Bergvärme – Europas Abdera i realtid

Idag (8/1) skriver SVT: ”Hundratusentals svenskar dricker förorenat vatten.” I mina ögon helt enligt plan. Med >500 000 bergvärmebrunnar måste alla grundvattenförråd bli förorenade och det finns inga kommuner som kommer att finansiellt eller kunskapsmässigt klara uppdraget att leverera rent vatten med det föroreningstryck som nu råder. I mina ögon är detta ett exempel på att en politisk ad hoc idé om bl.a. bergvärmepumpar går helt snett.

För er som är intresserade av samhällets utveckling är det intressant att veta att hur mycket ni än skriver och tycker, så når detta inte in till politikerna eller till ledande nivå i expertmyndigheterna. De är alla skyddade av en mur av kommunikatörer som stänger vägen för information och de bryter samtliga i mina ögon mot grundlag och förvaltningslag. De diarieför inte sitt arbete, vilket om jag förstår det rätt är ett grundlagsbrott och ett förvaltningslagsbrott.  Regeringskansliet klargjorde i brev till mig att befolkningen inte når längre än till den icke diarieförande Brevfunktionen.

En rekommendation: Begär alltid diarienummer på eget inskick och svar för all kontakt med myndighet och begär att svar lämnas eller i varje fall undertecknas på för ärendet kompetent ämbetsmannanivå. Objektivitetsprincipen kan omöjligen tolkas så att svar inte skall ges på kompetent nivå. Länsstyrelsen i Skåne undertecknar inte med person med hänvisning till  särskild lag som utesluter offentliggörande av person bakom beslut. Det är alltså omöjligt att kontrollera om ett brev från Länsstyrelsen  i Skåne är från Skåne eller från en trollakademi i forn sovjetstat. Det är också dags att fråga när Sverige skall börja tillämpa EU;s regelverk som inte lär tillåta att publik chef tillsätts av för tillfället sittande politiker.

Vi kanske inte längre skall låta Sverige representeras av kommissionärer som offentligt i tjänst sitter och stickar strumpor när chefen talar.

God fortsättning på det nya året.
Sture

Fotnot: Abdera var en rik stad på vad som idag är Turkiets kust i sydväst. Den plundrades så många gånger under antiken att den till slut upphörde att vara.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Gästlistan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Bergvärme – Europas Abdera i realtid

 1. Jan Andersson skriver:

  Den viktigaste förvärvade egenskapen hos en hyggligt erfaren tekniker eller ingenjör är skepsis när etablerade tekniker lättvindigt förkastas. En sådan etablerad lösning kan mycket väl vara en total avsaknad av en teknisk lösning, därför att ingen teknik fanns för att lösa ett problem permanent.

  Ingenjörer anlitades därför att de hade lärt sig att se konsekvenserna från olika alternativa lösningar, och för att det skulle bli ”rätt från början”.

  Bergvärme är ingen permanent lösning på ett problem som inte ens är tekniskt, utan ekonomiskt. Vi kyler ner berggrunden några år tills temperaturen har jämnat ut sig, sedan är det roliga slut. Jag minns en duktig tekniker jag kände och som redan 1971 kort sammanfattade det hysteriska intresset för värmepumpar i mark redan då: ”Det där tror jag inte på”.

  Vattenkraft är en nästan permanent lösning på elkraftproduktion, lätt reglerbar och gratis i den mån att man slipper att lägga några pengar på att fylla vattenmagasinen, det sköter jordens kretslopp automatiskt.

  Den blev omöjlig att bygga ut vidare därför att den ”påverkade miljö” i terräng som ytterst få människor hade besökt eller förstört renbetesland, alltså minskat förlusterna i en olönsam bidragsbransch.

  Vi fick vindkraft i stället, som inte går att reglera och fungerar slumpmässigt – över huvudet på alla tänkande ingenjörer.

  Jag vet nog vad som påverkat miljön mest: Stockholm.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Vill endast påminna om Jan Blomgrens artikel i Epoch Times,
  Vindkraft motsvarande en kärnreaktor har stått stilla den senaste tiden på grund av is på vingarna. https://www.epochtimes.se/Jan-Blomgren-Istid-for-vindkraften
  Knappast noterat i ful-media.

  • Benny skriver:

   Ja, och detta under förutsättning att det blåser på snurrorna! Vid vindstilla får man inte ut ett kilowatt ur vindsnurrorna, tvärtom de drar ström i stället!

   • Jan Andersson skriver:

    Vid Gässlingegrund utanför Hammarö stängde man av all ”köpström” för meningen med vindkraftverk var ju att de skulle generera ström, inte förbruka (oljecirkulation, oljevärmning, belysning, hiss, varningsljus). Det kostade hundratals miljoner att byta ut rullningslagren, men inte körde man igång någon oljecirkulation, så lagren havererade minst en gång till nya hundratals miljoner. Man hade aldrig förstått att bygga ett ordentligt oljesmörjningssystem, det var för dyrt, ca 40000 per verk…
    Tilläggas bör att vindkraftparken Gässlingegrund ligger ute i sötvattenhavet Vänern, där isen varken bär eller brister en normal vinter så långt från land.

 3. Pingback: Bergvärme – Europas Abdera i realtid | ulsansblogg

Kommentarer är stängda.