Stora och små

Patrik Erixon har tipsat mig om intressant insyn i hur demokratiska församlingar jobbar i varsin ände av spektrat, storleksmässigt sett.

Först, EU-parlamentet som anser det var deras uppgift att undanröja alla hinder för kolonialliknande råvaruutvinning i medlemsländerna. Utan att dessa ska ges möjlighet att säga emot. en förkrossande majoritet av medlemsländernas representanter i parlamentet gav sitt ja till detta.

https://www.svt.se/nyheter/sapmi/eu-klubbar-nu-minerallag-stor-besvikelse-pa-sametinget

I den andra änden en inblick i hur ledamöterna i fullmäktige en liten svensk kommun, i detta fall Tranås, anser sig ha i uppdrag att rädda världen från en klimatkollaps och samtidigt ha råd att bjuda in hela världen att bli servad på den egna kommunens skatteintäkter. Men vad kommunen skulle tänkas göra för att skydda de egna invånarnas inbetalda skattemedel och medborgarnas andra rättigheter och egendom fick inte plats i debatten.

https://tranasplay.screen9.tv/media/w8vFKjE2t-_H0jr8edKqqQ/kommunfullmaktige-18-september-2023-18-30

När kommunpolitikerna inte får och inte vill skydda lokalsamhället från övergrepp beslutade långt bort, varför ens välja lokala företrädare? Man kunde lika gärna ha ett lokalkontor med en allsmäktig EU-kommissarie på plats.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Stora och små

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  ”…en allsmäktig EU-kommissarie på plats…”
  Naturligtvis FOLKVALD!!!
  Politiker är en skam och hån mot SVENSKA FOLKET.
  Kan inte sparkas!

 2. Göran skriver:

  Lite lustig tanke att kommunalpolitikerna skulle vilja skydda invånarna. För det mesta är det tvärtom, eller?

  Under hela mitt liv har min enda känsla för staten varit, att den är min fiende. Den känslan har jag haft innan jag ens visste vad staten var för något. Den första djävulen var nog Olof Palme i min syn på staten.

 3. Jan Andersson skriver:

  I praktiken har vi väl redan EU-kontor i de flesta kommuner? Det måste finnas en stark alternativ tradition som flera insiktsfulla politiker vill hålla fast vid om några andra principer ska tillämpas. Det värsta är ”storvulenheten” som kan bli tydlig i samma stund som de yttre kraven på samhällsservice måste tillfredsställas, beslutade högt över huvudet på varje kommuninvånare, politiker eller inte. Då kostar man på rejält fast kassan är skral och kommuninvånarnas aktuella och framtida behov passar illa ihop med planerna. Men hur ska oerfarna politiker veta det eftersom de aldrig frågar?

  Det här är Lyxfällan på riktigt. Och det finns inga andra än vanligt folk som aldrig kan skjuta över kostnaden på någon annan som måste betala genom sänkt levnadsstandard.

 4. Mats Jangdal skriver:

  I Finland har den nya borgerliga regeringen beslutat slopa kravet på kommuner att ha klimatplaner. De får om de vill, men det är inget krav.
  https://nyadagbladet.se/utrikes/finland-slopar-miljoplaner-for-kommuner/

  • Jan Andersson skriver:

   Ett första men viktigt steg mot förnuftets och verklighetens återkomst. Gissar att det nu är hundratals unga lokalpolitiker vars enda drivkraft varit klimatet och som nu kämpar med näbbar och klor för att deras kommun ska behålla ”hotet” som det bästa argumentet för att kunna göra vad de vill utan medborgerligt veto och att just deras tjänster är väsentliga om det ska bli någon framtid överhuvudtaget. Tänk om det är precis tvärtom! Ut, och skaffa er riktigajobb!

Kommentarer är stängda.