Kärnkraftens varma anhängare

En gammal farhåga med kärnkraften är uppvärmningen av havet. Alla reaktorkramare har heligt bedyrat att risken är obefintligt. I skuggan av Tjernobyl och andra incidenter med utsläpp av radioaktivt material, har denna fråga hamnat i skymundan.

Nu i sommar har flera Europeiska länder dragit ner effekten i sina kärnkraftverk för att inte floderna skall bli för varma och skada ekosystemen. Samtidigt har vi i Sverige upprörts (åtminstone lokalt vid Östersjöns kuster) över algblomningen. Åtskilliga förståsigpåare har utnämnt biltrafiken och utsläppen av koldioxid med åtföljande klimatförändring som orsak. Ingen har ställt frågan om direkt uppvärmning av vattnet möjligen kan ge större och snabbare effekt av algblomning än koldioxidutsläpp till atmosfären och förmodad klimatförändring.
Varför har ingen gjort de jämförelserna? Reaktorkramarna vill naturligtvis inte väcka den björn som sover. Miljömupparna har bestämt sig för att förändra samhället genom att skjuta in sig på den för dem förhatliga bilismen. Att börja tvivla och ange andra källor som eventuell orsak skulle bara splittra och förta verkan av deras argument. Men sanningen då, vem bryr sig om den?

Det här inlägget postades i Klimat & miljö, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.