Att stå över lagen

När kommer vi att få se någon TV-kritiker, kulturkändis, politiker eller människorättskämpe protestera mot polisbrutaliteten i TV-serien Cops (TV6)? Där visas ständigt en nätt liten provkarta på övergrepp.

Regelmässigt åsidosätter poliserna de gripnas medborgerliga och mänskliga rättigheter. De betraktas och behandlas inte som oskyldiga till dess dom fallit. De utsätts för olika grader av brottsprovokation.
Grundregeln är att den stressade och ibland förvirrade gripne blir utfrågad på ett aggressivt sätt med flera frågor samtidigt som inte kan besvaras på ett enkelt sätt. Samtidigt utdelas kommandon om att vända sig, flytta händerna hit eller dit. När dessa kommandon inte omedelbart åtlyds, vanligtvis för att den gripne anstränger sig för att svara på frågorna han överöses med, då tar poliserna till våld. Minsta protest resulterar i polisiärt övervåld och vips har polisen en anledning att boka ett åtal för våld mot tjänsteman.
Den skymf mot rättsstaten som denna programserie uppvisar okommenterat och odebatterat avtrubbar hela samhällets, såväl rättsväsendets som medborgarnas och det politiska systemets uppfattning om rättsstaten och skyddet för medborgaren.

Det här inlägget postades i Frihet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.