjar vakna med motståndet när den ekonomiska krisen börja få effekt.

   • Jan Andersson skriver:

    Bra i så fall!

   • Göran skriver:

    EU håller på att reglera sönder hela EU, dvs. länderna som ingår i EU. Jag ställer en fråga: Av vilken anledning ska man bo i ett land eller union som behandlar sina invånare dåligt?

    Ungefär 5 % av Sveriges befolkning ser till att resten av de som bor i Sverige kan bo i Sverige, dvs. att de har ett jobb, en bostad, får mat m.m.

    Dessa 5 % skulle enkelt kunna lämna Sverige och flytta till länder där de skulle vara välkomna, behandlas väl, vara uppskattade och få ut mer av livet än de kan få i Sverige.

    Det lustiga är att de andra 95 procenten arbetar för att denna exodus kan bli sann. Framtid för kreativa människor är utanför västvärlden.

Kommentarer är stängda.