Sverige ska inte byta kronan mot euron

Dagens gästskribent är Christer Nilsson

Sverige röstade nej – trots massiva kampanjer från ja-sidan – till euron 2003. Det var ett klokt beslut från svenska folket; och det är ännu tydligare nu när Sverige tvingas vara med och skuldsanera andra länders ekonomier. Detta hänger ihop med att många länder struntat i reglerna om att begränsa statsskuld och budgetunderskott. Nu, hösten 2023, är euroländerna mer skuldsatta än någonsin. Den genomsnittliga statsskulden för hela EU-området utgör hela 84 procent av BNP. Sveriges är 32 procent. Värst ute är Grekland med 168 procent, Italien 143, Spanien och Frankrike båda 112 procent av BNP. Källa: Eurostat

Paradexemplet på det svårt misskötta eurosamarbetet är det gigantiska stödpaketet (”coronapaketet”) som slöts den ”underbara natten” 21 juli 2020 under den naive och juridiskt okunnige Stefan Löfvens (S) ledning. Av somliga ekonomer kallat en ”ekonomisk statskupp” av EU-byråkraterna. I dag verkar det som om svenska folket ”glömt” eller inte förstått vad det handlar om. Alla våra barn och barnbarn kommer att bli hårt skuldsatta i minst 30 år framåt. Den hisnande summan 750 miljarder euro ska skickas till våra ”fattiga” medlemmar i Sydeuropa i form av lån 360 miljarder euro (48 procent) och rena bidrag 390 miljarder (52 procent), som kan hamna i vilka fickor som helst. Sverige förbinder sig att från 2028 under 30 år betala tillbaka 4,9 miljarder kronor per år och med en garantisumma på 147-190 miljarder kronor. Ingen tycks veta den exakta summan. Pengar som kommande generationer ska slanta upp krona för krona. Anledningen: euron måste till varje pris skyddas. I avtalet ligger också en omedelbar risk att Sverige mister sin urgamla beskattningsrätt vilken då övergår till Bryssels byråkrater.

Alla med förmåga att se bakom eurons svagheter inser att valutasamarbetet är problemet. Att Tyskland och Grekland skulle ha samma valuta och samma ränta är en idiotisk och dödfödd idé. Finanskrisen 2009 krossade Greklands ekonomi – man saknade verktyget devalvering av valutan för att kunna öka sin konkurrenskraft, sin exportindustri och sin turism. I stället följde en social misär som saknar motstycke. Studier av åtta EU-stater har visat att endast Tyskland och Nederländerna har vunnit på eurosamarbetet. Italien har förlorat 4 000 miljarder euro jämfört med om de hade behållit liran. Även Grekland har förlorat enorma summor.

Sverige upplever nu en stagflation – hög inflation och usel BNP -0,8 procent, lägst i hela EU. Anledningen är främst de senaste årens penningpolitiska expansion mitt under brinnande högkonjunktur då hushållen tilläts skuldsätta sig upp över öronen. Detta sänkte den svenska kronans värde till bottennivå.

Det finns en rad nackdelar att byta kronan mot euron:

 1. Vi får inte bestämma över penning-och finanspolitiken. Den europeiska centralbaken sätter räntan vilket gör att nivån anpassas till hela EU och inte till svenska förhållanden.
 2. En gemensam penningpolitik leder till en gemensam EU-skatt som på sikt leder till en superstat. Det är en fara för demokratin.
 3. Priserna i Sverige kommer att öka ännu mer om vi inför euron. Det visar erfarenheten från andra länder som gjort det.

 

Christer Nilsson
ekonom, författare

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Gästlistan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Sverige ska inte byta kronan mot euron

 1. Pingback: Sverige ska inte byta kronan mot euron | ulsansblogg

 2. Ivar Andersson skriver:

  Riksbanken har misslyckats med att försvara kronans värde under lång tid. För tio år sedan, den 26 augusti 2013, kostade en dollar 6,50 kronor, en euro 8,69 och en dansk krona 1,16. I tisdags kostade en dollar 10,90 kronor, en euro 11,91 och en dansk krona 1,59.
  Kan vi lita på riksbanken?

  • Göran skriver:

   Det är klart att vi inte kan lita på Riksbanken. Lägg ned Riksbanken och sätt hela personalen i fängelse, så de inte kan göra mer skada än de redan har gjort.

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Så rätt Christer, vi glömmer alldeles för lätt och drunknar f ö i information.
  Vår glömska är socialistens effektivaste vapen mot svenska folket. Vem kommer ihåg allt om det påstådda Palmemordet, vem frågar efter Carl Bildts hantering av sänkningen av Estonia, alla har glömt Löfvens dåliga syn mm, Dennis tid som bas för Svenska Kronan, Lars Vilks påstådda olycka och mycket annat.
  VARFÖR?
  Svenska folket har fråntagits RÄTTEN att sparka korrupta politiker i ALLMÄNNA VAL !!!
  Politiker förstår inget annat språk än hotet och verkställigheten av missta sitt LEVEBRÖD som i det degenererade Sverige bara gäller oss andra.

 4. En annan Göran skriver:

  Ja det lär ju inte bli billigare med EURO. Sitter med ett ex av ”Bamse för dom yngsta” (i brist på annat 😊) Kostar 35:- i Sverige. I Finland kostar den 6:20 Euro. Det väl ca 73-74 kr.

 5. Göran skriver:

  Jag kan varmt rekommendera att läsa Klaus Bernpaintners artikel ”Argumenten mot euro, hela listan!” på folkungen.se.

  https://folkungen.se/argumenten-mot-euro-hela-listan/

  • Jan Andersson skriver:

   Bra länk! Men vi blir initialt litet fattigare första året eftersom alla handlare kommer att avrunda de nya omräknade priserna uppåt.

   När Tyskland gick med kallades Euron där ”Teuron” av samna orsak (Åjrån).

 6. Jan Andersson skriver:

  Bra och tack. Den högre ekonomin begriper aldrig ”vanligt folk” innan de har läst ovanstående. EU är inte en organisation som vill oss i Sverige väl. De tycker inte att vi ska ha det ett dugg bättre i Sverige än t.ex. Tyskland med sin vansinninga energipolitik för att inte tala om dess bilindustri som de nu har skänkt gratis till Kina, som gärna tar emot men aldrig tackar. Vi ska vara med och betala återställningen trots att det är fåfängt. Västeuropa kommer ändå snart att bli muslimskt och då är det slut med skitsnacket om klimatet, och feta oljemiljarder kommer att strömma in från de rika mellanösternstaterna.

 7. Jan Andersson skriver:

  Bra länk! Men vi blir initialt litet fattigare första året eftersom alla handlare kommer att avrunda de nya omräknade priserna uppåt.

  När Tyskland gick med kallades Euron där ”Teuron” av samna orsak (Åjrån).

Kommentarer är stängda.